خبرگزاري شبستان: هفته قرآن و عترت براي اولين بار با گذشت 36سال از عمر با بركت انقلاب اسلامي ايران در راستاي تحقق منويات بنيانگذار كبير انقلاب اسلامي ايران امام خميني(رحمت الله عليه)، مقام معظم رهبري(مدظله العالي) و اهداف و سياست ها و راهبردهاي منشور توسعه فرهنگ قرآني و با هدف تولید فعالیت های قرآنی به همت معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در هشت استان كشور از جمله مازندران برگزار مي شود.
پيرامون بررسی تاثیر برپایی هفته قرآن و عترت در سطح شهرهاي استان مازندران با حجت الاسلام علي غفاري، مدير حوزه علميه خواهران مازندران به گفتگو نشسته ایم که حاصل آن را می خوانید:
-بفرماييد به نظر شما براي برگزاري هرچه باشكوه ترهفته قرآن و عترت در اين استان چه بايد كرد؟
قرآن و عترت يك وجه مشتركي است در انسجام اجتماعي جامعه ديني براي همه دستگاهها، نهادها، بخش هاي عمومي و خصوصي كه ضرورتا بايد هم افزايي بين دستگاه هاي دولتي و مردمي بطور كلي آنهايي كه در حوزه قرآن و عترت فعاليت مي نمايند، به وجود آيد.
برگزاري اين هفته با گستره استاني طبيعتا وظيفه يك دستگاه خاص نيست و از عهده آن خارج خواهد بود لذا پيشنهاد مي كنم ترويج فعاليت هاي قرآن و عترت با ضرورت هم افزايي صورت پذيرد.
-برگزاري اين هفته در سراسر استان چه نتايج و بركاتي را به همراه خواهد داشت؟
اينكه برگزاري اين هفته چه نتايج و آثاري را به همراه خواهد داشت حداقل آن اين كه فضا سازي به عنوان يكي از مشوق هاي خوب براي پاي كار آمدن همگان، ايجاد مي شود؛ اگر چه در طول سال موضوع قرآن و عترت بايد در راس امور باشد.
قانون اساسي زندگي ما برگرفته از قرآن و عترت است و هفته قرآن و عترت در واقع برجسته كردن فعاليت ها و ارائه گزارش از فعاليت هايي كه در حوزه قرآن و عترت صورت گرفته به شكل هاي مختلف است و خود اين يك فضاي جديد ايجاد مي كند كه ديگران تشويق شوند و ايجاد انگيزه مي كند كه ديگران هم وارد ميدان شوند.
به طور مثال وقتي به كتابخانه مراجعه مي كنيم همگان در حال مطالعه هستند و كسي نمي خوابد اين بدان معني است كه فضا ايجاب مي كند به مطالعه بپردازيد و هفته قرآن و عترت فرصت مناسبي ايست كه اين فضا سازي ايجاد شود.
-با توجه به برگزاري يادواره شهداي قرآني مازندران و جشنواره هاي متعدد با موضوع قرآن و عترت ، لطفا نظر خويش را دراين خصوص بفرماييد كه بكارگيري ابزار هنر براي معرفي قرآن زيبا ترين اثر خالق هنر و هنرمندان خداوند متعال چه اثراتي را به همراه خواهد داشت؟
در رابطه با ابلاغ آموزه هاي ديني اعم از قرآن و عترت بايد بپذيريم حكومت اسلامي هستيم و قرار نيست در حكومت اسلامي غير از قرآن و عترت مطلب ديگري را كه اساس و ريشه ندارد براي مردم بازگو نماييم و مي طلبد از همه ابزارهاي مفيد از جمله فضاي مجازي، پيام كوتاه، بيلبردها و هنرهاي تجسمي بهره گيريم چرا كه قرآن ريم هم از جنبه هاي مختلف هنري نظير ضرب المثل ها، هجاها، قافيه بندي، ارائه معقولات به شكل محسوسات، براي رساندن پيام خودش استفاده مي نمايد.
بهره گيري از هنر يكي از ابزارهاي بسيار خوب است كه مي تواند براي جامعه مفيد باشد چرا كه مسايل و موضوعات نظري را سمعي و بصري مي كند.
بيش از 70درصد گيرايي انسان بصري است و تجسم يك موضوع در ذهن مخاطب بيننده و شنونده زمينه ماندگاري آن پيام را فراهم مي كند.
در هر موضوعي يك سري از انسان ها، انسان هاي مطرح و پيش قراول آن حوزه هستند كه بايستي از آنها به بزرگي ياد شود؛ در واقع بنا داريم الگوهايي را معرفي نمائيم و ديگراني كه ناظر به صحنه هستند در قضاوت هاي آتي خودشان اين رفتار ما را با پيشكسوتان آن حوزه مورد بررسي قرار مي دهند، كه موثر است.
شهدا حوزه قرآن و عترت انسان هاي توانمندي بودند كه به شهادت رسيدند و معرفي اين مردان خدايي مي توانند يك ملاك خوبي براي نسل هاي حال و آينده باشند.
قرآن كريم به پيغمبر(صلي الله عليه وآله وسلم) مي فرمايد وذكر ابراهيم وذكر موسي ...اي پيغمبر ياد بيار از ابراهيم ياد بيار از موسي، اين بدان معني است كه از بزرگ مردان بايد به بزرگي ياد شود. قطعا يادكردن از شهدا به عنوان مصاديق برجسته تربيت يافتگان قرآن و عترت، امري ضروري است كه مي تواند اعتماد ساز و الگو ساز باشد.
-به نظر شما مردم و مسئولين نهادهاي دولتي و غير دولتي در قبال هرچه بهتر برگزار شدن برنامه هاي اين هفته چه وظايفي دارند؟
پرداختن به فعاليت هاي مرتبط با قرآن و عترت وظيفه همگاني است اما براي انجام كاري بايد تقسيم وظيفه صورت گيرد تا از موزي كاري احتمالي جلوگيري شود. حركت براي تعالي آموزه هاي قرآن و عترت نيازمند هم افزايي است.
اگر از انجام يك سري برنامه هايي كه موجب هدر رفت انرژي و توان دستگاه ها مي شود جلوگيري بعمل آيد قطعا دستيابي به اهداف عاليه در آن حوزه خاص، حاصل مي شود.
برنامه ريزي براي هفته قرآن و عترت نبايد صرف گزارش دهي براي يك دستگاه و ارگان خاص باشد بلكه بايد پذيرفت همه نهادها و دستگاه ها و ارگان هاي استان عضوي از پيكره بزرگ جامعه ديني هستند و در صورتي جامعه ديني در نظر ديگران زيبا خواهد بود كه اسم با مسمي داشته باشد يعني اسلامي بودن در عمل و رفتار مسلمانان مشهود باشد.
-جهت نشر و ترويج فرهنگ قرآني و سبك زندگي ديني چه پيشنهاداتي داريد؟
متوليان امر قرآن و عترت به عنوان تابلو و پيشاني پيام هاي قرآن و عترت هستند و اگر قرار است به مردم بگوييم سبك زندگي اسلامي اين است بايد اين گونه عمل كنيم حتما بايد خودمان عامل به آن باشيم. حوزه هاي علميه، تبليغات اسلامي، اوقاف و امورخيريه، فرهنگ و ارشاد اسلامي و دانشگاه ها در درجه اول متوليان امر قرآن و عترت قرار دارند و كارگزاران نظام در مرتبه دوم قرار دارند كه خود بايد عامل باشند.
اگر مردم آثار و پيام هاي قرآني و اهل بيت عصمت و طهارت(عليهم السلام) را در رفتار ما ببينند خود به خود شيفته اسلام خواهند شد و لازم نيست آنها را به اجبار به كاري وادار نماييم.
به طور مثال اگر خانم بدحجاب رفتار نيكويي از يك فرد محجبه مشاهده نمايد كه با فطرت، احساس و عواطف او سازگار باشد قطعا با ميل و رغبت، حجاب را مي پذيرد.
اينكه يك سري از حرف هاي قرآن و اهل بيت(عليهم السلام) مسايل كليدي است، تعارف نيست؛ خداي متعال مي فرمايد«لِمَ تَقُولُونَ مَا لَا تَفْعَلُونَ چرا مي گوييد و عمل نمي كنيد». و يا امام صادق(عليه السلام) مي فرمايد«كونوا دُعاةً لِلنّاسِ بِغَيرِ ألسِنَتِكُم مردم رابه سوي خدا دعوت كنيد نه با زبان بلكه با رفتار».
دين يك امر قلبي است و با پذيرش مدتين، دين تحقق پيدا مي كند و پذيرش هم يك امر قلبي است لذا اگر قرار است حرف از سبك زندگي بزنيم بهترين كار اين كه مسئولين در هر مرتبه شغلي ابتدا خودشان اهل عمل شوند.
پيامبر اسلام حضرت محمد(صلي الله عليه وآله وسلم) با اهل عمل بودن مردم شبه جزيره عربستان كه قتل و غارت را افتخار مي دانستند مجاب نمود كه به خاطر حفظ دين مهاجرت نمايند. اين در رابطه با امام خميني(رحمت الله عليه) همه صادق است چراكه بسياري از شهدا حتي يكبار امام راحل را ملاقات نكردند اما شيفته آن حضرت بودند.
امروز نيز مقام معظم رهبري(مدظله العالي) در گردنه هاي خطرناك نظام زمانيكه تمام دستگاه ها كاري از پيش نمي برند، ورود پيدا مي كنند با يك سخنراني تمام ملت ايران اسلامي را همراه مي كنند و اين به خاطر اين كه حضرت آقا خودشان اهل عمل هستند.
-براي مهجوريت زدايي از قرآن و غربت زدايي از اهل بيت(ع) چه برنامه هايي را پيشنهاد مي كنيد؟
براي رفع مهجوريت از قرآن بايستي قوانين جامعه را منطبق با احكام قرآن و اهل بيت(عليهم السلام) نماييم و بايد بپذيريم بخشي از قوانين ما كپي برداري از جوامع ديگر است؛ قالب ما مسلمانان يك قالب خاص است و در درجه اول در تمامي زمينه هاي سياسي، اجتماعي، اقتصادي و... بايد قوانين متضاد جمع آوري شود.
امروز مشكل عمده اقتصادي اينكه مدل هاي اقتصادي ما غير اسلامي است؛ محور تمام فعاليت هاي اقتصادي بحث بهره است كه بهره مستقيم در نظام اقتصادي اسلامي ربا و حرام است و يا اينكه سن ازدواج با لا و پائين مي شود، آمار طلاق زياد مي شود و... كه همه اينها به جهت درست عمل نكردن دستورات اسلام است.
در مسئله كسب و كار هم همين طور است به عنوان مثال معبري كه براي عبور پياده ها در بازار معين مي شود حق عابر پياده است اما كسبه ويترين خودشان را در آنجا جانمايي مي كنند و حق عابر را غصب مي كند كه اين نادرست است و بايد جلوي آن گرفته شود و ظاهر شهر كه با اسلام مطابقت ندارد.
اينكه مي گويند قرآن مهجور است به اين معنا نيست كه قرآن را براي سفر، عروسي و ... فقط استفاده مي كنيم بلكه بدين معني است كه قرآن بايد در تمام شريانات زندگي محسوس باشد و در واقع در نگاه مسلمان بايد قرآن و احكام اسلام را مشاهده نماييم.
اينكه پيغمبر(صلي الله عليه وآله وسلم) شكايت مي كند به اين معناست كه فقط با برگزاري مسابقات قرآن و تلاوت آيات اين كتاب آسماني نمي تان قرآن را از مهجوريت درآرد بلكه با بررسي آيات در مي يابيم « لِیَقومَ النّاسُ خدا مي فرمايد قرآن را فرستاديم تا مردم عدالت را پياده كنند» اگر قرآن عملي بشود ديگر قرآن در مهجوريت نخواهد بود. قرآن خواندن خوب است اما كافي نيست.
قرآن و اهل بيت(عليهم السلام) با هم هستند و به گفته پيغمبر(صلي الله عليه وآله وسلم) در حديث ثقلين اين دو گوهر تابناك تا قيامت از هم جدا نمي شوند و با تمسك به اين دو هرگز گمراه نخواهيم شد.
-آيا اطلاع رساني و تبليغات جهت حضور پورشور مردم و مسئولين در برنامه هاي هفته قرآن و عترت مازندران را در برنامه هاي كاري شما جانمايي خواهد شد؟
از وظايف ذاتي حوزه علميه است كه براي قرآن و عترت گام بردارد و اگر برنامه اي با موضوع قرآن و عترت ويژه هفته قرآن و عترت مازندران براي حوزه تعريف شود نسبت به انجام شايسته آن اهتمام خواهيم داشت.
-به نظر شما اهميت نصب المان ها و يادمان هايي با موضوع قرآن و عترت در سطح شهرهاي استان چه مي باشد؟
قبل از همه كارها بايد فرهنگ قرآن و عترت را نهادينه نمائيم. فرهنگ يعني رفتار عمومي، اقبال به سمت قرآن و عترت باشد و آنجايي كه مردم بپذيرند قبل از اينكه المان بزنيم بايد كاري كنيم مردم خودشان بپذيرند كه بايد در اين حوزه ورود پيدا كنند.
شخصا نگراني دارم المان زده شود و در سايه همان المان، حريم قرآن و اهل بيت(عليهم السلام) شكسته شود كه پسنديده نيست.
- جاي خالي چه برنامه اي در هفته قرآن و عترت مازندران محسوس است لطفا بفرماييد؟
با مشاهده برنامه هاي هفته قرآن و عترت در قالب برگزاري يادواره شهداي قرآني، همايش قرآن پژوهي ، جشنواره شعر و ادبيات قرآني، حمايت ازپايان نامه ها، انتشارات، مقالات، نشريات، فضاي سايبري(رونمايي كتاب و ...)، جشنواره هنرهاي تجسمي(عكس، خوشنويسي، نقاشي، جشنواه صنايع دستي، جشنواره هنرهاي نمايشي، تئاترهاي خياباني و صحنه اي و نمايشنامه نويسي،جشنواره فيلم كوتاه و فيلمنامه نويسي، برپايي نشست ها و محافل انس با قرآن و مسابقات تلاوت، حفظ قرآن، مسابقه آواها، نغمات، سرود، تواشيح، اذان و تجليل از فعالان قرآني، برپايي فروشگاه و نمايشگاه قرآني(كتاب، رسانه هاي ديجيتال، حجاب و عفاف)، نواخته شدن زنگ انشاء با موضوع قرآن و عترت و نصب المان ها و برپايي نشست هاي قرآني اين مهم برداشت مي شود كه دستگاه فرهنگ و هنر استان با رويكرد دستگاه متبوع يك سري برنامه هاي روتين را اعلام نموده كه برگزاري برخي از برنامه ها ضرورت ندارد همچنين بين دستگاه ها متناسب با وظايف آنها، سهم مناسبي تعيين نشده است.
اگر بنا به ايجاد هم افزايي بين دستگاه ها براي برگزاري هرچه باشكوه تر اين هفته در استان است، بايستي با توجه به اينكه تمامي دستگاه ها بودجه فرهنگي دارند و بخشي از آن مي تواند به قرآن و عترت اختصاص يابد، با تقسيم متوازن برنامه ها بين دستگاه ها، از ظرفيت همگان براي برگزاري هفته قرآن و عترت مازندران بهره گرفته شود.
نبايد يك سري نسخه واحد براي تمام استان ها پيچيده شود بلكه بايد يك قدرت مانور در اختيار مديران استاني قرار داده شود تا با توجه به ظرفيت هاي بومي هر استان برنامه هايي با موضوع قرآن و عترت و مطابق با زندگي، بوم، آداب و رسوم و... برگزار شود.
البته بايد مراتب قدرداني را از زحمات اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي مازندران جهت برنامه ريزي براي برگزاري هفته قرآن و عترت در ديار علويان، ابراز داشت. چراكه هر شمعي كه براي تعالي آموزه هاي قرآن و اهل بيت(عليهم السلام) روشن شود، درخورتحسين و شايسته است.
جشنواره قصه هاي قرآني و تقدير از برترين ها، جشنواره فيلم و انيميشين(كوتاه و بلند) مبتني بر آموزه هاي قرآني و روايات و تقدير از برترين ها، گردشگري از ديدگاه قرآن و عترت، همايش دين و طبيعت، اجلاس دشمن شناسي از منظر قرآن و اهل بيت(عليهم السلام)، هم انديشي روش شناسي نفوذ دشمن از ديدگاه قرآن و عترت، قدرت هاي نرم مسلمين از ديدگاه آيات و عترت، گفتمان روش شناسي تبليغ از منظر قرآن و اهل بيت(عليهم السلام)، نمايشگاه حجاب و عفاف مبتني بر اسلام و اديان ابراهيمي، يك ساعت ميهمان قرآن، روز لبيك به قرآن و همايش تقدير از آثار فاخر قرآن و عترت استان در پنج سال گذشته از جمله برنامه هايي است كه مي توان در هفته قرآن و عترت مازندران جانمايي شود.
نظر شما