دکتر مجید ابهری: با نزدیکشدن روز عاشورا شیعیان جهان به ویژه مردم ایران از پیر و جوان، خرد و کلان، باسواد و بیسواد به سوی مراکز عزاداری رفته و در ماتم بهترین خلقت روزگار به عزاداری مینشینند؛ در این میان با توجه به نگاههای دشمنان و معاندان به شیوههای عزاداری ما لازم است از نگاه آسیبشناسی اجتماعی به بعضی از نکات موضوع عزاداری اشاره کنیم. با توجه به قرنها عزاداری و شیوههای سنتی آن نوحهها و مضمون آنها باید حاوی نکات آموزنده و الگوهای رفتاری واقعه عاشورا باشد و نباید به خاطر جذب تعدادی اندک شیوههای نادرست را انتخاب کنیم یعنی ریتمیککردن نوحهها یا جاگذاری آنها بر وزن آهنگها و ترانهها، استفاده از آلات موسیقی کاری نادرست بوده و بهتر است ما هم شیوههای سنتی نوحهسرایی را ادامه دهیم.
از قمهزنی و انجام اعمالی که توسط دشمنان به ویژه ارتش جنگ نرم به خشونت شیعیان تصویر میگردد شدیدا خودداری کنیم زیرا از نگاه ما اینگونه حرکات بیانگر عشق و عمق اخلاص است اما بیگانگان و دشمنان با تفسیرهای نادرست اینگونه اعمال را خشونت قلمداد میکنند. از نگاه آسیبشناسی رفتاری از سربریدن و کشتن گوسفند و گاو و شتر در مقابل هیاتهای مذهبی و تکایا به ویژه در مقابل چشمان کودکان و نوجوانان خودداری کنیم چرا که آثار اجتماعی و رفتاری این حرکت میتواند نقطه آغاز خشونت و رفتارهای ناهنجار اجتماعی گردد.
دختران و پسران جوان اگر قصد عزاداری دارند در میان موج مردم وارد شده و با آنها حرکت کنند و گرنه تجمع در مقابل مراکز عزاداری و یا حرکت همراه دستههای عزاداری و در کنار آنها کار پسندیده نبوده و نوعی اهانت به عزاداران قلمداد میشود. با توجه به فضای حاکم در عزاداری و عنایت به این نکته که در این روزها زمین و زمان عزادار مظلومان کربلاست، پوشش و ظواهر ما باید مطابق با فضای حاکم باشد زیرا که هیچ کدام از ما دوست نداریم در عزای نزدیکانمان کسی آرایشکرده یا با لباسهای نامناسب در محل عزاداری حاضر شود.
حسین (ع) مظلوم تاریخ است، حداقل در این روزهای مقدس بر رفتار خود کنترل داشته باشیم و آخرین نکته رعایت حقوق شهروندی و قواعد اجتماعی است، حرکتهای ما نباید باعث آزار همسایگان دیگر شهروندان و یا عابران باشد زیرا فلسفه هستی عزاداری همدلی و عشق به همنوع است و رعایت این نکته میتواند الگوی رفتاری مناسب برای کودکان و نوجوانان به عنوان عزاداران آینده باشد.
متخصص علوم رفتاری و آسیبشناس اجتماعی
پایان پیام/
نظر شما