توضیحات جابری انصاری درخصوص کمیته حقیقت یاب فاجعه منا، بحران سوریه و روابط ترکیه و اسراییل

خبرگزاری شبستان: سخنگوی وزارت امور خارجه در دومین نشست خبری خود در جمع خبرنگاران پاسخگوی سوالات آنها بود و به بررسی فرایند کمیته حقیقت یاب فاجعه منا و نحوه مبارزه ایران با تروریسم و روابط اخیر ترکیه و رژیم صهیونیستی پرداخت.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، حسین جابری انصاری، سخنگوی وزارت امور خارجه امروز در نشست خبری با خبرنگاران درخصوص فاکتورهای ایران برای مبارزه با تروریست گفت: در مکانیزمی که در قطعنامه اخیر پیش بینی شده و در روند گفتگوهای وین 1 و 2 بحث شده است موضوع اصلی مشخص کردن گروههای تروریستی و گروههای معارض مصالحت جوی سوری است.

وی ادامه داد: روندی که در وین در حال شکل گیری بود و در قالب قطعنامه هم عنوان و تفکیک شده است براساس گفتگوهای سوری سوری شکل گرفته است. بنابراین یک طرف این گفتگوها دولت سوریه و طرف دیگر گروههای معارض مصالحت جو هستند که بایستی گفتگو کنند و براساس نتیجه این گفتگوها روند آشتی و آرامش در سوریه به وجود آید و این طبیعی است گروههایی می توانند در روند گفتگو شرکت کنند که تروریست را نفی می کنند و موضع آشکاری در این برهه دارند هیچ دولتی با گروههای تروریستی مذاکره نخواهد کرد و این حق طبیعی دولت سوریه است.

وی در پاسخ به سوال شکل گیری کمیته حقیقت‌یاب در مورد فاجعه منا بیان کرد: در فاجعه منا دولت عربستان سعودی مسئولیت حقوقی، اخلاقی و انسانی را عهده‌دارند و جمهوری اسلامی از مجاری مختلف دیپلماتیک و هم در گفتگوهای دو جانبه و چند جانبه از ظرفیتهای مختلفش برای پذیرش این مسئولیت از سوی دولت عربستان استفاده کردیم همه این مکانیزمها به نحوی است که باید توافق در دولتی که در سرزمینش این اتفاق افتاده صورت بگیرد در غیر اینصورت این موضوع در حد اعلام موضع باقی خواهد ماند.

سخنگوی وزارت امور خارجه درخصوص صحبت‌های اخیر چند تن از اعضای کمیسیون اصل 90 درخصوص برخی از تخلفات در سفارتخانه‌های ایران و موضوع سرکشی این کمیسیون گفت: مطابق قانون اساسی مجلس شورای اسلامی اختیاراتی را در رابطه با شکایت شهروندان و جمهوری اسلامی از نهادهای وابسته دارد و ما به این سازوکار قانونی و اصولی پایبند هستیم و در این چارچوب نهایت همکاری را با مجلس شورای اسلامی و کمیسیون اصل 90 مجلس خواهیم داشت البته بعد از اعلام این مساله به شکل کلی وزارت امور خارجه از کمیسیون اصل 90 درخواست کرد مستندات خود را ارایه دهند.

وی ادامه داد: تنها در ارتباط با یکی از نمایندگی های جمهوری اسلامی مستنداتی ارایه شده است که پرونده آن در اختیار وزارت امور خارجه قرار دارد و بررسی هایی دقیق نیز انجام گرفته است اما ادعایی که اعلام شده بود صورت قانونی نداشت و یکسری دعوای شخصی بود که در قالب یک ادعای قانونی مطرح شده بود و جمع بندی این بود که این گزارش از دقت لازم برخوردار نیست بعد از این موضوع تعدادی از اعضای کمیسیون امنیت ملی جمهوری اسلامی درخواست داشتند که سفرهایی را برای دیدار میدانی و حضوری از نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران داشته باشند که در این راه نهایت همکاری توسط وزارت امور خارجه انجام شد و تعداد زیادی سفر نیز صورت گرفت و هیچ یک از این هیئت‌ها گزارشی بر نقض قانون یا مشکلات اساسی ارایه نکرد.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درخصوص بهبود شرایط روابط ترکیه و اسراییل با توجه به تنش موجود در منطقه اظهار کرد: روابط ترکیه و رژیم صهیونیستی از فراز و نشیب زیادی برخوردار بوده است و در چند سال گذشته و در حادثه ای که برای کشتی ترکیه در عملیاتی که رژیم صهیونیستی انجام داد و تعدادی از اتباع ترکیه را کشت، ترکیه شروطی را اعلام کرد: و از آن به بعد روابط دو طرف در یک حالت تعلیق قرار گرفت اما روابط همچنان بین دو  طرف وجود داشت.

وی اظهار کرد: آنچه از نظر ایران مهم است این است که دولتهای اسلامی می‌بایستی سیاستهایی را اتخاذ کنند که هم منافع خودشان و هم منافع دولتهای اسلامی و حقوق طبیعی ملت فلسطین تحت تاثیرات منفی قرار نگیرد روابط ترکیه با اسراییل تصویر خوبی به منطقه ارایه نمی‌کند و امیدواریم که دولت ترکیه با اتخاذ سیاست‌هایی در رابطه با همسایگان خود در زمینه حل مشکلات موجود را در منطقه فراهم آورد.


جابری انصاری درخصوص موضع جمهوری اسلامی نسبت به تشکیل ائتلاف اسلامی ضدتروریست به رهبری عربستان گفت: جمهوری اسلامی ایران سیاست ثابتی در رویارویی و مبارزه با تروریسم دارد و بیشترین هزینه‌ها را در حملات یک دهه اخیر در سطح منطقه پرداخت کرده‌اند بنابراین براساس این سیاست ثابت از هرگونه اقدام و رویارویی با تروریست استقبال می‌کنیم اما موثربودن اقدامات در رویارویی با تروریست منوط به درنظر گرفتن برخی مسایل ضروری و اساسی می‌باشد. نخست اینکه شعاری که داده می شود با عملکردها منطبق باشد و چند محور کردن و چند استانداردی وجود نداشته باشد انطباق شعارها و تیترها با عملکردها بسیار حائز اهمیت است.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: نکته اساسی دوم از دید جمهوری اسلامی ایران این است که در هر گونه اقدام علیه تروریست تمامیت ارزی و حاکمیت ملی دولتهایی که در سرزمین آنها خطر تروریست وجود دارد مورد توجه قرار بگیرد و قوانین بین‌المللی نیز مورد توجه و اهتمام باشد. اگر این مسایل مورد توجه قرار بگیرد جمهوری اسلامی ایران براساس سیاست ثابت و اصول خودش در مبارزه با تروریست از هرگونه اقدامی استقبال می‌کنند.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درخصوص معرفی سفیری از سوی دولت عربستان در ایران بیان کرد: بررسیها براساس سازوکارهای موجود انجام شده است و پاسخ نیز به دولت عربستان اعلام شده و به زودی شاهد پاسخ عربستان خواهیم بود.

جابری انصاری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آقای ظریف در مصاحبه‌ای اعلام کرده‌اند که در حال دریافت پیامهای از سوی واشنگتن هستیم که اغلب آنها منفی می باشد، این موضوع چه میزان به عدم پایبندی امریکا به برجام تاثیر دارد اظهار کرد: گفتگو در قالب برجام براساس تغییر فضای استراتژیک، سیاسی و روانی موجود بین دو طرف نبوده طبیعی است که ما با طرفی مذاکره می کنیم که تاریخی طولانی از بی‌اعتمادی و اقداماتی که بر علیه ایران چه قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب اتفاق افتاده است را دارد. در چنین فضایی مذاکرات با نهایت دقت و براساس پیچیدگی های اصل سیاست است. وزارت خارجه با دقت کامل و با در نظر گرفتن سروهای متفاوت و احتمالات مختلف سیاست خود را اتخاذ کرده و در چارچوب منافع مشخص جمهوری اسلامی ایران این مسیر را برای خودش تعریف کرده است و این مسیر را با نهایت دقت و توجه به همه مسایل انجام خواهد داد. ملاک ما انجام تعهدات دولت آمریکا در مسیر برجام است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درخصوص اصرار آمریکا به موضوع فروش آب سنگین اضافی قبل از اجرایی شدن برجام و خارج از عرف بودن آن گفت: درخواستهای آمریکا از ایران ملاک عمل نیست و ایران براساس تعهداتی که در برجام بوده است اقداماتی را انجام می‌دهد. هرگونه درخواستی خارج از توافقات پذیرفته نخواهد شد مگر اینکه در سازوکارهایی که در قالب برجام آمده است انجام گیرد.
 



 

کد خبر 509329

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha