ضرورت توجه وزارت ارشاد در کاهش بکارگیری کلمات انگلیسی در رستورانها و بسته‌بندیها

خبرگزاری شبستان: مطهری با اشاره به اینکه شاهد افزایش بکارگیری از کلمات انگلیسی در رستورانها و محصولات تولید داخل هستیم، تاکید کرد: رسیدگی به این امر نیازمند توجه وزارت ارشاد است.

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، علی مطهری، نماینده مردم تهران در جلسه علنی امروز سه شنبه 26 آبان با بیان سوالی در مورد بکارگیری اسامی و اصطلاحات بیگانه در فروشگاهها بر روی محصولات، رستوران‌ها، ضمن تشکر از وزیر ارشاد در پاسخگویی به این سوال گفت: طبق مصوبه قانونی 1375 بکارگیری این اصطلاحات و اسامی بیگانه در قانون منع شده است اما در چند سال اخیر شاهدیم که رستورانها و شرکتها و هتلها و بسیاری از بسته بندی های مواد غذایی و مصرفی مردم با نامهای انگلیسی استفاده می‌شود مانند استاب برگر و هات در غذاخوری‌ها، و یا بکار بردن OFF برای تخفیف در فروشگاهها بکار می رود و حتی در بسته‌بندی مواد غذایی داخلی نیز اینگونه اسامی بر روی مواد غذایی با زبان انگلیسی درشت تر از واژه های فارسی به کار گرفته شده است در حالیکه در این قانون بکار بردن اسامی انگلیسی مخالف قانون است.

مطهری اظهار کرد: مطابق تبصره 8 این قانون وزارتخانه مکلف است به رعایت این قانون و جلوگیری از بکار بردن اسامی خارجی و ابتدا به مجازاتهای از نوع اخطار و تعویض عناوین و نشانه‌ها با پرداخت هزینه متخلف و یا لغو پروانه کار در این قانون دیده شده است.

مطهری با بیان اینکه متولی اجرایی این قانون وزارت ارشاد است افزود: بکارگیری اسامی و عناوین انگلیسی در سال های اخیر رو به افزایش بوده است و مبارزه با کاهش این پدیده محسوس نیست وزارت ارشاد در اجرای این قانون سهل انگاری کرده و این پدیده را معضل نمی داند.

مطهری تاکید کرد: در حالیکه هر زبانی با خود فرهنگ خود را می آورد و در کنار آن مد و لباس و نشانه‌های دیگر از زبان وارد آن کشور می شود استفاده و بکارگیری زبان و مد و لباس سایر ملتها نشانه عدم استقلال فکری است و بکارگیری این اسامی به دلیل نداشتن هویت و استقلال فکری است.

وی با اشاره به نام فروشگاههایی سان سیتی، فرنسس، نایسکانتر، سابریز، مرسی پاپا افزود: این فروشگاهها به طور کلی فرهنگ و زبان انگلیسی را به خانواده ها منتقل می کنند حتی ما شاهدیم که منوی غذای رستورانها نیز با زبان انگلیسی ارایه می‌شود. حتی می بینیم که بلیط هواپیماها به زبان انگلیسی نوشته می شود البته در این زمینه وزارت راه هم مسئولیت دارد حتی شاهدیم که تابلوهای گوناگون در نقاط مختلف مازندران افکار غربی را منتشر می‌کند و به جای افتتاح می‌نویسند coming soo با کلمات انگلیسی احساس شخصیت می کنیم؟

وی ادامه داد: البته بعد از این سوال که در مجلس هشتم مطرح شد وزارت ارشاد اقداماتی انجام داد و جلساتی با سازمانهای گوناگون داشت  که تغییرات محسوسی و اقدام محسوسی در این زمینه دیده نشد.

وی ادامه داد: ممکن است بگویند این پدیده مهم نیست و باید تسلیم باشیم رواج زبان در یک کشور به معنی رواج فرهنگ ان ملت است. کشورهایی که فرهنگ خود و زبان خود را تبدیل به انگلیسی کرده اند از فرهنگ اسلامی دور شده اند مردم ترکیه قبلاً قرآن را با کلمات عربی می‌خواندند اما اکنون قرآن نیز برای انها با کلمات انگلیسی منتشر می‌شود. حروف الفبای مالزی فارسی بوده است اما حروف زبان انها را به انگلیسی تبدیل کرده‌اند تا جایی که مردم کشور قادر به خواندن قرآن نیستند.

وی ادامه داد: پاکستان زبان اصلی‌اش فارسی است اما زبان تدریس در دانشگاهها انگلیسی شد و نتیجه آن این شد که دانشجویان در قرائت متون عربی و ادعیه ناتوان شده‌اند.

مطهری تاکید کرد: در کشور ما هنوز به اینجا نرسیده‌ایم اما بی‌تفاوتی مسئولان نسبت به رواج اسامی و عناوین انگلیسی در همان مسیر عبور می کند امروز اعداد در نامه‌های دولتی انگلیسی نوشته می‌شود و در کالاهای تولید داخلی نیز اسامی انگلیسی به کار می رود چه ضرورتی دارد که در بسته بندی و تولید داخلی اسامی انگلیسی به کار برده می شود. مانند آدامس وایت، که در تمام دکه ها موجود است اگر قرار است کالای صادراتی باشد بهتر نیست نام انگلیسی کوچکتر و ریزتر از نام فارسی نوشته شود.

وی ادامه داد: هیچ مخالفتی با یادگیری زبان انگلیسی نیست بحث ما در حوزه اجتماعی و زندگی مردم است وزارت فرهنگ در مقابله با این پدیده اراده کافی نداشته است و جدی عمل نکرده است تابلوهای سه سال پیش هنوز هم موجود است زمانی می توانیم بگوییم وزارت ارشاد اقداماتی انجام داده که شاهد کاهش عناوین و اسامی در بسته‌ها و نام فروشگاهها و رستورانها باشیم.

مطهری در بخش دوم سخنان خود بعد از توضیحات وزیر با بیان اینکه از توضیحات جناب وزیر ممنونیم گفت: درست است که این موضوع با سازمانهای مختلف ارتباط دارد و سازمان ثبت شرکت‌ها و صداوسیما نیز در این موضوع مقصرند اما نهاد قانونی حقوقی برای رسیدگی به این امر و اجرای این قانون وزارت ارشاد است.

وی ادامه داد: وزارت ارشاد باید همه را جمع کند و در یک ید واحد اجراییات لازم را به آنها ابلاغ کند و به کمک نیروی انتظامی وارد عمل شود.

وی ادامه داد: وزیر ارشاد گفتند که یک جلسه تشکیل دادیم تا به این موضوع رسیدگی کنیم یک جلسه کافی نیست و باید این جلسات ادامه پیدا کند.

وی ادامه داد:‌برای حل این مشکل نیازمند تدوین لایحه دیگر نیستیم قانون فعلی کفایت می کند شما گفتید که 2 هزار مورد شکایت و گزارش رسیده است که از این میزان 82 مورد به نتیجه رسیده است که همین امار نشان دهنده کم کاری در این موضوع است.

وی اظهار کرد: با توضیحات وزیر ارشاد بنده قانع نشده ام اما با توجه به اینکه وزیر ارشاد دارای دو کارت زرد است مجبوریم بگوییم قانع شدیم.

 

کد خبر 501746

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha