به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بیرجند، عباس صالحی امروز (۲۵ آبان) در مراسم افتتاح دهمین نمایشگاه کتاب خراسان جنوبی اظهارداشت: یکی از مهمترین شاخصه های استان خراسان جنوبی بحث «فرهنگ و دانش» آن است.
وی با اشاره به اینکه خراسان جنوبی، یک منطقه علم پرور است و سابقه آن در دانش پروری و دانش گستری بر هیچ کس پوشیده نیست، افزود: دکتر احمد احمدی، دکتر ابراهیم آیتی، ابن حسام خوسفی، دکتر معتمدنژاد، دکتر شکوهی و ... از جمله نوابغی هستند که کشور به آنها می بالد.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد با بیان اینکه خراسان جنوبی به یک تاریخ مستمر دانشی مفتخر بوده است و امروز هم آن را ادامه می دهد، ادامه داد: این استان عالمان دینی برجسته ای نیز تربیت کرده است که نور آنها نه تنها این منطقه، بلکه تمام دنیا را فرا گرفته است.
آمار کتب منتشر شده کشور به یک میلیون نسخه رسید
وی با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری درباره بزرگی و احوالات آیت الله شیخ محمدباقر بیرجندی بارها سخن گفته اند، گفت: رهبر معظم انقلاب همچنین درباره آیت الله سیدمحمد تهامی از بزرگان خراسان جنوبی فرموده اند که اگر ایشان در عتبات عالیات بودند، یکی از مراجع جهان اسلام می شدند.
دکتر صالحی با بیان اینکه امروز به منطقه ای آمده ام که با دانش و دیانت به عنوان دو بال پرواز انسانیت همراه و همگام است، تصریح کرد:نمایشگاه کتاب مسیری برای دانش و دین داری است.
وی به توفیقات کشور درحوزه کتاب بعد از انقلاب اسلامی ایران اشاره کرد و افزود: آمار کتب منتشر شده از بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران تا آبان ماه امسال به یک میلیون عنوان رسید که در همین راستا آیین بزرگداشت این مهم در ۲۷ آبان در تهران برگزار می شود.
نظر رهبر معظم انقلاب درباره آمار کتب منتشر شده؛ هنوز با آنچه باید باشیم، فاصله داریم
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه در نمایشگاه کتاب امسال در اردیبهشت ماه به رهبر معظم انقلاب اطلاع دادم آمار کتب چاپ اول و مجدد کشور به یک میلیون عنوان نسخه نزدیک می شود، معظم له اظهار داشتند: هنوز با آنچه باید باشیم، فاصله داریم اما تبلیغ کنید و به دیگران بگویید که چاپ یک میلیون نسخه عنوان کتاب، یکی از دستاوردهای انقلاب است.
وی ادامه داد: در دهه ۴۰ یا ۵۰ به طور مستمر زیر یک هزار و یا دو هزار جلد عنوان کتاب در هر سال داشته ایم ام در سال گذشته این رقم به ۷۳ هزار عنوان کتاب در سال رسید و در هفت ماهه نخست امسال ۳۹ هزار جلد کتاب در کشور چاپ شده است که از رشد ۱۱ درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل برخورداریم.
صالحی یکی از مشکلات حوزه کتاب را، حوزه تیراژها ذکر کرد و گفت: تیراژ کتاب از ۱۰ سال گذشته تاکنون روند کاهشی داشته است به گونه ای که متوسط تیراژ از ۲ هزار و ۸۶ نسخه به یک هزار و ۸۹۱ نسخه در هفت ماهه نخست امسال رسیده که از کاهش ۹ درصدی برخوردار است.
وی با تاکید بر اینکه مسیر تولید علم قابل اعتنا است اما مسیر مصرف در کشور به اندازه مسیر تولید کتاب حرکت نکرده است، گفت: مصرف به معنای خرید و مطالعه کردن، مسیر رو به رشدی در کشور نداشته است.
وقت نداشتن؛ بهانه متدوال برای نخواندن کتاب
این مقام مسئول حذف یارانه کاغذ از سال ۸۴ و همچنین تغییرات ارزی در حوزه دلار را دو عامل موثر در افزایش قیمت کتاب ذکر کرد و ادامه داد: با محاسبه نرخ تورم، درمی یابیم که قیمت کتاب افزایشی نداشته است و تنها نرخ تورم واقعی خود را داشته است.
وی یکی از بهانه های متداول برای مطالعه نکردن کتاب را «فرصت نداشتن» از سوی مردم ذکر کرد و گفت: یک محاسبه علمی انجام شده است که اگر هر فرد، روزانه ۱۵ دقیقه مطالعه کند، در هر سال ۲۰ کتاب ۲۰۰ صفحه ای می تواند بخواند که در ۵۰ سال می تواند یکهزار جلد کتاب بخواند.
صالحی گران بودن قیمت کتاب را یکی دیگر از دلایل مطالعه کم جامعه ذکر کرد و اظهار داشت: خوشبختانه آمار چاپ کتاب از ۲ هزار جلد به ۷۰ هزار جلد رسیده است اما متاسفانه تعداد کتابفروشی ها، نصف شده اند.
وی کمبود ویترین برای عرضه کتاب را یکی از دلایل مهم برای کم شدن میزان مطالعه ذکر کرد و افزود: نمایشگاه کتاب تنها یک مُسکن است و در واقعی اتفاقی بهتر از هیچ است و برای افزایش سرانه مطالعه در کشور، باید به سراغ ویترین های ثابت عرضه کتاب رفت.
نظر شما