خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: سه ماه و 10 روز می شود که از حادثه منا میگذرد اما همچنان عربستان در پاسخ به کشورهایی که جانباختگانی در این حادثه داشته اند سکوت کرده است. کشورمان بلافاصله بعد از ایم سانحه در پی وضعیت جانباختگان و خادثه دیدگان این اتفاق بود و پیگیریهای مدامی را انجام می داد در همین راستا برای روشنتر شدن دلایل این اتفاق هم خواستار تشکیل کمیته حقیقت یاب شده بود اما این تقاضای ایران هم از سوی عربستان نادیده گرفته شده است. عدم پاسخگویی عربستان درباره این فاجعه حتی اعتراض رسانه های خارجی و غربی را نیز در پی داشته و آنها نیز اعلام کرده اند که عربستان در ارایه آمار واقعی از این حادثه پنهان کاری می کند.
بنابراین گزارش، فارس به نقل از روزنامه واشنگتنپست نوشته است: "واضح است که هزاران زائر حج در 24 سپتامبر در «منا» عربستان جان خود را از دست دادند، اما دولت سعودی همچنان بر روایت خود تکیه دارد و میگوید که 764 نفر در این حادثه جان باختند. آماری که عربستان بیان میکند، رقمی است که دو روز بعد از وقوع این حادثه اعلام شد. ارقامی که دولتهای مختلف مسلمان درباره تلفات این فاجعه اعلام کردند، بسیار بیشتر از آنچیزی است که عربستان سعودی اعلام کرده است. ایران اعلام کرد که بیش از 460 نفر از زائران ایرانی در این فاجعه جان خود را از دست دادند. محاسباتی که خبرگزاری آسوشیتدپرس و خبرگزاری فرانسه درباره تلفات این حادثه صورت دادند، بیش از دو هزار نفر بوده است و این در حالی است که صدها نفر نیز مورد شمارش قرار نگرفتند. قرار بر آن شد که تحقیقاتی در این زمینه صورت گیرد اما پیشبینی یک تحقیقات سریع و منصفانه درباره این حادثه، بسیار ضعیف است زیرا عربستان سعودی توانمندی شفافیت و مسئولیتپذیری و پاسخگویی را ندارد. نتیجه مهمی که میتوان از این رخداد گرفت این است که مسلمانانی که قصد شرکت در مراسم پنج روزه سالیانه شرکت در مناسک حج را دارند، باید آگاه باشند که تا زمان اعمال اقداماتی برای کنترل بهتر جمعیت، در واقع زندگی خود را با شرکت در این مراسم در معرض خطر قرار میدهند. گستاخی و عداوت عربستان سعودی در مقابل زائران حج به ویژه زنان بسیار زیاد است. آمادگی ضعیف زائران به همراه موانع زبانی جزء مشکلات چشمگیر به حساب میآید. بسیاری از پیشاهنگان پسر و سربازانی که بر زائران نظارت دارند و آنها را راهنمایی میکنند، تنها قادر به انگلیسی صحبت کردن هستند. کشورهای مسلمان و عربستان سعودی باید تحقیقاتی شفاف و روشن درباره فاجعه منا صورت دهند و برنامهریزیهایی را برای یک هماهنگی مفصل و بینالمللی حج در آینده آغاز کنند. تنها بقای زائران در خطر نیست بلکه پادشاهی سعودی نیز در معرض خطر قرار دارد."
این گزارش می افزاید: مهر آذرماه سال جاری نوشته است که: "شمار قربانیان منا ۳ برابر رقم اعلامی عربستان است. در حالی که دولت ریاض همچنان سعی بر کوچکنمایی حادثه تاسف بار حج امسال دارد. آمار جدیدی که از سوی خبرگزاری «آسوشیتد پرس» ارائه شده است، شمار قربانیان حادثه منا را ۲۴۴۱ نفر اعلام کرده که سه برابر رقم ادعا شده از سوی دولت ریاض است. رقم اعلام شده از سوی آسوشیتد پرس با تکیه بر گزارش های تهیه شده از سوی رسانه های رسمی و اظهارات مقام های دولتی ۳۶ کشور از مجموع ۱۸۰ کشوری که شهروندانشان در حج امسال حضور داشته اند، به دست آمده است. این در حالی است که عربستان سعودی تعداد قربانیان حادثه منا را ۷۶۹ نفر اعلام کرده و از ۲۶ سپتامبر تا کنون تغییری در آن ایجاد نکرده است. بر اساس گزارش آسوشیتد پرس، ایران بیش از هر کشور دیگری در این حادثه متضرر شده است. شمار حاجیان ایرانی قربانی شده در صحرای منا، ۴۶۴ نفر اعلام شده و بعد از آن به ترتیب کشور مالی با ۳۰۵ نفر و نیجریه با ۱۹۰ قربانی قرار دارند. بنگلادش، اندونزی، هند، کامرون و پاکستان نیز کشورهایی هستند که طبق گزارش آسوشیتد پرس شمار قربانیان آنها بین ۱۰۲ تا ۱۳۷ نفر اعلام شده است. با توجه به اینکه آمار اعلام شده توسط آسوشیتدپرس با آنچه در واقع بوده نیز مغایرت دارد ولی نشان دهنده کذب بودن آمارهای اعلامی آل سعود است."
یادآور می شود: فاجعه منا در ۲ مهر ۱۳۹۴ برابر با ۲۴ سپتامبر ۲۰۱۵ میلادی و ۱۰ ذیحجه ۱۴۳۶ قمری همزمان با عید قربان در مراسم رمی جمرات در «خیابان ۲۰۴» نزدیک تقاطع آن با «خیابان ۲۲۳»، در منطقه منا، شهر مکه، عربستان سعودی رخ داد.ازدحام حجاج باعث کشته شدن دستکم ۲٬۲۳۶ نفر شد.هنوز آمار دقیق تلفات این حادثه رسماً اعلام نشده است. مقامات رسمی عربستان ۲ روز پس از وقوع حادثه تعداد جانباختگان را ۷۶۹ نفر اعلام کردند. بر اساس مجموع آمار استخراجشده از گزارشهای جداگانهی کشورها، تعداد فعلی جانباختگان ۲٬۴۲۷ نفر است.
تعداد جانباختگان ایرانی در این حادثه ۴۶۴ نفر اعلام شده که از این تعداد ۱۳ نفر مفقودند و ۴۹ نفر هم در قبورالشهدای مکه دفن شدهاند.ایران با ۴۶۴ جانباخته، بیشترین کشته شناساییشده را در آسیا داشتهاست. بر اساس آمار به دست آمده، مالی با ۳۰۸، نیجریه با ۲۷۴، مصر با ۱۹۰، بنگلادش با ۱۳۷ و اندونزی با ۱۲۹ جانباخته پس از ایران بیشترین تلفات را داشتهاند. این واقعه مرگبارترین رویداد تاریخ حج است. واقعه سال ۱۹۹۰ دیگر حادثه حج با بیش از هزار کشته بود که در آن ۱۴۲۶ زائر جان باختند. رویداد سال ۱۹۹۰ هم در مسیر رمی جمرات اتفاق افتاد. رمی جمرات چندین بار دیگر نیز چندصد کشته بهجا گذاشتهاست؛ از جمله، در سال ۲۰۰۶ میلادی، بیش از ۳۶۰ نفر از حجاج بر اثر ازدحام جمعیت هنگام اجرای مراسم رمی جمرات کشته شدند. کمترین آمار گزارش شده از تلفات ۲٬۲۳۶ نفر است در حالی که خبرگزاری آسوشیتد پرس کشته شدن ۲٬۴۱۱ نفر را تأیید کرده است. رسانههای ایرانی نیز به نقل از سعید اوحدی، رئیس سازمان حج و زیارت، شمار کلی جانباختگان را حدودا ۷۷۰۰ نفر گزارش کردهاند و با استناد به آمار غیررسمی و مشاهدات میدانی اعلام کردهاند این آمار به بیش از ۸۰۰۰ نفر خواهد رسید
نظر شما