انتقاد از بی توجهی به ساخت مسجد در شهرک ها/ ۵۰ درصد مساجدتا پایان برنامه ششم توسعه دارای کانون می شوند

خبرگزاری شبستان:حجت الاسلام سلیمانی با اشاره به کمبود مسجد در کشور گفت: باید بیش از اینها نسبت به توسعه و آبادانی مساجد که نماد هویت شهرهای اسلامی ایرانی محسوب می شود، اهتمام داشته باشیم.

حجت الاسلام حمیدرضا سلیمانی، دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور بر لزوم توجه به معماری و هویت اسلامی ایرانی در شهرسازی و ساخت مساجد تاکید کرد و به خبرنگار حوزه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان گفت: در دوران انقلاب شرایط ویژه ای بود که در آن شرایط ویژه نتایج ویژه های نیز حاصل شد، اما هر چه از آن دوران فاصله بگیریم طبیعی است که تغییرات و تحولات جهانی و شرایط داخلی کشور ما را به مسیری هدایت می کند که مدیریت کشور با پیچیدگی و حساسیت بیشتری روبرو می شود.

 

وی وضعیت شهرها و کلان شهرها را از جمله این پیچیدگی ها عنوان کرد و افزود: در گذشته شهرهای ما از جمعیت زیادی برخوردار نبودند و معمولا محور شهرسازی نیز مسجد بود و با همین نگاه ما می بینیم در بسیاری از محلات در ابتدا مسجد جانمایی و ساخته می شد و بعد به امور دیگر توجه می شد؛ مثلا اگر به مسجد شیخ لطف الله مراجعه می کنیم و آن عظمت را آنجا می بینیم متوجه می شویم محوریت مسجد مورد توجه بوده است و در کنار مسجد بازار و تجارت معنا پیدا می کرد؛ یعنی همان روشی که در سیره پیامبر اسلام (ص) بود، مورد توجه قرار می گیرد.

 

حجت الاسلام سلیمانی با بیان اینکه محوریت مسجد همان مدل اسلامی و مدل مورد توصیه رسول اکرم (ص) است، خاطر نشان کرد: رسیدن به این مدل در همه ابعاد زندگی و بویژه زندگی شهری امروز کار بسیار مشکلی است؛ زیرا با وضعیت ارتباطی که با دنیا داریم که طی آن هم تاثیرگذاریم و هم تاثیرپذیر، این تاثیرات متقابل گاهی ما را در رسیدن به اهدافمان دچار زحمت و مشکلاتی می کند، به این معنا که از طریق شبکه های جهانی و ماهواره ای یک سبک زندگی متفاوت با ارزشها و هنجارهای بومی ما توصیه می شود، در حالیکه ما برای مقابله با ترویج این مدل، نتوانسته ایم مدل سازی مورد اعتماد و استانداردی را طراحی کنیم.

 

دبیر ستادعالی کانون های مساجد کشور با انتقاد از بی توجهی به ساخت مساجد در شهرک سازی ها گفت: در برخی از شهرک های مسکونی جدید می بینیم که اصلا توجهی به مسجد سازی نشده یا برج سازی چنان است که مساجد اصلا به چشم نمی آید، در حالیکه در احادیث بزرگان اسلام توصیه شده است که ارتفاع ساختمان های اطراف مسجد نبایده به گونه ای باشد که مسجد، گنبد و مناره آن از دور نمایان نباشد.

 

وی اظهار کرد: امروز به کرات مدیر ستاد اقامه نماز کشور نسبت به کمبود و حتی نبود نمازخانه در برخی شهرک ها و مدارس تذکر می دهند، این موضوع زیبنده کشور اسلامی نیست و ما باید بیش از اینها نسبت به توسعه و آبادانی مساجد که نماد هویت شهرهای اسلامی ایرانی محسوب می شود، اهتمام داشته باشیم.

 

حجت الاسلام سلیمانی درباره نقش کانون های مساجد در توجه و فرهنگ سازی به معماری و هویت اسلامی ایرانی در شهرسازی و ساخت مساجد گفت: در برخی مواقع کانون های مساجد در این قضایا توانسته اند،جریان ساز باشند اما اگر بسترهای اصلاح این امور از قبل پیش بینی نشده باشد خود این قضایا به معضل تبدیل می شود.

 

وی تصریح کرد: ما باید از طریق فراهم کردن مبادی قانون گذاری برای اصلاح امور مسجد و تعیین جایگاه برای مسجد در فضای کشور اقدام کنیم اگر در این زمینه زیرساخت ها فراهم نباشد گاهی عملیات بچه های کانون های مساجد نتیجه ای نخواهد داشت و آثار تخریبی به همراه خواهد داشت.

ایجاد شورای عالی مساجد

دبیرستاد عالی کانون های مساجد کشور بیان کرد: اخیرا در مجلس شورای اسلامی موضوع مسجد در دستور کار کمیسیون فرهنگی قرار گرفت و با دعوت از نهادها و دستگاه های ذی ربط اصلاحیه ها به این طرح اضافه شد و نهایتا در صحن علنی مجلس تصویب و به شورای نگهبان ارجاع داده شد اما شورای نگهبان اشکالاتی را به برخی از مواد این طرح وارد کرد و این طرح دوباره به مجلس باز گردانده شد تا دوباره مورد بررسی قرار گیرد که امید است پس از نهایی شدن این طرح و تایید سوی شورای نگهبان به دستگاهها  ابلاغ شود تا از این طریق به یک مسیر جدید دست یابیم.

 

وی گفت: مهمترین مسئله ای که در مورد احیای واقعی نقش مساجد باید مدنظر قرار گیرد، این است که باید یک شورای عالی امور مساجد ایجاد شود تا همه دستگاه هایی که هم وظیفه و ذی ربط در حوزه مسجد هستند با همدلی و همزبانی به یک طرح جدیدی در مورد مساجد کشور برسند.

کمبود مسجد در شهرها و روستاها

حجت الاسلام سلیمانی با اشاره به کمبود مسجد در کشور اظهار کرد: متاسفانه امروز در بسیاری از شهرها، روستاها و شهرک های جدید التاسیس با کمبود مسجد مواجه هستیم و یا اگر مسجدی است آن مسجد از امکانات لازم برخوردار نیست که اگر قانون مربوط به مسجد تصویب شود و سهم هر دستگاه بویژه شهرداری در مورد مساجد مشخص شود، می توانیم در تقویت و احیای واقعی مساجد گام برداریم. باید مشخص شود در شهرسازی مجوزها چگونه باید صادر شود که شان مسجد حفظ شود.

 

وی افزود: در روایات اسلامی آمده است که در خانه خدا ساختمان های مرتفع نباید سایه برخانه خدا بیندازند، اما متاسفانه می بینیم که امروز در دنیا به این مسئله توجه نمی شود و حتی در بسیاری از کشورهای پیشرفته مساجد خوبی ساخته می شود اما ساختمان های مرتفعی در کنار مسجد ساخته می شود که خود مسجد را در این شلوغی دیوارهای سر به فلک کشیده پنهان می کند و اجازه نمی دهد که از دور جلوه مسجد نمایان شود در حالی که گنبد نماد توجه به مسجد است اما متاسفانه در این زمینه غفلت شده است.

 

 مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در اطراف مسجدالحرام هم ساختمان های بزرگی ساخته شده است که این موارد همه دور شدن از دستوراتی الهی و روایات اسلامی است.  امروز جهان اسلام گرفتار انحراف در توجه به جایگاه واقعی مسجد است و در ایران هم در بحث معماری و شهرسازی دچار این غفلت هستیم.امید است ما بتوانیم مسجد را به جایگاه واقعی خود برسانیم و مدل شهرسازی ما مسجدمحور باشد و پیوست مسجد را در همه برنامه ها مورد توجه قرار دهیم.

 

 حجت الاسلام سلیمانی خاطر نشان کرد: رییس ستاد اقامه نماز کشور اخیرا اعلام کرده است که هزاران مدرسه در کشور وجود دارد که نمازخانه ندارند و دسترسی این مدارس هم به مساجد به راحتی امکان پذیر نیست، این نقیصه ای است که ما با آن مواجه هستیم که ما چگونه می خواهیم نوجوانی که در مدرسه مشغول تحصیل است و دسترسی به مکانی برای عبادت ندارد در دانشگاه و مقاطع بالاتر به عبادت هدایت کنیم به اعتقاد من باید مسئولان سهم خودمان را در این زمینه بشناسیم و ادا کنیم.

 

وی با اشاره به ارایه پیشنهاد دارا شدن 50 درصد مساجد به کانون فرهنگی هنری تا پایان برنامه ششم توسعه خاطرنشان کرد: علاوه بر 25 درصد مسجدی که باید کانون فرهنگی هنری در آن راه اندازی شود، 25 درصد از مساجد هم باید دارای کانون  شوند که تا پایان برنامه ششم توسعه 50 درصد مساجد دارای کانون فرهنگی هنری شوند یعنی اگر الان 70 هزار مسجد داریم حدود 35 هزار مسجد باید دارای کانون فرهنگی هنری مسجد شوند .

 

 دبیرستاد عالی کانون های مساجد کشور درباره دلایل ورود پیدا نکردن کانون های فرهنگی هنری مساجد درحوزه سینما گفت: ما ابتدا باید بسترهای تربیت اعضای کانون های فرهنگی هنری مساجد را در این زمینه فراهم کنیم یعنی باید به آثار اعضای کانون های مساجد در زمینه فیلم کوتاه، مستند و انیمیشن که در حد ابزارات و مقدورات خودشان عرضه می کنند بها دهیم و در قالب جشنواره آثار این چنینی بچه های مسجد را به نمایش بگذاریم با توجه دادن به آثار آنها قطعا در این زمینه رشد خواهند کرد.

 

وی تصریح کرد: ما در استان ها شاهد زحمات اعضای کانون های مساجد دراین زمینه هستیم و در صورتی که در سطح ملی برای آنها برنامه مدونی نداشته باشیم هم فعالیت آنها در این زمینه متوقف نمی شود همان گونه که در مراکز دیجیتال فعالیت هایی قابل توجه ای شروع شده است و نیاز به حمایت جدی است.

 

 

 

 

 

کد خبر 501274

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha