جهان در انتظار نفت ایران

خبرگزاری شبستان: ایران از سال ۲۰۱۲ تحریم های سخت گیرانه ای را در صنایع نفت و گاز خود تجربه کرد به طوری که اقتصاد ملی با چالش های جدی رو به رو شد. برجام و رفع تحریم ها می تواند تاثیرات و پیامدهای قابل توجهی در بازار انرژی جهانی بگذارد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، تحریم های انرژی بر اقتصاد ایران زیان های بسیاری را وارد کرد. صنایع پایین دست همانند بخش های بالادستی انرژی از این مهم مستثنی نبودند. کاهش فروش نفت جمهوری اسلامی ایران به بازار های جهانی و تحریم های انرژی عملا بخش مهمی از مشتریان ایران را مجبور کرد تا به دنبال جایگزین باشند اما اکنون و با برجام سوالی که باید به آن پاسخ داد آن است که ورود مجدد ایران به بازارهای جهانی چه تاثیراتی در میان مشتریان و بازار انرژی خواهد داشت ؟

نگاهی به رفتار بازار حد فاصل سال 2013 تا کنون نشان می دهد ایران می تواند جایگاه قابل اتکایی در بازارهای جهانی داشته باشد.

در نوامبر 2013 ایران و 5+1 توانستند به اولین توافق کوتاه مدت خود دست یابند که به اقدام مشترک شهرت یافت. در این دوره زمانی ایران 4.2 میلیارد دلار از پتانسیل مالی اش را که خارج از مرزهایش بلوکه شده بود بدست آورد و توانست بخش های ازاقتصاد ملی را بازسازی کند.

بخشی از این پول صرف برنامه های بلند پروازانه اجتماعی شد که دولت به انجام آنها متعهد بود . در همین دوره سرمایه گذاران خارجی از جمله چینی ها برای قرار داد های طولانی مدت انرژی راهی ایران شدند تا بتوانند پیش از هر توافق جامعی جای پای خود را در اقتصاد ایران محکم کنند.

آخرین آمارهای رسمی نشان می دهد ایران 1.1 میلیون بشکه در روز نفت صادر میکند که این رقم در مقایسه با سال 2011 کم تر از نصف برآورد می شود.

مقاملات آمریکایی می گویند اقتصاد ایران 15 تا 20 درصد از آنچه بر اساس برنامه ریزی های دولتی برآورد کرده بودند کوچک تر شده است که این مساله به خودی خود تنها در بخش نفت معادل از دست دادن 160 میلیارد دلار است .

ایران در سال 2011 روزانه 2.5 میلیون بشکه نفت را به 20 کشور جهان صادر می کرد مساله ای که با افزایش تحریم ها این رقم به 1.1 میلیون بشکه نفت درروز و تنها به شش کشور محدود شد. در حال حاضر و با برجام کشور می تواند از یک رکود خارج شود.

مساله ای که اقتصاد ملی را از چالش های جدی نجات می دهد و بازار های جهانی را باردیگر با نفت ایران آتشی خواهد داد. حضور ایران در بازارهای جهانی انرژی منجر به ارتقا موقعیت تهران و همچنین ضعف رقبا خواهد بود. با توجه به ظرفیت های موجود در اقتصاد ایران جذب سرمایه در این کشور به مراتب آسان تر و همچنین بازدهی آن با سود بیشتری همراه شده و کشورهای عربی و ترکیه به عنوان زیان دیدگان بزرگ رفع تحریم ها و امضای برجام باید به دنبال راه حل های دیگری با ضعف کشور باشند.

کد خبر 491401

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha