به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از صومعهسرا، سیدعزیز حسینی، کارشناس مبارزه با بیماریهای غیرواگیر صبح امروز(23مهر) در همایش سلامت زنان که به مناسبت هفته ملی سلامت بانوان ایرانی در مرکز بهداشت صومعهسرا برگزار شده بود با بیان اینکه قلبی سالم اولویتی برای همه افراد و همه جاست، اظهار کرد: بیماریهای قلبی وعروقی قابل پیشگیری هستند و با انجام مداخلات موثر میتوان مرگ ناشی از این بیماریها را تا 80 درصدکاهش داد.
وی، رفتار و شیوه زندگی، بیولوژی انسان، محیط و خدمات بهداشتی را از عوامل تاثیرگذار بر سلامت دانست و افزود: در سال 2 هزار مرگ و میر در جهان اتفاق میافتد که 59درصد به دلیل بیماریهای غیر واگیر،31/9درصد به دلیل بیماریهای واگیر و مادرزادی و پری ناتال و کمبودهای تغذیه ای و 9/1درصد به سبب سوانح وحوادث است.
کارشناس مبارزه با بیماریهای غیر واگیر با بیان اینکه در حال حاضر مهمترین علت مرگ و میر در دنیا بیماریهای غیر واگیردار است، گفت: یک میلیارد نفر از مردم دنیا اضافه وزن دارند که از این تعداد 300میلیون نفر چاق هستند.
حسینی با بیان اینکه مصرف پایین انواع میوه و سبزیها 7.2مرگ به همراه دارد، تصریح کرد: 60درصد مردم دنیا فعالیت بدنی مناسبی ندارند و افراد کم تحرک 5.1 برابر بیشتر از افراد فعال در معرض بیماری عروقی کرونر هستند.
وی با اشاره به اینکه 18درصد از حوادث مغزی و 59درصد از کل بیماریهای قلبی منتسب به سطح کلسترول بالا است و9.7از کل مرگ ها و 8.2از کل بیماریها را تشکیل میدهد، خاطرنشان کرد: در حال حاضر بیماریهای غیر واگیر یکی از مهمترین عوامل مرگ و میر در کشورهای در حال توسعه هستند.
کارشناس مبارزه با بیماریهای غیرواگیر با بیان اینکه بیماریهای قلبی عروقی اولین علت مرگ و میر در سطح دنیا است اظهار کرد: بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت سالانه بیش 17/3 میلیون نفر در دنیا بر اثر بیماریهای قلبی و عروقی جان خود را از دست می دهند. که انتظار می رود تا سال 2030به 23میلیون نفر برسد.
حسینی افزود: بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی مهم ترین عوامل خطر در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه مربوط به مصرف دخانیات، فشار خون بالا، مصرف الکل کلسترول بالا و افزایش وزن و چاقی، و مصرف کم میوه و سبزیجات، عدم فعالیت فیزیکی مناسب. داروهای غیر مجاز می باشد.
وی گفت: امسال روز جهانی قلب به این موضوع تخصیص داده شده است که چقدر محیط اطراف می تواند برعوامل خطر وافزایش آن تاثیر بگذارد.
کارشناس مبارزه با بیماریهای غیرواگیر تصریح کرد: اکثر عوامل خطر بیماریهای غیر واگیر شناخته شدهاند که با حذف یاکنترل آنها می توان از بروز 80 درصد بیماریهای قلبی، سکته مغزی ودیابت و40 درصد سرطان ها پیشگیری کرد.
يك سوم مرگ هاي دنيا ناشي از بيماريهاي قلبي عروقي است
حسینی با بیان اینکه يك سوم مرگ هاي دنيا ناشي از بيماريهاي قلبي عروقي است كه 80 درصد آن در كشورهاي در حال توسعه رخ ميدهد، خاطرنشان کرد: پیش بینی می شود که تا سال 2020 میلادی، مرگ ومیر ناشی از بیماریهای غیرواگیر به میزان 77 درصد افزایش یابد که بیشترین موارد آن در کشورهای در حال رشد خواهد بود.
وی اظهار کرد: گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال 2002 کشورها را به طراحی مداخلات در زمینه وزن خود را درحد مناسب حفظ کنید، خوب و درست بخورید، کاهش مصرف دخانیات، افزایش فعالیت بدنی و به طور مرتب سلامت خود را بررسی کنید برانگیخته است.
کارشناس مبارزه با بیماریهای غیرواگیر افزود: بيماريهاي قلب در رأس علل مرگ هر دو گروه مردان و زنان قرار دارد، اما اين واقعيت به معناي آن نيست كه افراد مجبور به پذيرفتن آن هستند.
حسینی گفت: اگر چه بعضي عوامل خطر مانند سابقه خانوادگي، سن ونژاد را نمي توان تغيير داد اما مي توان روش زندگيخود را به گونهاي انتخاب كرد كه از این بيماريها پيشگيري شود ، اين كار خيلي سخت نيست و فقط كافيست درست و اصولي زندگي كنيد، امروز با پذيرفتن زندگي سالم مي توانيد از وقوع مشكلات قلبي در آينده جلوگيري كنيد.
وی با بیان اینکه بیماریهای واگیر تا حد زیادی قابل پیشگیری هستند، تصریح کرد: 80٪ موارد بیماریهای عروق کرونر قلب با تغییر درشیوه زندگی قابل پیشگیریاند و 90٪ موارد دیابت نوع 2 از طریق تغییر درشیوه زندگی قابل پیش گیری هستند.
کارشناس مبارزه با بیماریهای غیرواگیر خاطرنشان کرد: 1/3 موارد سرطان ها از طریق رژیم غذایی سالم ٰ نگهداری وزن در حد طبیعی وفعالیت بدنی قابل پیشگیریاند، خاطرنشان کرد: اثر بخش ترین برنامه برای پیش گیری وکاهش بیماریهای غیر واگیر بهبود شیوه زندگی در همه ابعاد میباشد.
حسینی با بیان اینکه یک قلب سالم در روز بیش از یکصد هزار بار میزند، اظهار کرد: احساس پری، احساس فشار آزاردهنده ؛ سنگینی ، ناراحتی یا درد قفسه سینه بصورت ناگهانی وطولانی بیش از 2دقیقه خصوصا اگر درد به شانه ها ٰ گردن یا بازوها ٰ گلو وفک پایین منتشر شود . گاهی بیماران این حالت را به ایستادن فردی روی قفسه سینه یا احساس فشار ناشی از پیچیدن طناب در دور قفسه سینه تعریف میکنند که این عوامل نشان از حمله قلبی دارد.
وی افزود: مطالعات اپیدمیولوژیک نشان میدهد که چربیهای خون یک عامل خطر دربیماریهای مزمن قلب وعروق دیابت و.... میباشد وتغذیه درکنترل وپیشگیری افزایش چربیهای خون نقش دارد.
کارشناس مبارزه با بیماریهای غیرواگیر گفت: با افزايش كلسترول نامطلوب خون (LDL) خطر بروز بيماري هاي قلبي و عروقي را افزايش مي دهد.
درحال حاضر 1/3میلیارد نفر از جمعیت جهان سیگاری هستند
حسینی با بیان اینکه درحال حاضر 1/3میلیارد نفر از جمعیت جهان سیگاری هستند که متاسفانه 84%از آنها درکشورهای درحال توسعه زندگی میکنند، تصریح کرد: استعمال دخانیات به طرق مختلف باعث وقوع مرگ میشودودرحقیقت عامل خطر6مورد از 8عامل اصلی مسبب مرگ درجهان است.
وی خاطرنشان کرد: پیش بینی میشود که تاسال 2030مرگ ومیر به بیش از 8میلیون نفردر سال برسدکه بیش از 80درصد این مرگ ومیر در کشورهای درحال توسعه رخ میدهد.
کارشناس مبارزه با بیماریهای غیرواگیر با بیان اینکه درایران متاسفانه سالانه بیش از 60میلیارد نخ سیگاردود میشود، اظهار کرد: درایران حدود 12درصد جمعیت 15تا64ساله مصرف کننده مواددخانی به طور روزانه هستند.که این افرادروزانه حدود 9نخ سیگار می کشند.
حسینی با بیان اینکه شركت منظم در ورزش هاي متعادل مي تواند خطربيماريهاي كشنده قلب را تا يك چهارم كاهش دهد، افزود: ورزش منظم با افزايش جريان خون قلب ، تقويت انقباضاتعضلاني وافزايش ميزان برون ده قلب با صرف نيروي كمتر مي تواند به پيشگيري از بيماري قلب كمك كند.
وی گفت: فعاليت جسمي ميتواند به كنترل وزن كمك كرده، احتمال پيشرفت ساير بيماريهاي فشارآورنده به قلب مانند افزايش فشارخون ،كلسترول بالا وديابت را كاهش دهد .
کارشناس مبارزه با بیماریهای غیرواگیر تصریح کرد: افراد میتوانند با 30 دقیقه پیاده روی حداقل 3 روز در هفته از بيماريهاي قلبي عروقي ، پوكي استخوان، افسردگي و .... پيشگيري كنند.
نظر شما