خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: همکاری های ایران و روسیه تنها به مراودات تجاری و اقتصادی خلاصه نمی شود و در مباحث دیگر هم بسیاری از شرکت های روسی آمادگی خود را برای همکاری و مشارکت با ایران اعلام کرده اند؛ یکی از این حوزه ها ساخت نیروگاه های برق است در همین زمینه شرکت دولتی فناوری های روسیه موسوم به «روستک» از آغاز مقدمات برای ساخت نیروگاه حرارتی 1400 مگاواتی در ایران خبر داده است. ایرنا در این باره گزارش داده است که: "شرکت دولتی فناوری های روسیه در بیانیه ای اعلام کرده است: این شرکت دولتی و شرکت های زیر مجموعه آن با توجه به انتظار عمومی برای لغو تحریم های بین المللی در مورد ایران، برای افزایش حضور خود در این کشور برنامه ریزی کرده است. از جمله این اقدامات آغاز مقدمات احداث نیروگاه حرارتی 1400 مگاواتی در ایران توسط شرکت «تکنوپروم اکسپورت» وابسته به شرکت فناوری های روسیه است. این نیروگاه دارای چهار بلوک 350 مگاواتی خواهد بود. در بیانیه روستک گفته شده است که این شرکت ایران را در اولویت برنامه های خود برای توسعه طرح های صنعتی و تجاری می داند.در زمان حاضر همکاری های مراکز وابسته به این شرکت با ایران در عرصه هایی همچون انرژی و صنعتی که از موقعیت خوبی برخوردارند افزایش می یابد. این شرکت سابقه دیرینه همکاری با ایران دارد و علاقمند به اجرای طرح های مشترک است و لغو تدریجی تحریم ها در مورد ایران امکان تسریع در همکاری ها با این کشور را فراهم می کند."
این در حالی است که هوشنگ فلاحتیان، معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی آخر آذر ماه سال جاری در گفتوگو با ایسنا از امضای سه تفاهمنامه با روسیه خبر داده و گفته است: "براساس یکی از این توافقات قرار است که روسها نیروگاه حرارتی به ظرفیت 1400 مگاوات همراه با سیستم آبشیرینکن در بندرعباس احداث کنند. این نیروگاه قابلیت شیرینسازی 200 هزار متر مکعب آب در شبانهروز برای بندرعباس را دارد، اظهار کرد: راندمان این نیروگاه بالای 40 درصد است. قرار بر این است که این طرح با تامین مالی از سوی فاینانس روسیه به صورت کلید در دست و با رعایت مقررات ساخت داخل انجام شود. مسئولیت اصلی این طرح بر عهده شرکت تکنوپروم اکسپورت است. براساس این تفاهمنامه بحث سنکرون کردن شبکه برق ایران و روسیه به امضا رسیده است و قرار بر این است که در مرحله اول از مسیر آذربایجان این اتصال ایجاد شود. در مراحل بعدی قرار است که شبکه برق ایران از مسیر ارمنستان، گرجستان و ترکیه به روسیه برسد به طوری که از این راه امکان مبادلات برقی ایجاد شود. قرار بر این شده که روسیه مطالعات مربوط به آبهای ژرف در مناطق شرقی و فلات مرکزی ایران را انجام دهد. آبهایی که در عمق بیش از 1000 متری در مناطق کویری ایران قرار دارند را آبهای ژرف مینامند و با توجه به اینکه روسیه دارای یک تکنولوژی برای شناسایی این نوع آب است لذا در این تفاهمنامه انجام مطالعات میدانی توسط روسیه با خط اعتباری کشور در نظر گرفته شده است."
این گزارش می افزاید: ایرنا گزارش داده است که: "شرکت فناوری های روسیه همچنین از توافق شرکت «تکنوپروم اکسپورت» با ایران برای احداث یک نیروگاه حرارتی دیگر در ایران با دو واحد 350 مگاواتی خبر داد و اعلام کرد که قرار است با مشارکت روسها چهار نیروگاه حرارتی دیگر در ایران نوسازی شود. ارزش این قراردادها حدود 4 میلیارد و 800 میلیون دلار اعلام شده است. علاوه بر اینها روستک پروژه هایی را در عرصه ساخت تجهیزات ویژه بخش های انرژی برای بومی سازی در ایران بررسی می کند.به عنوان مثال شرکت «اویل توربو کمپرسور» وابسته به روستک، بومی سازی تولید موتورهای ویژه پمپاژ گاز با قدرت 16 مگاوات در ایران را بررسی می کند."
یادآور می شود: سال گذشته هوشنگ فلاحتیان، معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی درخصوص توافقنامه همکاری ایران و روسیه در احداث نیروگاههای حرارتی گفته بود که این توافقنامه حدود ۵ میلیارد دلار است و در قالب توافقنامهای که میان ایران و روسیه صورت گرفته مقرر شد تمام وزارتخانههایی که طرح و برنامه دارند در قالب این توافقنامه آن را اجرایی و ارائه کنند. در مفاد این توافقنامه مقرر شد که شرکت مجری روسی پیشنهاد مالی و اقتصادی و فنی خود را برای احداث یک نیروگاه 1400 مگاواتی (4 واحد 350 مگاواتی) در بندرعباس به ایران ارائه کند. یکی دیگر از مفاد این تفاهمنامه افزایش ظرفیت نیروگاه سهند تبریز (2 واحد 350 مگاواتی) به 700 مگاوات بود که در صورت عدم مخالفت از سوی محیط زیست شرکت مجری روسی پیشنهادهای خود را ارائه کند.
نظر شما