به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از "الوقت"؛ کسی که فعالیت های گروه های تکفیری و افراطی را در جهان اسلام، به ویژه در خاورمیانه دنبال می کند، به خوبی دوگانگی اندیشه سلفی وهابی و تناقض آشکار آن در گفتار و عملکرد در برخورد با رویدادهای منطقه و جهان را درک می کند.
رژیم سعودی که پایه گذار اندیشه وهابی است، از طرفی سعی دارد این اندیشه را یک میراث تاریخی معرفی کند، و از طرفی دیگر در حمایت از گروه های تکفیری که جهان اسلام را درنوردیده اند، به شیوه سلفی سنتی برخورد می کند.
پیش از انکه بخواهیم به جزئیات این موضوع وارد شویم، باید اشاره کنیم که این نوع فعالیت، از قدرت لابی غربی-صهیونیستی به رهبری آمریکا در منطقه مدد می گیرد. برخی شواهد موثق وجود دارند که براین مهم صحه می گذارند:
۱. ارتباط تاریخی میان وهابیت و استعمار غربی، به ویژه استعمار انگلیسی که در آغاز قرن گذشته منطقه را درنوردید و زمینه را برای بروز اندیشه وهابی به منظور سیطره بر زمام امور در حجاز و اشغال سرزمین فلسطین به دست صهیونیست ها فراهم کرد.
۲. در عرصه داخلی، اندیشه وهابی نقشی اساسی را در تقویت رابطه میان "محمد بن عبدالوهاب" و "محمد بن سعود" به عنوان بانیان این اندیشه تکفیری و سنگ بنای شکل گیری رژیم آل سعود در خاک حجاز ایفا کرد.
سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که وهابیت چگونه توانست علی رغم بی اساس بودن افکار خود و عدم برخورداری از قدرتی به منظور مقاومت در قبال واقعیت های تاریخ، ریشه بدواند؟
از طرفی، تمام علمای اسلام، با هر مذهب و ملیتی که باشند، تأکید می کنند وهابیت بک اندیشه ساختگی و دخیل در اسلام است و هیچ ارتباطی با دین اسلام ندارد؛ از طرف دیگر، عده ای در داخل خود خاندان سعودی وجود دارند که از اندیشه وهابی انتقاد می کنند و دلیل اصلی تمام مشکلات و بحران های عربستان در عرصه های مختلف داخلی و بین المللی را همان می دانند.
از زمان های دور و مشخصا اواخر دوره حکومت عثمانی، بسیاری از گروه های اسلامی، به ویزه مصری ها، خواستار پایان دادن فوری به عقیده تکفیری وهابی شدند و آن را خطری بزرگ برای چهان اسلام برشمردند؛ خطری که موجب تفرقه و ضعف آن در قبال قدرت های بیگانه می شود.
براساس شواهد تاریخی، "وهابیت" در نتیجه هوشیاری ملت های اسلامی آغاز نشده است. حتی در برخی اوقات، ارتش مصر تعدادی از معتقدین به افکار وهابی را به مرکز خلافت عثمانی ها در استانبول می فرستاده است تا برای عبرت دیگران، گردنشان را قطع کنند.
ولی علی رغم تمام این تلاش ها و اقداماتی که مسلمانان و علمای اسلام برای مقابله با اندیشه سلفی وهابی انجام دادند، آل سعود با حمایت غرب و در رأس آن آمریکا و انگلیس، توانست حکومت خود را مبتنی بر این اندیشه ضد اسلامی بنیان بگذارد و از ثروت های عظیم نفتی این سرزمین در ترویج افکار خود و نفوذ به کشورهای مختلف اسلامی بهره ببرد.
در اینجا باید تأکید کنیم که هدف اصلی از ظهور اندیشه وهابی و در نتیجه حمایت های لازم برای ترویج آن از سوی غرب، همان پاشیدن تخم فتنه و فرقه گرایی میان مسلمانان و نیز، مقابله با اندیشه اسلامی اصیل بوده است.
براین اساس می توانیم بگوئیم که اندیشه وهابی، یک حلقه اساسی از سلسله دسیسه های استعماری غرب علیه امت اسلامی برای شقه شقه کردن و تضعیف توان آن از طریق ایجاد جنگ های جانبی با چاشنی فرقه گرایی متجلی در پیروان وهابیت در رژیم آل سعود است.
نظر شما