خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: دفاع ایران ایران از افزایش سهم تولید نفت خود در اوپک، تقلای ریاض برای مقابله با ظهور قدرت ایران، جان کری بر برنامه هستهای ایران اشراف داریم، کلام آیتالله خامنهای هوشمندانه و دوستانه است از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
تقلای ریاض برای مقابله با ظهور قدرت ایران/ زنگ خطر برای حکومت آلسعود به صدا درآمده است
روزنامه انگلیسی «فایننشالتایمز» در مطلبی با اشاره به اختلافات داخلی و چالشهای بینالمللی خاندان آلسعود، وضعیت کنونی آنها را شرایطی بحرانی دانست که زنگ خطر را برای این پادشاهی به صدا درآورده است.
در این گزارش آمده است: دربار بزرگ سلطنت سعودی پس از گذشت ده ماه از تصاحب تاج و تخت توسط سلمانبنعبدالعزیز 79 ساله، درگیر چالشهای بزرگی بخصوص در بخش اقتصاد شده است. کاهش بیسابقه بهای نفت دردسرهایی را برای سعودی ایجاد کرده است. به گفته یکی از مقامات سعودی، اتکای بیش از حد بر درآمد نفت مدتهاست که عامل اجرای سیاستهای نادرست در دولت شده و سقوط بهای نفت (اکنون) یک زنگ هشدار برای ریاض به شمار میآید.
ریاض برای احیای نقش رهبری خود علیه تشیع ایران، در مارس 2015 عملیاتی نظامی علیه حوثیهای یمنی را آغاز نمود. گرچه عربستان در مقایسه با آشفتگیهای عراق، سوریه و یمن کشوری باثبات محسوب میشود اما طی ماههای اخیر نفوذ داعش به این کشور نیز محسوستر شده است. عربستان ادعا میکند که قربانی داعش است اما بسیاری از جنگجویان خارجی این گروه تروریستی وابستگی مالی و تسلیحاتی به علمای سعودی داشته و برای گسترش «وهابیت» در سراسر جهان عزم خود را جزم کردهاند.
یکی از تجار عربستانی اینگونه میگوید: «وضعیت دشواری است: مدتهاست قیمت نفت سقوط کرده، آشفتگی سراسر منطقه را فراگرفته و ما شاهد وضعیتی امنیتی در داخل کشور هستیم. گزینههای اندکی پیش روی ریاض قرار دارد و وضعیت وخیمی برای آینده کشور پیشبینی میشود.
* نسل آینده
محمد بن سلمان، فرزند 30 ساله پادشاه علاوه بر ریاست شورای امنیت و رهبری تجاوز به یمن در وزارت دفاع، مسئولیت بازسازی اقتصاد عربستان را نیز بر عهده گرفته است. وی در سال جاری دو بار با پوتین و یکبار با اوباما دیدار داشته، مسئول نظارت بر دادگاه سلطنتی بوده و مدیریت آرامکو (شرکت دواتی نفت عربستان) و صندوق سرمایهگذاری عمومی کشور با 5.3میلیارد دلار سرمایه را نیز بر عهده دارد.
در واقع این شاهزاده جوان خود را بر تصدی پادشاهی در سالهای آتی آماده میکند. این در حالی است که جهش در پادشاهی آلسعود از بنعبدالعزیز به بنسلمان گمانهزنیها درباره وقوع جنگ داخلی در این سلطنت را افزایش داده است. نزدیکان آلسعود معتقدند اختلافات داخلی در سلطنت واقعی است اما مخالفان (فعلا) تصمیمی برای اقدام تهدیدکننده علیه سلطنت ندارند.
* فتنه در پادشاهی
محمد بن سلمان در پی تحکیم موقعیت خود است و معیار این تحکیم نیز موفقیت یا شکست در طرحهای اقتصادی و همچنین جنگ یمن میباشد. شکست در این موارد میتواند اینگونه تفسیر شود که وی هنوز برای تصدی پستهای مهم در سلطنت خیلی جوان و بیتجربه است.
خاندان سلطنت با کمک نهاد روحانیون (وهابی) چندین دهه است که اشتغال و رفاه عمومی زندگی را برای شهروندانی تامین کردهاند که به پادشاهی وفادار هستند؛ رویکردی کاملا استبدادی در حکومت. در اوج ناآرامیهای دنیای عرب، ریاض حقوق و خدمات اجتماعی را برای وفاداران خود ارتقا داده و در مقابل مخالفان را شدیدا سرکوب نمود. پنج سال بعد این تهدید داخلی به تهدیدی منطقهای برای تغییر توازن قدرت در خاورمیانه بدل شده است.
به گفته گروههای حقوق بشری ریاض همچنان سیستم قضایی را بعنوان ابزاری برای سرکوب شیعیان مخالف و دربند و همچنین فعالان ضددولت و حامی دموکراسی استفاده میکند. تعداد اعدامهای این حکومت در سال جاری به بالاترین سطح خود در دو دهه گذشته رسیده است.
* شبحی بنام «ایران»
در نخستین ماههای آغاز رژیم جدید در ریاض، ملک سلمان بازوهای نظامی خود را با تجاوز به یمن مورد آزمایش قرار داد. این تجاوز هدف دیگری نیز داشت: مقابله با طرحهای توسعهطلبانه ایران در جهان عرب. برخی پایتختهای غربی (متحد با ریاض) درباره حمایت تهران از حوثیهای یمنی تردید داشته اما عربستان آنها را متقاعد ( به پذیرش این ادعا) کرد که ایران از حوثیها بعنوان نیروهای نیابتی خود در مرزهای عربستان استفاده میکند. بعلاوه اینکه توافق هستهای ایران و تردید در سیاستهای آمریکا در منطقه ریاض را بیش از پیش به اقدامات نظامی و خصمانه در خاورمیانه ترغیب کرد.
تلفات بالایی که کمپین نظامی سعودی در میان غیرنظامیان یمنی ایجاد کرده موجب نگرانی فزاینده غربیها در مورد اثربخشی این جنگ فرسایشی و تداوم حمایتها از آن شده است. در حالی برخی محتاطانه پیشنهاد برقراری آتشبس را مطرح میکنند واقعیت این است که باید بین تقبل هزینه بازسازی همسایه فقیر _و اکنون جنگزده_ خود و اختصاص میلیاردها دلار برای ادامه جنگ و تخریب در این کشور یکی را انتخاب کند.
حتی اگر جنگ یمن همچنان ادامه یابد، رقابت قدرت با ایران در سایر عرصهها بخصوص سوریه پابرجا خواهد بود. به گفته یکی از کارشناسان سعودی، مساله ایران یک موضوع امنیتی برای آلسعود محسوب میشود. بعلاوه اینکه افشای فساد و هزینهتراشیهای مقامات ردهبالای سعودی هجمههای انتقادی علیه پادشاهی را در داخل عربستان فراگیر کرده است. در خوشبینانهترین حالت، تداوم سلطنت آلسعود به اجرای فوری تعداد زیادی از اصلاحات اساسی نیاز دارد، با این باز هم آینده روشنی برای ریاض نمیتوان پیشبینی کرد.
به طرز آشکاری بر برنامه هستهای ایران اشراف داریم
«جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا در سخنانی در مرکز سابان اندیشکده بروکینگز مدعی وجود گزینههای لازم در صورت گریز هستهای ایران شد.
وزیر امور خارجه آمریکا در بخشی از سخنان خود اظهار داشت: «آمریکا نظارت ۲۵ سالهای کامل را بر برنامه هستهای ایران دارد و گریز این کشور را متوجه میشود.»
وی در ادامه ضمن ستایش از توافق هستهای صورت گرفته با ایران گفت، البته ما نمیدانیم ایران تا چه حد بر برنامه تسلیحاتی هستهای فعالیت داشت.
جان کری با اشاره به اختلاف بین فلسطین و رژیم اسرائیل اظهار داشت: «صلح بهترین وسیله برای رسیدن به امنیت است. و ایجاد یک کشور مستقل گزینهای مناسب برای آنهای که امنیت اسرائیل را میخواهند، نیست. ما نمیتوانیم وانمود به وجود دو کشور مستقل نماییم.»
وزیر امور خارجه آمریکا در بخشی دیگر با زیر سئوال بردن شهرک سازی از سوی صهیونیستها گفت: « گسترش شهرک سازی سئوالهایی را در باره اهداف اسرائیل برمیانگیزد.»
رییس دستگاه سیاست خارجی آمریکا داعش را گروهی متشکل از آدم ربایان، مرتدان و قاتلان نام نهاد.
کلام آیتالله خامنهای هوشمندانه، بیریا و دوستانه است
وبگاه آمریکایی «دسیدنت وییس» در تحلیلی پیرامون نامه اخیر رهبر معظم انقلاب ایران نامه ایشان را با ویژگیهایی چون دوستانه، رک و در عین حال هوشمندانه توصیف نمود.
وبگاه آمریکایی یاد شده در این زمینه نوشت: بازتاب لحن کلام آیتالله خامنهای رهبر انقلاب ایران، آرام ، دوستانه، محتوای هوشمند و در همان زمان از صمیم قلب است. شما میتوانید روح ایشان را از عشق جهانی و غم و اندوه به ارمغان آمده از در درد و رنج که تروریسم حساس کنید. نکته غم انگیز این است که رسانههای غربی و سیاستمداران آنها با یک وسواس خاص علیه ایران هستند در حالیکه ایران تلاش برای کمک به مبارزه با تروریسم را نشان داده است. البته دشمنی غرب با ایران نیز پشتیبانی سرسخت این کشور از فلسطین و امتناع در پذیرش اوامر امپریالیسم است که هر دو گناهان نابخشودنی هستند.
وبگاه دسیدنت وییس نوشت: برای رهبر ایران زندگی مهم بوده و هر گونه مرگ غیرطبیعی یک فاجعه است و وی از حملات مدم غرب به جهان اسلام ابراز تاسف مینماید.
در ادامه این مطلب آمده است: به نظر میرسد آیتالله خامنهای امیدوار است جوان امروزی فرهیخته به درک زیبایی اسلام، انطباق این دین با مسیحیت و یهودیت، تاریخچه طولانی روابط صلح آمیز در اسلام و رد امپریالیسم و استعمار برسد.
وبگاه یاد شده در خاتمه نوشت: رهبر ایران خوش بینانه عنوان ساخت که مردم غرب عمدتا ماهیت واقعی سیاست نوین را درک میکنند و همچنین نقش آمریکا را در ایجاد، پرورش و مسلح کردن القاعده، طالبان و جانشینان آنها را درک خواهند نمود.
انتقاد وزیر جنگ اسرائیل از خلأ رهبری آمریکا در خاورمیانه و قدرتگیری ایران و روسیه
«موشه یعلون» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی ضمن هشدار درباره حضور ایران در خاورمیانه و حمایت بیشتر آمریکا از عناصر کُرد و سنی «میانهرو» در منطقه گفت، آمریکا باید نقش بیشتری را در نبرد علیه داعش ایفا کند.
روزنامه «تایمز اسرائیل» امروز شنبه به نقل از یعلون که در اندیشکده «بروکینگز» آمریکا سخنرانی میکرد، نوشت: «نبرد با داعش چالشی جهانی است و من بر این باورم که آمریکا باید فرمانده جهان غرب برای مقابله با این چالش باشد. هرچند که عدم حضور نیروی زمینی عینی غرب از یک سو مناسب است اما از سوی دیگر شکست داعش بدون حضور نیروی زمینی نیز امکان پذیر نیست.»
وی در ادامه خواهان حمایت بیشتر آمریکا از عناصر کرد و سنی میانه روی خاورمیانه شد و در این باره گفت: «نیاز است تا شما گروههای میانه روی منطقه را قدرت دهید و حضور نیروی زمینی غرب در منطقه باید گزینه آخر باشد.»
یعلون در بخشی دیگر از سخنان خود با اشتباه تاریخی نامیدن توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی، بر آنچه آن را «خطر نفوذ ایران در سوریه» نامید، تاکید کرد و بدون اشاره به ورود هزاران تروریست به سوریه با حمایت کشورهای غربی و عربی، افزود، تنها حملات خرابکارانه در دو سال گذشته در سوریه از ناحیه سپاه پاسداران ایران بوده است.
وزیر جنگ اسرائیل همچنین مدعی شد که خلأ رهبری آمریکا در منطقه منجر به ایفا نقش روسیه و تسلط این کشور در سوریه شد. همچنین مذاکرات صلح وین نیز به ایران فرصتی برای کسب قدرت و سلطه داد.
وزیر جنگ رژیم اسرائیل در خاتمه روابط نظامی آمریکا و اسرائیل را عالی توصیف کرد.
باشگاه خبرنگاران جوان:
ایران از افزایش سهم تولید نفت خود در اوپک دفاع کرد
عبدالله بدری، دبیر کل سازمان کشورهای صادر کننده نفت، اوپک در کنفرانس خبری خود پس از نشست وزرای این سازمان در پاسخ به پرسشی درباره ادعای روسیه مبنی بر خرید نفت ترکیه از گروه تروریستی داعش اعلام کرد تا کنون هیچ دلیلی مبنی بر روابط تجاری میان داعش و کشور دیگری وجود ندارد.
خبرنگار الجزیره در وین در گزارشی در این زمینه افزود: پر بودن بازار از نفت و کاهش شدید قیمت ها باعث نشد که اعضای اوپک تصمیم شجاعانه ای در نشست دیروز خود اتخاذ کنند. میزان تولید نفت کاهش پیدا نکرد و توانی برای مقابله با کاهش بهای نفت وجود ندارد.
در یکصد و هشتاد و هشتمین نشست وزراتی اوپک تصمیم گرفته شد سقف تولید فعلی بدون تغییر باقی بماند. لغو تحریم های بین المللی علیه ایران باعث افزایش سهمه اوپک در بازار جهانی نفت می شود. بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران اعلام کرد تهران آماده نیست درباره سهمیه خود تا زمان بازگشت سهمیه قبل از تحریم های خود گفتگو کند. برخی از اعضای اوپک اعلام کردند در صورتی که توازن در عرضه و تقاضای نفت مختل شود و بیش از این بهای نفت کاهش یابد، درخواست برگزاری نشست فوق العاده را خواهند داد. به نظر می رسد این وضع وابسته به گفتگو با دیگر اعضای خارج از اوپک است.
محمد الساده، وزیر انرژی قطر گفت: در حال حاضر عوامل مثبتی وجود دارد که از توازن حمایت می کند ولی این توازن لحظه ای نیست و استقرار این توازن پیش بینی می شود تا نیمه دوم سال آینده به درازا بکشد.
زنگنه گفت: ما چاه های نفت خود را آزمایش کردیم و به این اطمینان رسیدیم که این چاه ها خوب کار می کنند. ما اطمینان داریم که می توانیم یک میلیون بشکه نفت بیشتر به بازار صادر کنیم.
کورنلیا مایا، کارشناس امور نفتی گفت: روشن است که اعضای اوپک نتوانستند به توافقی دست یابند. اعضای اوپک از تصمیم عملگرایانه حمایت می کنند. در واقع هنوز برخی از مسایل حل نشده نظیر سرنوشت افزایش تولید نفت ایران پس از لغو تحریم ها و عضویت اندونزی مطرح است.
خبرنگار این شبکه افزود: گفتگوهای اوپک با تولیدکنندگان غیر از اعضای این سازمان به ویژه روسیه ارزش بیشتری به هر گونه اصلاحات در قواعد بازار خواهد داد.
نظر شما