ایران به دنبال کاهش نقش تخریبی ترکیه /سفر ژئوپلتیک ولایتی به دمشق

خبرگزاری شبستان:ایران به دنبال کاهش نقش تخریبی ترکیه در سوریه، محکومیت حمله تروریستی به عزاداران حسینی در نیجریه، سفر ژئوپلتیک ولایتی به دمشق از سرتیترهای اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، ایران به دنبال کاهش نقش تخریبی ترکیه در سوریه، محکومیت حمله تروریستی به عزاداران حسینی در نیجریه، سفر ژئوپلتیک ولایتی به دمشق از سرتیترهای اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:

ترکیه به حدی از عقلانیت نرسیده که میانجیگری ایران را بپذیرد

محمد صادق کوشکی کارشناس سیاست خارجی در مورد میزان نقش ایران در کاهش تنش میان ترکیه و روسیه به خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان گفت: بعید به نظر می رسد ترکیه به حدی از عقلانیت رسیده باشد که میانجیگری ایران را بپذیرد.

 

وی با تاکید براین نکته که دولت اردوغان اگر عاقل بود هواپیمای روسی را هدف نمی گرفت، خاطرنشان کرد: آن ها می دانستند که این اقدامشان از سوی روسیه واکنش تندی خواهد داشت اما با این وجود هواپیمای روسی را هدف گرفتند.

 

استاد دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران عنوان کرد: پذیرفتن میانجیگری ایران قطعا یک کار عاقلانه است و دولت اردوغان همواره نشان داده در اقداماتش از عقلانیت به دور است.

ایران حمله تروریستی به عزاداران حسینی در نیجریه را محکوم کرد

حسین جابری انصاری سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ، حمله تروریستی اخیر به مراسم عزاداری حسینی مسلمانان نیجریه در شهر کانوی را محکوم کرد .

 

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان ضمن ابراز همدردی با خانواده شهدا و مجروحین این رخداد دلخراش و دولت و ملت نیجریه ، اظهار داشت : افراط گرایی و تروریسم تهدیدی بین المللی است و ضروری است تمام کشورها در جهت مقابله با این معضل بزرگ جهانی و ریشه کنی آن تشریک مساعی کنند .

 

لازم به ذکر است در حملات انتحاری تروریستی اخیر نیجریه ، 21 نفر از شیعیان شهر کانوی شهید و تعداد زیادی مجروح شدند . گفته می شود گروه تروریستی بوکوحرام عامل این حملات می باشد .

سفر ژئوپلتیک ولایتی به دمشق

پس از انجام سفر افرادی چون علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی و محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان حالا نوبت به علی اکبر ولایتی رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام رسید که به رایزنی با مقامات سوری در دمشق بپردازد.

 

بنابراین گزارش، ولایتی که در این سفر ، حسین امیرعبداللهیان معاون عربی و آفریقایی وزیر امور خارجه او را همراهی می کند، در اولین گام با بشار اسد رئیس جمهور این کشور به تبادل نظر پرداخت.

 

ولایتی در این دیدار گفت: جمهوری اسلامی ایران از مقاومت استثنائی ملت سوریه و رهبران آن در مقابله با جنگ وحشیانه و ویرانگر باندهای ترویستی تکفیری مورد حمایت مالی و تسلیحاتی برخی کشورها و قدرت های منطقه وغربی تقدیر می کند.

 

رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطرنشان کرد که حمایت برخی کشورهای منطقه و غربی از باندهای تروریستی تکفیری، با هدف تضعیف کشورهای منطقه و سرگرم کردن ملت های منطقه به جنگ های طائفه ای و نژادی بی اساس است.

 

بشار اسد نیز در این دیدار تاکید کرد: در این سال ها برخی کشورهای دشمن سوریه که مدعی مبارزه با تروریسم هستند به باندهای تروریستی به طور روز افزون کمک های مالی و تسلیحاتی کرده اند.

 

رئیس جمهوری سوریه تصریح کرد: سوریه و دوستان آن بر مبارزه با همه گروه های تروریستی و نابود کردن آنها مصمم هستند و اطمینان دارند که نابودی تروریست ها گامی اساسی برای تقویت ثبات در منطقه و جهان است.

 

بشار اسد خاطرنشان کرد: سوری ها خواستار حل سیاسی بحران هستند و برای تحقق آن تروریست ها ابتدا باید نابود شوند.

 

ولایتی پس از آن با ولید المعلم وزیر امور خارجه سوریه دیدار کرد.

 

وزیر امور خارجه سوریه در این دیدار تاکید کرد که تحولات میدانی اخیر در جنگ با تروریست ها ، حامیان آنها را رسوا کرده است.

 

وی همچنین گفت که اکنون مشخص شده است که چه کسانی با تروریسم مبارزه می کنند.

 

مشاور بین الملل مقام معظم رهبری روز گذشته علاوه براین دیدارها به گفت و گو با دو رسانه سوری نیز پرداخت.

 

ولایتی در مصاحبه با شبکه تلویزیونی الاخباریه سوریه هدف سفر خود به دمشق را حمایت مجدد از مقاومت ملت سوریه دانست و رابطه سه کشور ایران ، عراق و سوریه را راهبردی توصیف کرد.

 

وی درباره اهداف سفر خود به دمشق گفت: با توجه به اهمیت و حساسیت منطقه،پیروزی های به دست آمده، سفر رئیس جمهور روسیه و ملاقات دوساعته با مقام معطم رهبری بار دیگر از سوی جمهوری اسلامی ایران برای ابلاع سلام گرم مقام معطم رهبری ، ریاست محترم جمهور و ملت و دولت ایران و اعلام پشتیبانی مجدد از مقاومت مردم سوریه به این کشور دوست و برادر سفر کردم و در ملاقات با بشار اسد ودیگر مقامات سوریه در حوزه های فکری،همکاری های عملی و چشم انداز آینده بحث و تبادل نظر صورت پدیرفت و امیدوارم همکاری ها روز به روز افزایش یابد.

 

وی همچنین با تاکید بر اینکه "منطقه به حقانیت ایران و مقاومت ملت سوریه در امر مبارزه با تروریسم پی برده است"، تصریح کرد: اگر تروریسم محکوم است حمایت از آن هم محکوم است و منطقه و جهان به حقانیت ایران و مقاومت مردم سوریه و اقدامات روسیه در مبارزه با تروریسم پی برده‌اند و برخی کشورهای اروپایی در تلاش برای پیوستن به این جریان با محوریت ایران، سوریه، لبنان، عراق و روسیه هستند.

 

مشاور مقام معطم رهبری اقدامات روسیه در سوریه را قانونی و بنا به درخواست دمشق خواند و گفت: اقدامات روسیه به درخواست دولت قانونی سوریه بوده و بنابراین کاملا قانونی و مشروع است و جمهوری اسلامی ایران کماکان حمایت های خود را به صورت جدی در مقابله با تروریسم ادامه خواهد داد.

 

 ولایتی رابطه ایران، عراق و سوریه را راهبردی توصیف کرد و  افزود: رابطه ایران، سوریه و عراق کاملا راهبردی و رو به گسترش و در همه ابعاد بوده و هرگونه تصمیم در مورد سرنوشت این کشورها در اختیار مردم و دولت قانونی آنهاست و دیگران نمی‌توانند برای آنان تصمیم بگیرند.

 

همچنین، مشاور مقام معظم رهبری در امور بین‌الملل با تأکید بر اینکه سرنگونی جنگنده «سوخوی 24» روسیه توسط نیروی هوایی ترکیه، در راستای منافع منطقه نیست، گفت: «ما خواهان پایان دادن به این تنش‌ها هستیم.»

 

ولایتی که این مطلب را در گفت‌وگو با تلویزیون المیادین ایراد می‌کرد، افزود: آینده منطقه ما مرهون همکاری روسیه، سوریه و ایران است. ما امیدوارم این صلح محقق شود.

 

وی تصریح کرد تا زمانی‌که حمایت از تروریست‌ها متوقف نشود و همه عناصر مسلح خلع سلاح نشوند، امکان گفت‌وگو (بین طرفین درگیر در سوریه) وجود ندارد.

 

مشاور مقام معظم رهبری که امروز همچنین با «بشار اسد» رئیس‌جمهوری سوریه در دمشق دیدار کرد، در بخشی از سخنان خود اسد را «قهرمانی مقاوم» خواند که 5 سال است از مردم این کشور دفاع می‌کند.

 

دکتر علی‌اکبر ولایتی هشدار داد اگر رخدادهای نشست «ژنو» درباره سوریه در «وین» نیز تکرا شود، روند سیاسی محکوم به شکست خواهد بود.

 

وی همچنین درخصوص مقابله ارتش سوریه با تروریسم ابراز امیدواری کرد.

سانتریفیوژهای غیرفعال جمع آوری شدند/تعدادی از سانتریفیوژها در نطنز و فردو باقی می مانند

سیدعباس عراقچی عصر یکشنبه در حاشیه مراسم ترحیم مرحوم رکن آبادی در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس در بازدید از نطنز گفته اند که 9 هزار سانتریفیوژها نیمه فعال و 6 هزار و 200 سانتریفیوژ دیگر جمع آوری شده اند؟ گفت: این موضوع را باید از سازمان انرژی اتمی سوال کنید.

 

وی ادامه داد: آنها طبق جدول زمانبندی خود نسبت به جمع آوری سانتریفیوژها اقدام می کنند و البته این همزمان با مسیر راه ما در نقشه راه با آژانس است.

 

رییس ستاد پیگیری اجرای برجام با بیان اینکه سانتریفیوژهای غیرفعال جمع آوری شده اند گفت: تعدادی از سانتریفیوژهایی که فعال هستند باقی می مانند و بیش از پنج هزار سانتریفیوژ در نطنز و بیش از هزار سانتریفیوژ در فردو باقی می ماند و غیر از آن، تعداد اضافه به تدریج جمع آوری خواهد شد.

 

عراقچی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه قرار است 1+5 نامه ای درباره مسایل گذشته ایران و آژانس بدهد و چه واژه ای باید در آن ذکر شود که معنی بسته شدن پی ام دی از نظر ایران باشد؟ گفت: واژه های قطعنامه درباره بررسی و پیش نویس قطعنامه توسط کشورهای 1+5 به شورای حکام ارائه می شود.

 

رییس ستاد پیگیری اجرای برجام تصریح کرد: درباره واژگان نیز در حال مشورت هستیم و باید از عباراتی که دقیقا معنی بسته شدن پرونده و خاتمه بررسی موضوع در شورای حکام را بدهد استفاده شود.

 

عراقچی درباره این پرسش که اگر بسته نشود چه خواهد شد گفت: موضع ما کاملا روشن است و موضوع پی ام دی باید به صورت کامل بسته شود تا برجام جلو رود وگرنه ما آن تعهدات خود را که طبق برجام موکول به اجرای پی ام دی است را اجرا نمی کنیم.

 

رییس ستاد پیگیری اجرای برجام اضافه کرد: بالطبع بدین معنی است که برجام به طور کامل اجرا نخواهد شد.

 

رییس ستاد پیگیری اجرای برجام در پاسخ به این پرسش که پیش نویس در کمیسیون برجام آماده شده یا در تاریخ 16 آذر در کمیسیون مشترک مورد بررسی قرار می گیرد؟ گفت: این پیش نویسی است که کشورهای 1+5 موظفند به شورای حکام ارائه دهند و با ما مشورت می کنند.

 

عراقچی ادامه داد: ما در خصوص موضوعات مندرج در پیش نویس با آنان مشورت می کنیم ولی چون ایران عضو شورای حکام نیست نمی تواند بانی قطعنامه باشد و بانی در این موضوع ، 1+5 است و آنان به عنوان اعضای شورای حکام این کار را می کنند.

 

وی در ادامه در پاسخ به این پرسش که آمانو در صحبت های اخیر خود گفته که گزارشش نه سفید و نه سیاه است، نظر شما چیست؟ گفت: آن نهادی که پرونده پی ام دی را می بندد آمانو نیست و این سوءتفاهمی است که پیش آمده است و پرونده پی ام دی توسط شورای حکام بسته می شود .

 

رییس ستاد پیگیری اجرای برجام تصریح کرد: سیاست ها و تصمیمات آژانس انرژی اتمی توسط شورای حکام اتخاذ می شود. آمانو مجری تصمیمات است.

 

عراقچی ادامه داد: آمانو به عنوان مجری تصمیمات شورای حکام گزارش خود و ارزیابی اش را از آنچه که مربوط به پی ام دی می شود ارائه خواهد داد و آنها تصمیم می گیرند این پرونده را ببندند یا نبندند که اگر پرونده بسته شود طبیعتا موضوع پی ام دی خاتمه یافته است و برجام جلو می رود و اگر نبندند ، با وقفه مواجه می شود.

 

وی در پاسخ به این پرسش که اگر گزارش مناسبی از سوی آمانو ارائه نشود و سیاهی آن بیشتر باشد، آیا تاثیرگذار است؟ گفت: تاثیرگذار است و از آمانو انتظار داریم گزارشی مبتنی بر واقعیت و متعادل به شورای حکام ارائه دهد.

 

رییس ستاد پیگیری اجرای برجام تاکید کرد: طبیعی است درخصوص وقایعی که 10 الی 15 سال پیش اتفاق افتاده نمی توان قضاوت قطعی ارائه داد و احتمالات مختلف وجود دارد.

 

عراقچی افزود: انتظار نمی رود آقای آمانو گزارشی صد درصدی را ارائه کند؛ در هر صورت، تصمیم گیری با شورای حکام است.

مشاور رهبر انقلاب با بشار اسد دیدار کرد

علی اکبر ولایتی رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام صبح امروز به منظور دیدار با مقامات سوریه به دمشق سفر کرد.

 

بر اساس این گزارش این دیپلمات ایرانی در جریان این سفر با تعدادی از مقامات عالیرتبه سوریه طبق برنامه پیش‌بینی شده در مورد آخرین تحولات این کشور و حل بحران آن رایزنی و گفت‌وگو خواهد کرد که تا کنون دیدار او با بشار اسد میسر شده است.

 

پیش از این نیز علی شمخانی نماینده رهبری در شورای عالی امنیت ملی و محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در سوریه حضور یافته و با بشار اسد به دیدار و گفت و گو پرداخته بودند.

 

پس از آغاز بحران سوریه ایران همواره حامی سیاسی این کشور به شمار می رفته و ولید المعلم وزیر خارجه سوریه نیز چندین بار به نمایندگی از بشار اسد به منظور دیدار و گفت و گو با مقامات کشورمان از جمله وزیر امور خارجه، رئیس جمهور و رهبر معظم انقلاب اسلامی به تهران سفر کرده بود.

توقع ما از ۱+۵ این است که به تعهدات خود عمل کند

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان با با نیکولاس کوزیاس وزیر خارجه یونان در تهران دیدار کرد.

 

بنابراین گزارش، امیدواریم در سفر نخست وزیر یونان تصمیم گیری ها و هماهنگی هایی که برای همکاری های دو جانبه برقرار شده، بتواند به یک نتیجه نهایی برسد.

 

وی افزود: در سفر وزیر خارجه یونان، دو عضو دیگر کابینه، وزیر صنعت و وزیر تجارت خارجی یونان همراه با یک هیات عالی رتبه از بخش خصوصی از شرکت های مهم یونان نیز در ایران هستند.

 

وزیر امور خارجه ادامه داد: ایران و یونان زمینه های مختلف همکاری در حوزه های اقتصادی دارند؛ از برقراری پروازها گرفته تا همکاری های بانکی، نفتی، صنعتی و همکاری در حوزه های مختلف اعم از راه و شهرسازی، حوزه هایی است که در ضمن سفر دو روزه وزیر امور خارجه یونان و هیات همراه با مقام های مختلف مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت و همکاری در حوزه انرژی که به دلیل تحریم ها متوقف شده بود و با سرعت بیشتری برقرار می شود.

 

ظریف اضافه کرد: ایران و یونان زمینه های همکاری در زمینه های مختلف را دارند و توافق شده در این حوزه ها گفت و گوهای نزدیک تر و مستمری داشته باشیم. وضعیت در سوریه که به موج پناهندگی منجر شده از مسایلی است که می تواند مورد بحث و تبادل نظر قرار گیرد.

 

وی ادامه داد: زمینه برای همکاری ایران و یونان متنوع و گسترده است؛ موضوعات سیاسی و فرهنگی تا مسایل منطقه ای می تواند موضوع های همکاری ما باشد.

 

وزیر امور خارجه گفت: امید است در آینده نزدیک میزبان نخست وزیر یونان در ایران باشیم تا تصمیم گیری ها و هماهنگی ها برای همکاری های دو جانبه بین وزارتخانه های دو کشور به نتیجه نهایی نزدیک شود.

 

وی در پاسخ به سوالی در خصوص گزارش یوکیا آمانو در بسته شدن پرونده PMD افزود: ما درباره نقشه راه با آژانس توافق کردیم یک بار برای همیشه این موضوعات را از سر راه برداریم و آژانس هم تایید کرده است که ایران همه سوالات را پاسخ داده است و نقشه راه را انجام داده است.

 

وی ادامه داد: ما منتظر گزارش آمانو هستیم و مهم تر از گزارش آمانو منتظر تصمیم شورای حکام برای بستن مسایل گذشته هستیم که به غلط به آن PMD گفته می شد چون برنامه های ایران هیچ بعد نظامی نداشته که به آن پی. ام. دی گفته شود.

 

به گفته وزیر امورخارجه در برنامه اقدام مشترک هم اسم این مسایل تحت عنوان مسایل گذشته و حال است و ما یقین داریم که با جدیت باید مسایل گذشته و حال در قطعنامه شورای حکام که احتمالا طی دو سه هفته آینده صادر می شود، بسته شود.

 

ظریف ادامه داد: امیدواریم گزارش آقای آمانو به بسته شدن این موضوع کمک کند و اگر این گزارش واقعیات را مطرح کند با توجه به همکاری تایید شده ایران و آژانس باید به همین سمت برود.

 

وی گفت: همانطور که بارها اعلام کرده ایم دستور رهبر معظم انقلاب هم مبنی بر همین امر بود که بسته شدن پرونده لازمه ادامه اجرای برجام است که البته این نکته در خود برجام ذکر شده و تعهد اعضای 1+5 بر برجام است که پرونده را مختومه کنند.

 

وی با اشاره به تاکید رهبری بر اجرای صحیح برجام ابراز امیدواری کرد شاهد اجرای صحیح برجام باشیم و توقع ما از 1+5 این است که به تعهدات خود عمل کند.

 

رئیس دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: عمل کردن به تعهدات باعث می شود برجام پایه محکمی برای تقویت همکاری ها در آینده، عبور از یک مساله بی دلیل و ورود به مسایلی همچون همکاری در زمینه های مبارزه با افراط گرایی، تروریسم و خشونت در این منطقه حساس باشد.

ایران به دنبال کاهش نقش تخریبی ترکیه در سوریه است

حسن هانی زاده، کارشناس سیاست خارجی درباره میزان نقش جمهوری اسلامی ایران در کاهش تنش موجود بین ترکیه و روسیه به خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان گفت: با توجه به این که جمهوری اسلامی ایران با ترکیه و روسیه روابط گسترده ای دارد و هرگونه تنش جدیدی در منطقه به زیان کشورهای منطقه تمام خواهد شد لذا تلاش جمهوری اسلامی یران این است که این بحران از مرزهای سوریه تجاوز نکند.

 

وی ادامه داد: ایران تلاش می کند که شرایط به گونه فراهم شود تا ترکیه نقش تخریبی خود در سوریه را کاهش داده و به گروه های تروریستی کمک تسلیحاتی نکند.

 

کارشناس مسائل خاورمیان با تاکید براین که اگر دو کشور ترکیه و روسیه با هم درگیر شوند این مساله به ضرر ملت های منطقه خواهد بود، خاطرنشان کرد: ایران مایل نیست که ملت های منطقه بیشتر از این صدمه ببینند و به همین دلیل تلاش می کنند این بحران را کاهش دهند.

 

هانی زاده اظهارداشت: اختلاف نظرهای مسکو و آنکارا این روزها افزایش یافته و تهران به دنبال حل این اختلاف نظرهاست و می خواهد مناسبات دو پایتخت را به حالت عادی بازگرداند ولی اگر عصبانیت مقامات دو کشور کاهش نیابد ایران به عنوان میانجی عمل خواهد کرد.

ترکیه و روسیه به جای نگاه به غرب نقش میانجی ایران را ببینند

سردار یدالله جوانی، مشاور نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درخصوص نقش جمهوری اسلامی به عنوان میانجی بین روسیه و ترکیه به خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان گفت: سیاست اصولی و مبنایی جمهوری اسلامی ایران در منطقه بر چند پایه استوار است که یکی ایجاد صلح ثبات و امنیت در منطقه با کمک خود ملتها و دولتهای همراه با ملتهایشان محسوب می‌شود.

 

وی سیاست دیگر جمهوری اسلامی ایران در منطقه را پایان بخشیدن به مداخله دولتهای فرامنطقه‌ای دانست و افزود: کسانی که منافع خودشان را در نفوذ در منطقه می بینند مانند آمریکا و چند کشور اروپایی تلاش می‌کنند با دامن‌زدن به اختلافات ایجاد دودستگی کنند که جمهوری اسلامی ایران می‌خواهد جلوی این تلاش آنها را بگیرد.

 

وی با بیان اینکه بحرانهای سوریه و عراق بنابر همین اقدام امریکا به وجود آمد به اقدامات اخیر ترکیه در منطقه اشاره کرد و گفت: متاسفانه ترکیه در طول 5 سال گذشته به عنوان یک قطعه در پازل دشمنان محسوب بوده که در به وجود آوردن گروههای تروریستی در عراق و سوریه نقش مهمی ایفا کرده است.

 

سردار جوانی با اظهار اینکه ترکیه علی رغم ادعایش مبنی بر مبارزه با داعش در ایجاد این گروه و همچنین تجهیز آن نقش مهمی داشته است، خاطرنشان کرد: در همین زمینه وقتی روسیه وارد مبارزه با تروریست شد ترکیه برای عملی کردن برنامه‌های قبل هواپیمای روسی را هدف گرفت و حالا جمهوری اسلامی ایران می‌خواهد بین روسها و ترکها میانجی باشد.

 

وی تاکید کرد: ایران باید براساس منافع ملتها؛ ترکها را متوجه اشتباهات راهبردی‌شان کند چون روسها معتقدند ترکها از پشت به آنها خنجر زده‌اند و برخی از شواهد نشان می‌دهد که زدن این هواپیما از سوی ترکیه براساس یک نقشه بوده است.

 

مشاور نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اظهار داشت: برای ایجاد تنش بین کشورهای منطقه آمریکا تلاش کرده ترکیه را علیه روسیه بشوراند و ترکیه نیز باید متوجه باشد که نفوذ غرب در منطقه پایان یافته و میانجی‌گری ایران می‌تواند نوعی همگرایی بین قدرتهای منطقه باشد.

 

وی خاطرنشان کرد: کشورهای منطقه باید به جای نگاه به غرب به آسیا نگاه داشته باشند و متوجه باشند که منافع گروهی منطقه یک همگرایی است و این تنش‌ها می‌تواند برای قدرت‌های فرامنطقه‌ای منفعت داشته باشد.

کد خبر 505262

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha