به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، پیشبینی تورم ۱۲ درصدی سال ۹۴، سه سناریو برای نرخ ارز آزاد، رشد منفی ۲ درصدی بخش صنعت، نرخ تورم تولید کننده تک رقمی شد، ثبت 566 میلیارد ریال خرید و فروش در فرابورس از سرتیترهای مهم اخبار حوزه اقتصاد در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
رشد منفی ۲ درصدی بخش صنعت و ۶ دهم درصدی معدن در فصل بهار
شاخص تولید صنعتی بهار 94 از سوی مرکز آمار ایران منتشر شد. شاخص تولید صنعتی (IIP)، از مهمترین نماگرهای کوتاه مدت اقتصادی است که تغییر در مقدار کالاها و خدمات تولید شده توسط بخشهای اقتصادی مورد نظر را در طی زمان نشان میدهد.
در مرکز آمار ایران اطلاعات مقادیر تولید کالاهای منتخب صنعتی بر مبنای «طرح آمارگیری از مقدار تولید بخش صنعت» برای بیش از 1800 کارگاه صنعتی بالای ده نفر کارکن، در مقاطع فصلی جمعآوری و براساس آن شاخص مقدار تولید در چارچوب روش زنجیرهای توصیه شده در راهنمای تهیه حسابهای فصلی صندوق بینالمللی پول در سطح کدهای دو رقمی ISIC محاسبه شده است.
در نهایت شاخصهای مذکور در سطح شاخص کلی بخش صنعت تجمیع شدهاند که در ادامه روند این شاخص ارائه شده است.
نرخ تورم تولید کننده تک رقمی شد/ ۹.۳ درصد در شهریورماه
شاخص بهای تولیدکننده در ایران در دوازده ماه منتهی به شهریور ماه 1394 نسبت به 12 ماه منتهی به شهریور ماه 1393 به میزان 9.3 درصد رسید. این شاخص در دوازده ماه منتهی به مرداد ماه 1394 نسبت به دوازده ماه منتهی به مرداد ماه 1393 به میزان 10.2 درصد بوده است.
خلاصه نتایج بهدست آمده از شاخص بهای تولیدکننده در ایران براساس سال پایه 100=1390 به شرح ذیل است:
شاخص بهای تولیدکننده در ایران در شهریور ماه 1394 به عدد 215.5 رسید که نسبت به ماه قبل 0.3 درصد کاهش یافت.
شاخص مذکور در شهریور ماه 1394 نسبت به ماه مشابه سال قبل معادل 4.6 درصد افزایش داشته است. تورم تولید کننده در شهریور 0.9 درصد و تورم نقطه به نقطه این شاخص یک درصد کاهش یافته است.
تهران و پاریس میتوانند به شرکای خوب تجاری تبدیل شوند
ولی اله افخمیراد رییس سازمان توسعه تجارت ایران در دیدار با هیات عالی تجاری، اقتصادی و بازرگانی فرانسه گفت: ایران بخشی از زنجیره تولید و ارزش در جهان است و امیدواریم که با مشارکت و سرمایهگذاری مشترک کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه، بتوانیم کالاها و خدماتی را تولید و ارایه کنیم که به کشورهای همسایه ایران نیز صادر شود.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در ادامه با اشاره به مزیتهای رقابتی کشورمان اعلام کرد: سرمایهگذاری در ایران بسیار سودمند است و قوانین سرمایه گذاری خارجی در ایران شرایط خوبی را برای خارجیها فراهم کرده است.
افخمیراد ادامه داد: در دوران تحریم، ایران به کشوری متکی بر توان داخلی تبدیل شد و رشد چشمگیری را در بخشهای مختلف و به ویژه دستیابی به فناوری نوین تجربه کرد، طوری که اکنون شرایط جدید به گونهای است که میتوانیم برای تولید مشارکتی، شرکای خوبی باشیم.
وی ادامه داد: آمار و ارقام تجاری کشور نشان میدهد که ایران از پتانسیل خوب و بالایی برخوردار است؛ ما در تصمیم خود برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی جدی هستیم و امیدواریم، با ارایه گزارش رژیم تجاری خود به سازمان تجارت جهانی هر چه زودتر از عضو ناظر به عضو رسمی این سازمان تبدیل شویم.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه این نشست اشارهای به جایگاه وزارت صنعت، معدن و تجارت در تولید ناخالص داخلی کرد و گفت که این وزارتخانه 40 درصد از تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده است.
وی اضافه کرد: تحریمهای بانکی فشار زیادی بر روی برخی از صنایع ما وارد کرده است که امیدواریم پس از توافق بوجود آمده، هر چه زودتر شاهد برداشته شدن تحریم های بانکی باشیم.
معاون وزیر صنعت،معدن و تجارت در ادامه با بیان اینکه کشور ما از نظر منابع نفت و گاز وضعیت خوبی دارد و در حوزه نفتی 10 درصد و در حوزه گازی 18 درصد از منابع جهان را در اختیار دارد، اظهار داشت: توتال از جمله شرکتهای فرانسوی بود که پیش از تحریمها با ایران همکاری داشت و ما امیدواریم با تدابیر مسئولان وزارت نفت، همکاریهای دو کشور در حوزه نفت و گاز گسترش یابد.
افخمیراد در ادامه به صنعت خودرو ایران اشاره کرد و گفت: سال گذشته 1.2 میلیون دستگاه خودرو در ایران تولید شد که ما در نظر داریم براساس برنامه 10 ساله، تولید خودرو کشور را به 3 میلیون دستگاه در سال برسانیم.
566 میلیارد ریال خرید و فروش در فرابورس ثبت شد
در پایان معاملات 7 مهرماه 1394، 62 میلیون ورقه بهادار خرید و فروش شد و ارزش آن به 566 میلیارد و 730 میلیون ریال رسید.
در روز جاری، معامله 3 میلیون و 860 هزار سهم سرمایهگذاری مسکن تهران بیشترین حجم معاملات روز جاری را به نام خود ثبت کرد این در حالیست که بیشترین ارزش معاملات به میزان 13 میلیارد و 870 میلیون ریال مربوط به سهام شرکت سرمایهگذاری میراث فرهنگی بود.
این گزارش حاکیست، سهام معادن مس تکنار، نفت پاسارگاد و سرمایهگذاری مسکن شمالغرب بیشترین افزایش قیمت را در بازار فرابورس تجربه کرد و در سوی دیگر بازار، سهام شرکتهای قند شیروان، شمال شرق شاهرود و قند چهارمحال با بیشترین افت قیمت روبرو شدند.
آیفکس در جریان معاملات امروز 3.7 واحد افت کرد و در رقم 682.81 متوقف شد ضمن آنکه اوراق تسهیلات مسکن در محدوده 660 تا 717 هزار ریال قیمت خورد.
علاوه بر این در بازار ابزاهای نوین مالی، بیشترین حجم معاملات ETF به صندوق سرمایهگذاری اعتماد با خرید و فروش 621 هزار و 350 سهم اختصاص یافت و بیشترین حجم معاملات در بازار اوراق با درآمد ثابت هم مربوط به معامله 17 و 870 هزار ورقه مشارکت رایان سایپا بود.
در روز جاری، نماد اوراق مشارکت شهرداری کرج با نرخ 21 درصد در بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس ایران گشایش یافت و نماد معاملاتی شرکت سرمایهگذاری توسعه وعمران استان کرمان در روز جاری پس از به حد نصاب نرسیدن مجمع عمومی عادی سالیانه صاحبان سهام، بازگشایی شد.
پیشبینی تورم ۱۲ درصدی سال ۹۴/ سه سناریو برای نرخ ارز آزاد
موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی گزارش فصلی تورم را منتشر کرد.
در این گزارش آمده است: نرخ تورم سالانه پس از عبور از مرز 40 درصد در تیرماه سال 1392 روندی نزولی را در پیش گرفت و با کاهش 25 واحد درصدی به 15.7 در دیماه سال 1393 رسید و از آن زمان تاکنون در بازه 15 درصد الی 16 درصد باقی مانده است.
اما نرخ تورم ماهانه از دیماه سال 1393 به طور قابل توجهی نسبت به ماههای پیش کاهش یافته و این روند تاکنون ادامه یافته است. این وضعیت به طور قطع به کاهش نرخ تورم سالانه در ماههای آتی منجر خواهد شد.
نرخ تورم شاخص قیمت تولیدکننده نیز از اردیبهشت سال 1392 تاکنون در حال نزول بوده و در بهار 1394 به 11 درصد رسیده است، بنابراین، تورم این شاخص نسبت به تورم شاخص قیمت مصرفکننده با کاهش بیشتری همراه بوده است.
عوامل مؤثر بر تورم را میتوان به دو دسته عوامل کوتاهمدت و عوامل بلندمدت تقسیم کرد. عوامل کوتاهمدت شامل مؤلفههای طرف عرضه و مؤلفههای طرف تقاضا هستند. از میان عوامل مؤثر بر نرخ تورم در طرف عرضه، نرخ تورم کالاهای وارداتی در فصول اخیر نقش تعیینکننده داشته است از تابستان سال 1392 و به ویژه فصل اول سال 1394 کاهش قیمتهای جهانی از یک سو و تثبیت نرخ اسمی ارز از سوی دیگر، سهمی قابل توجه در توضیح روند کاهشی شاخص قیمت ریالی واردات داشتهاند. با توجه به نقش مهم کالاهای واسطهای وارداتی در تولید صنعتی به نظر میرسد کاهش رشد شاخص قیمت ریالی واردات یکی از دلایل توضیحدهندهی کاهش رشد شاخص قیمت تولیدکننده در این دوره باشد.
لازم به اشاره است که شاخص قیمت تولیدکننده برای کالاهای صنعتی در بهار 1394 نسبت به فصل مشابه سال قبل کاهش یافته (به 30 درصد رسیده است) و این در شرایطی است که ضریب اهمیت کالاهای صنعتی در شاخص قیمت تولیدکننده حدود 51 درصد است.
نظر شما