تقویت دیپلماسی ایران و عراق تنها راه کاهش آلودگی ریز ذرات در هوا

مقابله با مشکل آلودگی ریز ذرات در هوا از طریق دیپلماسی امکان پذیر است، چرا که بعد از اشغال عراق توسط نیروهای بیگانه پدیده مالش پاشی و کاشت گیاهان مناسب در این کشور مهار و عوارض آن متوجه ایران شد.

خبرگزاری شبستان: در عصری که ما در آن زندگی می کنیم ، آلودگی فقط به بحث وارونگی هوا در فصل زمستان مربوط نمی شود، بلکه به علت وجود انواع آلودگی ها که به گفته مسولین امر بخش اعظم آن به سوخت اتومبیل ها مربوط می شود به یکی از بحث های این روزهای فصل تابستان تبدیل شده است، با توجه به گرمای هوا و وجود اشعه آفتاب و مضررات آن در سال های گذشته فقط به چند روز تعطیلی مدارس و اجرای طرح تردد زوج و فرد خودروها در بعضی روزهای سال بسنده شد که این اقدامات مقطعی کاری از پیش نبرد.

 

در این زمینه کارشناسان اجتماعی معتقدند؛ " وقتی تفکری را می توان در جامعه نهادینه کرد، که بتوان آن را به مردم آموزش داد و آنها را در بطن امر قرار داد." حتی در این باره «بهرام سنایی » مدیر سازمان هوا شناسی کشور، آلودگی هوا را یک بحث زمانبر و همگانی دانسته که همکاری و همراهی تمام سازمانهای ذیربط را می طلبد. با توجه به بحث های روز جامعه مبنی بر آلودگی هوای کشور، وجود ریز ذرات در هوا و وجود اشعه آفتاب نظرات کارشناس و مسولان امر را جویا شدیم که در ادامه می خوانید.

 

آلودگی که منشاء آن کشورهای همسایه هستند
به گفته سنایی دلیل وجود ریز ذرات در هوا در سال‌های اخیر به دلیل تغییراتی بوده که در منطقه رخ داده است که از آن جمله می توان به احداث «سدآتاتورک» در ترکیه اشاره کرد. در اصل آب‌هایی که از دجله و فرات سرچشمه می گیرد، در خاک ترکیه ریخته می شود، همچنین ترکیه در سال های اخیر با احداث سدی در جنوب آن کشور و با استفاده از آبهایی که در اختیارش قرار گرفت بخش زیادی از آن اراضی را به کشاورزی اختصاص داد، بنابراین آبهای ورودی به خاک عراق محدود شد و در اواخر حکومت صدام در قسمت های شمال غربی عراق مسیر آبها تغییر کرد که با این اقدام یک حالت خشکسالی در منطقه به وجود آمد.

 

وی افزود: در جنوب و شرق کشور عراق هم یک سری هودهایی قرار داشت که نقش فیلتر و مکنده را برای جذب ذرات هوا ایفا می کرد، با توجه به این اقدامات سازنده در منطقه ولی این خشکسالی و کمبود آبهایی که اتفاق افتاد از یک سو و هجوم نیروهای آمریکایی از سوی دیگر بخش عمده ای از مناطق کشاورزی عراق را تعطیل کرد.


به گفته سنایی در مجموع تمام عوامل دست به دست هم داد و شرایطی را در کشور عراق ایجاد کرد که بخش عمده ای از گردوغبارهایی که به کشور ما وارد می شود کانون آن در کشور عراق، عربستان، شمال شرقی سوریه و اردن باشد که حدود 60 الی 70 درصد از غبار هوا را در ساختار فعلی و عدم برنامه ریزی و رسیدگی به مراتع در کشور عراق را در پی دارد.


تنفس 180 روز هوای ناسالم در خوزستان
مدیر سازمان هواشناسی درباره آثار مخرب این ریز ذرات در کشور ما اظهار کرد: در سال گذشته حدود 180 روز از سال، استان خوزستان درگیر این پدیده بود، به تبع این پدیده آثار مخرب گوناگونی در زندگی انسان می گذارد و در حقیقت آثارمخرب زیست محیطی به گونه های گیاهی وارد می کند، آن هم به دلیل این که ذراتی ریز، سبک و باماندگاری بالا در طبیعت وجود دارند، به گونه ای که هر کدام از پدیده هایی که رخ می دهد چهار تا پنج روز در منطقه باقی می ماند.

 

ذراتی سبک ولی ماندگار و مخرب

وی در پاسخ به این سوال که این ذرات چه آثار مخربی را در پی دارد، گفت: این ذرات به دلیل ریز بودن وارد منافذ گیاهان شده، تنفس گیاهان را با مشکل مواجه می کند و حتی اکسیژن محلول در آب را جذب و برای آبزیان مشکلات متعددی ایجاد می کند، در ضمن این ذرات مشکلات تنفسی گوناگونی برای افراد در پی دارد و می توان اختلال در حمل و نقل، صنعت و امور اجتماعی مردم را از صدمات این ذرات برشمرد.

 

تقویت دیپلماسی تنها راه کاهش آلودگی ریز ذرات

در ادامه مدیر هواشناسی دلیل وجود این معضل را این چنین ارزیابی کرد که برای مقابله با این مشکل باید تمهیداتی اصولی با همکاری مسئولان در کشور عراق در نظر گرفته شود، آن هم به این دلیل که در زمان حکومت صدام به دلیل مالش پاشی و کاشت گیاهان مناسب این پدیده مهار می شد، ولی بعد از اشغال کشور توسط نیروهای بیگانه رسیدگی به این امر در کشور عراق رها شد که فقط از طریق دیپلماسی می توان به نتیجه رسید.

 

راهکارهایی که همچنان ابتر مانده است
سنایی در پاسخ به این سوال که آلودگی هوای کشور به خصوص در شهرهای بزرگ از طریق سوخت اتومبیل‌هاست و افرادی در این باره معتقدند که وجود فرکانس‌ها در هوا این آلودگی را تشدید می کند، گفت:
در اصل این دو آلودگی هیچ ربطی به هم ندارد آن هم به این دلیل که امواج در هوا تأثیر می گذارند، حدود 60 درصد آلودگی شهر به سوخت خودروها و حمل و نقل شهری مربوط می شود که به همین منظور در کشور ما یک کمیته مبارزه با آلودگی شهرها در سال 85 ایجاد شد.


به گفته وی در این کمیته یک سری راهکارهایی مشخص شد که تعدادی از آن اجرایی و مابقی آن ابتر ماند. برای مثال ایجاد فضای متناسب با جمعیت شهر یکی از اهداف این کمیته بود که همچنان ناقص مانده است باید در نظر داشت که برطرف کردن آلودگی هوا یک موضوع زمان‌بر است و همکاری و همراهی تمام سازمان‌ها را می طلبد.


مضرات تشعشع آفتاب را جدی بگیرید

در ادامه اثرات اشعه UV بر سلامت انسان را از «مهرداد قطره سامان»، مدیر سازمان هواشناسی اصفهان جویا شدیم. وی گفت: یک لایه ای به نام لایه اوزون در جو وجود دارد که در طول سال های اخیر به دلیل فعالیت های گوناگون بشری در برخی از نقاط کره زمین این لایه ضخامت خود را از دست داده است.


قطره سامان تصریح کرد: با توجه به اینکه خورشید منشاء اصلی گرما است مقداری از امواج الکترومغناطیس و ماورای بنفش در باندهای مختلف در سطح زمین ثابت می شود.

 

به گفته وی این باندهای تشعشع در سه باند A،B،C طبقه بندی می شود که در باند C صد تا 280 نانومتر امواج آن شامل بخار آب موجود در جو می شود. در باند B هم نانومتر آن حدود 280 تا 315 است که 90 درصد آن توسط لایه اوزون جذب می شود و به علت از دست دادن ضخامت این لایه 10 درصد از تشعشعات وارد سطح زمین می شود که این تشعشعات بسیار مضر و باعث به وجود آمدن سرطان های پوستی می شود.


قطره سامان درباره تشعشعات خورشیدی نوع A افزود: این نوع تشعشعات از 315 تا 400 نانومتر است و ضرر چندانی برای بشر ندارد.


محاسبات اشعه ماورای بنفش کاملا دقیق است
وی درباره 10 درصد تشعشعات باند B که در سطح زمین وجود دارد، گفت: در اصل باید توجه داشت تنها ایستگاهی که در کشور ما مجاز به اندازه گیری می باشد، دستگاهی به نام «اسپکترومتر بروئر» است که در مرکز ازن سنجی آلودگی شهر اصفهان است در واقع وظیفه این دستگاه جمع آوری اطلاعات ماورای بنفش است که روزانه از زمان طلوع تا غروب آفتاب اشعه های خورشیدی را اندازه گیری و هر 10 دقیقه یکبار این اطلاعات را برای کل کشور، منطقه خاورمیانه و مرکز تورنتو کانادا مبادله می کند.

 

وی درباره زمان وجود اشعه های ماورای بنفش در کشور خاطر نشان کرد: معمولاً از نیمه فصل بهار و تمام فصل تابستان حدود 143 روز این شاخص اندازه گیری بین عدد 7، 8، 9 و در بعضی مواقع عدد 10 را نشان می دهد.


قطره سامان گفت: برای اینکه بتوانیم این مباحث را به شکل کمی برای مردم در جامعه بیان کنیم، لازم است این مباحث در پنج سطر بیان شود برای مثال اگر دستگاه شاخص UV عدد کمتر از دو را نمایش دهد اشعه هیچ آسیبی در پی ندارد.

 

شاخص بین 3 تا 5 باشد نشان دهنده حد متوسط در حد متوسط است. همچنین اگر بین 6 تا 7 باشد UV افزایش پیدا کرده و در صورتی که این دستگاه عدد 8 تا 10 را نشان دهد UV اشعه آفتاب بسیار بالاست و بیشتر از حد هم UV عدد 11 را نشان می دهد، لازم به ذکر است که تا به حال در کشور شاخص اندازه گیری به عدد 11 نرسیده است.

 

مدیر هواشناسی استان اصفهان گفت: باید توجه داشت که شاخص UV فقط در زمان ظهر واقعی که حدود ساعت 30/13 تا 14 به اوج خود می رسد.

 

وی در بررسی برخی پیامهای رسانه های درخصوص در خانه ماندن و در مقابل خورشید قرار نگرفتن افراد خاطر نشان کرد: افراد فقط باید در زمان ظهر کمتر مقابل خورشید تردد کنند و در غیر اینصورت در آن زمان با مسلح شدن به عینک آفتابی، کلاه، چتر و کرم ضدآفتاب در خیابان ها تردد کنند.

 

پایان پیام/

 

 

کد خبر 49498

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha