به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، مهدی قزلی در این نشست با اشاره به اینکه آیین اختتامیه این دوره جایزه جلال آل احمد روز ۳۰ آبان ماه برگزار می شود، با ارائه آماری از آثار رسیده به دبیرخانه گفت: امسال حدود 1380 عنوان کتاب در حوزه رمان، 850 عنوان کتاب در بخش مجموعه داستان، 1000 اثر در بخش مستندنگاری و 300 اثر در بخش نقد ادبی مورد بررسی اولیه قرار گرفت. بعد از غربالگری اولیه، تعداد 900 اثر در بخش رمان، 500 اثر در بخش مجموعه داستان، 750 اثر در بخش مستندنگاری و 85 اثر در بخش نقد ادبی به مرحله دوم داوری راه پیدا کرد. عموم کتابهای نقد در این حوزه، مربوط به نقد شعر بوده است.
وی با اعلام اسامی هیات علمی این جایزه که شامل آقایان دستغیب، مستور، دهقان، زائری، حجانی و خانمها سلیمانی و تجار هستند، بیان کرد: هیات داوران بخشهای مختلف جایزه پس از تعیین هیات علمی، بلافاصله به داوری این آثار در مرحله دوم پرداختند که منجر به انتخاب ۵۰ رمان، ۷۰ مجموعه داستان، ۵۰ اثر در حیطه مستندنگاری و ۱۲ اثر در حوزه نقد شد.
قزلی ضمن تشکر از مؤسسه خانه کتاب برای مشارکت و همکاری در این دوره از جایزه، بیان کرد: هرچند در اساسنامه ذکر شده است که اختتامیه در ایام تولد جلال آل احمد برگزار شود، اما ما دوست داشتیم که در همان روز این مراسم را داشته باشیم، اما بنا به دلایلی مانند نبود سالن خالی برای برپایی مراسم، روز اختتامیه به سیام آبانماه ساعت 14 در تالار وحدت موکول شده است.
سعی در تثبیت جایزه جلال آل احمد داریم
دبیر اجرایی جایزه ادبی جلال آلاحمد در بخش دیگری از سخنان خود این دوره از جایزه جلال را دوره تثبیت نامید و خاطرنشان کرد: سال گذشته برای ما دوره شفافیت، صراحت، انصاف و همهگیری بود. امسال هم ما برای آن که معلوم شود که روند جایزه به چه شکلی خواهد بود، سعی در تثبیت جایزه داریم و سعی میکنیم که جایزه روند رو به رشدی داشته باشد.
وی ضمن ابراز امیدواری برای گسترش جایزه جلال اظهار کرد: به منظور جریانسازی پیرامون این رویداد ادبی یک دوره متمرکز آشنایی با داستاننویسی با حضور جمع کثیری از اساتید در روز بیست و هشتم آبان ماه برگزار خواهد شد که در آن بیش از ۲۰ نفر از اساتید داستان برای حدود ۱۲۰ نفر از داستاننویسان جوان که از استانهای مختلف کشور به تهران میآیند، به آموزش و برگزاری کارگاه در موضوعات مختلف طی یک روز خواهند پرداخت.
تاکید قزلی بر جریانسازی حول جایزه جلال
قزلی تاکید کرد: بنای ما بر این است که این جایزه مانند جشنواره شعر فجر فقط یک رویداد منحصر به انتخاب کتاب برتر نباشد و امیدواریم که جریان این جایزه بیشتر مورد توجه قرار بگیرد و اتفاقات فراوانی نیز حول و حوش آن رقم بخورد.
امسال هم جایزه جلال اسپانسری ندارد
قزلی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران درباره میزان جایزه در این دوره، با توجه به مطرح شدن حرفهایی مبنی بر کاهش میزان جایزه در سال گذشته، گفت: سال گذشته شهرداری اسپانسر جایزه جلال بود. در زمینه ساختمان جدید بنیاد نیز شهرداری هم مشارکت کرد. در دوره هفتم، شهرداری در بحث جایزه مشارکت داشت، نه اینکه تمام هزینه را تأمین کند. بنیاد در این زمینه تصمیمگیر نیست، بلکه مسئولان امر مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی و هیات امنا که ریاستش را وزیر ارشاد برعهده دارد، باید در این زمینه به جمعبندی برسند و بعد ما اعلام کنیم. اطلاع دارم که بحثهایی در شورای عالی انقلاب فرهنگی در زمینه در نظر گرفتن جایزه جلال همسنگ دیگر جوایز مطرح شده است، اما در حال حاضر ابلاغیه دقیقی در این زمینه اعلام نشده است.
وی همچنین با تاکید بر اینکه فرق متمایزکنندهای میان جایزه جلال در دوره هفتم و هشتم وجود ندارد، اظهار کرد: از لحن داوران جایزه اینطور برمیآید که آثار از لحاظ کیفی با سال گذشته تفاوت زیادی ندارد. بنده هم به عنوان دبیر اجرایی تاکید میکنم که تا این لحظه هیچ نکته خاص و توصیهای از بیرون مبنی بر اینکه چه اثری انتخاب شود، نداشته است. جایزه هیات علمی و داوران مشخصی دارد که بر اساس یک خطمشی مصوب کار میکند.
توضیحات دبیر جایزه جلال درباره حواشی سال گذشته این جایزه
مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی در پایان نشست درباره حواشی ایجاد شده در دور گذشته جایزه در زمینه انتخاب دو اثر به صورت مشترک در بخش رمان توضیح داد: این جایزه هیات علمی و هیات داوران دارد که براساس شیوهنامه جایزه عمل میکنند. هم شنیدیم که گفتند جایزه حکومتی باقی مانده و هم گروهی گفتند که جایزه به اصطلاح چپ کرده است. این نشان میدهد که اتفاقاً جایزه در دوره گذشته شکل خاصی نبوده است. هیچ فشاری هم بر بنیاد برای انتخاب کتاب خاصی نبوده است. ما همواره تلاش داشتیم تا به دور از حاشیهها کارمان را انجام دادیم. ما در دو دوره هفتم و هشتم توجه تام به همه کتابها داشتهایم؛ ولو اینکه کتابها با اشکال همراه بودهاند.
نظر شما