به گزارش خبرنگار تئاتر شبستان، پردیس تئاتر تهران روز گذشته میزبان نمایش های «مکاشفه» از مازندران، «مرثیه باد» از خراسان رضوی، «با من حرف نمی زنی چرا» از آذربایجان شرقی، «ماه گرفتگی» از گلستان و «به رنگ حماسه» از خوزستان بود.
مکاشفه ای در باب یک حماسه
نمایش مکاشفه نوشته اسماعیل بایگی و به کارگردانی اکبر قهرمانی اولین اجرای روز چهارم جشنواره بود که از ساعت 15 در تالار شماره پنج پردیس تئاتر تهران به صحنه رفت.
در این اثر که دراماتورژی آن را حسن وارسته و بهزاد صدیقی انجام داده اند، رحمت امینی مشاور کارگردان و فریبا خیابانی و فایقه حسینی از اعضای گروه کارگردانی هستند.
بهرام سروری نژاد، رها ارشید، نازنین مهیمنی و فرزین محدث نیز بازیگران این اثر نمایشی اند که به نمایندگی از استان مازندران در جشنواره ایثار حضور دارد.
در خلاصه داستان نمایش مکاشفه آمده است: «تابلوهای شهدا در کوچه ها غبار گرفته، آب باران و باد و خاک آنها را کدر کرده و مردم نیز به دنبال نشانی های آن در کوچه ها گم شده اند.»
مرثیه ای برای کابوس های یک رزمنده مُرده
پس از اجرای مکاشفه، نوبت به تئاتری های مشهد رسید که نمایش مرثیه باد نوشته مهدی نصیری و به کارگردانی رضا حسینی در تالار شماره 6 به روی صحنه ببرند.
مرثیه باد ماجرای رزمنده ای به نام یوسف است که در مکانی نامشخص و در یک منطقه جنگی دچار نوعی توهم شده است. او مدام همسرش را می بیند که در نقاط مختلف سنگر و خاکریز به دیدارش می آید. تکرار دیدارهایش با ستاره و آنچه که در مواجه با همرزمش می بینیم داستان را به مسیر دیگری می کشاند.
در نمایش مرثیه باد محمد جهانپا، جلال کریم زاده و فایزه علی آبادی به ایفای نقش می پردازند. همچنین میثم نویریان طراحی صحنه و حسن خرسند انتخاب و ساخت موسیقی دیگر عوامل این نمایش اند.
رضا حسینی که از اجرای مرثیه باد در جشنواره ایثار رضایت چندانی ندارد، در این باره گفت: وقتی نمایشی را برای جشنواره ای آماده می کنید، از تعویق آن حتماً لطمه خواهید دید. تئاتر ایثار قرار بود در اسفندماه سال گذشته برگزار شود و عدم برگزاری آن برنامه ریزی ما برای اجرا و در زمان تمرین با مشکل مواجه کرد.
کارگردان این نمایش اذعان داشت: نمایشی که دو بار آماده اجرا می شود و امکان اجرا پیدا نمی کند، شبیه غذایی است که چند بار سرد و گرم شده باشد. طبیعی است که تکرار این ماجرا جذابیت ها و شاید بدیع بودن اجرای اولیه را از تماشاگر بگیرد.
وی درباره اینکه چرا نمایش اش را مثل گروه های دیگر در استان خود اجرای عمومی نرفته بود، توضیح داد: متاسفانه امکان اجرا برای ما فراهم نشد. بنیاد شهید بودجه لازم برای حمایت از تئاتر را نداشت و پیگیری ما در جاهای مختلف هم به نتیجه رسید. اگر اجرای عمومی می رفتیم قطعا نمایش پخته تری به جشنواره می آوردیم چرا که فرصت روبه رویی با تماشگران کمک می کند ایراد های کارتان را بشناسید و بر طرف کنید.
نظم قابل توجه در زمان بندی اجراها
یکی از موارد قابل توجه جشنواره تئاتر ایثار در دوره پنجم، شروع اجرای نمایش در ساعت مقرر است. اتفاقی که کمک می کند تماشاگران با کسالت ناشی از خستگی و انتظار به تماشای آثار ننشیند. البته نقش پردیس تئاتر تهران را با پنج تالار نمایشی در این میان نمی توان فراموش کرد که کمک می کند، گروه های نمایشی زمان کافی برای اجرا داشته باشند.
جایی برای حرف زدن نمی ماند
تماشاگران حاضر در جشنواره ایثار که اکثرا گروه های شرکت کننده در این رویداد هستند، از ساعت 17:45 دقیقه به تماشای نمایش با من حرف نمی زنی چرا نوشته کامران شهلایی و به کارگردانی شهرام احمدی نشستند.
نمایشی که آشفتگی نمایشنامه، دیالوگ های کلیشه ای و بازی تصنعی یکی، دو بازیگر آن امکان ارتباط با اثر را از تماشاگر می گرفت. هرچند که کارگردان با تمهیدات اجرایی قابل تاملی کوشیده بود تا ضعف اثرش را بپوشاند.
ماه گرفتگی نوشته علی میرزا عمادی و به کارگردانی اله قلی نظری از گلستان و به رنگ حماسه نوشته عبدالرضا حیاتی و به کارگردانی مصطفی بوعذار دیگر اجراهای روز گذشته بودند.
اجرای۴ نمایش در روز آخر
امروز یکشنبه نیز در واپسین روز برگزاری جشنواره پنجم تئاتر ایثار ابتدا «چند خواب از زندگی بارانی» نوشته و کار رضا گشتاسب به صحنه می رود. پس از آن نیز به ترتیب «با زخمی بر شانه هایش» نوشته و کار مجید کاظم زاده، «وسط یک معجزه» نوشته کامران شهلایی و به کارگردانی مرتضی اسدی مرام و «گاهی همیشه سرد» نوشته متین صادق پور و با کارگردانی مهدی یوسفی زاده پذیرای مخاطبان خواهند بود.
مراسم اختتامیه پنجمین دوره جشنواره تئاتر ایثار، فردا دوشنبه بیستم مهرماه از ساعت 15 در تالار اصلی پردیس تئاتر تهران برگزار خواهد شد.
گزارش از علی یزدان دوست
نظر شما