اولین های ایران در فرهنگسرای تابستانه تبریز معرفی شدند

فرهنگسرای تابستانه تبریز، همگام با آغاز چهارمین جشنواره تابستانی این شهر از 9 تیر تا 9 مرداد سال جاری همه روزه از ساعت 19 تا 24 با بیش از 40 مورد از اولین های تبریز پذیرای عموم بازدیدکنندگان است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از آذربایجان شرقی، فرهنگسرای تابستانه تبریز، از (9 تیر الی 9 مرداد سال جاری ) در پارک ائل گلی تبریز برپا شده و دربردارنده بیش از 40 مورد از فناوری ها، ابداعات ادبی و فنی، مکاتبات اداری و تشکل های اجتماعی است که برای اولین بار توسط تبریز، به ایران معرفی شده اند.


در این میان می توان به تاسیس اولین چاپخانه ایران در تبریز اشاره کرد که به سال 1227 در زمان ولایتعهدی عباس میرزا، انتشار نخستین کتاب با عنوان رساله جهادیه اثر قائم مقام فراهانی که با حروف سربی به زیور طبع آراسته شد، اشاره کرد.


همچنین در میانه این سیاهه، اولین ترجمه کتاب از متون خارجی به شیوه مدرن نیز به زمان عباس میرزا والی وقت آذربایجان اشاره دارد که با ترجمه آثار ولتر نقشی مهم در نهضت ترجمه ادبی ایران به وجود آمد.


در نمایشگاه اولین های ایران، به دانشگاه ربع رشیدی به عنوان بزرگترین نهاد دانشگاهی که 800 سال قبل تاسیس شده است، اشاره شده است.


در این نمایشگاه همچنین به سندی از تاریخ اشاره شده است که در آن از طالبوف به عنوان نخستین مولف کتاب برای کودکان و ایجاد سبکی نوین در تقریر انشای جدید مکاتبات است، طالبوف در این تحول آفرینی ادبی کوشید متن ساده و روان جایگزین متن سنگین ادبی شود.


همچنین در بحث تاسیس نخستین کتابخانه عمومی در ایران به نام محمدعلی خان تربیت اشاره شده است که به سال 1300 ایجاد شده است در این کتابخانه وقف نامه دانشگاه ربع رشیدی، تا قبل از ارائه به کتابخانه ملی تبریز در این کتابخانه نگاهداری می شد.


در این سیاهه می توان نشانی از بانی نخستین کودکستان و مدرسه ویژه کودکان و خردسالان نام برد که توسط جبار باغچه بان در این شهر ایجاد شد، در این سیاهه همچنین نام موسس و بانی اولین مدرسه کودکان کر و لال با عنوان «باغچه اطفال» نیز قید شده است، این تاریخ مرد خوشنام تبریزی همچنین، نخستین مولف کتاب ویژه کودکان کر و لال با عنوان «بابابرفی» را منتشر کرده است.


تبریز به دلیل واقع شدن در یک موقعیت ممتاز جغرافیایی، موجب مقامی یگانه در ورود فناوری ها، ابداعات، نهادهای مدنی و مظاهر تمدن از غرب و اروپاست از این رو نزد مورخان و تاریخ پژوهان از جایگاهی ممتاز و بی بدیل برخوردار است.


در ادامه این فهرست، شرحی از چگونگی شکل گیری اولین سینما در این شهر که به تسری بخشی آن به سایر شهرهای کشور شده است نیز اشاره شده است همچنین به اولین سینما در ایران به سینما سولی (خورشید) اشاره شده است؛ این سینما توسط مدیران مدرسه فرانسوی ها در تبریز تاسیس شد.


ایجاد نخستین مدرسه نوین توسط میرزا حسن رشدیه، ایجاد نخستین شرکت واگذار خطوط تلفن، تاسیس نخستین بلدیه و شهرداری که از قاسم خان والی به عنوان نخستین شهردار تبریز یاد شده است از دیگر عناوین موجود در این نمایشگاه به شمار می رود.


همچنین تاسیس نخستین انجمن حقوق زنان، تاسیس نخستین روزنامه، خرید و واگذاری امتیاز برق به شهروندان و تاسیس نخستین برج آتش نشانی در ادامه این فهرست به چشم می خورد.


این نمایشگاه همه روزه از ساعت 19 تا 24 در فرهنگسرای تابستانه تبریز تا نهم مرداد پذیرای عموم بازدیدکنندگان می باشد.
 

پایان پیام/

کد خبر 49750

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha