به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، عقاید اسلامی، الهام بخش کمک های خیریه در طول 14 قرن بوده و انجام کار نیک و عمل صالح توصیه ای است که همواره در دین مبین اسلام به آن تاکید شده و یکی از زیبایی های اخلاقی ائمه به همین مسئله اختصاص دارد. ما نیز به عنوان شهروندی در جامعه اسلامی باید با تأسی از این بزرگواران در انجام کارهای خیر و نیکی به دیگران اهتمام داشته باشیم.
در این راستا موسسه خیریه آلا طرحی با عنوان خیر ماندگار تعریف کرده است که اقدامات اساسی تحقق بخش اهداف این سند در سه دسته تنظیم شده است و شامل برنامه ها و فعالیت های علمی، فرهنگ سازی، ترویج و اطلاع رسانی و مدیریت امر خیر می باشد.
اجرای «طرح خیر ماندگار» با هدف ایجاد و استقرار مدیریت راهبردی و جامع امور خیر و با شعار «خیر جامع و خیّر دانش بنیان» آغاز شده است.
شناسایی نیازهای واجب بر زمین مانده در حوزه امور خیر و اولویت بندی آنها، تعامل با خیریه ها و خیرین برای رفع نیازمندی های اولویت دار امور خیر، برنامه ریزی و زمینه سازی برای کسب، تولید، نشر و کاربست دانش در حوزه امور خیر، شناسایی، تربیت و اعتلای سرمایه های انسانی در حوزه امور خیر، ترویج فرهنگ وقف، نیکوکاری و امور خیر، جذب و گسترش سرمایه های معنوی و راهبری آنها در حوزه امور خیر ماموریت های اصلی طرح خیر ماندگار را تشکیل می دهد.
تمایل عمومی به امر خیر، سنت ها و باورهای دینی و خداپسندانه و الهی و اجتماعی حامی امر خیر، تمکن مالی مردم، حس نوع دوستی ایرانیان، تجربه های موفق مدیریت کار خیر در ایران، رضایت بخشی درونی امر خیر و ایجاد موسسات خیریه بزرگ علمی و آموزشی از فرصت های پیش روی طرح خیر ماندگار است.
اما طرح خیر ماندگار چالش هایی نیز پیش رو دارد که از آن جمله می توان گفت: باورها و نگرش های فردی شده در حوزه امر خیر و لزوم نوسازی و تحول در نگرش و رویه های این حوزه براساس ضرورت های ناشی از نیازهای تازه اجتماعی می باشد.
غلبه رویکرد خدمات رسانی سنتی بر موسسات خیریه کشور و ضرورت تعهد به رویکرد پژوهشی و دانش بنیان به مثابه اصلی ترین جهت گیری در عین توجه به ارائه باکیفیت خدمات سنتی رایج از دیگر چالش های فرا روی طرح خیر ماندگار است.
حاکمیت مدیرتی سنتی و غیرحرفه ای در برخی موسسات خیریه، فقدان رویکرد نوآورانه در امر خیر، نبود الگوهای فرهنگ سازی در امر خیر، خلاء قانونی برای حمایت نظامند از فعالیت های امر خیر از دیگر چالش های پیش روی این طرح است.
تربیت و توسعه منابع انسانی برخوردار از شایستگی های حرفه ای فعالیت در حوزه وقف و امر خیر، ساماندهی علمی فرآیند خدمات رسانی و توانمندسازی خیریه ها و موقوفات، تقویت و ارتقای جایگاه پژوهش و نوآوری و تولید علم نافع در حوزه امر خیر و وقف، استقرار و نهادینه سازی نظام تضمین کیفیت فعالیت های خیریه، مدیریت علمی و راهبری امر خیر، شناسایی و ساماندهی امور خیر بر زمین مانده اهداف اصلی این طرح را تشکیل می دهد.
در مراسم رونمایی از سند طرح خیر ماندگار که دوم شهریور ماه سال جاری برگزار شد، قرار شد تا سلسله نشست های خیر ماندگار به صورت ماهانه برگزار شود تا اجرای طرح خیر ماندگار روند سریع تری به خود بگیرد.
بنابراین سلسله نشست طرح خیر ماندگار با رویکرد «مطالعات تخصصی امور خیر در ایران» سه شنبه هفته سوم هر ماه برگزار می شود که اولین جلسه این سلسله نشست به همت بنیاد آلا و همکاری دانشگاه فرهنگیان با موضوع «روند ایجاد و گسترش امور خیریه نوین در ایران» برگزار می شود.
گفتنی است در این نشست، دکتر الهام ملک زاده، عضو هیئت علمی پژوهشکده تاریخ، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به سخنرانی می پردازد.
نظر شما