به گزارش خبرنگار حقوقی قضایی خبرگزاری شبستان، روز گذشته در نشست خبری حجت الاسلام غلامحسین محسنی اژه ای سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه آیا بازداشت فرزند یکی از وزرای دولت اصلاحات درست است و آیا این که بازداشت وی به گم شدن دکل نفتی ارتباط دارد گفت: بازداشت وی درست است، اما این که چه قدر در این زمینه و موضوعی که عنوان کردید وی نقش دارد اطلاعی ندارم.
بنابراین گزارش، در آبان ماه سال گذشته، چهارده تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی بنا بر اسنادی که به دست آنها رسیده بود، در نامه ای به موضوع گم شدن یک دکل حفاری نفتی که در دوره ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد خریداری شده بود، اشاره کردند.
بعد از اوج گیری بحثها پیرامون دکل گم شده در شبکههای اجتماعی و همچنین رسانههای رسمی به تدریج اخبار و اطلاعات بیشتری در خصوص وضعیت و چگونگی خرید و گم شدن این دکل نفتی منتشر شد. تا آنکه نهایتا مقامات رسمی در وزارت نفت لب به سخن گشودند و بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت نیز گم شدن دکل نفتی خریداری شده ایران را تأیید کرد.
اوایل تیرماه سال جاری یکی از خبرنگاران موضوع دکل گمشده را اینگونه از بیژن زنگنه وزیر نفت پرسید، که "آیا خبر مفقود شدن یک دکل نفتی ایرانی در زمان فعالیت دولت گذشته صحت دارد؟"، زنگنه هم جواب داد،" موضوع مفقود شدن دکل نفتی متعلق به ایران واقعیت دارد و با پیگیری و شکایت ما پروندهای در این خصوص تشکیل شده است."
ناصر سراج رئیس سازمان بازرسی کل کشور هم در اظهارنظری با بیان اینکه اصل موضوع گمشدن 87میلیون دلار در خرید یک دکل نفتی صحت دارد، گفته بود: افرادی که این پول را هزینه کردهاند تاکنون نتوانستهاند هیچ دلیلی ارائه کنند که این پول حتماً به شرکت فروشنده تحویل شده است. سازمان بازرسی کل کشور تاکنون 8 گزارش مفصل در این خصوص از شرکت نفت تهیه کرده که آخرین گزارش آن امروز تهیه و به مراجع قضایی ارسال شد.
براساس اخبار منتشر شده ماجرای انعقاد قرارداد خرید دکل حفاری به روزهایی برميگردد که علی طاهری مطلق در سال ۸۸ جایگزین مسعود سلطان پور در شرکت تاسیسات دریایی شده و خرید یک دکل حفاری را در دستور کار قرار ميدهد.
مدیرعامل سابق شرکت تاسیسات دریایی با شرکت حفاری گلوبال پتروتک کیش دچار اختلاف کاری شده و تصمیم ميگیرد بخشی از پروژههای حفاری شرکت تاسیسات دریایی و نه تمام آن را به زیرمجموعه خود واگذار کند درست در روزهایی که گلوبال پتروتک کیش، پروژههای خارج از شرکت را در دست بررسی داشت.
در روزهایی که این اختلافات در مجموعه تاسیسات دریایی به اوج خود رسیده بود، کار حفاری ۲۲ حلقه چاه دریایی فاز ۱۴ پارس جنوبی به تاسیسات دریایی واگذار شد که این شرکت به دلیل عدم برخورداری از دکل دریایی با محدودیت مواجه شد.
رضا مصطفوی طباطبایی (دلال معروف نفتي) و محمد محسن مهاجرانی – فرزند عطاا... مهاجرانی- با یکی از مدیران شرکت نفت و گاز پارس، موضوع دکل مورد نظر را مطرح ميکنند که حاضرند آن را برای تاسیسات دریایی خریداری کنند.
مدیر مذکور بدون اطلاع از ماهیت این دو دلال نفتی، به شرکت تاسیسات دریایی توصیه ميکند که برای عقب نماندن از برنامه حفاری فاز ۱۴ بررسی و خرید این دکل را در دستور کار قرار دهند.
با ورود این پیشنهاد به تاسیسات دریایی، گروهی مامور بررسی این دکل ميشوند.
در شرایطی که این شرکت به دلیل تحریمهای بین المللی دسترسی به منابع ارزی و طلبهای خود را از دست داده بود.
دکل مزبور که فعالیت خود را از سال ۱۹۸۴ آغاز کرده، دکلی ۳ پایه و منطبق بر نیازهای جغرافیایی خلیج فارس بود و گفته شد در صورت تجهیز کامل این دکل، ۸۷ میلیون دلار دریافت شده و ضمانت و کلاس بین المللی آمریکایی برای آن صادر خواهد شد.
باتوجه به موضع گابریل کومانسکو مدیرعامل شرکت رومانیایی GSP مبنی بر مشکلات این شرکت برای دور زدن تحریمها و معامله با ایران، دلال معروف با مطرح كردن شرکت DEAN، عمر کامل السواده اردنی را به عنوان همه کاره این شرکت به جلو میاندازد.
مدارک و اسناد موجود نشان ميدهد که رضا مصطفوی طباطبایی به دلیل جلب اعتماد مسئولان تاسیسات دریایی در اقداميدیگر این فرد را تایید کرده و به تاسیسات دریایی این اطمینان را ميدهد که با این شرکت واسطه به زودی به دکل خواهید رسید.
دلیل حضور این شرکت واسطه در این بین، مشکلات شرکت رومانیایی با هرگونه معامله با ایران بود لذا تصمیم گرفته شد تا شرکتی میانجی و کاغذی، برای نهایی کردن این خرید تاسیس شود.
با توجه به مشکلات تحریم، شرکت تاسیسات دریایی با پرداخت پیش پرداخت دچار مشکل بزرگی شد در حالی که بخشی از منابع ارزی آن نزد شرکت CNPC چین وجود داشت؛ طباطبایی به دلیل روابط نزدیک خود با چینیها، راهکاری را پیش پای تاسیسات دریایی گذاشت که بر اساس آن، ۱۷ میلیون دلار از طلب تاسیسات دریایی به حساب شرکت DEAN واریز ميشد تا مشکل حقوقی برای هیچ یک از طرفین پیش نیاید.
در همین روزها بود که موضوع شکایت شرکت GSP از شرکت DEAN به دلیل ناتوانی این شرکت در بازپرداخت پول دکل رسانه ای شد؛ شکایتی که در لندن بررسی ميشد و دادگاه مشغول بررسی این پرونده بود.
با عیان شدن ماجرا، دلالها به یکباره ظاهر شدند و به مسئولان تاسیسات دریایی تاکید کردند که برای پیروز شدن در دادگاه، باید مبلغ ۱۷ میلیون دلار دیگر به حساب DEAN واریز شود تا وکلای این شرکت در دادگاه توان مالی خود و پول دکل را به اثبات برسانند که در صورت تحقق چنین موضوعی، دکل به ایران منتقل خواهد شد.
این در حالی است که گفته میشود در حال حاضر این دکل نفتی در خلیج مکزیک در حال حفاری نفت است. این موضوع بر اساس اخباری است که در سطح رسانههای خارجی منتشر شده و برخی رسانههای داخلی نیز به آن اشاره کرده اند.
بر این اساس که دکل نفتی Furtuna متعلق به شرکت رومانیایی GSP که پول خرید آن توسط شرکت تأسیسات دریایی پرداخت شده با واسطه شرکت اماراتی با نام DEAN قرار بوده است که به ایران منتقل شود، در نهایت این دکل نه تنها به ایران منتقل نشده بلکه از امارات مستقیم به خلیج مکزیک رفته تا در قالب قرارداد 894 روزه بین GSP و پمکس به کار حفاری بپردازد.
حال پس از گذشت چند ماه از رسانهای شدن این پرونده خبر می رسد، با حکم بازپرس دادسرای ویژه مفاسد اقتصادی، محمد محسن مهاجرانی فرزند عطاءالله مهاجرانی وزیر لندن نشین فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت اصلاحات هنگام فرار از کشور بازداشت شد.
یک منبع آگاه در دادگستری کل استان تهران در گفتگو با صدا و سیما، دستگیری فرزند عطا الله مهاجرانی را تائید کرد و گفت: محمد محسن مهاجرانی با حکم بازپرس دادسرای ویژه مفاسد اقتصادی دستگیر شده است.
این منابع آگاه علت بازداشت فرزند مهاجرانی را به علت نقش وی در پرونده موسوم به دکل گمشده نفتی 87 میلیون دلاری عنوان کرد.
همچنین حجت الاسلام غلامحسین محسنی اژه ای نیز در این باره روز گذشته واکنش نشان داد.
نظر شما