صنایع دستی گنجینه فراموش شده/نبود بازار مصرف از دغدغه‌ های هنرمندان گیلانی

خبرگزاری شبستان: صنعت دستی حاصل استعدادها و آفرينش‌هايی ذوق هنری بشری است که متاسفانه با گذر زمان بر اثر عدم حمایت رو به فراموشی است.

خبرگزاری شبستان -رشت، صنايع دستی بيانگر صنعت و هنر نياكان و نمايشگر ذوق و هنر مردم هر منطقه‌ای است که در گذشته به عنوان پديده‌ای مهم در هر عهد شناخته شده بود.

 

صنعت دستی حامی تمامی استعدادها و آفرينش‌هايی سازندگی بشر بود و امروز با نگاه به صنايع دستی هر قوم و قبيله‌ای می‌توان دريافت آن قوم در چه رشته ایی فعال بود.

 

استعداد، روحيه خلاق، قدرت ابتكار صنعتگران و علاقه آنان به توليد آثار هنری موجب شده است كه كشور ما از گذشته‌های بسيار دور تا زمان حال همواره در توليد محصولات صنايع دستی موقعيتی ويژه و ممتاز داشته باشد و از شهرتی عالم گير برخوردار گردد.

گیلان یکی از استان‌های فعال در صنایع دستی از دیر باز تاکنون بوده است، گلیم‌بافی، حصیر، مرواربافی، قالی بافی، سفالگری، رشته دوزی، صنایع دستی چوبی و غیره از جمله صنایع معروف گیلان است.

 

در چند سال اخیر مسئولان امر برای جلوگیری از بیکاری توجه به تولیدات دستی را یکی از مقوله‌های برون رفت از این معضل اجتماعی دانسته‌اند اما متاسفانه در بخش تولید و عرضه آن در بازار فروش اقدام اساسی انجام نداده‌اند.

 

گیلان دارای بانوان کارآفرین در بخش‌های مختلف تولیدات صنایع دستی است که  اگر بدان توجه شود و زمینه صادرات صنایع دستی فراهم گردد بسیاری از مشکلات اقتصادی استان برطرف خواهد شد.

 

تولیدات صنایع دستی گیلان فراوان و دارای تنوع بسیار است اما بازار مصرف این صنعت آنگونه که شایسته است مهیا نیست و می‌توان با ایجاد غرفه‌های دائمی صنایع دستی، بازار مصرف دائمی و جلوگیری از ورود صنایع چینی از صنایع دستی استان حمایت کرد.

در این زمینه گفتگویی با معصومه جعفر زاده، بانوی نمونه کارآفرین گیلانی و مدیرعامل شرکت لچک باف گیل و فاطمه قنبری سائل صدیق، مشاور مدیرعامل خانه سازمان‌های غیر دولتی گیلان انجام شده است که می‌خوانیم:

 

توجه به ظرفیت های گیلان از راهکارهای توسعه استان

معصومه جعفرزاده، مدیر عامل شرکت لچک باف گیل، اظهار کرد: گیلان دارای صنایع دستی بسیار متنوعی است که با توجه و حمایت این بخش می‌توان زمینه اشتغال بسیاری از افراد جامعه را مهیا کرد.

 

وی با بیان اینکه 10 سال است در بخش تولید انواع مختلف صنایع دستی فعالیت می‌کنم گفت: تا کنون 25 تا 30 نفر را به صورت ثابت و نیمه وقت وارد بازار کار کرده‌ام.

 

مدیرعامل شرکت لچک باف گیل، تصریح کرد: طی چند سال اخیر خوشبختانه توجه به صنایع دستی نسبت به سال‌های گذشته افزایش یافته است و در این زمینه تعاون گیلان همکاری مطلوبی دارد.

 

جعفرزاده خاطرنشان کرد: کالاهای چینی به دلیل ارزان قیمت بودن بیشتر مورد استقبال مصرف کنندگان جامعه قرار گرفته است.

 

وی‌در ادامه افزود: گیلان قطب گردشگری کشور است بدین سبب می‌توان با ایجاد فضاهای فروش برای صنعت دستی گیلان زمینه اشتغال و اقتصاد گیلان را افزایش داد.

 

مدیرعامل شرکت لچک باف گیل، گفت: متاسفانه با ورود کالاهای چینی به استان خرید صنایع دستی گیلان کاهش یافته در صورتی که کالاهای صنعت دستی گیلان با کیفیت بالایی تولید می‌شود اما کالاهای چینی با کیفیت پائین و قیمت ارزان عرضه می‌شود.

جعفرزاده با بیان اینکه صنایع دستی یکی از فعالیت‌های بانوان گیلانی است افزود: اگر به تولیدکنندگان و هنرمندان توجه شود و تحت حمایت‌های ویژه مسئولان امر قرار گیرند زمینه اشتغال بسیاری از بانوان دیگر فراهم خواهد شد.

 

 تعامل صنایع دستی و تعاون از راهکارهای پیشرفت صنایع دستی در گیلان

مدیرعامل شرکت لچک باف گیل، اظهار کرد: اداره کل تعاون و صنایع دستی گیلان اگر در جهت خدمات رسانی به هنرمندان تعامل داشته باشند در این زمینه  موفق‌تر خواهند بود.

 

وی افزود: برپایی نمایشگاه صنایع دستی در ایام پیک سفر برای هنرمندان این صنعت ایجاد انگیزه خواهد کرد چراکه برپایی اینگونه نمایشگاه‌ها در شناساندن صنایع دستی به دیگر هموطنان بسیار حائز اهمیت خواهد بود.

 

جعفر زاده به فروش صنایع دستی پرداخت و تصریح کرد: در ایام نوروز تقاضا برای انواع صنعت دستی استان افزایش می‌یابد و اگر در این زمینه اطلاع رسانی شود زمینه فروش صنعت دستی افزایش خواهد یافت.

وی اذعان کرد: مسئولان امر می‌توانند با هدف حمایت از دست ساخت‌های گیلانی از ورود بی‌رویه انواع صنعت دستی ارزان قیمت و بی‌کیفیت چینی به استان جلوگیری کنند.

 

گیلان نیازمند بانک اطلاعات کار آفرینی است

فاطمه قنبری سائل صدیق، مشاور مدیرعامل خانه سازمان‌های غیردولتی گیلان با بیان اینکه گیلان نیازمند تشکل غیردولتی پویا و منسجم در بحث کار آفرینی است گفت: متاسفانه گیلان بانک اطلاعات کارآفرین ندارد و با راه اندازی چنین بانکی می‌توان اطلاعات و آمار کارآفرینان استان را جمع آوری کرده و بانک اطلاعات قوی تهیه کرد.

 

 وی کار آفرینی را یک حرکت کاملا مردمی دانست و تصریح کرد:‌ متاسفانه کارآفرینی دولتی شده و از مدار نوآوری، خلاقیت، ابداع به یک مطلب کلیشه‌ای تبدیل شده است که به تهیه نمودارها، گزارش عملکرد و ارسال آمار ختم شده و فقط نمود سازمانی دارد.

 

مشاور مدیرعامل خانه سازمان‌های غیر دولتی گیلان افزود: اگر موضوع کار آفرینی از یک یا چند تشکل غیر دولتی با نام توسعه کار آفرینی، در استان پیگیری شود بسیار موفق‌تر خواهد بود.

وی از تشکیل تشکل مردم نهاد توسط بانوان کارآفرین گیلان خبر داد و اظهار کرد: این تشکل برای نخستین بار در استان با همکاری بانوان دلسوز، متخصص و متعهد استان تا پایان امسال راه اندازی خواهد شد.

 

گیلان دارای صنایع دستی و دست ساخت‌های متنوع هنرمندان باذوقی است که اگر به این قشر توجه شود و زمینه صادرات و بازار عرضه این هنر فراهم گردد زمینه اشتغال بسیاری از جوانان استان فراهم خواهد شد و انگیزه هنرمندان بخش‌های مختلف استان بیش از پیش افزایش می‌یابد.

 

عمده مشکلات صنایع دستی استان عرضه بازار مناسب و جلوگیری از ورود بی‌رویه کالاهای چینی است که متاسفانه تاکنون در این زمینه برنامه ریزی عملی در استان صورت نگرفته است.

 

کد خبر 504279

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha