به گزارش خبرگزاری شبستان برجام وضعیت بازارهای انرژی جهان را دستخوش تغییر خواهد کرد. از یک سو ایران تمایل دارد نقش فعال تری را در بازارهای اروپایی بازی کند و از سوی دیگر روسیه مشتری مطمئنی چون چین را در مرزهای شرقی خود می بیند که حاضر است برای توسعه مناطق مرزی دو کشور سرمایه گذاری های کلانی را صورت دهد.
در این وضعیت اروپایی ها هم خواهان تنوع در بازارهای انرژی خود هستند و ایران می تواند در این میان گزینه مناسبی باشد. وجود مسیر ترانزیتی از ترکیه و عبور از بحران های منطقه ای گازی بی درد سر را به اروپا می رساند. مساله ای که با وجود حضور داعش در عراق و سوریه و همچنین بحران اوکراین در حال حاضر برای اروپایی ها به یک معضل بدون راه حل مبدل شده است.
در این میان نباید از نظر دور داشت که چشم انداز و افق 2030 برای حضور گاز ایران در بازارهای اروپایی برنامه ای است که قابلیت عملیاتی شدن دارد.
کمیسیون انرژی اروپا در برآوردی که به تازگی اعلام شده است پیش بینی کرده است تا سال 2030 چیزی در حدود 25 تا 35 میلیون متر مکعب گاز طبیعی را از ایران وارد خواهد کرد . این مساله به توسعه بخش های گازی در ایران کمک شایانی می کند و در عین حال کشورمان باید مصرف گاز داخلی خود را به طور قابل توجه ای با برنامه ریزی کاهش دهد تا بتواند همین گاز را در بازارهای جهانی عرضه کند. این در حالی است که فورمول تازه ای برای قیمت گذاری در گاز مصراف شهری و روستایی لازم است و حتی می تواند این قیمت ها را به بازار های جهانی نزدیک کرد .
ایران می تواند جایگزین مناسبی برای تامین کنندگان گاز آفریقایی چون الجزایر و لیبی باشد در همین حال رقابت با روسیه نیز از جمله مواردی که بروکسل آن را پیگیری می کند.
در حال حاضر روسیه 130 میلیارد متر مکعب گاز به اروپا صادر می کند که همانند تحولات سالهای 2006 و 2008 مسکو قادر است همواره از ابزار انرژی به عنوان یک اهرم سیاسی علیه بروکسل استفاده کند .
اروپایی ها باید از فرصت به وجود آمده پیش از چینی ها و آمریکایی ها استفاده کنند زیرا بازار ایران برای تمام سرمایه گذاران انرژی جذابیت های مخصوص به خود را دارد.
در همین حال نباید فراموش کرد که صنایع نفت و گاز جمهوری اسلامی ایران نیازمند سرمایه گذاری های کلانی است که شرکت های چون استات اویل ، شل و توتال قادرند در آن جایگاه خود را تثبیت کنند.
کمیسیون انرژی اروپا در سپتامبر 2015 ( شهریور و مهر 94 ) جلسه ای با شرکت های بزرگ انرژی این قاره ترتیب داد و از انها خواسته تا ظرفیت های سرمایه گذاری در بازار ایران رابررسی کنند.
نباید از نظر دور داشت که ایران یکی از تامین کنندگان مطمئن برای بازارهای انرژی جهانی خواهد بود و با توجه به ظرفیت های موجود و دوری چندین ساله از بازارهای بزرگ بین المللی تهران نیز علاقه زیادی به متنوع کردن جدول مشتریان خارجی خود دارد.
نظر شما