پلاتوی اختصاصی نیاز مبرم حوزه تئاتر/عرضه و تقاضای هنرهای نمایشی کردستان هدر می رود

خبرگزاری شبستان: نبود فضای فیزیکی و پلاتوی اختصاصی برای فعالیت در عرصه تئاتر، بازار عرضه و تقاضای این هنر را در کردستان با مشکل مواجه کرده است.

خبرگزاری شبستان- کردستان: هنرهای نمایشی از جمله هنرهای است که واقعیت های اجتماعی و مشکلات جامعه را با زبان گویایی هنر بیان می کند و مردمی بودن آن مهمترین وجه تمایزش با سایر هنرها است.

 

هنر تئاتر این ویژگی را دارد که احساسات، ارزش ها و دغدغه های جوامع را ملموس‌تر و واقع بینانهتر به افراد انتقال دهد و در ارتقاي سطح آگاهي جامعه و کاهش آسيب‌هاي اجتماعي و توسعه فرهنگي نقش بسزايي ایفا کند.

 

کردستان در اردیبهشت 88 از سوی مقام معظم رهبری سرزمین فرهنگ و هنر خوانده شد و الحق و انصاف معظم له به زیبایی این ویژگی را برای این استان برگزیدند چرا که کردستان هنرمندان شاخص در سطح ملی و بین المللی در عرصه های مختلف دارد و همواره در محافل و جشنواره های فرهنگی و هنری حرفی برای گفتن داشته است.

 

در کمتر از یک ماه گذشته، کردستان شاهد برگزاری بیست و ششمین جشنواره تئاتر استانی، یازدهمین جشنواره تئاتر منطقه ای کردی سقز و دهمین جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی مریوان بود که در طول این مدت حدود 60 اجرای صحنه ای و خیابانی در این استان اجرا شده است.

 

حضور پرشور مردم در زمان اجرای این تئاترها نشان از مردمی بودن هنر نمایش در بین مردم کردستان دار د و وجود بیش از 25 گروه نمایشی نیز گواه این ادعاست که عرضه هنر نمایش متناسب است.

اما نکته قابل تامل این است که نمایش های اجرا شده در طول سه دوره جشنواره در طول سال چه اندازه امکان اجرای عمومی دارند و مردم چه اندازه از درآمد خانواده هایشان را برای دیدن تئاتر هزینه می کنند.

 

قطعا اگر عرضه و تقاضا وجود داشته باشد ولی مکانی برای نمایش وجود نداشته باشی یک پای کار می لنگد و جریان دوسویه فرهنگی میان مخاطب و دست‏ اندرکاران در سایه عدم سیاست گذاری منسجم مغفول می ماند.

 

هنر نمایش در کردستان در بعد سخت افزاری رشد نکرده است

رئیس انجمن هنرهای نمایشی کردستان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان با اشاره به جایگاه و مشکلات و موانع پیش روی هنر تئاتر گفت: دفتر انجمن هنرهای نمایشی بر اساس ساختار تشکیلاتی در مرکز و تمامی شهرستان های تابعه استان دایر است.

 

عبید رستمی ادامه داد: 25 گروه صحنه ای و خیابانی با 500 هنرمند تئاتر در استان زیر نظر انجمن فعالیت و همکاری می کنند و جدای از این ساختار در آموزش و پرورش، دانشگاه، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان و دیگر ارگان ها و نهادهای سطح استان واحدهای نمایش داریم که مشغول به اجرای تئاتر هستند.

 

وی در خصوص جایگاه هنرهای نمایشی اظهار کرد: تئاتر در کردستان در حال حاضر به واسطه نیروهای متخصص و هنرمندان خوب جایگاه مناسبی دارد و این جایگاه نیز قابل ارتقاست که نیاز به یک سری فاکتورها دارد.

 

رئیس انجمن هنرهای نمایشی کردستان با بیان اینکه توسعه نیروهای فرهنگی بخشی از توسعه فرهنگی است، بیان کرد: بخش های دیگر توسعه فرهنگی را ساختار تشکیلاتی، بودجه، سالن نمایش و امکانات تشکیل می دهد که اگر این ها نباشد توسعه اتفاق نمی افتد.

 

رستمی با اظهار تاسف از اینکه هنر نمایش در استان در بعد سخت افزاری رشد نکرده است، افزود: هنر تئاتر در استان با برنامه ها و توانمندی هایش توانسته است در سرفصل برنامه های فرهنگی استان جایگاه خود را پیدا کند.

 

وی با اشاره به زمان برگزاری جشنواره های این حوزه  اذعان کرد: هر چند از نظر زمان اجرا انتقادهای داشتیم که برگزاری سه جشنواره در یک ماه آسیب رسان است و برای رفع این مسئله در کارگروه نمایش استان پیشنهاد شده است که تغییراتی در زمان برگزاری جشنواره ها اعمال شود و به گونه ای برنامه ریزی شود که جشنواره کردی سقز در فصل بهار، جشنواره استانی در تابستان و جشنواره تئاتر خیابانی در پاییز اتفاق بیفتد.

 

این هنرمند عرصه تئاتر، خواستار فراهم شدن سازوکار اجرای عمومی نمایش ها شد و افزود: اگر این امکان فراهم شود تلاش بیشتر هنرمندان در عرصه اجرایی عمومی بیشتر می شود و فرصت پیش می آید تا تماشاچی تمام اجراها را ببیند.

 

عبید رستمی، با اشاره به اینکه بخشی از بودجه های هنرهای نمایشی صرف برگزاری جشنواره می شود، عنوان کرد: ناگفته نماند در سال جاری خیلی از هزینه ها برگزاری جشنواره تئاتر از طریق اداره کل ارشاد نبوده و مشارکت بخش خصوص سهم زیادی در برگزاری جشنواره ها داشته است.

وی با بیان اینکه اعتبارات این حوزه بسیار ناچیز است، اظهار داشت: سازمان های مردم نهاد، شورای شهر، شهرداری و کارخانه ها از برگزاری جشنواه های تئاتر حمایت کردند که جا دارد از تلاش و همکاری کسانی که ما را یاری رسانند و پای کار بودند تشکر کنیم.

 

رئیس انجمن هنرهای نمایشی کردستان اظهار امیدواری کرد: که ساختار تشکیلاتی هنرهای نمایشی به سمتی برود که برای حمایت از گروه های نمایشی پروانه نمایش صادر شود و سالی یکبار حمایت مالی شوند.

 

رستمی با بیان اینکه در مرکز استان فضای فرهنگی در حد صفر است، اظهار کرد: ما واقعا از لحاظ نیروی متخصص مشکلی نداریم و هنرمندان طراز اول کشور که در جشنواره ها خودشان را ثابت کرده اند در این استان وجود دارد، ولی نبود سالن و پلاتوی تخصصی با امکانات نور و صدا عمده مشکل پیش روی هنرمندان تئاتر کردستان است و نباید انتظار داشته باشیم یک پلاتو 60 نفره جوابگوی نیاز هنرمندان این عرصه باشد.

 

وی داشتن پلاتوی نمایش با ظرفیت حداقل 200 نفر را نیاز مبرم استان دانست و خاطرنشان کرد: نبود سالن اختصاصی باعث شده است هیچ برنامه ای برای اشتغال هنرمندان تحصیل کرده هنرهای نمایشی و تولید کار هنری وجود نداشته باشد و اگر نتوانیم شرایط کار را برایشان فراهم کنیم دست به دامان کشورهای بیگانه می شوند و این آسیبی در حوزه منابع انسانی است.

 

تئاتر کردستان در وضعیت بزرخ قرار دارد

یکی از هنرمندان عرصه تئاتر کردستان نیز با اشاره به مشکلات پیش روی این حوزه به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: تئاتر کردستان در وضعیت برزخ قرار دارد و که این وضعیت از عوامل مختلفی تاثیر گرفته است که بخشی از آن به مجموعه هنرمندان برمی گردد و بخشی خارج از اختیارات هنرمندان است.

 

صابر دل بینا، با بیان اینکه مشکلات این حوزه به مسائل مدیریتی ربط دارد، اظهار داشت: اداره ارشاد برای برگزاری جشنواره ها هزینه می کند و نه برای تولید تئاتر و نه برای تامین ساده ترین نیازهای هنرمندان تئاتر.

 

وی با تقدیر از برگزاری جشنواره های قابل توجه در این حوزه بیان کرد: مهمترین جشنواره تئاتر کردی سقز است اما مسئله مهمی که وجود دارد این است که نمایش های که در این جشنواره ها اجرا می شوند چقدر امکان اجرای عمومی دارند و کارها دیده می شود و متاسفانه این امکان صفر است و زمانی که کاری اجرا می شود تا جشنواره بعدی عملا کار تعطیل می شود.

 

این هنرمند تئاتر ادامه داد: هزینه ای که می شود خوب است اما باید به فکر تولید تئاتر، اجرای عمومی، تعالی فرهنگ مردم و فراهم کردن بدیهی ترین شرایط فنی و فرهنگی هنرمندان نیز باشند.

 

وی خواستار دیدار چهره به چهره هنرمندان حوزه نمایش استان با مدیر کل ارشاد شد و افزود: در دیدارهای اینچنینی مسئولان ملموس تر با مسائل و مشکلات هنرمندان این عرصه آشنا می شوند.

 

دل بینا با بیان اینکه بودجه کمی که به حوزه نمایش اختصاص می یابد بیسار ناچیز است، بیان کرد: اگر توقع داشته باشیم با اعتبارات قطره چکانی اتفاقی در حوزه تئاتر بیفتد عملا بی فایده است و این توقع بی جاست.

 

وی در خصوص جایگاه هنر تئاتر در بین مردم نیز گفت: مردم تئاتر و هنرمندان این عرصه را به خوبی نمی شناسند و مجموعه تئاتر شهر سنندج بیشتر در اختیار برگزاری همایش هاست تا در اختیار هنرمندان.

 

دل بینا، نبود مکان مناسب برای ارائه کار را از مشکلات پیش روی حوزه تئاتر اعلام کرد و افزود: نبود سالن و مکان مناسب باعث شده مردم بودجه بسیار کمی از هزینه های سبد خانوادهشان را به تئاتر اختصاص دهند و تئاتر اولویت مردم نیست.

 

وی، با بیان اینکه مدیری موفق است که صدای منتقد را بشنود، خاطرنشان کرد: امیدواریم در سال همدلی و همزبانی دولت و ملت نگاه دولتمردان به هنرمندان تغییر کند و مدیران فرهنگی آستانه تحمل شنیدن انتقادهای هنرمندان را داشته باشند و با سعه صدر موانع پیش پای هنرمندان را بردارند.

کد خبر 493868

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha