هنری برای تمام نسل ها/محصولات سنتی برآمده ازطبیعت روستایی پسماند مضر ندارند

خبرگزاری شبستان: برای کاهش مهاجرت روستاییان به شهرها کار آفرینی اقدامی است که می توان برای رسیدن به توسعه پایدار روستایی از آن بهره گرفت و توجه به صنایع روستایی، گردشگری و ایجاد مشاغلی نظیر عرضه انواع صنایع دستی و تولیدات اولیه خانگی موثر است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، روز ملی روستا توسط شورای فرهنگ عمومی کشور به منظور ارج گذاشتن به روستائیان و فرهنگ روستایی تصویب شد و اولین همایش ملی روز روستا در سال 1393 با حضور حجت‌الاسلام حسن روحانی، ریاست جمهوری در سالن اجلاس سران آغاز شد.

 

روستا، فضای سرسبز و سالم و با نشاطی که فارغ از هر دود و سرصدایی است. مردمی بی غل و غش، ساده و صمیمی که عطر نان و گندم می دهند و صنايع دستي که بيانگر صنعت و هنر نياكان و نمايشگر ذوق و هنر مردم هر كشور است نزدیکترین تصویری است که می توانیم از یک روستا داشته باشیم.

 

امروزه با نگاه به صنايع دستي هر قوم و قبيله اي مي توان دريافت آن قوم در چه مرحله اي از صنعتگري بوده اند.

 

صنایع دستی به آن دسته از صنایع گفته می شود که مهارت، ذوق و هنر انسانی در تولید آن نقش اساسی دارد(دایره المعارف بریتانیکا).

 

از نظر یونسکو، مصنوعاتی صنایع دستی تلقی می‌شوند که کاملاً با دست یا به کمک ابزار دستی ساخته شده باشند.

 

دخالت ابزارهای ماشینی در تولید مصنوعات دستی تا آنجا پذیرفته است که حضور مستقیم دست و یا نیروی انسانی را در تولیدات مربوطه نفی نکند.

 

به طور کلی صنایع دستی به آن دسته از صنایع اطلاق می شود که دارای بار هنری دست ساز بوده و تمام یا مراحلی از ساخت فرآورده های آن با دست انجام گرفته است و در چارچوب فرهنگ و بینش های فلسفی و ذوق و هنر انسان های با توجه به میراث های قومی آن ها ساخته شده است. از این روبرای کاهش مهاجرت روستاییان به شهرها کار آفرینی اقدامی است که می توان برای رسیدن به توسعه پایدار روستایی از آن بهره گرفت و توجه به صنایع روستایی، گردشگری و ایجاد مشاغلی نظیر عرضه انواع صنایع دستی و تولیدات اولیه خانگی بسیار موثر است.

 

به مناسبت 15 مهر روز روستا، نمایشگاه توانمندی‌های روستایی و صنایع دستی گیلان بمدت دو روز 15 الی 16 مهر، در بلوار شهید انصاری، محوطه آموزش فنی و حرفه ای برپا شده است.

 

این نمایشگاه هشت غرفه دارد که از ساعت 9 صبح الی 6 عصر میزبان بازدید کنندگان می باشد.

 

 

ضرورت آموزش نسل به نسل برای احیای هنرهای سنتی

محسن جهاندیده، یکی از کارآفرینان روستایی از گروه حصیر بافی ماهور است که در این نمایشگاه غرفه دارد.

 

وی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان هدف از حضور در این نمایشگاه را توسعه اشتغال برای زنان روستایی عنوان کرد و افزود: هدف دیگر گروه حصیر بافی ماهور آموزش و به‌آموزی، تامین مواد اولیه و تضمین خرید محصولات است.

 

جهاندیده با اشاره به اینکه اکثر فعالان این گروه از بچگی کار حصیر بافی را انجام می دادند، تصریح کرد: از سال 93 فعالیت رسمی خود را به صورت سازمان یافته آغاز کرده ایم تا هدفمندتر حرکت کنیم.

 

وی با تاکید بر آموزش نسل به نسل برای احیای این هنر سنتی، اظهار کرد: درآمد پایدار و خارج شدن از بحران تعطیلی فصلی، آینده ای است که به آن می اندیشیم.

 

جهاندیده بیان کرد: زنان در روستاهای گیلان به علت اشتغال به کار کشاورزی به خصوص برنج در شش ماهه اول سال بیشتر وقتشان به عملیات کاشت و داشت و برداشت صرف می شود ولی در نیمه دوم سال بیکاری پنهان یکی از آفت‌هایی بخش کشاورزی، رخ می نمایاند.

 

صنایع دستی بیکاری پنهان در روستاها را جبران می کند

وی در ادامه با تاکید بر اینکه صنایع دستی این ظرفیت را دارد که این بیکاری پنهان را پوشش داده و جبران کند، افزود: در رشته حصیر بافی زنان هنرمند در ماه‌های تیر و مرداد می توانند مواد اولیه سهل الوصول را فراوان در طبیعت سخاوتمند گیلان تهیه کنند تا برای فعالیت شش ماه دوم سال ذخیره داشته باشند.

 

جهاندیده اذعان کرد: این مواد اولیه برای تولید انواع مصنوعات حصیری که تراوش ذوق و هنر زن گیلانی را به نمایش می گذارد بکار می رود و می تواند به بازار عرضه شود.

 

وی خاطر نشان کرد: مواد اولیه حصیر بافی عموما گیاه خودرو و طبیعی «لی»(گالی) است که در اطراف مرداب‌ها و مناطق باتلاقی نزدیک به دریا رشد می کند و به وفور و بدون هزینه قابل دسترس است.

 

جهاندیده با بیان اینکه «سوف» هم یکی دیگر از گیاهانی است که با آن می توان زیر اندازهای سنتی استان را با آن بافت، بیان کرد: ولی متاسفانه به علت تغییر الگوهای زندگی امروزی و ساخت و سازهای بی رویه، رویشگاه‌های طبیعی آن تغییر کاربری پیدا کرده است و به همان تناسب محصول نهایی حاصل از آن یعنی زیر اندازهای معروف گیلان هم از نظر تولید و هم از نظر اندازه و شکل پرهزینه و کمیاب شده است.

 

وی در ادامه اظهار کرد: در مجموع محصولات سنتی که با دست تولید می شوند برگرفته از مواد موجود از طبیعت روستا است که در نهایت پسماند مضر ایجاد نمی کنند و پس از مصرف نیز تجریه شده و به چرخه زیست بوم منطقه بر می‌گردد.

 

جهاندیده به کلیشه ای بودن تولید محصولات سنتی و نپرداختن به مباحث کاربردی زندگی مدرن و شهری امروزی اشاره کرد و گفت: این امر سبب شده تا تنوع محصولات وارداتی از جنوب شرق آسیا به خصوص چین و تایلند سازگاری بیشتری با زندگی مصرف گرایانه شهری ما پیدا کرده باشد.

 

مصرف کننده ایرانی با تعصب هرگز به سراغ مصرف کالاهای بی کیفیت وارداتی نمی رود

وی اذعان کرد: لازمه توجه به صنایع دستی بومی پویای بیشتر تولیدکنندگان و به خصوص تلاشگران عرصه روستایی است که با کمی تعمق و خلاقیت از مواهب طبیعی و اصلاح در طراحی و فرم محصولات می توانند تولید محصولات کاربردی متناسب را با شرایط زندگی امروز در جایگاه تهدید شده این دست از کارها، بازیابی کنند.

 

جهاندیده بیان کرد: بی شک مصرف کننده ایرانی با تعصب و علاقه مند به طبیعت اگر جنس مرغوب ایرانی تولید شود هرگز به سراغ مصرف کالاهای بی کیفیت وارداتی نمی رود.

 

کد خبر 492081

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • هاجر IR ۱۶:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۸
    0 0
    چه جالب خدا قوت به همه تلاش گران عرصه کارو تلاش در روستا ها
  • مهسا صبوری IR ۰۳:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۸/۰۳
    0 0
    حصیربافی یکی از هنرهای سنتی ای است که به گفته محققان سابقه ای به قدمدت عمر یکجا نشینی نسل بشر دارد و مردمان گیلان زمین بخصوص روستاییان با توجه به دسترسی به مواد اولیه فراوانی که در کنار آبگیرها و باتلاق ها رشد میکند این هنر سنتی را همچنان زنده و پابرجا نگه داشته اند و امروزه لازم است جوانان خوش ذوق و تحصیل کرده علم و دانش را با این حرفه سنتی ادقام کنند و طرحی نو دراندازند درود بر جوانان زحمتکش گیلانی