به گزارش خبرگزاری شبستان در مصاحبه اختصاصي با خبرنگار خبرگزاري صدا و سيما، معاون كنسولي، مجلس و امور ايرانيان وزير امور خارجه زنده ديده شدن آقاي ركن آبادي را در آمبولانس ، مسئله اي اجماعي و يقيني دانست.
حسن قشقاوي گفت : فردي كه او را ديده اكنون حي و حاضر است و در اين باره گواهي داده است پس در اين باره ترديدي نيست.
وي در پاسخ به پرسشي درباره احتمال ربايش ركن آبادي اظهار داشت: بعد از اين مرحله ممكن است بگويند او جان باخته ، منطقي وجود دارد كه اگر چنين است بايد پيكر پاكش را ببينيم پس وقتي نمي بينيم هر احتمالي مطرح مي شود؛ منتهي اين، احتمال است و هيچ كس نمي تواند به قطعيت بگويد كه ربوده شده يا نشده است.
قشقاوي گفت:هميشه مي گويند كه ممكن است احتمال، كوچك اما محتمل بزرگ باشد چون آقاي ركن آبادي شخصيت قابل توجهي است به همين علت نمي توانيم در قبال اين احتمال (ربايش) حتي اگر كوچك باشد بي تفاوت باشيم. پيگيري ها ادامه دارد تا اين مساله هرچه زودتر تعيين تكليف شود.
معاون وزير خارجه در پاسخ به اين پرسش كه ممكن است براي رعايت ملاحظات ديپلماتيك از پيگيري فاجعه منا عقب نشيني كنيم يا به فراموشي سپرده شود اظهارداشت: خير، عقب نشيني يك مقوله است و تعامل و رايزني مقوله ديگر.
وي افزود: استفاده از راهكارهاي ديپلماتيك در عرصه بين المللي معني و نُرم خاص خود را دارد و خارج از آن نمي توان اقدام كرد طبعا از ما به عنوان سربازان ديپلماتيك انتظار دارند نه سربازان نظامي .
قشقاوي گفت: صحبت از رفع تنش، تعامل و رايزني يعني ديپلماسي فعال و غير از آن ديپلماسي منفعل است. موضع گيري بخشي از ديپلماسي است كه ديپلماسي گفتاري تلقي مي شود كه حتما بايد قاطع و قوي باشد اما اين مگر چند درصد كار است؟ ده درصد .
وي افزود: اين كه مدام بيانيه صادر كنيم و مدام موضع بگيريم حداكثر ده درصد كار است نود درصد پشت اين ديپلماسي گفتاري ، ديپلماسي رفتاري و اعمالي است .
معاون وزير امور خارجه در پاسخ به پرسش ديگري درباره اقدامات دولت براي تحقق وعده پيگيري حقوق جانباختگان منا گفت: براي پيگيري اين مسئله در عرصه بين المللي بايد كشورهاي ديگر با ما همراه باشند تا بتوانيم كار را پيش ببريم زيرا يك دست صدا ندارد.
قشقاوي افزود: واقعيت اين است كه همانطور كه رهبر معظم انقلاب فرمودند در فاجعه منا فقط ايران موضع قاطعي گرفت و ديگر كشورهايي كه اتباعشان در اين فاجعه جان باختند قاطعانه عمل نكردند ؛ مگر ما اين واقعيت را نمي دانيم؟
وي اضافه كرد: بديهي ترين موضع در بحث منا ، اعلام آمار رسمي از جان باختگان است اما تاكنون بسياري از كشورهاي آسيب ديده آمار رسمي ارائه نكرده و فقط رسانه هايشان آمارها را منتشر كرده اند.
قشقاوي گفت : در حادثه سقوط جرثقيل، عربستان پس از يك هفته كميته حقيقت ياب تشكيل داد و شركت مقصر را معرفي و منع كار كرد اما در فاجعه منا با گذشت 45 روز هنوز اين كميته تشكيل نشده است .
وي در پاسخ به اين پرسش كه آيا با توجه به اين تعلل، عربستان قصد همكاري با ايران براي روشن شدن ابعاد اين فاجعه را ندارد اظهار داشت: بايد بقيه كشورهاي آسيب ديده را همراه كنيم اما متاسفانه در اين زمينه آن چه مطلوب ماست حاصل نمي شود.
معاون وزير امور خارجه درباره نتايج رايزني با كشورهاي آسيب ديده در اين باره نيز گفت : در همان هفته اول فاجعه ، تلكسي به همه سفارتخانه هايمان زديم و دفتر يادبود گذاشته شد تا افكار عمومي از اين فاجعه آگاه شوند و مشاهير و شخصيت ها آمدند و دفتر را امضا كردند.
قشقاوي ، طرح مساله منا در مذاكرات وزير خارجه با همتايانش و نطق رئيس جمهور در سازمان ملل متحد را از ديگر اقدامات ديپلماتيك در پيگيري مساله منا برشمرد .
وي گفت: ممكن است بپرسند كه آثار عملي اين اقدامات چيست؟ بايد گفت بايد دعا و تلاش كنيم كه بقيه كشورها همراه شوند اما اشكال كار اين است كه شايد شرایط آن گونه كه انتظار داريم ممكن نشود.
نظر شما