سرمایه غول های نفتی در ایران/ فیات به ایران می آید

خبرگزاری شبستان:فیات به ایران می آید، پسا تحریم و ۲۷ میلیون ایرانی تحصیل کرده، سرمایه غول های نفتی در ایران، ایران می تواند به تعهداتش عمل کند از سرتیترهای مهم اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، فیات به ایران می آید، پسا تحریم و ۲۷ میلیون ایرانی تحصیل کرده، سرمایه غول های نفتی در ایران، ایران می تواند به تعهداتش عمل کند از سرتیترهای مهم اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:

پسا تحریم و ۲۷ میلیون ایرانی تحصیل کرده

ایران و آلمان شرکای تجاری نزدیکی هستند. در طول سالهای بعد از انقلاب اسلامی نیز آلمان بزرگترین شریک خارجی ایران به شمار می رفت اما با افزایش سطح تحریم آلمانی ها جای خود را به چینی ها دادند.

 

جای تعجب نیست که ایرانی ها خواهان تجارت با آلمانی ها هستند و نباید فراموش کرد که اولین گروه از تجار خارجی که به ایران سفر کردند آلمانی بودند.

 

برخی از شرکت های آلمانی با وجود تحریم ها تجارت خود را در ایران ادامه دادند این شرکت ها همچنین بعد از رفع تحریم ها سود بسیاری از ادامه تجارت با جمهوری اسلامی بدست می آورند.

 

در طول یک سال گذشته 75 شرکت آلمانی ماموریت های را در ایران آغاز کرده اند و همکاری های آنها با اتاق تجارت ایران و آلمان افزایش چشم گیری یافته است.

 

اکثر این تجارت ها بسیار کوچک و وابسته به تجارت های خانوادگی هستند و شامل تحریم ها نمی شوند اما در مقیاس بزرگتر ایران  27 میلیون جوان تحصیل کرده دارد که می توانند پتانسیل مطلوبی برای تجارت باشند. در همین حال آلمانی ها در ایران چهره محبوبی هستند شرکت های چون زیمنس تجارت های موفقی را در این کشور داشته اند که سابقه آن طولانی است. برخی از مدیران آلمانی بر این باورند که هرگز تجارت در ایران را متوقف نکرده اند اما سود آنها با وجود تحریم ها کم شده است و عملا در برخی از بخش ها سود نکرده اند.

 

گفته می شود آلمانی ها بر این باورند که هیچ تحریمی نمی تواند برای همیشه وجود داشته باشد  و ایده تحریم ها شکست خورده و منجر به سقوط بوده است.

 

اکنون و با رفع تحریم ها شرکت های آلمانی موقعیت بهتری را در بازار ایران خواهند یافت.

ایران و یونان چندین سند همکاری امضا کردند

نیکلاس کوزیاس وزیر خارجه یونان برای انجام یک دیدار دو روزه وارد تهران شده بود این کشور را پس از امضای چندین توافق ترک کرد.

 

وزیرخارجه یونان در حالی به تهران آمد که همکاری های اقتصادی از اولیت های این سفر به شمار می رود.

 

یونان یکی از مشتریان نفت ایران به شمار می رفت به همین جهت رفع تحریم ها می تواند در نزدیکی مناسبات دو طرف تاثیرات مثبتی داشته باشد.

 

همکاری های آتن و تهران در زمینه های بانک داری ، صنعت ، حمل و نقل و ساخت و ساز و شهر سازی ادامه خواهد داشت.

 

حضور وزیر خارجه یونان در تهران مقدمات سفر نخست وزیر یونان را آماده خواهد کرد . همانطور که اشاره شد یونان یکی از اصلی ترین وارد کنندگان نفت از ایران است که از سال 2012 و تحت تحریم های بین الملل مجبور به کاهش خرید نفت خود شد .

 

وزیر خارجه یونان روابط تهران و آتن را مانند یک جریان توصیف کرد که می تواند به یک رودخانه مبدل شود.

 

بعد از توافقات ایران و پنج بعلاوه یک قرار است تحریم های بین المللی علیه ایران از ژانویه 2016 برداشته شود. به همین جهت کشورهای اروپایی که روزگاری با تهران مناسبات اقتصادی قوی داشتند اکنون قصد دارند خود را به ایران نزدیک کنند.

 

یونان و ایران و روابط نزدیک تاریخی دارند و به همین سبب ایران قبرس یونانی را به عنوان کشور قبرس به رسمیت می شناست و برای آنکارا حقی در خصوص بخش ترک نشین قائل نیست .

 

در حال حاضر بخش یونانی قبرس به عنوان کشوری از اعضای اتحادیه اروپایی در ساختار این اتحادیه ایفای نقش می کند.

 

نباید از نظر دور داشت که بازگشت ایران به اقتصاد جهانی برای شرکای سابق این کشور سود آور است.

معادن ایران را فراموش نکنیم

ایران پنجمین تولید کننده سازمان کشورهای تولید کننده نفت OPEC  است اما اگر این کشور بر روی معادن خود سرمایه گذاری کند می تواند در آمد بیشتری را در عرصه صادرات مواد خام بدست آورد.  در حال حاضر دولت ایران بر روی سرمایه گذاری های نفتی و قرارداد های نفتی تمرکز کرده است اما این کشور با تغییر رویکرد به سوی معادنی چون سنگ آهن از نوسانات شدید بازار سیاسی انرژی ها دوری خواهد جست.

 

در حال حاضر نفت برای هر بکشه 40 دلار معامل می شود ایران تولید روزانه خود را به چیزی در حدود 2 میلیو بشکه راسانده است اما اگر همین سرمایه گذاری ها را در معادن انجام دهد می تواند ارزش صادراتی قابل توجهی را از آن اقتصاد ملی کند.

 

آهن یکی از گران ترین موارد معدنی جهان است به همین جهت سرمایه گذاری بر روی آن عملا عاقلانه تر به نظر می رسد.

 

با رفع تحریم ا پیش بینی می شود معادن ایران بتوانند رقمی بالغ بر 29 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی را جذب کنند که خود کمک شایانی به نوسازی و به روز رسانی و در عین حال صادرات محصولات معدنی این کشور خواهد کرد.

 

رقبای نفتی ایران از جمله عربستان و شیخ نشین های کوچک خلیج فارس فاقد هر گونه معادن قابل رقابت با ایران هستند از سوی دیگر نباید از نظر دور داشت که در جهان تنها 32 کشور هستند که فاقد هر گونه آب راه هستند و از این 32 کشور 9 کشور در همسایگی با ایران هستند و تهران می تواند از این پتانسیل استفاده کند.

 

ایران و کشورهای گروه پنج بعلاوه یک توافق کردند تا تحریم های بین المللی علیه اقتصاد ایران که از سال 2012 شدت بیشتری یافت از ژانویه 2016 لغو شود. به همین جهت سرمایه گذاران خارجی امیدوارند بتوانند در اقتصاد ایران فعالیت های خود را گسترش دهند.

نخست وزیر مجارستان پس از ۲۷ سال به تهران می آید

ویکتور اوربان نخست وزیر مجارستان پس از بیست و هفت سال 30 نوامبر عازم تهران خواهد شد.

 

اوربان که روابط خوبی هم با رئیس جمهوری روسیه دارد از جمله رهبران اروپایی است که پس از برجام برای یافتن راه های توسعه روابط دو جانبه به ایران سفر می کند.

 

ویکتور اوربان با حسن روحانی رئیس جمهوری ایران دیدار خواهد کرد و 95 گروه اقتصادی وی را در این سفر همراهی می کنند.

 

شهرهای تهران و اصفهان خاطره ای از اتوبوس های ایکاروس مجارستانی دارند که سالها مسافران را جا به جا کرده بود. در همین حال همکاری های اقتصادی میان تهران و بوادپست می تواند در حوزه های نفت و گاز گسترش یابد.

 

شرکت کروات نف و گاز INA   به نمایندگی از شرکت MOL مجارستان در میدان های نفتی ایران پیش از تحریم ها فعالیت می کرده است .

 

گروه های تجاری و اقتصادی مجارستان در زمینه های بهداشت ، بیوتکنولوژی ، انرژی ، اطلاع رسانی و مخابرات ، جنگل داری و صنایع چوب ، محیط زیست و انرژِی های تجدید پذیر و ساخت و ساز ، سامانه های مهندسی ، کشاورزی و صنایع غذایی با طرف های ایرانی مذاکره خواهند کرد.

 

ایران در همین حال می تواند در انتقال انرژی به مجارستان وارد عمل شود و از فن آوری های این کشور در توسعه صنایع خود استفاده کند.

 

ایران و مجارستان برای توسعه روابط دو جانبه برنامه ریزی های را انجام داده اند و در دیدار ویکتور اوربان با رئیس جمهوری ایران توافق نامه های امضا خواهد شد.

 

تهران و بوداپست پیش از فروپاشی بلوک کمونیستی شرق اروپا روابط خوبی را بعد از انقلاب اسلامی داشتند اما طی سالهای دولت های نهم و دهم مناسبات دو جانبه به حداقل رسید.

ژاپن همکاری مطمئن صنایع نفت و گاز ایران خواهد بود

ایران به دنبال همکاران جدیدی تر عرصه نفت و گاز است به همین جهت سیل بزرگی از سرمایه گذاران خارجی به ایران سفر می کنند تا بتوانند در بخش های مختلف این کشور در دوران پسا تحریم موقعیت جدیدی برای خود بیابند.

 

در میان شرکای ایرانی ژاپنی ها هستند با پیش بینی تحولات آینده و گسترش تیم دیپلماتیک خود در ایران قصد دارند موقعیت تجاری خود را تثبیت و برای ارائه فن آوری های نو پیش قدم شوند.

 

وزرای خارجی ایران و ژاپن در اکتبر گذشته توافق کردند تا روند سرمایه گذاری مشترک را و همکاری های دوجانبه را آسان کنند.

 

ژاپن یکی از خریداران نفت از جمهوری اسلامی ایران در دوران پیش از تحریم های سال 2012 به شمار می رود که اکنون قصد دارد تا آهنک خرید خود را افزایش دهد.

 

ایران هم تمایل دارد در بازار ژاپن نقش فعال تری را ایفا کند. در حال حاضر بازار جهانی نفت با چیزی در حدود 2.5 بشکه مازاد عرضه رو به رو است که این مهم در شرایط کنونی برای اقتصاد کشورهای چون ایران که با فن آوری های ضعیف و قدیمی مشغول فعالیت هستند بسیار مخرب است.

 

نباید از نظر دور داشت که تهران بیش از آنکه نیاز به افزایش ظرفیت های تولید خود داشته باشد باید بتوانند فن آوری های نوین را جذب و صنایع پایین دست و بالادستی خود را مرتفع کند.

 

اینپکس بزرکترین شرکت نفت و گاز ژاپنی است که خواهان بازگشت به بازار ایران است . این شرکت می تواند در زمینه های مختلف از جمله اکتشاف و برداشت به ایرانی ها کمک کند . اینپکس پنج سال از بازار نفت و گاز جمهوری اسلامی خارج شده  در حالی که فعالیت های مفیدی را در میدان نفتی آزادگان داشت و اکنون زمزمه های بازگشت آن وجود دارد.

سرمایه غول های نفتی در ایران

ایران چهار شرکت توتال ، شل ، لوک اویل و Eni  ایتالیا را به عنوان شرکای اصلی سرمایه گذاری نفتی خود در بازار پس از تحریم معرفی کرد.

 

ایران چهارمین دارنده ذخایر نفتی جهان است و تحریم های غربی که از سال 2012 شدت بیشتری یافتند این کشور را با چالش اساسی سرمایه گذاری خارجی رو به رو کرد. برآورد ها نشان می دهد جمهوری اسلامی چیزی در حدود 400 میلیارد دلار سرمایه برای نوسازی صنایع انرژی خود نیازمند است.

 

در همین حال گفته می شود شرکت های روسی لوک اویل ، انگلیسی شل ، فرانسوی توتال و Eni  علاقه مندی های خود برا برای ورود به بازار انرژی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده اند .

 

ایران هفتاد پروژه در حوزه نفت و گاز را به طرف های خارجی پیشنهاد کرده است که چیزی در حدود 30 میلیارد دلار را شامل می شود.

 

شرکت های آسیایی هم در میان علاقه مندان ورود به بازار انرژی ایران هستند و با توجه به رفع تحریم ها بخش ایرانی تمایل کمتری برای همکاری با شرکای چینی دارد . چینی در دوران خالی بودن عرصه رفتار شایسته ای با طرف های ایرانی نکرده اند .

 

ایران همچنین قصد دارد تا چیزی در حدود 5 میلیون بشکه در روز را تا سال 2020 صادر کند که این چیزی در حدود 5 برابر رقم کنونی صادرات انرژی این کشور است .

 

منابع غیر رسمی می گویند ایران چیزی در حدود 2.7 میلیون بشکه در روز را در اکتبر 2015  مهر و آبان 94 صادر کرده است که تقریبا سه برابر رقمی صادرات این کشور در سال 2014 را شامل می شود.

 

شرکت های خارجی در قرار داد های جدید ایران می توانند فن آوری های خود را نیز منتقل کنند و به نظر می رسد جمهوری اسلامی بیشتر به دنبال انتقال فن آوری های نو است .

تغییرات آرام در مناسبات ایران و کانادا در راه است

 

تغییر دولت در اتاوا سیاست خارجی این کشور آمریکای شمالی را نسبت به تحولات خاورمیانه به خصوص مساله ایران تغییر خواهد داد.

 

دولت استفان هارپر که دیدگاه های راست گرایانه داشت عملا وارد چالش جدی با طرف ایرانی شد و کار تا تعطیلی سفارت خانه کانادا در تهران پیش رفت.

 

اکنون وضعیت کمی آرام است . دولت جدید تلاش می کند پیوند های بیشتری با ایران داشته باشد و جامعه بزرگ ایرانیان کانادا هم پتانسیل جدی در این راه محسوب می شوند.

 

دولت هارپر از سال 2012 یعنی سه سال پیش مناسباتش با تهران را قطع کرد و با حضور حسن روحانی در مقام ریاست جمهوری ایران هم اتاوا در رفتارش تغییری نداد .

 

در حال حاضر کانادا می تواند در زمینه های انرژی در ایران سرمایه گذاری کند و فن آوری های نوین این کشور هم می تواند جایگاه مناسبی برای همکاری دو جانبه فرآهم آورد.

 

پس از برجام هیات های مختلف سیاسی و اقتصادی به ایران سفر کرده اند و اکنون سفارت خانه های کشورهای اروپایی نیز فعالیت های خود را به شکل سابق در تهران ادامه می دهند. حضور ایران در میان کشورهای نشست وین در خصوص سوریه خود نشان از نقش تهران در مناسبات منطقه ای و جهانی است و دولت جاستین ترودئو عملا باید متوجه وضعیت جدید در مناسبات با تهران باشد.

 

گفته می شود هیچ اقدام موثری در تاکنون در دولت جدید کانادا دیده نشده است. این دولد که اکنون یک ماه از حضورش در قدرت می گذرد با وعده تغییر در مناسبات جهانی اتاوا پا به عرصه گذاشت و کشورهای چون ایران نیز قطعا در این کارزار حضوری فعال دارند .

 

حضور جاستین ترودئو در قدرت با تغییر نگاه های در ایران نیز همراه بود جواد ظریف این پیروزی را به پایان افراطی گری در کانادا تعبیر کرد و علی لاریجانی رئیس مجلس جمهوری اسلامی نیز گفت تهران و اتاوا باید سو تفاهمات را بر طرف کنند.

فیات به ایران می آید

ایتالیا بزرگترین گروه اقتصادی خود را روانه ایران خواهد کرد. این سفر پس از لغو سفر حسن روحانی به ایتالیا به جهت حملات تروریستی پاریس در حالی انجام می شود که برآورد ها از سرمایه گذاری 400 میلیارد دلاری شرکت های ایتالیایی در اقتصاد ایران خبر می دهند.

 

گروه های خودرو سازی نظیر فیات و شرکت های انرژی نظیر ENI  در میان هیات 300 شرکت ایتالیایی هستند که به تهران خواهند آمد.

 

این هیات ها در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن جمهوری اسلامی جلساتی را خواهند داشت و گفته می شود فیات قصد دارد با ایران خودرو برای ایجاد خط تولید گفتگو کند.

 

این هیات ایتالیایی در پنج محور کلی با ایران گفتگو می کنند که شامل : پزشکی و درمانی ، خودرو سازی ، انرژی های سبز ، ساخت و ساز و کارخانه ای خواهند بود .

 

در همین حال در دیدار سه روزه هیات گروه های مختلفی از بازرگانان و هیات های اقتصادی ایرانی ظرفیت های خود برای همتایای ایتالیایی خود واکاوی می کنند.

 

پیش از تحریم های غربی ایتالیا در بخش های لوازم خانگی ، خودرو سازی و انرژِ فعالیت هایی را در ایران انجام می داد.

 

گروه شرکت های ماشین های کشاورزی ، بانک های ایتالیایی و شرکت های سرمایه گذاری این کشور هم قصد حضور در هیات سیصد را دارند.

 

در همین حال تحریم های بین المللی برای اقتصاد ایران از سال 2012 زیان های بسیاری را به دنبال خود داشت و با رفع تحریم ها و آغاز فصل نو مناسبات تهران و جهان گروه های اقتصادی از کشورهای مختلف تلاش می کنند تا بتوانند نظر طرف ایرانی را برای حضور در بازار جمهوری اسلامی جلب کنند.

 

در حال حاضر شرکت های چون فیات که از همکاران آمریکایی خود جنرال موتورز خط می گیرند احتمال دارد تحت تاثیر نظرات شرکای آمریکایشان نظرشان را تغییر دهند.

ایران می تواند به تعهداتش عمل کند

تحریم های بین المللی علیه ایران کمتر از یک ماه دیگر برداشته خواهند شد و تهران طی هفته های گذشته تلاش کرده است تا پتانسیل های خود را برای جذب سرمایه گذاری خارجی به نمایش بگذارد. سوالی که در این بین مطرح می شود آن است که آیا تهران می تواند به تعهدات خود عمل کند؟

 

به نوعی می توان گفت جمهوری اسلامی ایران در خاورمیانه مانند آلمان در اتحادیه اروپایی است . فرهنگ و سنت ها در کنار سابقه صنعتی بودن با جمعیتی بالغ بر 80 میلیون نفر این کشور را از دیگر همسایگانش در خاورمیانه متمایز می کند .

 

ایران کشوری بزرگ و دارای ذخایر بسیار غنی نفت و گاز است به همین جهت به راحتی می توان فهمید چرا سرمایه گذاران خارجی برای حضور در بازار این کشور بسیار هیجان زده هستند.

 

آنها می دانند با ورود به اقتصاد ایران می توانند سود های سرشاری ببرند و عین حال اینکه چه کشوری با چه سرعتی وارد بازار شود از اهمیت ویژه ای برخوردار است .

 

همسایگان ایران همگی درگیر مسائلی متعدد داخلی و خارجی هستند. عربستان سعودی درگیر یک جنگ آشکار در یمن است و به طور ضمنی در بحرین دخالت می کند. از سوی دیگر ترکیه با چالش تحریم های روسیه مواجهه است و از سوی دیگر عراق نفتی هم با زحمت خود را به طور واحد حفظ کرده است.

 

نباید فراموش کرد که ایران جایگاه ویژه ای در میان این هرج و مرج دارد و قطعا سرمایه گذاران خارجی با شکل جدید قرارداد های نفتی با سرعت بیشتری وارد اقتصاد جمهوری اسلامی ایران خواهند شد. در این بین آمریکایی ها باز هم با محافظه کاری و تلاش برای حفظ وجهه خود در ظاهر نشان می دهند که علاقه چندانی برای ورود به بازار سرمایه گذاری ایران ندارند و این خود یعنی فرصت بهتر و بیشتر برای اروپا و چین .

 

کد خبر 505255

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha