ارزش های فراموش شده خط نستعلیق باید زنده شود

خبرگزاری شبستان: در مراسم رونمایی از کتاب «کتیبه های نستعلیق تهران» براحیای ارزش های فراموش شده خط نستعلیق تاکید شد و قابلیت های این خط در زیبایی شهر و مبلمان شهری اشاره شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، کتاب «کتیبه های نستعلیق تهران»  نوشته کیانوش معتقدی با حضور جمعی از اساتید  دانشگاه و هنرمندان  عصر سه شنبه 12 آبان در سازمان زیبا سازی شهر تهران رونمایی شد.

 

مکی نژاد، هنرمند خطاط و منتقد هنری در نقد کتاب کتیبه های نستعلیق تهران گفت: این کتاب جای کار بیشتری دارد ولی به دلیل اینکه در حوزه هنرهای ایرانی کمبود داریم چاپ این کتاب به پژوهشگران کمک می کند به یکی از مهمترین حوزه های هنر ایران، کتیبه و خط با 2 هنر که قطب هنر اسلامی است بیشتر آشنا شوند.خط نستعلیق از میان خطوط عروس خطوط اسلامی است و آقای معتقدی این خط را برای پژوهش را انتخاب کرده اند و این مهم است، این خط 600-700 سال توسط افراد زبده سیقل خورده و نگهداری آن مهم است. این کتاب در راستای هویت بخشی به این خط است که هزار راز نگفته دارد.

 

وی درباره سرگذشت خط نستعلیق اظهار داشت: از سازمان زیباسازی به خاطر توجه اش به رویکرد پژوهشی در کنار کارهایی اجرایی تقدیر می کنم؛ ما خط نستعلیق را خط کاملا ایرانی که هیچ رگه غیر ایرانی در آن نیست مانند دستگاه همایون می شناسیم  باید این خط را ثبت ملی و سپس ثبت جهانی کنیم.

 

مکی نژاد از سازمان زیبا سازی شهر تهران خواست به تهیه فیلم مستندی از هنرمندان طراز اول خط نستعلیق بپردازد و گفت: زندگی این هنرمندان می توانند جذابیت تصویری زیادی برای فیلمسازان داشته باشد.

 

وی خاطر نشان کرد: کتیبه ها را از چند منظر باید بنگریم؛ در منظر تاریخی این سنت حداقل 2500 سال سابقه دارد مال دوران پیش از اسلام است، این سنت، سنت قدیمی است در دروه اسلامی به این سنت هم از لحاظ محتوا و کیفیت توجه می شود نمونه های مختلف آن از دوره سلجوقی، صفوی، زندیه دیده می شود. در همه دوره ها نمونه شاخص داریم اما  اوج خط نستعلیق  در دوره صفویه و قاجار است.از منظر زیبایی شناسی این خط چگونه شکل گرفته است، انتزاعی تر از حروف می توانید  آن را ببینید، فرم به یک انتزاع رسیده است و تجمیع و قدرت زبان و تصویر است که این را به ما می دهد.

 

وی اظهار داشت: کتاب «کتیبه های نستعلیق تهران»  حیف است که تحلیل محتوایی درباره چند و چون کتیبه گرایی ندارد، راجع به تکنیک ها بحث نشده است؛ درباره مدیای کاشی صحبت نشده است، باید تفاوت کتابت و کتیبه نگاری بیشتر نوشته می شد.

 

در این مراسم خانم مهندس رضایی در نقد کتاب «کتیبه های نستعلیق تهران»   گفت: بدون تردید صحبت کردن از کتابی که 10 سال عمر یک مولف را دربر می گیرد سخت است. من به عنوان نقد بلکه به عنوان یک خواننده  از نگاه شهرسازی به کتاب می پردازم . باید نگاه عملیاتی تر به خط در شهر ایجاد شود، در هویت گمشده خود ای کاش در این کتاب می گفتند در تهران 94 چگونه از هنر خط شهر تهران بهره ببرد.

 

وی افزود: وقتی از نماسازی شهری صحبت می شود، کتاب کتیبه های نستعلیق می توانست الگویی برای معماران و طراحان شهری باشد، باید یک بخش آموزشی در این کتاب بود که به شهرسازان آموزش می داد تا در نماساز جدید در شهر تهران از خط و قابلیت های آن استفاده کنند. همچنبن در کتاب اسم هنرمندان آورده شده بود و اثرشان به نمایش گذاشته شده بود اما مشخص نبود در کجای شهر قرار دارند ای کاش در کنار هر کتیبه اسم کوچه هم بود امیدوارم هویت شهری تهران به مدد شما هنرمندان فاخر و در شان هنرمند ایرانی باشد.

 

میرفندرسکی ، طراح صنعتی در این مراسم درباره کتاب «کتیبه های نستعلیق تهران»  گفت: اهمیت و تفاوت خط نستعلیق از لحاظ گرافیکی چیست؛ خط نستعلیق قابلیت هایی دارد که می تواند در طراحی گویا باشد، وقتی یک تابلوی نستعلیق را می بینید وقتی با دید گرافیکی حرفه ای به آن نگاه می کنید می بینید یک اثر هنری است که وزن دارد و پیامی را به شما می رساند، ما اگر  قابلیت های فراموش شده خط نستعلیق اگر قابلیت ها را کشف می کنیم می توانیم از آن در معماری ساختمان ها به عنوان جزوی از وزن بهره ببریم، چرا که خط روحی به ساختمان می دهد، خط نستعلیق و جای کار بسیاری دارد. باید ارزش های فراموش شده خط نستعلیق را زنده کنم.

 

وی خاطر نشان کرد: ما در مبلمان شهری می توانیم از خط نستعلیق استفاده کنیم البته نستعلیق خیلی هنر است و نباید با هر چیزی ارزشش از بین برود نباید اجازه داد که تابلوهای خیابان هم نستعلیق شود.

 

در پایان مراسم از کتاب «کتیبه های نستعلیق تهران»  رونمایی شد.

کد خبر 498628

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha