«فلسفه و محیط زیست»، مبانی فلسفی ملاصدرا و فرانسیس بیکن

خبرگزاری شبستان:کتاب«فلسفه و محیط زیست»، مبانی فلسفی ملاصدرا و فرانسیس بیکن در حوزه اخلاق زیست محیطی است که به ارتباط مبانی و اندیشه های فلسفی با محیط زیست توجه می شود.

به گزارش خبرنگار کتاب شبستان، این کتاب نوشته دکتر «محمد بیدهندی»؛دکتر «علی کرباسی زاده» و  دکتر «محسن شیراوند»، است که در این اثربه ارتباط مبانی و اندیشه های فلسفی با محیط زیست توجه می شود. پرداختن به مباحث وجودشناسی و معرفت شناختی و نه نظریات اخلاق زیست محیطی محور اصلی کتاب است. بدین منظور، آرای دو چهره اصلی جریان های فلسفی انسان مدار و خدامدار، یعنی فرانسیس بیکن و ملاصدرای شیرازی شرح و بسط داده شده و نظرات ایشان در حوزه محیط زیست تبیین شده است. با اتکا به آرای این دو فیلسوف، موضوع انسان و طبیعت و رابطه این دو وجه همت این کتاب قرار گرفته است.

 این کتاب در چهار فصل با عنوان های ، بررسی اخلاق و کانون های اخلاق زیست محیطی و بیین و تحلیل مسئله طبیعت، تبیین و تحلیل مسئله انسان، تبیین و تحلیل مسئله طبیعت ، تبیین و تحلیلی رابطه انسان با طبیعت است.

 در بخشی از مقدمه این کتاب می خوانیم:

«بی شک یکی از اساسی ترین مشکلات بشر معاصر بحران زیست محیطی است. امروز اهمیت محیط زیست صرفا به دوستداران آن محدود نیست. بلکه بر اهمیت و نقش حیاتی که طبیعت در زندگی بشر دارد، واقف اند. متاسفانه بشر چنان با دست خویش بر پیکره طبیعت آسیب وارد می سازد که بحرانی فراگیر و کاملا جدی گریبان گیر آن شده است، تخریب لایه ازن، جنگل زدایی، آلودگی آب ها، ویران کردن جنگل ها، فرسایش خاک، پیش روی کویر و کاهش لایه های زمین کشاورزی، تهی شدن دریا ها از ذخایر آبزی ، بهره برداری بی رویه از منابع معدنی، انقراض گونه های گیاهی و جانوری شناخته ترین آسیب های زیست محیطی به شمار می روند.

در واقع بشر از پیشرفت های شگرف صنعتی که یگانه آرزوی خود را ایجاد رفاه این جهانی از منابع خداد دادی طبیعت قرار داده است و با مشاهده تغییرات و در نهایت تخریب اکوسیستم های طبیعت در پی چاره جویی افتاده است. از این رو هر چند با تاخیر بسیار طولانی بلاخره شعبه ای نوین از علم تحت عنوان اخلاق زیست محیطی  پس ریزی گردید.اخلاق زیست محیطی به عنوان یکی از شاخه های اخلاق کاربردی به مسایلی می پردازد که در پرتو رابطه انسان و محیط زیست مطرح می شود. در واقع بین حوزه نوین علمی از امتزاج و فعالیت بین رشته هایی نظیر فلسفه، الهیات، علوم زیست محیطی و علوم بیولوژیکی وارد پژوهشگاه ها و انستیتوهای علمی جهان شده است.»  

 انشارات پژوهشگاه عوم انسانی و مطالعات فرهنگی «فلسفه و محیط زیست»، مبانی فلسفی ملاصدرا و فرانسیس بیکن در حوزه اخلاق زیست محیطی نوشته دکتر محمد بیدهندی؛دکتر علی کرباسی زاده؛ دکتر محسن شیراوند را پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی را منتشر کرده است.

کد خبر 506232

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha