به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه خبری ـ تحلیلی طلیعه؛ حیدر سهرابی، استادیار دانشگاه علوم انتظامی در پاسخ به ضرورت تحول علوم انسانی و اسلامی و بومی کردن این علوم گفت: همان طور که همگان میدانند توجه به علوم پایه در سالهای گذشته خیلی بیشتر از توجه به علوم انسانی بوده است و علوم انسانی به عنوان علوم دست دوم مطرح میشد و مصداق این گفته نیز این است که در بین دانشآموزان کسانی که به لحاظ علمی رتبه پایینتری دارند به این سمت سوق داده میشوند. این امر یک مسالهی کاملا مشهود در سیستم آموزش و پرورش ماست. در حالی که هدف علوم انسانی، سیاستگذاری و برنامهریزی است.
وی با بیان اینکه میتوان گفت علوم پایه در خدمت علوم انسانی هستند، افزود: مقام معظم رهبری نیز به این امر بسیار تکیه دارند که باید علوم انسانی در جامعه اسلامی ما متحول شود. با این شرایطی که در جامعه علمی ما حاکم است میبینیم که اساتید دانشگاهها نیز متمرکز روی این موضوع هستند که مقالهای بنویسند و کتابی تالیف کنند تا امتیازی بگیرند اما برای جامعه امروز ما نیاز است که به مسائل کاربردیتر نگاه کنیم.
این محقق و نویسنده کشورمان تأکید کرد: در واقع باید فراتر از مقاله و کتاب به مساله علوم انسانی نگاه کنیم. بدین معنا که اگر مقالهای نوشته میشود باید کاربردی باشد و اگر کتابی به رشته تحریر در میآید باید مسائل مطرح در آن عملیاتی شود. و باید تلاش کنیم تا از این شرایط رکود و خمودگی که وجود دارد، خارج شویم.
وی در ادامه سخنانش بیان کرد: علوم انسانی ای که در کشورهای غربی به عنوان سردمدار و پیشرو در این حوزه، تولید میشود در کشور ما کارایی بالایی که بتواند نیازهای جامعه ما را تامین کند، ندارد زیرا به لحاظ ماهیت و مبنای فکری با ما تفاوتهایی دارند.
سهرابی تصریح کرد: زمانی میتوانیم موفق باشیم که رویکردهای غربی را با رویکردهای اسلامی تلفیق کنیم و به نتیجهای برسیم که پاسخگوی نیازهای جامعهی ما باشد. اگر بومیسازی انجام شود شاید وضعیت جامعهی ما بهبود پیدا کند.
وی با تأکید بر اینکه رفتارها و کردارهای هر فرد برآمد از علوم انسانی آن جامعه است، گفت: امروز وقتی به ظاهر و رفتار جوانان نگاه میکنید، حاکی از این امر است که نتوانستیم موفق عمل کنیم، و جوانان ما بیشتر به سمت رویکرد غربی در حال حرکت هستند. در مباحث هنری و فرهنگی، در فیلمها و سریالها و حتی در رسانههای نوینی که امروز طرفداران زیادی دارد نشان از آن دارد که ما کاری انجام ندادهایم. در حالی که فرهنگ و دین ما مملو از آموزههایی است که راهگشا در مسائل و نیازهای ماست. اگر این تحول در مسیر خود درست حرکت کند حتما کارساز برای جامعهی امروز ما خواهد بود.
استادیار دانشگاه علوم انتظامی درباره ظرفیت عملیاتی و اجرایی شدن تئوریهای مطرح در مقاله خود که در سومین کنگره علوم انسانی اسلامی ارائه داد، گفت: تمام سعی من در ارائه مطالب بیان ساده آنها بود. و تلاشم بر این امر بود تا از کلمات پیچیدهای که فهم آن برای خواننده سخت است، به دور باشم. در مقاله تمام مطالب شفاف و ساده بیان شده است تا متخصص و غیرمتخصص در حوزهی علوم اجتماعی و جامعهشناسی بتواند از آن بهرهمند شود.
سهرابی در تاثیر برگزاری همایشها در تحول علوم انسانی به سمت بومیسازی آن نیز اظهار کرد: تا زمانی که مسائل مطرح شده در این گونه همایشها عملیاتی و اجرا نشود، در همان حد حرف و ارائه مقاله باقی میماند البته ممکن است برای تبادل فکر بین اهل فن در این حوزهها مفید باشد اما در سطح کلان، باید اجرایی شود تا نتیجه مطلوب به دست آید.
وی در پایان سخنانش خاطرنشان کرد: برای مثال باید بعد از پایان یافتن این همایشها و کنگرهها دبیرخانه دائمی باشد و یافتههای خوب همایش را سند و اجرایی کند. در واقع یافتههای به دست آمده را به دولت ارائه دهند و در برنامهریزیها و سیاستگذاریها به نوعی به دولت کمک کنند. اگر چنین شود برکات و آثار آن را در جامعه شاهد خواهیم بود.
نظر شما