به گزارش خبرگزاری شبستان، ایران بعد از روسیه دومین دارنده منابع گازی جهان است به طوری که این کشور را می توان به عنوان یکی از تامین کننده های اصلی این هیدروکربن در بازارهای جهانی نام نهاد اما با توجه به ترحیم های اقتصادی تاکنون عملا ایران نتوانسته است در بازارهای جهانی جایگاه مطلوبی را از آن خود کند. به نظر می رسد تحریم های بین المللی یکی از علت های این مساله است. عدم استفاده بهینه در بازار داخلی عملا سهم عمده گاز ایران را در بخاری های خانگی یا گازهای خوراک پزی مصرف می کند که اصلاح الگوی مصرف را می طلبد.
رفع ترحیم های اقتصادی علیه جمهوری اسلامی ایران اتحادیه اروپایی به ویژه مشتریان روسیه را به فکر خرید گاز از ایران انداخته است. یکی از مسیرهای انتقال انرژی از طریق خاک همسایه شمالی ایران ترکیه عنوان می شود که بسیاری از صاحبنظران با انتقال از این طریق موافق هستند.
مساله که باید به آن توجه ویژه ای داشت جایگاه رقابتی ترکیه در معادلات منطقه ای و بین المللی با ایران است که انتقال گاز ایران از طریق خاک ترکیه می تواند به ارتقا موقعیت آنکارا بی انجامد. در حال حاضر چگونه می توان راه حلی برای انتقال گاز ایران به اروپا یافت بدون آنکه خطوط لوله ای را وارد خاک ترکیه کرد؟
برای این منظور ایده ساخت نیروگاه های LNG و LPG مطرح است. این نیروگاه ها در جنوب کشور می توانند ضمن توسعه منطقه ای و ملی در کنار اشتغال زایی مسیر امنی را برای انتقال انرژی از ایران به مشتریان اروپایی فراهم آورد. سرمایه گذاری بر روی ساخت نیروگاه های ذکر شده در کنار افزایش دانش ملی ، رونق بازار کار و تجارت می تواند امنیت ملی را نیز تامین کند.
در همین حال نباید از نظر دور داشت که سرمایه گذاری مشترک برای انبارهای گازی در اروپا نوعی از همکاری های مشترک میان ایران و اروپا را پدید می آورد که در بازار گازی جهانی عملا سابقه نداشته و تهران را به شریکی قابل اعتماد برای مصرف کننده اروپایی مبدل می کند.
گاز ایرانی اگر از مسیر ترکیه وارد خاک اروپایی شود به طور خودکار امنیت انتقال انرژی ایران به اروپا توسط ترکیه تامین شده و این مساله می تواند در ملاحضات سیاسی به عنوان یک اهرم تاثیر گذار عمل کند.
به هر حال در مقاطع مختلف همکاری های انرژی ایران و اروپا با تغییرات بسیاری همراه بوده است به طوری که شاهد فراز و فرود های متعددی در این مسیر ها هستیم .نباید از نظر دور داشت که وجود چنین پیشینه ای منجر به شک و تردید اروپا نسبت به معاملات انرژی با ایران شده است. رفع تحریم ها در کنار روابط دو جانبه ایران با دولت های اروپایی چون سوئیس ، اتریش و حتی در برخی از موارد یونان و اسپانیا می تواند راه گاز ایرانی را به سوی اروپا باز کند.
نظر شما