خبرگزاری شبستان: "اربعین"؛ واژه ای که با فرهنگ ایرانیان اعم از شیعه، سنی، مسیحی، یهودی و مومنین سایر ادیان، پیوند خورده است، اربعین با دل های مشتاق و آزادی خواه در سراسر جهان در تمام تاریخ گره خورده شده است که ترجمان این سخن شیرین و شیوا است: «کل ارض کربلا و کل یوم عاشورا».
درک اهمیت واژه ی "اربعین" و تبدیل آن به به حماسه ای باشکوه و جاوید در پهنه جغرافیایی جهان به درازای قلب های عاشق، موضوع گفت وگوی سرویس قرآن و معارف خبرگزاری شبستان شد با آیت الله سیدحبیب الله حسینی میانجی، استاد درس خارج حوزه علمیه. که وی با اشاره به تاکید ائمه اطهار (ع) بر تعظیم اربعین سالار شهیدان، گفت: اربعین از کلمات کلیدی دین اسلام است که در آیات قرآن و احادیث به آن اشاره شده است.
برای مثال قرآن می فرماید: «وَ واعَدْنا مُوسى ثَلاثینَ لَیْلَةً وَ أَتْمَمْناها بِعَشْرٍ فَتَمَّ میقاتُ رَبِّهِ أَرْبَعینَ لَیْلَةً: و با موسى سى شبه وعده کردیم و آن را به ده شب دیگر کامل کردیم، و وعده پروردگارش چهل شب تمام شد» (اعراف: 42).
برای نمونه دیگر، رسول الله صلوات الله علیه فرمودند: «مَن حَملَ مِن اُمّتي أرْبَعينَ حَديثا بَعثَهُ اللّه ُ يَومَ القيامَةِ فَقيها عالِما: هر كس از امّت من، چهل حديث حفظ کند، خداوند او را در روز رستاخيز، فقيه و عالم برانگيزد». بنابراین، واژه اربعین ریشه قرآنی و روایی دارد که وارد عرف نیز شده و در اربعین حسینی، شکوه و عظمت یافته است.
تاکید مراجع بر پیاده روی
وی با اشاره به تاکید مراجع معظم تقلید بر برگزاری هرچه باشکوه تر اربعین به ویژه در قالب پیاده روی افزود: وقتی جابر بن عبدالله انصاری همراه با عطیه عوفی، روز چهلم سال 61 (یا به احتمال قوی) 62 هجری قمری، وارد کربلا شد، ابتدا غسل کرد، پیراهن و ردایى به تن کرد، کیسه عطرى را گشود و آن را بر بدنش پاشید. سپس با برداشتن قدم های کوتاه به سمت آرامگاه ابا عبدالله علیه السلام رفت. عطیه پرسید: چرا گام های کوتاه برمی داری؟ جابر پاسخ داد: رسول خدا فرمودند هر قدمی که برای زیارت فرزندم حسین برداری ثواب عظیمی دارد بنابراین می خواهم با برداشتن گام های کوتاه، ثواب بیشتری نصیبم شود.
رفتار جابر و نقل او از حضرت محمد سلام الله علیه، اهمیت زیارت حسین بن علی علیه السلام را روشن می کند. ضمن اینکه ائمه اطهار علیهم السلام با تاکید بر پیاده روی، هدف گذاری رسول الله را به کمال رساندند.
امام جماعت مسجد نوروززاده تهران با بیان اینکه شیعیانی که نمی توانند در پیاده روی اربعین در سرزمین کربلا حاضر شوند، می توانند زیارت حضرت را در مساجد، هیئات و منازل شان به جای آورند، ادامه داد: همچنان که در زیارت امام رضا علیه السلام می خوانیم: «اَشهَدُ اَنَّكَ تَشهَدُ مَقامى وَ تَسمَعُ كَلامى وَ تَرُدُّ سَلامى»؛ بنابراین در زیارت سایر ائمه از جمله امام حسین علیه السلام نیز بعد مسافت مانع زیارت حقیقی نمی شود:
گر چه دوریم به یاد تو، قدح میگیریم بعد منزل نبود در سفر روحانی
طنین شعارهای آتشین، علیه استکبار و وهابیت
آیت الله حسینی میانجی با تاکید بر اینکه پیاده روی اربعین در سال های اخیر جنبه سیاسی و دشمن شکن پیدا کرده است، خاطرنشان کرد: زائران در کربلا یا شیعیان در شهرهای خود، شعارهای سیاسی آتشین علیه استکبار، صهیونیست ها و تکفیری ها سر دهند، تا به این ترتیب ضمن تعظیم شعائر دین، تبری خود از دشمنان را نشان دهند. بنابراین تاکید مراجع معظم تقلید بر پیاده روی می تواند در کربلا یا هرجای دیگری باشد؛ انچه در این میان مهم است، استفاده حداکثری از اجتماع مسلمانان است.
وی ادامه داد: مطمئنا سر دادن شعارهای سیاسی با رنگ و بوی انقلابی و جهادی اولا؛ بر شکوه، عظمت و مجد اربعین و اجتماع عظیم مسلمانان می افزاید؛ ثانیا؛ پیام اتحاد و اتفاق مسلمانان را نمایان می کند؛ ثالثا خنثی شدن دسیسه های دشمن را نشان می دهد.
شکوه اربعین از برکات انقلاب ایران است
استاد درس خارج، با بیان اینکه شیعیان عاشق سیدالشهدا علیه السلام در طول تاریخ به هر شکل ممکن حتی با از دست دادنِ دستانشان، مشتاقانه به زیارت حضرت رفته اند، گفت: در دوران ما پس از نابودی صدام، هر سال بر جمعیت زائران اربعین افزوده می شود به طوری که جهان شاهد برگزاری پیاده روی سراسر مهرورزی، صلح و عشق شیعیان هستند. پیاده روی ای که شاید تا چند سال پیش کمتر کسی انتظار آن را داشت اما دستان خداوند متعال و عنایت اهل بیت علیه السلام به برکت انقلاب اسلامی نصیب شیعیان شد تا بتوانند چنین اجتماع باشکوهی را فراهم کنند.
نظر شما