منطقه آزاد اینچه برون تا پایان سال به تصویب مجلس می رسد

خبرگزاری شبستان: رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت گلستان گفت: لایحه منطقه آزاد اینچه برون به مجلس فرستاده شده و انتظار می رود تا پایان سال به تصویب مجلس برسد.

حسینقلی قوانلو، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت گلستان به خبرنگار خبرگزاری شبستان در گرگان گفت: لایحه ایجاد منطقه آزاد تجاری در اینچه برون به مجلس شورای اسلامی رفته و به کمیسیون امور اقتصادی ارجاع داده شد و مذاکرات اولیه نیز برای تصویب آت انجام شده است.

 

وی افزود: با راه اندازی این منطقه آزاد به طور قطع حضور سرمایه گذاران خارجی در استان افزایش پیدا می کند و سهم مبادلات تجاری نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

 

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان در پاسخ به اینکه چرا هیئت های تجاری قزاقستان بیش از سایر کشورهای cisبه گلستان سفر می کنند، اظهار کرد: قزاقستان دسترسی به آبهای آزاد ندارد و محصور در خشکی است. از طرفی با ایجاد تنش بین اوکراین و روسیه، این کشور ترجیح می دهد تا از طریق ایران خود را به آب های آزاد برساند.

 

وی خاطرنشان کرد: علاوه براین قزاقستان غنی ترین کشور جهان از نظر منابع و مواد معدنی است و جزو 10 کشور برتر جهان به شمار می رود.

 

قوانلو افزود: با افتتاح خط ریلی اینچه برون نگاه قزاق ها به این استان تغییر کرده است امیدواریم با راه اندازی پایانه غلات و اجرایی شدن تفاهمنامه نقشه راه که در سفر دکتر روحانی به این کشور منعقد شده، تبادلات تجاری بین دو کشور افزایش پیدا کند.

 

وی با بیان اینکه در حال حاضر قزاقستان چهارمین هدف صادراتی گلستان است، گفت: میزان صادرات گلستان به قزاقستان سالانه بالغ بر 5 میلیون دلار بوده اما دورنمای خوبی برای آن متصور هستیم.

 

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اعلام کرد: هفته آینده 3 هزار تن گندم از این کشور وارد استان می شود. همچنین با راه اندازی کارخانه فولاد دو میلیون تنی نیاز به 4 میلیون تن سنگ آن داریم که باید از قزاقستان تامین کنیم. علاوه بر این برای شهرک متالوژی نیز به 10 میلیون تن مواد معدنی نیاز است که از این کشور تهیه خواهد شد بنابراین حجم مبادلات تجاری بین گلستان و کشور قزاقستان توسعه زیادی پیدا خواهد کرد.

 

وی با اشاره به آمادگی کامل خط ریلی اینچه برون برای صادرات و واردات کالا، گفت: مشکلی برای ترانزیت کالا وجود ندارد گمرک هم در این منطقه فعال شده و مقادیری کود شیمیایی و حدود 30 واگن گندم از طریق این خط ریلی وارد استان شده است.

 

قوانلو افزود: یکی از موانعی که در خصوص ترانزیت کالا از این خط ریلی وجود دارد هزینه حمل و نقل است. در حالیکه متوسط هزینه حمل و نقل برای هرتن کالا در دنیا 15 سنت است اما در حال حاضر 35 سنت محاسبه می شود که قرار است تفاهم نامه ای بین سه کشور ایران، ترکمنستان و قزاقستان برای ثابت کردن این هزینه منعقد و اجرایی شود.

 

کد خبر 497696

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha