خبرگزاری شبستان: آسیب شناسی هنر مداحی، زمینه ساز رفع آسیب ها و پیشرفت و تعالی علمی و معنوی ستایشگران می شود. آسیب شناسی که بیش از همه نیازمندِ دانش است؛ هرچند مداحان، به دلایلی خود را نیازمند دانش های نو نمی دانند و به این دلیل، قافیه را به خوانندگان و آهنگ سازان باخته اند.
البته قصد قرار دادنِ این دو قشر را در برابر یکدیگر ندارم، اما خواهی نخواهی، این تقابل شکل گرفته است و این دو، یکدیگر را رقیب هم می دانند. به هرسخن، این موضوع و آسیب های مداحی را در گفت وگو با حاج منصور نورایی، مداح پیشکسوت اهل بیت علیه السلام، بررسی کردم.
منصور نورایی گفت: مداحی مانند هر پیشه و هنری نیازمند مطالعه و پژوهش مدام است؛ زیرا لازمه جذب و حفط مخاطبانی است که ذائقه شان تغییر می کند.
وی با انتقاد از فاصله داشتن مداحان با دانش روز که موجب مهجور ماندن آنها نزد رسانهها به ویژه صداوسیما شده است، خاطرنشان کرد: حضور گسترده مطربان در رسانههای گوناگون و در مناسبتهای مختلف حتی اعیاد مذهبی به دلیلِ رویکرد آموزشی و تشکیلاتی آنان است. به طوری که هر روز خود را مجهز و مسلح به دانش روز می کنند.
ذاکر اهل بیت (ع) با بیان اینکه مداحی که مسلط به هنرش نباشد، به دستگاه اهل بیت (ع) خیانت می کند، افزود: آشنایی با الزامات هنر مداحی از جمله دستگاههای موسیقیایی، مقتلخوانی، احادیث و روایات موجب موفقیت و پیشرفت مداح میشود. این در حالی است که به جز درصد اندکی، عموم مداحان به ویژه جوانترها به این واقعیت، توجه ندارند.
وی در ادامه، مداح حقیقی را کسی دانست که اولین عامل به سیره و سنت و اقوال آن بزرگواران باشد، افزود: اگر مداحی، رنگ و بوی آل الله را نگیرد، کلامش اثرگذار نخواهد بود و نمیتواند انسان، تربیت کند.
ذاکر اهل بیت (ع) دوری از رذایل اخلاقی مانند تکبر، حرص و حسادت را از ضروریات پیشرفت و تعالی معنوی هر انسانی به ویژه خطبا و مداحان اهل بیت (ع) دانست و خاطرنشان کرد: مداح باید با قرآن و تفسیر آن آشنایی کامل داشته باشد. زیرا مردم از او انتظارِ علم و عمل قرآنی دارد.
وی در پایان مداحان را به گزینش اشعار دقیق و منطبق با اعتقادات و معارف شیعه توصیه کرد و گفت: وضعیت آشفته جامعه مداحی به دلیلِ فاصله گرفتن اعضای آن از قرآن، اعتقادات مذهبی و سیره و سنت اهل بیت (ع) است.
نظر شما