روایت آیت الله علم الهدی از قیام علما علیه اقدامات ضد دینِ  رضاخان

خبرگزاری شبستان: آیت الله علم الهدی با اشاره به اقدامات رضاخان برای برچیدن سوگواری حسینی، گفت: در آن دوره، مراجع و علما، علیه اقدامات ضد دینِ حکومت پهلوی، قیام کردند.

خبرگزاری شبستان: بررسی اقدامات رضاخان پهلوی در تعطیلی هیئات، تکایا و مجالس سوگواری 14 معصوم (ع) بدون توجه به اقدامات او در کشف حجاب و خلع لباس روحانیت، بی نتیجه است. تحلیل همزمان تمام رویدادهای آن دوره، انسان بصیر و واقع بین را به درک درستی از اهمیت سوگواری اباعبدالله (ع) در ترویج و گسترش معارف اسلام و تلاش دشمن برای تعطیلی آن، می رساند. به منظور واکاوی دقیق اهداف رضاخان پهلوی در تعطیل کردن مجالس سوگواری و اقدامات مراجع و علما در برابر وی، گفت و گویی با آیت الله سیدعبدالجواد علم الهدی، فقیه و استاد درس خارج فقه و اصول که سابقه 65 ساله منبر، پژوهش و تدریس دارند، داشتم، که تقدیم می شود.

 

آیت الله علم الهدی با بیان اینکه پس از فروپاشی حکومت قاجار و به قدرت رسیدن رضاخان در 1299 هجری شمسی، و سپس تاجگذاری وی در 1310، شاهد تحولات گسترده ای در به حاشیه راندن دین در جامعه هستیم، گفت: رضاخان، وزرا و روزنامه های حکومتی، توسعه تمدن غربی در ایران را برجسته می کردند و مدعی بودند، دین مانع از رسیدن ایران به دروازه های دانش و فرهنگ نو است.

 

تعطیل کردنِ سوگواری؛ اقدامی برای سکولار کردنِ جامعه

 

وی با بیان اینکه واردات فراوان و ارزان قیمت ابزارآلات آرایش و خودنمایی بانوان در جامعه، از نخستین اقدامات برای ترقی فرهنگی (!) بود، افزود: تعطیل کردنِ سوگواری ها، اقدامی دیگر برای سکولار کردن حداکثری جامعه بود.

 

استاد درس خارج با اشاره به ممانعت حکومت پهلوی از رفت و آمد بانوان محجبه در معابر عمومی، ادامه داد: به دستور اعلی حضرت همایونی، رضاخان پهلوی، مسئولان کشوری و فرماندهان لشکری در میادین اصلی شهرهای مختلف، اقدام به برداشتن حجاب از سر بانوانشان کردند تا به این شکل، ایران، مراتب ترقی و مدرنیزم را بپیماید.

 

قیام عمومی مراجع و علما علیه رضاخان

 

وی خاطرنشان کرد: مجموعه اقدامات حکومت (ممانعت از برگزاری سوگواری اهل بیت، کشف حجاب و خلع لباس روحانیت)، مراجع و علما را وارد میدان اعتراض و مبارزه کرد. در آن دوره بزرگانی چون، آیات حسین قمی، شیخ مرتضی آشتیانی و سیدیونس اردبیلی در مشهد، آیت الله عبدالکریم حائری یزدی در قم، آیت الله سیدحسین بروجردی در بروجرد و سایر علما در شهرهای مختلف، قیام عمومی علیه حکومت راه اندازی کردند.

 

آیت الله علم الهدی با اشاره به تحصن علما در مشهد و باغ سراج الملک (نزدیک آستان مقدس عبدالعظیم الحسنی) که با مخالفت شدید حکومت روبرو و سرانجام منتهی به حبس و تبعید آنها شد، افزود: تمام این اقدامات نشان می دهد، اولا تاچه اندازه سوگواری سیدالشهدا علیه الاسلام حاز اهمیت است که حکومت در کنار سایر اقدامات، برای حذف آن تلاش می کند. ثانیا، شعار همراهی دین با سیاست که عده ای آن را صرفا برآمده از انقلاب اسلامی ایران و نهضت امام خمینی (ره) می دانند، سابقه دیرین دارد. اقدامات علمای هم دوره با رضاخان و همچنین علمای عصر انقلاب مشروطه و بسیاری از رویدادهای تاریخ اسلام و ایران، موید این واقعیت است.

 

گویندگان، مبارزات علما را برای نسل های جدید بیان کنند

 

وی با اشاره به گشایش در برگزاری سوگواری ها پس از تبعید رضاخان، به جزیره موریس و به قدرت رسیدن محمدرضا، گفت: مردم به ویژه نسل های جدید، باید قدردارن مبارزات مراجع و علما در دوره پهلوی باشند، زیرا موجب عقب نشینی حکومت و احیای سوگواری حسینی شد.

استاد درس خارج در پایان گفت: متاسفانه غفلت خطبا و مداحان در بیان جانفشانی ها و مبارزات علما و روحانیت، کم توجهی بخشی از مردم نسبت به اصل برگزاری سوگواری را در پی داشته است. گویندگان ضمن بیان آیات، روایات، احکام شرعی و سنت و سیره 14 معصوم، باید مردم را متوجه اصلِ برگزار مجالس کنند؛ مجالسی که دشمن سال ها است، با درک اهمیت آن، با به قدرت رساندن نیروهای مورد اعتماد خود، برای تعطیلی آن، تلاش می کند.

کد خبر 495015

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha