نظارت بر نمونه برداری از پارچین/ برجام و شکست ای پک

خبرگزاری شبستان:خطرات باکو برای ایران، برجام و شکست ای پک، تکذیب مخالفت با تصمیم رهبری در آلماتی، آغاز دور جدید بازرسی ها از تاسیسات هسته ای،نظارت بر نمونه برداری از پارچین از سرتیترهای مهم اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، خطرات باکو برای ایران، برجام و شکست ای پک، تکذیب مخالفت با تصمیم رهبری در آلماتی، آغاز دور جدید بازرسی ها از تاسیسات هسته ای،نظارت بر نمونه برداری از پارچین از سرتیترهای مهم اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
 

جزایر سه گانه بخش لاینفک سرزمین ایران است

مرضیه افخم سخنگوی وزارت امورخارجه گفت: تکرار مواضع مداخله جویانه در قبال حاکمیت ایران بر جزایر تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی هیچگونه تاثیری بر واقعیت های موجود حقوقی و تاریخی ندارد و این جزایر بخش لاینفک سرزمین ایران است.

افخم در واکنش به بیانیه پایانی نشست وزرای خارجه کشورهای عربی در قاهره و اتهامات و ادعاهای مطروحه درباره جمهوری اسلامی ایران گفت: تمامی اقدامات انجام گرفته در این سه جزیره در چارچوب حقوق حاکمیتی جمهوری اسلامی ایران انجام شده است.

افخم با رد دخالت جمهوری اسلامی ایران در امور کشورهای عربی تاکید کرد: دولت ایران همواره سیاست مودت و حسن همجواری با تمامی کشورهای همسایه و عدم دخالت در امور داخلی و احترام متقابل را در اولویت سیاست های خود قرار داده و برای گسترش و تعمیق مناسبات دوستانه محدودیتی قائل نیست و از تعامل سازنده و همکاری های گسترده و همه جانبه استقبال می کند.

تکذیب مخالفت با تصمیم رهبری در آلماتی

علی اکبر ولایتی، رییس مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا شما با رسانه ای شدن آلماتی مخالفید، گفت: من صراحتاً این موضوع را تکذیب می‌کنم یعنی مقام معظم رهبری هر تصمیمی برای ما بگیرد معتبر است و وظیفه ما این است که از تصمیمات ارزشمند ایشان تبعیت کنیم بنابراین به هیچ وجه با تصمیم رهبری مخالفت نکردند و این موضوع یک اتهام بوده و حرف درستی نیست.

وی در مورد اینکه آیا ما در مذاکرات آلماتی به نتیجه رسیده بودیم، گفت: اگر به نتیجه می رسیدیم کار تا به اینجا نمی رسید.

اختلاف مبنایی میان ایران و عربستان وجود ندارد

علی اکبر ولایتی، رییس مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام در دیدار با هیئت آلمانی متشکل از رییس بنیاد فردریش و سفیر آلمان با اشاره به تعامل میان ایران و آلمان گفت: توافق های لازم میان دو کشور طی دیدارهای گذشته با مسئولان دو کشور انجام شده است این توافقها می تواند پشتوانه آینده روابط به خصوص پس از برداشتن تحریمها باشد.

وی گفت: گواهی می دهم در زمان مذاکرات ایران و عراق و قبل از جنگ آلمان قبل از جنگ آلمان بیشترین همکاری سازمانی زمانی را که عضو غیر دائم شورای امنیت بود با ایران داشت. به همین جهت گفته می شود که گذشته آیینه است و من هم برای آینده روابط دو کشور آینده روشنی را متصور هستم.

وی با بیان اینکه روابط ایران و آلمان موقعیت ممتازی دارد تصریح کرد: آلمان برای آرامش منطقه و غرب آسیا اهمیت زیادی قائل است ایران نیز با تمایلی که برای برقراری در منطقه دارد اقدام به کمک های استراتژیک می کند تا هر چه سریعتر آرامش به خاورمیانه بازگردد.

وی اظهار کرد: آلمان برخلاف بسیاری از کشورهای غربی که در مورد خاورمیانه اشتباه می کنند در اکثر موارد رویه درستی را در پیش گرفته است امیدواریم به زودی آرامش در خاورمیانه برقرار شود. در این راستا آلمان و سایر کشورها می توانند نقش موثری ایفا کنند.

در ادامه این ملاقات کورت بک ضمن اشاره به نقش ایران در برقراری صلح و جهان عاری از جنگ گفت: با توجه به سرعت خوب برقراری روابط میان دو کشور امیدواریم با رفع تحریمها روابط و تعامل میان دو کشور برقرار شود.

وی افزود: جلب اعتماد در عرصه بین المللی برای ما اهمیت بسیار دارد به همین جهت بحث تروریست هایی که سالها در منطقه وجود دارد و اخیراً هم گریبانگیر اروپا شده است برای ما مهم است علاوه بر این بحث مهاجرانی که به صورت میلیونی وارد کشورهای اروپایی شده اند نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین جهت مایلیم نظر ایران را در این ارتباط بدانیم.

آیا آمریکا با ایران در بازسازی رآکتور اراک همکاری می کند؟

در وین ایران، چین و آمریکا در نشستی در خصوص بازسازی رآکتور آب سنگین اراک تصمیم گیری کردند. این خبر را رسانه های بین المللی منتشر کردند.

یک رسانه رسمی چین در گزارشی نوشت: ایران، آمریکا و چین در خصوص راکتور آب سنگین اراک که عامل نگرانی غرب بود، به اجماع گسترده رسیدند.

به گزارش روز سه شنبه خبرگزاری رسمی چین - «شین هوا» - این اجماع گسترده در نتیجه نشست سه جانبه «شو داجه» رییس سازمان انرژی اتمی چین، «علی اکبر صالحی» رییس سازمان انرژی اتمی ایران و «ارنست جفری مونیز» وزیر انرژی آمریکا در حاشیه نشست آژانس بین المللی انرژی هسته ای در وین بدست آمد.

«شین هوا» جزییات این «اجماع گسترده» را فاش نکرد، اما نوشت: چین به همراه دیگر قدرت های بزرگ جهان درگیر بازطراحی این راکتور بودند و غرب از بابت امکان تولید پلوتونیوم برای ساخت بمب هسته ای در راکتور آب سنگین اراک نگران بود.

خبرگزاری رسمی چین نوشت: جمهوری اسلامی ایران در توافق تاریخی هسته ای در ماه ژوییه با قدرت های جهانی در خصوص بازطراحی راکتور آب سنگین اراک موافقت کرده تا به یک دهه مناقشات بر سر برنامه های هسته ای ایران خاتمه داده شود.

نشست سه جانبه نمایندگان ایران، آمریکا و چین در حاشیه پنجاه و نهمین کنفرانس عمومی آژانس بین المللی انر‍‍ژی اتمی درباره چگونگی تنظیم اسناد مرتبط با نحوه اجرای بازطراحی راکتور تحقیقاتی اراک دیروز در وین برگزار شد.

ظریف در چین چه می کند؟

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان صبح روز گذشته تهران را به مقصد پکن در حالی ترک کرد که در پاسخ به دعوت همتای چینی خود به این کشور سفر می کرد.

ظریف شب گذشته وارد این کشور شد و از صبح امروز به اجرای برنامه های سفرش پرداخت.

ظریف در اولین گام با وانگ یی وزیر خارجه چین دیدار و گفتگو کرد.

وی در گفت و گوی مطبوعاتی مشترک با همتای چینی خود در شهر پکن پایتخت چین همچنین از رویکردهای غیرسازنده جاری در فضای سیاسی آمریکا و کارشکنی های احتمالی برخی جریانات در آمریکا به شدت انتقاد کرد.

وزیر امور خارجه ایران افزود: متاسفانه گروهی در آمریکا و گروهی در منطقه به ویژه رژیم صهیونیستی منافع خود را در درگیری و تنش دنبال می کنند و ما امیدواریم با گذر از این دوره در آمریکا همه طرف ها خود را با خواست جامعه بین الملل برای حل و فصل صلح آمیز مسایل مهم دنیا تطبیق دهند.

ظریف از نقش سازنده چین در اجرای طرح بازنگری و بازسازی راکتور آب سنگین اراک و سایر حوزه های برنامه جامع اقدام مشترک استقبال کرد.

وی گفت: ایران امیدوار است این رویکرد مثبت در روابط دو کشور به طور مداوم استمرار داشته باشد و باعث ترغیب همکاری های گسترده در بخش های دیگر شود.

روزهای سخت صالحی در وین

علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران دو روز گذشته راهی وین شد.

وی به منظور شرکت در کنفرانس عمومی سالانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به این شهر سفر کرده و ضمن سخنرانی در این کنفرانس با مقامات و همتایان خود در کشورهای دیگر نیز دیدار کرد.

صالحی شامگاه دوشنبه پس از دیدار با مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در جمع خبرنگاران افزود: مدیرکل آژانس نیز در 3 یا 4 روز آینده به تهران سفر می کند.

وی با اشاره به موضوعات مطرح شده در ملاقات با آمانو گفت: فعالیت های هسته ای گذشته و حال ایران، مهمترین مساله مطرح شده در این دیدار بود.

صالحی افزود: توافقی را با آقای آمانو در خصوص فعالیت های هسته ای ایران در وین امضاء کردیم و یک تفاهمی هم طرفین با یکدیگر در زمینه بازرسی ها داشتند که این تفاهم به علت معمول بودن آن بین کشورهای عضو آژانس با این نهاد بین المللی، معمولا اعلام نمی شود.

وی ادامه داد: ما راجع به جزئیات بازرسی با آقای آمانو صحبت کردیم و قرار است در این خصوص تعدادی از کارشناسان آژانس حدود 13 نفر امشب به تهران سفر کنند و آمانو هم ظرف 3 یا 4 روز آینده به تهران سفر خواهد کرد.

رییس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: ما امیدواریم بر اساس توافقی که باهم انجام دادیم نتیجه مورد نظر حاصل شود به گونه ای که تا 15 دسامبر سال جاری این موضوع به نحوی بسته شود که برجام در مرحله عملیاتی قرار بگیرد.

زمینه های همکاری بیشتر ایران و بلغارستان فراهم شود

پوریازوف معاون وزیر امور خارجه بلغارستان که در راس هیاتی سیاسی به ایران سفر کرده است با مجید تخت روانچی معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه کشورمان دیدار و آخرین تحولات روابط دوجانبه ،منطقه ای و همکاری های بین المللی را مورد بحث و بررسی قرار داد.

معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه کشورمان با تشریح روند توافق هسته ای و فرآیند تصویب برجام، ظرفیت های روابط دو کشور در حوزه های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و پارلمانی را برشمرد و افزود: وجود اشتراکات تاریخی و فرهنگی میان دو کشور ایجاب می کند که مناسبات دوجانبه را گسترش دهیم و از فرصت های اقتصادی و تجاری موجود در جهت منافع دو کشور بهره برداری کنیم.

تخت روانچی با اعلام آمادگی برای همکاری و ارتقاء همه جانبه روابط با بلغارستان به عنوان یکی از دوستان سنتی ایران در اروپا و تاکید بر اهمیت سازماندهی و ترغیب بخش های خصوصی دو کشور به ویژه اتاق های بازرگانی برای توسعه همکاری های اقتصادی و تجاری، پیشنهاد کرد: با تبادل هیات هایی از فعالان بخش های خصوصی دو کشور زمینه های همکاری و شناخت بیشتر و بهتر فراهم شود.

معاون وزیر امور خارجه بلغارستان نیز با تبریک موفقیت ایران در توافق وین، و ابراز امیدواری نسبت به اجرای توافق میان ایران و گروه 1+5 و لغوکامل تحریم ها، گفت: بلغارستان دارای روابط تاریخی طولانی با ایران است و سال آینده یکصد و بیستمین سال برقراری روابط دیپلماتیک دو کشور را گرامی خواهیم داشت.

وی با اشاره به طرح های دولت بلغارستان برای توسعه همه جانبه روابط با جمهوری اسلامی ایران در ادامه افزود: وزیر امور خارجه بلغارستان قصد دارد به زودی به ایران سفر نماید و آماده برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور بعد از وقفه 7 ساله هستیم.

سیاست جمهوری اسلامی ایران بعد از تصویب برجام چه خواهد بود

این روزها همچنان بازار گمانه‌زنی‌ها پیرامون تبعات تصویب و اجرای برجام گرم، و با پیوستن سی و چهارمین سناتور دموکرات به جمع موافقین توافق هسته‌ای، اوباما رای لازم برای وتوی قطعنامه مخالفت کنگره با برجام را بدست آورده‌ است که همین امر امیدواری‌ها برای به سرانجام رسیدن برجام را نیز قوت می‌بخشد.

در حالی که تمرکز صاحب‌نظران درباره ابعاد مختلف این توافق، عمدتا دائر بر مدار تحولات سیاسی و اقتصادی می‌باشد، یادداشت حاضر اما تحول چشمگیری را در سیاست کلی نظام و دولت بعد از تصویب و اجرای برجام متصور نخواهد بود. در حقیقت ترجمان درست عبارت مزبور این است که تحولات مورد نظر را باید در سیاست خارجی و اقتصادی کشورهای دیگر به خصوص دولت‌های خواهان تعامل و مراوده سیاسی و اقتصادی با ایران جست‌وجو کرد. زیرا ایران از ابتدای انقلاب همواره سیاست فعال خود را در ارتباط با همسایگان و کشورهای غیرمعاند حفظ کرده‌ و هیچ‌گاه قطع کننده رابطه و یا تحریم کننده کشوری نبوده است. البته این به معنی نفی هرگونه تحول در کشور بعد از برداشته شدن تحریم‌ها نمی‌باشد. به عکس، با افزایش حضور هیئت‌های سیاسی، اقتصادی و تجاری در ایران، به سبب تعاملات دوسویه، بی شک سود حاصل نیز نصیب هر دو طرف خواهد شد.

در واقع نکته اصلی، در تفاوت زاویه نگاه به موضوع مورد بحث است که بر این اساس دو حالت را می توان متصور شد: نگاه اول به تحولات، از زاویه‌ای بیرون به درون موضوع را مورد بررسی قرار می‌‌دهد و بدون درنظرگرفتن اصول ثابت و لایتغیر جمهوری اسلامی ایران، برجام را منشاء و محور تحولات اساسی به خصوص در عرصه سیاسی و چرخه اقتصادی می‌بیند. نگاه دوم اما، نگاهی درون به بیرون دارد و حُسن آن نیز، درنظر گرفتن ثبات در اصول مذکور و تحلیل وقایع در همین راستا می‌باشد. نگاه دوم، برجام را منشاء تحولات بنیادین در سیاست‌های کلی نظام و دولت نمی‌بیند، بلکه آن را دست‌مایه‌ی بهره‌برداری‌های لازم جهت اهداف و منافع خود می‌نگرد، و از همین‌رو تفاوت زیادی میان این دو نگاه وجود دارد.

به جای فرافکنی، بحران کشور خود را سامان دهید

مرضیه افخم سخنگوی وزارت امور خارجه ادعاهای وزیر خارجه بحرین در مصاحبه با روزنامه الشرق الاوسط را تکذیب کرد.

مرضیه افخم به دولت بحرین توصیه کرد به جای فرافکنی و ایراد اتهام های بی اساس که با هدف سرپوش گذاشتن بر مشکلات داخلی اش صورت می گیرد، رویکرد امنیتی - پلیسی را کنار نهاده و از طریق گفت وگوی سیاسی واقعی با مردم به فکر سامان دادن به بحران موجود در این کشور باشد.

روزنامه الشرق الاوسط به نقل از وزیر خارجه بحرین دو روز پیش مدعی شد: مواد انفجاری که از تهران ارسال شده بود برای تخریب منامه کافی بود.

صالحی رفت؛ بازرسان می آیند

علی‌اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی روز شنبه در راس هیاتی برای شرکت در کنفرانس عمومی سالانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی وارد وین شد.

پنجاه و نهمین کنفرانس عمومی سالانه آژانس از روز دوشنبه هفته جاری با حضور رییسان و وزیران انرژی اتمی کشورهای عضو آژانس آغاز می‌شود.

صالحی هم‌چنین ضمن سخنرانی در این کنفرانس با مقامات و همتایان خود در کشورهای دیگر نیز دیدار می‌کند.

در کنفرانس عمومی سالانه سال گذشته بهروز کمالوندی معاون امور بین‌الملل سازمان انرژی اتمی به جای علی‌اکبر صالحی شرکت و سخنرانی کرد.

این کنفرانس به طور معمول هر ساله در سپتامبر و بعد از نشست فصلی شورای حکام برگزار می‌شود.

به گزارش شبستان، معاون سازمان انرژی اتمی و عضو کارگروه داخلی برجام از سفر بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی در روز سه شنبه به تهران خبر داد و گفت: در این دور از مذاکره با سازمان انرژی اتمی بازدید از مراکز نظامی در دستور کار بازرسان آژانس نیست.

زارعان افزود: بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی روز سه شنبه 24 شهریور طبق روال معمول به ایران سفر خواهند کرد.

وی ادامه داد: در این سفر برنامه هایی جهت بحث و مذاکره داریم اما در این دور از مذاکرات اقدام یا دستوری مبنی بر بازدید از مراکز نظامی نیست.

معاون رییس سازمان انرژی اتمی گفت: این سفر در راستای برنامه جامع اقدام مشترک است که طبق روال گذشته انجام می شود و جلسات و مذاکراتی را جهت هماهنگی بیشتر و اقدامات عملیاتی در آینده، خواهیم داشت.

آماده ایجاد یک جبهه مشترک برای مبارزه با تروریسم هستیم

مائورو وییرا، وزیر روابط خارجی برزیل در دیدار با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص ارتباط برزیل و سوریه گفت: برزیل همیشه از تلاش هایی که برای مقابله با تروریسم انجام می شود، حمایت می کند. در خصوص سوریه نیز معتقد نیستیم اقدامات نظامی باعث پایان بحران می شود بلکه به دیپلماسی و مذاکره معتقدیم و همیشه آماده برای یافتن راه حلی مسالمت آمیز هستیم. مبارزه با تروریسم همیشه بخشی از سیاست های برزیل است البته برای یافتن راه حل مسالمت آمیز تلاش می کنیم.

وزیر امور خارجه برزیل گفت: ما همواره آماده ایجاد یک جبهه مشترک برای مبارزه با تروریسم بوده ایم و در دو سال گذشته حرکت های بسیاری در خصوص مبارزه با تروریسم داشته ایم و در این زمینه پیشگام بودیم و پیشنهادهایی نیز جهت ایجاد یک جبهه مشترک داده ایم.

وی افزود: ما از طریق سازمان های چندجانبه تحولات سوریه را بررسی می کنیم و برایمان مهم است چرا که برزیل شهروندان زیادی دارد که سوری الاصل هستند. در برزیل 4 میلیون برزیلی داریم که اصلیت آنها سوریه ای می باشد و در این مدت آنها کمک بسیاری به جامعه برزیل کرده اند و ما از مردم سوریه حمایت می کنیم و برزیل به این حمایت ها ادامه خواهد داد.

اگر دولت آمریکا عوض شود توافقات برجام تغییر نخواهد کرد

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در نشست مشترک با وزیر امور خارجه برزیل در پاسخ به سوال خبرنگاران در خصوص عدم تصویب برجام در کنگره آمریکا گفت: در مورد تصمیماتی که در آمریکا اتخاذ شد باید بگویم دولت ایالات متحده مسئول اجرای برجام است و مسئول نقض هرگونه توافقات مستقیما دولت آمریکا می باشد. در خصوص توافقات برجام گروه هایی مثل اسراییل و گروه های تندرویی که در خود آمریکا هستند وجود دارند که با هرگونه توافق بین ایران و گروه 5+1 مخالف بودند چرا که منافع آنها از درگیری در منطقه به دست می آید. ما با سرمایه گذاری وسیع توانستیم به این موضوع برسیم حتی اگر دولت آمریکا عوض شود توافقات برجام تغییر نخواهد کرد و دولت بعدی مسئول اجرای آن می باشد.

وزیر امور خارجه در خصوص دیدار مشترک با وزیر خارجه برزیل گفت: مشترکات فراوانی بین ایران و برزیل وجود دارد و در حوزه های مختلف اقتصادی و حتی کشاورزی همکاری هایی صورت گرفته که از مدت ها قبل بین ایران و برزیل روابط دوجانبه وجود داشته که در دوره تحریم ها کمی کاهش یافته بود.

وی ادامه داد: در این دوره در تلاشیم این روابط را گسترش دهیم. در مهرماه نیز هیئتی بازرگانی از برزیل برای بازدید به ایران می آیند. وزیر اقتصاد و دارایی ایران نیز بعد از 22 سال به برزیل می رود. وزیر کار برزیل نیز به ایران می آید.

ظریف با اشاره به اینکه ایران و برزیل در حوزه های مختلف روابط دوجانبه را گسترش خواهند داد، گفت: ایران و برزیل دو کشور در حال توسعه هستند که در استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای تلاش های بسیاری داشته اند. برزیل نیز در خصوص فعالیت صلح آمیز انرژی هسته ای جمهوری اسلامی ایران نقش بسیار فعالی داشت و بخصوص روسای جمهور برزیل و ترکیه تلاش های بسیار خوبی در گفتگوهای هسته ای داشتند و در خصوص برجام از ایران حمایت کردند. برجام یک پیروزی توسعه اقتصادی است.

گاز ایران پشت درهای اروپا

اروپایی ها پیش از برجام برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران را به عنوان مانع اصلی توافقات انرژی میان تهران و بروکسل می دانستند اما اکنون و با برداشته شدن این سد زمان آن رسیده تا گاز ایرانی به جای سرازیر شدن به سوی مشتریان فقیر در جنوب و جنوب شرق به سوی مشتریان ثروتمند در شمال رهسپار شود.

می توان گفت هنوز چنین رویکردی در میان دولت مردان ایرانی وجود ندارد و بسیاری از آنها طرح های چون خط لوله صلح به سوی پاکستان و هند را در سر می پرورانند اما نباید از نظر دور داشت که حضور در بازارهای اروپایی موقعیت جمهوری اسلامی ایران را ارتقا خواهد بخشید.

در حال حاضر اروپایی ها از سه جهت یعنی کلیدور شرقی (روسیه) ، کلیدور شمالی (نروژ) ، کلیدور جنوبی (الجزایر و لیبی) انرژی خود را تامین می کنند که با چالش های پیش آمده در بحران اوکراین که البته قابل پیش بینی هم بود اکنون به فکر تنوع بیشتر در بازار های انرژی خود هستند.

این انرژی می تواند از طریق LNG یا LPG تامین شود که کشورهای چون قطر با در نظر گرفتن جذب سرمایه های بسیار بزرگ در این صنعت دست برتر را در اختیار دارند. اما اگر اروپایی ها بخواهند از طریق خط لوله انتقال گاز انرژی مورد نیاز خود را از جنوب شرقی دریافت کنند ترکیه مسیر قابل مطالعه ای خواهد بود که می تواند گاز را از ترکمنستان ، جمهوری ذره ای آذربایجان یا ایران به اروپا انتقال دهد.

مادامی که ترکیه به عنوان یکی از حامیان داعش در منطقه خاورمیانه از سیاست های خرابکارانه خود دفاع می کند چنین طرح های اقتصادی با بن بست رو به رو خواهند بود و ایران با جذب سرمایه یا تشکیل کمیته های مطالعاتی مشترک با اتحادیه اروپا می تواند برای یافتن مسیر جدید انتقال انرژی خود به اروپا وارد عمل شود.

آغاز دور جدید بازرسی ها از تاسیسات هسته ای/نظارت بر نمونه برداری از پارچین

بنابر توافق بین ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی بازرسی ها از تاسیسات هسته ای کشورمان بعد از برجام وارد دور جدیدی می شود.

در همین رابطه، معاون سازمان انرژی اتمی و عضو کارگروه داخلی برجام از سفر بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی در روز سه شنبه به تهران خبر داد و گفت: در این دور از مذاکره با سازمان انرژی اتمی بازدید از مراکز نظامی در دستور کار بازرسان آژانس نیست.

زارعان افزود: بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی روز سه شنبه 24 شهریور طبق روال معمول به ایران سفر خواهند کرد.

وی ادامه داد: در این سفر برنامه هایی جهت بحث و مذاکره داریم اما در این دور از مذاکرات اقدام یا دستوری مبنی بر بازدید از مراکز نظامی نیست.

معاون رییس سازمان انرژی اتمی گفت: این سفر در راستای برنامه جامع اقدام مشترک است که طبق روال گذشته انجام می شود و جلسات و مذاکراتی را جهت هماهنگی بیشتر و اقدامات عملیاتی در آینده، خواهیم داشت.

علاوه براین، خبرگزاری رویترز به نقل از دو دیپلمات غربی مدعی شد: ایران قرار است با حضور بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نمونه‌برداری‌ها از سایت پارچین را انجام دهد.

بنابراین گزارش، قرار است نمونه‌برداری از سایت نظامی پارچین تحت نظارت بازرسان دیده‌بان هسته‌ای سازمان ملل و توسط کارشناسان ایرانی انجام شود.

این دو دیپلمات غربی که خواستند نام‌شان فاش نشود به رویترز گفتند: زمانی که متخصصان فنی ایرانی قرار است نمونه‌برداری محیطی از پارچین را انجام دهند، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی حضور خواهد داشت. این دسترسی مدیریت شده چیزی است که کاملا مطابق با استانداردهای آژانس است و چیزی برای نگرانی دراین زمینه وجود ندارد.

برجام و شکست ای پک

بی شک " ای پک " یکی از قدرتمند ترین و تاثیرگذار ترین لابی های قومیتی در جهان به شمار می رود به طوری که در طول تاریخ مناسبات فلسطینی – یهودی ، یهودی – خاورمیانه ای و حتی آمریکا و جودیسم شاهد تاثیرات شگرف این لابی هستیم. این مجموعه قدرتمند البته این روزها با چالش های جدی رو به رو است به طوری که نباید فراموش کرد برجام یا به عبارتی توافق با تهران بر موضوع هسته ای اش عملا چهره این لابی را شکست . این خبر خوبی برای فلسطینی ها و یهودیانی است که از صهیونیسم بی زار هستند .

اگر ای پک نتواند رای کنگره را به سود مواضع تلاویو تغییر دهد عملا شکست سختی خورده است. این جریان طبعا قادر خواهد بود خود را بازسازی کند اما این جراحی پلاستیک همواره اثر ضربه ای که برجام بر صورت آن وارد کرده را با خود خواهد داشت. این مساله شاید یک تعبیر شاعرانه از یک حقیقت سیاسی باشد اما نباید فراموش کرد ای پک عملا تاکنون در سیاست های ضد ایران؛ ضد فلسطین یا حتی ضد ریاست جمهوری های آمریکا شکست نخورده است .

باکو چه خطراتی برای تهران دارد؟

جمهوری آذربایجان بایسته های امنیتی خود را با ناتو گره زده است. پیمان آتلانتیک شمالی که پس از فروپاشی شوروی برای نخستین بار در خارج از مرزهای اروپا آن هم در افغانستان وارد یک کارزار جنگی شد نشان داد چندان هم هماهنگی های امنیتی موفق نیست و عملا ارتش های کشورهای عضو فارق از فرمانده ای مرکزی در افغانستان موفق تر عمل کردند.

در این میان رشد روز افزون قدرت روسیه  پس از یک رکود مقطعی در میان سالهای ۱۹۹۱ تا ۲۰۰۱ کشورهای قفقاز مخصوصا آذربایجان را به فکر ورود به کارزار های امنیتی غربی کرد. جمهوری آذربایجان کشوری کوچک با منابع نفتی محدود در کنار دریای خزر است که از نظر سطح امنیت عمومی و فساد در رتبه ۱۳۹ جهان قرار دارد که برای یک جامعه کوچک ۹ میلیون نفری آمار خطرناکی است.

نباید از نظر دور داشت که آذربایجان یکی از محور های انتقال تروریست ها از آسیای مرکزی و قفقاز به ترکیه و پس از آن به داعش بوده است در همین حال پلیس مخفی ترکیه " میت " با طرف آذری اش برای انتقال تروریست ها همکاری نزدیکی را داشته و  به نظر نمی رسد باکو چندان هم به عنوان یک کشور ذره ای از حضور در بازی های بین المللی ناراضی باشد.

رژیم صهیونیستی با توجه به سابقه تروریستی اش از نزدیکی به ارمنستان و گرجستان چندان موفق نبوده است اما دولت باکو پذیرای صیهونیست برای امور امنیتی بوده است. به همین جهت به نظر می رسد باکو راهش برای جدای از محور تهران - مسکو مدتهاست که انتخاب کرده است. هیجانی در میان سیاست مدران آذربایجانی دیده می شود که به نظر می رسد الگوی قطری به عنوان حضور ذره در میان دریا را پیگیری می کنند که چندان هم موفق نبوده است.

کد خبر 486824

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha