به گزارش شبستان، افزایش قیمت کرایه های وسایل حمل و نقل شهری ازدی ماه سال گذشته کلیک خورد و شاهد افزایش چشم گیری در نرخ کرایه بودیم و حال با گذشت 6 ماه از آن ماجرا ولی بازهم افزایش کرایه ها در شهر تهران نقل هر محفلی است. حتی برخی از شهروندان دراجرای مصوبه شورای شهر، کرایهای بیشتر از حد مصوب را پرداخت و اعلام می کنند که در برخی خطوط، همچون خط اتوبوسرانی امام خمینی (ره) تا میدان آرژانتین کرایه از 125 تومان به 225 تومان، میدان ابوذر تا پایانه آزادی از 575 به 700 تومان از سوی تاکسیهای خطی، میدان فردوسی تا مطهری (خطی) از 400 به 500، BRT آزادی تا تهرانپارس از 100 به 200، اکباتان – آزادی از 450 به 550 تومان، میدان ولیعصر (عج) به تقاطع میرزای شیرازی از 400 به 600 تومان توسط تاکسیهای گردشی، راهآهن – تجریش از 100 تومان به 200 تومان، اتوبوسهای جلیلی به انقلاب از 125 به 225 تومان، از زمان آباد به متروی شهدا و از عباسآباد به مترو شهرری از 150 به 225 تومان افزایش نرخ یافته است.
با توجه به اینکه در روزهای اخیر شاهد افزایش قیمت سوخت و هدفمند سازی یارانه ها بودیم و کرایه رفت و آمد جزو هزینه های لاینفک زندگی محسوب می شود، این سوال به ذهن می رسد که اگر قرار بود نرخها افزایش یابد چرا هنوز شاهد نصب برچسبهای اعلام قیمت چاپ و توزیع در بعضی از خطوط نیستیم و هر مقام مسئول سخنی از موضع خود می گوید؟
ازسوی دیگر افزایش نرخ کرایهها براساس مصوبه شورا سبب شده تا پرداخت نرخهای اعلامی با توجه به دلیل گرد نبودن کرایه ، مشکلاتی را هم برای مسافران و رانندگان به وجود آورد که در بیشتر موارد این مسافران هستند که باید از حق خود بگذرند، یعنی پول بیشتری به دلیل نداشتن پول خرد پرداخت کنند و اینکه چرا با توجه به وعده مسئولان شهری وسایل نقلیه عمومی؛ (تاکسیها و اتوبوسها) به دستگاههای کارتخوان به صورت کامل مجهز نشدهاند، را باید چه کسی پاسخگو باشد؟ چرا که در صورت ارائه رسید یا اثبات دریافت بیش از حد کرایه هم شهروندان میتوانند پیگیر حق از دست رفته خود باشند و هم مسئولان مربوط میتوانند به شکایت مردم در اسرع وقت رسیدگی کنند.
براین اساس میتوان نتیجه گرفت که مشکل تثبیت نشدن نرخها در حوزه حمل و نقل عمومی سبب شده است، تا مردم با توجه به پرداخت هزینه هدفمند کردن یارانهها باز هم سهم بیشتری از جیب خود برای استفاده از حمل و نقل عمومی پرداخت کنند. مسئولان سازمان های مختلف نظراتی رادر این خصوص دارند. آنچه که می خوانید نظرات مسولان در مقایسه با وضعیت رانندگان و نرخ کرایه ها در سطح شهر است.
افزایش قیمت ها با شیب تند و گاهی کند
حمیدرضا صارمی، معاون سازمان شهرداریها و دهیاری ها با بیان اینکه بر اساس قانون هرگونه افزایش قیمت در نرخ کرایه های حمل و نقل عمومی تا 15 بهمن ماه باید به فرمانداری ابلاغ شود، گفت: نرخ های جدید حمل و نقل عمومی را شورای شهر تعیین می کند، اما این نرخ بر اساس قانون باید به فرمانداری ابلاغ شود که در غیر این صورت اجازه هیچ گونه افزایش قیمتی وجود ندارد.
سال آینده افزایش قیمت کرایه نخواهیم داشت!؟
وی افزود: با توجه به این که افزایش کرایه ها در تابستان امسال اتفاق افتاده است، برای 6 ماه دیگر امکان افزایش قیمت وجود ندارد.
با توجه به اینکه قیمت کرایه ها در دی ماه سال گذشته به شکل چشم گیری افزایش پیدا کرد و در تابستان امسال هم باز شاهد افزایش کرایه در حمل و نقل شهری هستیم، اما باز صارمی معتقد است: این میزان افزایش قیمت را ما از قبل پیش بینی کرده بودیم و قصد داشتیم با شیبی ملایم این افزایش رخ دهد.
وی افزود: قصد نداشتیم قیمتها در یک نوبت افزایش 30 درصدی داشته باشد بنابراین در دو نوبت این افزایش اعمال می شد.
صارمی با بیان این که تورم به شکل معمول سالانه 9 تا 11 درصد است، گفت: افزایشی که در حال حاضر اعمال شده به میزانی است که تورم سال آینده را نیز کفاف دهد تا بخش خصوصی و رانند گان تاکسی نیز ضرر نکنند، بنابراین ما در سال 91 هیچگونه افزایشی در کرایه ها نداریم.
وی درباره نقش اتوبوسهای میان راهی در حمل و نقل شهری گفت: بر اساس تجربه ناموفقی که در ایجاد اتوبوس های میان راهی داشتیم، از هر چهار اتوبوس، یک اتوبوس میان راهی در خطوط تردد می کرد، این بار پیش بینی کردیم تا به ازای یک اتوبوس که کل مسیر را طی می کند یک اتوبوس میان راهی وارد خطوط شود.
وی با اشاره به استقبال شهروندان از اتوبوس های میان راهی افزود: این اتوبوسهای سبب کاهش 50 درصدی هزینههای رفت و آمد می شوند!
صارمی با بیان این که نظارتها در خطوط اتوبوسرانی جدی تر از گذشته خواهد بود، گفت: دستورالعمل هایی برای برخورد با رانندگانی که نرخ مصوب شورا رااعمال نمی کنند، ابلاغ و با جدیت تخلفات آنها پیگیری خواهد شد.
وی با اعلام این خبر افزود: بار دیگر تأکید میکنم که قیمت بلیت مترو 11.5 درصد و نرخ کرایه تاکسی نیز 15 درصد افزایش یافته است؛ همچنین به قیمت کرایه اتوبوسهای ریالی 25 تومان افزوده شدهاست.
معاون سازمان شهرداریها و دهیاری ها با بیان اینکه نرخ بلیت اتوبوسها نیز 17 تومان افزایش پیدا کرده است، گفت: مشکلی که وجود داشت درباره مسیرهای طولانی خطوط اتوبوس و کرایه دریافتی بود که این مشکل با استفاده از اتوبوسهای میانراهی حل خواهد شد.
اصلاح نرخ کرایه ها در حد یک رویا
در ادامه محمدرضا محمودی، معاون عمرانی استاندار تهران درباره افزایش نرخ حمل و نقل عمومی گفت: روزی که افزایش نرخ حمل و نقل عمومی اعلام شد از سوی برخی افراد شنیدیم اعمال افزایش نرخ، با موافقت استانداری تهران صورت گرفته؛ درحالی که استانداری تهران به هیچ وجه با افزایش نرخ حمل و نقل عمومی موافقت نکرده است.
وی با بیان این مطلب که با عاملان افزایش نرخ حمل و نقل عمومی برخورد قانونی صورت می گیرد، اعلام کرد: افرادی که افزایش کرایه حمل و نقل عمومی را بخش نامه کردند و برچسب نرخ غیر واقعی را برای تاکسیرانان و اتوبوس ها ابلاغ کردهاند، مورد بازرسی قرار گرفته و با این افراد برخورد قانونی صورت می گیرد.
معاون عمرانی استاندار تهران با اشاره به این مطلب که نرخ اعمال شده به طور قطع اصلاح می شود، تصریح کرد: براساس آنچه اعلام شد افزایش تا سقف 15 درصد بوده است، اما در حال حاضربر اساس گزارش های رسیده این افزایش به 100 درصد رسیده است که به دلیل شکایاتی که مردم تهران از اعمال افزایش کرایه حمل و نقل عمومی دارند به طور قطع نرخ اعمال شده اصلاح می شود.
محمودی در پایان یادآور شد: در خصوص افزایش نرخ کرایههای تاکسی و اتوبوس نیز نتیجه بررسیها بزودی اعلام خواهد شد و با متخلفان افزایش غیر اصولی کرایه اتوبوسها و تاکسیها برخورد قانونی صورت خواهد گرفت.
تلاش بی ثمر
در ادامه مهدی چمران رئیس شورای شهر تهران درخصوص افزایش نرخ کرایه ها گفت: پس از هدفمندسازی یارانهها تلاش بر این بوده که نرخ کرایه حملونقل عمومی ارزان نگه داشته شود.
به گفته وی حتی برای تحقق این هدف، اتوبوسها در کل کشور، با افزایش نرخ سوخت که رقمی حدود 5/16درصد بود ولی باز در نرخ کرایه ها بلیت اتوبوس اضافه نشد.
وی در خصوص نحوه افزایش مبلغ حمل و نقل شهری خاطر نشان کرد: بعد از صحبتهای فراوان مقرر شد که در 3ماهه اول نرخ کرایه حمل و نقلها افزایش نیابد؛ در واقع سوخت به قیمت بالا خریده میشد ولی با قیمت پایین مسافر را حمل میکردند تا در نظام هماهنگی به عمل آید.
رئیس شورای شهر با اشاره به اینکه اعمال نرخ جدید وسایل نقلیه عمومی در بسیاری از شهرها آغاز شد که بسیاری از شهروندان ممکن است به این دلیل ناراحت باشند، گفت: نرخ برخی از اتوبوسهای عمومی که در شهر تهران کار میکردند، از 25 تومان به 42 تومان افزایش یافته است و این امر به دلیل نگه داشتن فضای عمومی در خصوص گران نشدن کرایه وسایل نقلیه میان مردم است.
رئیس شورای عالی استانها گفت: مردم با همکاری خود و مسئولان با درایت و بینش، اثبات کردند که در این شرایط میتوانند به بهترین وجه ممکن همکاری خود را نشان دهند.
استانداری تهران از ابتدا مخالف افزایش نرخ حمل و نقل عمومی بود
استانداری تهران از ابتدا با افزایش نرخ کرایه های حمل و نقل مخالف بود و مخالفت خود را از طریق استانداری تهران به شورای شهر ابلاغ کرد اما شورای شهر تهران با استفاده از مراجع بالاتر همچون وزارت کشور، بر مصوبه خود پافشاری و در نهایت استانداری تهران با این طرح موافقت کرد.
محمد رضا محمودی، معاون عمران استانداری تهران با بیان این جملات در خصوص افزایش نرخ حمل ونقل شهری خاطر نشان کرد: قبل از عید نوروزما افزایش قیمت کرایه ها را شاهد بودیم و افزایش مجدد به هیچ عنوان توجیه پذیرنیست. بلکه محمودی معتقد است: این روند افزایش قیمت ها به مردم در تمام بخش های زندگی فشار می آورد.
افزایش نرخ کرایه اتوبوس ها خلاف مصوبات است
به گفته مرتضی تمدن، استاندار تهران در نخستین فرصت ممکن تخلفات صورت گرفته و شکایات مردم مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت و با متخلفان برابر قانون رفتار خواهد شد.
استاندار تهران با اعتراض به افزایش غیراصولی کرایه اتوبوسها در شهر تهران گفت: بر اساس تقاضای شورای شهر تهران، جهت افزایش کرایه اتوبوسهای شهری وهمچنین مترو و تاکسی، مقرر شد به طور متوسط به کرایه های فعلی 25 تومان اضافه شود.
تمدن افزود: پس از این تصمیم، شورای شهر باید قیمت پیشنهادی خود را به فرمانداری تهران ارسال میکرد که این قیمتها به فرمانداری ارسال نشده است، این در حالی است که بر اساس گزارش های واصله و اعزام بازرسان استانداری و فرمانداری تهران به سطح شهر در برخی از خطوط اتوبوسرانی کرایهها تا 110 تومان هم افزایش یافته است.
وی خاطر نشان کرد: این کاربرخلاف مصوبات بوده و طبعا اتوبوسرانی باید به دلیل عدم نظارت و کنترل و همچنین اجحاف به مردم پاسخگوباشد.
استاندار تهران افزود: در نخستین فرصت ممکن تخلفات صورت گرفته و شکایات مردم مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت و با متخلفان برابر قانون رفتار خواهد شد.
به گفته تمدن، درخصوص افزایش نرخ کرایههای تاکسی و مترو نیز نتیجه بررسی ها بزودی رسیدگی و اعلام نظر خواهد شد.
بیداد نارضایتی مردم از افزایش چند برابری کرایهها
در این بین مردم هم چندان دلخوشی از این ماجرا نداشته و هر کدام نظراتی داده اند، که در ادامه می خوانید.
مریم دولت 20 ساله در چهارراه ولیعصر ایستاده و از اتوبوسهای تجریش- راهآهن پیاده میشود و درباره این اتوبوسها که به تازگی به اتوبوسهای بین راهی تبدیل شده است، گفت: قبلا از راهآهن تا میدان تجریش فقط یک اتوبوس سوار میشدیم و با پرداخت صد تومان به مقصد میرسیدیم ولی حالا افراد باید از میدان راهآهن تا میدان ولیعصر این مسیر را با کرایه 175 تومان طی کرده و دوباره سوار اتوبوس های از میدان ولیعصر تا میدان ونک شده و از میدان ونک تا میدان تجریش هم باز باید 175 تومان و باز از پارک وی تا میدان تجریش هم باید 175تومان پرداخت شود، حالا شما تصور کنید با اینکه مسئولان افزایش نرخ کرایهها را 15 درصد در نظر گرفتهاند ولی با یک محاسبه سرانگشتی میتوان فهمید مسیری که با صد تومان و بدون هیچ دردسر به مقصد میرسیدیم ولی در حال حاضر باید در هر مسیر 175 تومان که سرجمع میشود 700 تومان پرداخت شود که این افزایش کرایهها نه تنها 15 درصد نیست بلکه چندین برابر قبل است، بغیر از مشکلات دیر آمدن اتوبوس ها و پیاده و سوار شدن در هر مسیربین راهی که تعریف شده است.
گرانی بی دلیل
احمد هاشمی 50 ساله راننده آژانس است. وی درباره افزایش نرخ کرایه بهای خودروها گفت: با توجه به اینکه در اخبار همه گفتهاند افزایش کرایهها 15 درصد است ولی در اصل این رقم بسیار بالاتر از این حرفها است.
وی با ذکر اینکه هنوز هیچ ابلاغیهای در خصوص افزایش نرخ کرایههای آژانس ها صادر نشده است، افزود: باید همین کار انجام شود آن هم به این دلیل که مردم در برابر هیچکدام از گرانیها حرفی نمیزنند و انگار داوطلب برای هر گرانی، تغییر و تحولی هستند که به تبع اتفاقی میافتد که میبینید.
وی افزود: شما تصور کنید که بنزین لیتری 100 تومان یک باره به نرخ 700 تومان به فروش برسد همین کار مشخص است که چه تورمی در کشور به وجود آمده است.
به گفته این راننده آژانس وقتی عوارض خودرو از بیست هزار تومان سالانه به دویست هزار تومان افزایش مییابد شاهد چنین اتفاق هایی هم باید بود.
به اعتقاد هاشمی، افزایش قیمت ها و نقص صدور بر چسب در خطوط به غیر از اینکه یک جور دعوا و ناسازگاری را بین مردم در اجتماع در پی داشته باشد هیچ سودی ندارد.
مردم قربانی هماهنگ نبودن دخل و خرج رانندگان
علی داداشزاده، مدیر خط قصرالدشت- فیاضبخش است و درباره افزایش کرایه تاکسیها به خبرنگار شبستان گفت: بنا بر بخشنامه سازمان تاکسیرانی از پنجشنبه هفته گذشته مبلغ تاکسیها از 250 تومان به 300 تومان افزایش پیدا کرده است.
وی درباره واکنش مردم درباره افزایش کرایهها گفت: مردم تمام مسایل جامعه را میدانند و حتی خودشان در بعضی ازمواقع میپرسند کرایهها افزایش پیدا کرده یا خیر؟! و بنابر درخواست سازمان و با استناد به برچسبی که از سوی سازمان برای تمام خطوط اتوبوسرانی و تاکسیهای صادر و با نصب این برچسب باید کرایه تاکسی افزایش پیدا کند.
داداشزاده درباره اخذ کرایه اضافه توسط رانندهها گفت: در هر تاکسی یک برچسب درباره نرخ کرایهها نصب شده است و مردم نباید بیشتر از آن مبلغ پول بپردازند، در صورت مشاهده چنین خلافی باید شماره پلاک خودرو به رئیس خطوط و یا تاکسیرانی ارجاع داده شود تا با فرد خاطی بنا بر قانون برخورد شود.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به افزایش کرایه تاکسیها به تبع باید شاهد افزایش امکانات از مراکز حمل و نقل بود، گفت: رانندگی یکی از مشاغل سخت به شمار میرود و هیچ امکاناتی هم برای رانندهها در نظر گرفته نشده است، این رانندگان در گرمای 40 درجه گرمای تهران و دمای 20 درجهای که در فضای اتومبیلها وجود دارد، به سختی کار میکنند.
وی با توجه سختی کار راننده درباره درآمد آنها گفت: به قول معروف خرج با برج رانندهها هماهنگ نیست، برای مثال راننده وقتی به مکانیکی میرود و میخواهد یک دیسک صفحه اتومبیل را تعویض کند 100 هزار تومان هزینه در پی دارد، به غیر از خرجهای دیگر اتومبیل و به غیر از خرج خانه و زندگی که هر کسی برای خودش دارد.
وی افزود: حالا شما تصور کنید که این افراد با نرخ کرایهها و تورمی که در کشور وجود دارد چگونه روزگار میگذرانند!؟
وقتی درخواست ها نتیجه عکس می دهد
وی در پاسخ به این سؤال که آیا برای ساماندهی وضعیت رانندگان درخواستی به مراجع ذیربط فرستاده شده است، گفت: درخواستهای زیادی به شرکت اتوبوسرانی و حمل و نقل فرستاده شده است ولی اوضاع بهتر نشده هیچ بدتر هم میشود.
به گفته داداشزاده به علت اینکه در مناطق مرکزی و جنوب شهر تهران طرح زوج و فرد خودرو اعمال نمیشود و مسافرکشها به حمل و نقل مسافر میپردازند اجازه کار به تاکسیها داده نمیشود.
وی افزود: متأسفانه با توجه به چنین نابسامانیهایی ولی باز مسافران هم بدون در نظر گرفتن امنیت مالی و جانی که در تاکسیها دارند بیاهمیت در ماشینها سوار میشوند.
خدمات بی شائبه تاکسی رانی تحسین برانگیز است!؟
حسینعلی رئوف، رئیس خط خیابان جمهوری نرخ افزایش کرایه تاکسیها را 15 درصد اعلام کرد و گفت: اما هنوز به علت آماده نبودن برچسبهای قیمت از سوی سازمان تاکسیرانی این خط اقدام به افزایش کرایهها نکرده است.
وی درباره خدماترسانی تاکسیرانی به راننده ها گفت: اصلا خدماتی به ما ندادند و حتی تابلو خط را اعضا تهیه کردهاند و مبلغ برچسبها را خودمان پرداخت کردیم.
پایان پیام/
نظر شما