خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: اقتصاد ايران در سال جاري، نقطه عطفي را از منظر گشايش تعاملات بينالمللی و تدارک مقدمات رفع تحريمهاي ظالمانه اقتصادي تجربه میکند که البته مرهون تلاشها و مجاهدتهاي مستمر بدنه ديپلماسي کشور در دوسال اخير بوده است. این تغییرات داخلی در حالی صورت گرفته است که با توجه به تغییرات اقتصادی ایران و حضور پررنگتر آن در عرصه اقتصادی سایر کشورها در تلاش با تعامل و برقراری ارتباط اقتصادی و حتی نظامی با ایران هستند. نتیجه این تغییرات امروز در گفتار وزیرخارجه سابق آمریکا قابل مشاهده است.
فارس گزارش داده است: "هنری کیسینجر وزیر خارجه اسبق آمریکا و از برجستهترین دیپلماتهای تاریخ گفت واشنگتن باید ضمن حمایت از متحدان عرب خود، به تعامل با ایران بپردازد.
کیسینجر که در نشستی تحت عنوان «ایران و راه پیشرفت در خاورمیانه» به میزبانی مرکز مطالعات بینالمللی و راهبردی آمریکا صحبت میکرد، گفت: ما باید در کنار کشورهای سنی که متحدین دیرینه ما هستند، بایستیم، اما در عین حال باید آماده گفتوگو با ایران هم باشیم. آمریکا اکنون در خاورمیانه با تناقضهایی روبروست، کشورهای عربی اکنون ایران را تهدیدی برای خود میدانند. ایران قدرتمندترین ظرفیت اقتصادی و نظامی را در منطقه دارد، که با همکاری با دیگر کشورها و غیردولتها ترکیب شده است.
وی در مورد توافق هستهای با ایران هم گفت: «اگر این توافق در خاورمیانه به عنوان پایان تلاشهای مبارزه با اشاعه آمریکا تلقی شود، اگر تمام کشورهای منطقه (خاورمیانه) بخواهند یا تلاش کنند که به همان توانمندیهایی برسند که ایران از طریق این توافقنامه به دست آورد، آن وقت شاهد شکست کامل نظام منع اشاعه خواهیم بود.»
او خطاب به نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری آمریکا نیز که میگویند «در اولین روز کاری» به عنوان رئیسجمهور توافق با ایران را بر هم میزنند یا کارهای دیگری انجام میدهند، گفت: «توصیه من به نامزدهای انتخابات این است که همه باید عبارت "در اولین روز کاری" را کنار بگذارند.»
کیسنیجر با بیان اینکه امروزه «شمار بیشتری از نسل جوان» در ایران با «نظم جهانی غیر اسلامی در ارتباط هستند»، گفت: «نباید اینطور فرض کرد که سرنگونی نظام فعلی (در ایران) هدف سیاست خارجی آمریکا است.»
این گزارش می افزاید: روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در اوایل سال جاری بر این نکته تاکید داشت بدین شرح که: "اگر غرب می خواهد ایران بخشی از راه حل بحران های خاورمیانه باشد، نیاز به تعامل مستقیم با این کشور دارد. سابقه همکاری ایران و آمریکا در مقابله با تروریسم، مثبت بوده است. در سال 2001، همکاری بین آمریکا و ایران موجب شد که سرنگونی طالبان تنها چند ماه زمان ببرد و یک دولت جدید در افغانستان تشکیل شود. قاسم سلیمانی فردی مصلحت گرا است و به همراه محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران طرح هایی را برای سوریه و یمن برای آتش بس، گفت وگوی ملی و ایجاد دولت های جامع تعبیه کرده اند.
منتقدان گفت وگو با ایران می بایست این مسئله را درک کنند که تعامل به منظور برقراری ثبات در منطقه یک مزیت نابجا برای جمهوری اسلامی ایران نیست و همچنین باید بدانند که منافع زیادی برای غرب با ایران در مثلث کابل، صنعا و بیروت وجود دارد.
غرب باید به این ترس خود از نقش ایران در منطقه پایان دهد و لحن جدیدی را در پیش گیرد. پیشرفت در مذاکرات هسته ای به واسطه یک لحن مشترک «برد-برد» بود. در سطح منطقه ای نیز می بایست غرب لحنی را اتخاذ کند که نفوذ ایران را بعنوان یک واقعیت در نظر بگیرد نه اینکه نفوذ ایران را یک مزاحمت برگشت پذیر بپندارد. منطقه می بایست مزایای تعامل گسترده تر با ایران را مورد بررسی قرار دهد. غرب و همسایگان ایران نه تنهای چیزی از دست نمی دهند بلکه خیلی چیزهای بیشتری از تعامل با ایران به دست می آورند "
نظر شما