«درآمدی بر سامانه معرفتی فهم قرآن» بازخوانی نظریه آیت الله سید كمال حیدری

خبرگزاری شبستان:خبرگزاری شبستان:کتاب «درآمدی بر سامانه معرفتی فهم قرآن» بازخوانی نظریه آیت الله سید كمال حیدری نوشته رضا غرابی با ترجمه محمد علی سلطانی توسط نشر سخن منتشر شده است.

به گزارش خبرنگار کتاب شبستان، کمال حیدری (زادهٔ ۱۳۳۵ هجری شمسی در کربلا) یکی از علمای اسلامی در رشته‌های مختلف و از مراجع تقلید شیعه است. وی از مدرسین خارج فقه و اصول و فلسفه و عرفان و تفسیر و عقاید در حوزه علمیه قم می‌باشد. وی بر مباحث عقیدتی تسلط زیادی دارد.

از دوران نوجوانی در کنار دروس رسمی به دروس حوزوی علاقه‌مند شده و در دروس فقهی اصولی برخی بزرگان شرکت می‌نمود. ابتدا در کربلا و سپس در نجف به کسب علم از علما و فقهای آن روزگار مبادرت ورزید. از استادانش در آن دوره می‌توان به شهید سید محمدباقر صدر، سید ابوالقاسم خوئی، میرزا علی غروی و سید نصرالله مستنبط اشاره نمود. در این میان بیش از همه، از روش علمی و نیز شخصیت اجتماعی شهید صدر تاثیر پذیرفت.  تا جایی که از وکلای شرعی وی در کربلا گشت. تاثیرپذیری وی از شهید صدر در بسیاری از آثار علمیاش نیز مشهود است. پس از این که در شهر قم اقامت گزید به شاگردی از علمای بزرگی چون میرزا جواد تبریزی و شیخ حسین وحید خراسانی در فقه و اصول، و عبدالله جوادی آملی و علامه حسن‌زاده آملی در تفسیر و فلسفه و عرفان پرداخت. از این پس خود در مسند تدریس علوم اهل بیت نشسته و علاوه بر تدریس مکرّر دوره‌های سطح، چندین سال است که به تدریس دروس خارج فقه و اصول و فلسفه و عرفان و تفسیر و عقاید مشغول است. از آنجا که تمام دروس وی به زبان عربی برپاشده، توفیق این را داشته که جهان عرب را با معارفی که در حوزه‌های علمیه شیعه، به خصوص نزد علمایی چون امام خمینی و علامه طباطبائی و… بوده است، آشنا سازد.

 کتاب «درآمدی بر سامانه معرفتی فهم  قرآن» با تمرکز بر سوره بقره به ویژه آیة‌الکرسی نوشته شده و نویسنده در آن تلاش دارد تا به روشن‌سازی برخی از مفاهیم بپردازد. تفسیر قرآن کریم از سال‌های آغازین نزول آیات الهی با پرسش‌ها و جست‌وجوهای صحابیان و پاسخ رسول خدا(ص) آغاز شد و کم‌کم در دوره صحابه با پرسش‌ها و تأمل‌های آنان دامن گشود و گسترده‌تر شد.

 در واقع این کتاب پژوهشی روشمند درباره متدهای نظری فهم قرآن است. نگاه دقیق به واژه تفسیر و تأویل، تأملی کارآمد درباره تفسیر موضوعی و تجزیه‌ای، نگاه دوباره به برخی از عناوین علوم قرآنی و نقش آنها در فهم قرآن و ...، از جمله بحث‌های نوین این اثر است.

 همچنین در این کتاب تلاش شده تا تفاوت کار تفسیری و تأویلی نشان داده شود. این امر کمک می‌کند تا خواننده ضمن آگاهی از رابطه بین تفسیر و تأویل و تأثیر متقابل آن دو، از درآمیختگی بین دو کار یاد شده اجتناب کند و مرز آنها را به خوبی بشناسد.

 

رضا غرابی نویسنده این اثر در پایان کتاب دست به ابتکاری تازه زده است و آن این است که در پایان ابتکارها و نوآوری‌های حیدری را فهرست‌وار و گزیده در فصلی مستقل ارائه کرده است.

 انتشارات «سخن» کتاب حاضررا  ۱۴فصل و در شمارگان ۱۱۰۰ نسخه و به قیمت ۳۳هزار ریال چاپ و روانه بازار کتاب کرده است.

 

کد خبر 499396

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha