به گزارش خبرگزاری شبستان، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست، سعید متصدی - معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به جایگاه حاکمیتی و نظارتی این سازمان، گفت: یکی از مسئولیت های مهم سازمان حفاظت محیط زیست در بحث نظارت، پایش مداوم صنایع به منظور جلوگیری و کنترل آلایندگی ناشی از فعالیت آن هاست.
وی افزود: در همین راستا، خوداظهاری یکی از مکانیسم های موجود برای پایش صنایع است که بر طبق قوانین و مقررات موجود، همچنین برنامه پنجم بر آن تاکید شده است.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: بر طبق سیستم خوداظهاری، صنایع بزرگ با همکاری آزمایشگاه های معتمد به عنوان بدنه اجرایی برای انجام آزمایش های مرتبط و پایش آلایندگی ها، همچنین به عنوان بازوی محیط زیست در زمینه جلوگیری و کنترل آلایندگی ناشی از فعالیت صنایع، اقدام به پایش میزان آلایندگی ناشی از فعالیت های خود می کنند.
وی خوداظهاری را مکانیسمی جهانی دانست که بسیاری از کشورهای دنیا از آن به عنوان روشی برای موظف کردن صنایع به اعلام میزان تولید آلودگی ناشی از فعالیت های خود و همچنین ارزیابی فعالیت های صنایع به جهت تطبیق با استانداردهای زیست محیطی، بهره می برند.
متصدی خوداظهاری صنایع را اقدامی مشابه اعلام میزان دارایی ها و مالیات پرداختی توسط افراد در بخش اقتصادی برشمرد و گفت: در تمام دنیا این فعالیت توسط بدنه کارشناسی مسلط و معتمد سازمان ها یا وزارتخانه های حفاظت محیط زیست انجام می شود و در ایران نیز توسط آزمایشگاه های معتمد انجام می پذیرد.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: بر اساس اعلام خود صنایع از میزان تطابق فعالیت هایشان با استانداردهای زیست محیطی، صنایعی که فعالیت خارج از استانداردهای تعیین شده داشته باشند، مشمول قوانین مختلف مربوط به عوارض آلایندگی همچون جرایم و توقف فعالیت می شوند.
وی اشاره ای هم به نحو تعیین و انتخاب آزمایشگاه های معتمد از سوی سازمان حفاظت محیط زیست داشت و اظهار کرد: در گذشته، دستورالعمل ها و آیین نامه هایی در این زمینه تهیه شده بود که بنا به دلایل متعدد، قابلیت استفاده نداشت و منجر به شکل گیری سوء استفاده هایی از خدمات آزمایشگاه های معتمد می شد که این موضوع در کنار عدم نظارت کافی و کامل سازمان حفاظت محیط زیست بر فعالیت این آزمایشگاه ها، منجر به شکل گیری چالش های متعدد شده بود.
این مقام مسئول گفت: به طور نمونه بیش از 90 درصد نتایج خوداظهاری که توسط آزمایشگاه های معتمد به سازمان حفاظت محیط زیست ارائه می شد، فاقد ارزش قانونی، عملکردی و عملیاتی بود و به عبارت دیگر فاقد اطمینان و دقت لازم بود.
متصدی اضافه کرد: به همین دلیل همزمان با آغاز به کار دولت جدید در سال 1392 و مدیریت جدید در سازمان حفاظت محیط زیست، بررسی های مختلفی برای رفع نقایص در این زمینه آغاز شد و در همین راستا و به منظور رفع خدشه بزرگی که به فرآیند خوداظهاری به دلیل نواقص موجود در شیوه نامه ها و دستورالعمل ها وارد شده بود، با بررسی دقیق آیین نامه ها و دستورالعمل ها و تخلفات صورت گرفته در کارگروهی که در دفتر پایش فراگیر سازمان شکل گرفت، این دستورالعمل ها مورد بازنگری و اصلاح قرار گرفتند.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست افزود: یکی از مهم ترین ارکان در اصلاح و بازنگری آیین نامه های مربوط به آزمایشگاه های معتمد، حفظ و تامین حقوق صنعتگر، آزمایشگاه معتمد و سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان بانی حفظ سلامت مردم و محیط زیست بود.
وی ادامه داد: پس از طی مراحل مختلف، شیوه نامه جدید فعالیت آزمایشگاه های معتمد تدوین و به تصویب شورای معاونان سازمان حفاظت محیط زیست رسید و به استان ها نیز ابلاغ شد.
متصدی اشاره ای هم به برخی تغییرات ایجاد شده در شیوه نامه جدید فعالیت آزمایشگاه های معتمد داشت و گفت: نوع آزمایش هایی که باید انجام پذیرد، نحوه برخورد با آزمایشگاه های متخلف، نحوه تعیین آزمایشگاه های معتمد از جمله مواردی است که مورد اصلاح و بازنگری قرار گرفته است.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست محدود کردن استفاده از خدمات آزمایشگاه های همکار، الزام آزمایشگاه های معتمد به رعایت فواصل زمانی شش ماهه جهت درخواست ارتقاء، بحث های الزام مدیرعامل آزمایشگاه به ارائه تعهد در خصوص رعایت کلیه موارد مندرج در آئین نامه آزمایشگاه های معتمد، موظف نمودن آزمایشگاه های معتمد به رعایت الزامات ماده 190 قانون برنامه پنجم توسعه، افزوده شدن مبحث مهم کالبیراسیون به خدمات آزمایشگاه های معتمد به عنوان یکی از پارامترهای مشمول خوداظهاری را از جمله مهم ترین تغییرات در شیوه نامه جدید دانست.
وی گفت: متاسفانه در گذشته پارامترهایی برای انجام آزمایش های خوداظهاری از سوی آزمایشگاه های معتمد به صنایع تحمیل می شد که فاقد هرگونه استاندارد مشخصی در کشور بود و هیچ ضرورتی برای اندازه گیری پارامتر به دلیل فاقد استانداردهای لازم بودن وجود نداشت که خوشبختانه در آیین نامه جدید راهکارهایی برای مقابله با تمامی این مباحث در نظر گرفته شده است.
متصدی از افزایش تعرفه خدمات آزمایشگاه های معتمد خبر داد و اضافه کرد: به منظور پاسخگویی به نیاز درآمدی آزمایشگاه های معتمد و انجام بهتر فعالیت ها توسط این آزمایشگاه ها، با تصویب شورای عالی محیط زیست، تعرفه خدمات آزمایشگاه های معتمد افزایش یافت.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست اصلاح و به روز رسانی شیوه نامه نصب و راه اندازی سیستم های پایش لحظه ای (پایش آنلاین) و ابلاغ ان از ابتدای امسال را یکی دیگر از تلاش های صورت گرفته در راستای ساماندهی مباحث مربوط به پایش دانست و گفت: سازمان حفاظت محیط زیست عزم جدی برای ساماندهی مباحث پایش به ویژه مباحث خوداظهاری و پایش آنلاین دارد.
نظر شما