تابستان ۹۵؛ راه‌اندازی فاز ۲۰ و ۲۱ پارس جنوبی/تولید روزانه‌ ٥٦,٦ میلیون‌ مترمکعب‌ گاز با افتتاح فاز ۱۵ و ۱۶

خبرگزاری شبستان:فازهای ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی روز گذشته در حالی افتتاح شد که معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران خبر از تکمیل تأسیسات فازهای ۲۰و ۲۱ پارس جنوبی در تابستان سال ۹۵ را داده است.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: فازهای 15 و 16 پارس جنوبی روز گذشته در حالی افتتاح شد که نزدیک به ۲۰۰ میلیون مترمکعبی تولید روزانه گاز طبیعی ایران اضافه و رکورد تزریق گاز به مخازن نفت کشور شکسته شد. بر این اساس فقط در طول هفت ماهه نخست سال جاری حجم تزریق گاز به مخازن نفتی کشور در مناطق نفت خیز جنوب با افزایشی ۱.۵ برابری به بیش از ۹۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته است که افزایش تزریق گاز بیشتر به مخازن نفتی و اجرای طرح های تولید ثانویه در کنار افزایش پایداری ظرفیت تولید نفت منجر به حفظ و صیانت بیشتر از مخازن هیدروکربوری کشور خواهد شد.

 

بنابراین گزارش، روند توسعه میدان گازی پارس جنوبی در حالی رو به توسعه است که پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران به نقل از رکن الدین جوادی، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران خبر داده است که "ساخت تأسیسات فازهای ۲۰و ۲۱ پارس جنوبی چنانچه با همین سرعت و دقت فعالیت ها ادامه داشته باشد، تابستان سال ۹۵ شاهد راه اندازی پالایشگاه فازهای ۲۰ و ۲۱ پارس جنوبی خواهیم بود." این در حالی است که ساخت و نصب ٢ سکوی سرچاهی مجهز به تسهیلات جداسازی آب، سرویس های جانبی، پل ارتباطی و سکوی مشعل، حفر ٢٢ حلقه چاه تولیدی، نصب دو رشته لوله دریایی ٣٢ اینچ و دو رشته لوله ٥,٤ اینچ انتقال گلایکول جمعاً به طول تقریبی ٢١٢ کیلومتر و احداث پالایشگاه مستقل تصفیه گاز در منطقه ویژه اقتصادی پارس سایت یک در حوالی بندرعسلویه واقع در استان بوشهر تامین برق از نیروگاه مشترک طرح‌ها و تاسیسات زیربنایی موردنیاز از جمله فعالیت هایی است که در فازهای ۲۰ و ۲۱ در حال انجام است.

 

این گزارش می افزاید: هدف از توسعه فازهای ۲۰ و ۲۱ پارس جنوبی تامین روزانه ٥٠ میلیون مترمکعب گاز تصفیه ‌شده برای مصارف داخلی، بازیافت سالیانه یک میلیون تن گاز اتان قابل مصرف در صنایع پتروشیمی، بازیافت سالیانه ١,٠٥ میلیون تن گاز مایع مرغوب برای صادرات، تولید روزانه ٧٥٠٠٠ بشکه میعانات گازی گوگردزدایی و تثبیت‌شده برای صادرات و بازیافت روزانه ٤٠٠ تن گوگرد است. رکن‌الدین جوادی، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران خبر داده است که پرونده توسعه فازهای پارس جنوبی تا سال ۱۳۹۶ بسته خواهد شد و براساس ۲۸ فازی که برای توسعه این میدان مشترک تعریف شده (با احتساب فاز ۱۹ که دو فازی است و فاز ۱۲ که سه فازی است) در نهایت حدود ۷۲۰ تا ۷۳۰ میلیون متر مکعب در روز در پارس جنوبی گاز شیرین تولید خواهیم کرد. قطعا با این میزان تولید گاز ایران از قطر در برداشت و پالایش روزانه گاز جلو می‌افتد و بخشی از گاز تولیدی به منظور تامین نیازهای داخلی و بخش قابل توجهی از مسیر خط لوله و یا طرح‌های LNG به بازارهای منطقه‌ای و فرا منطقه‌ای صادر خواهد شد.

 

یادآور می شود: میدان گازی پارس جنوبی بزرگترین میدان گازی جهان است که در خلیج فارس و در آبهای سرزمینی ایران و قطر واقع شده‌است. این میدان گازی بین ایران و قطر مشترک بوده و در کشور قطر، میدان گازی گنبد شمالی نام دارد. ایران و قطر از ابتدای برداشت از این میدان مشترک همواره در رقابت برای برتری در بهره‌برداری از منابع هیدروکربنی این میدان بودند. در صورت برداشت کامل گاز این میدان، انرژی ۱۰ سال کل ساکنان کره زمین تامین می‌شد. مساحت این میدان ۹۷۰۰ کیلومتر مربع است که ۳۷۰۰ کیلومتر مربع آن در آبهای سرزمینی ایران و ۶۰۰۰ کیلومتر مربع آن در آبهای سرزمینی قطر قرار دارد. حجم گاز برداشت‌شدنی میدان به همراه میعانات گازی، معادل ۲۳۰ میلیارد بشکه نفت خام است. ذخیره بخش ایرانی میدان 13.3 تریلیون مترمکعب گاز درجا و 19 میلیارد بشکه میعانات گازی (۹ میلیارد بشکه قابل برداشت) است که ۵۰ درصد ذخایر گازی ایران و ۸ درصد از ذخایر گازی جهان را در خود جای داده است. گاز خشک قابل استحصال در بخش ایرانی میدان 8.1 تریلیون مترمکعب با ضریب بازیافت 0.61 است. ذخیره بخش قطری میدان ۳۷ تریلیون مترمکعب گاز درجا و ۲۶ تریلیون مترمکعب گاز قابل برداشت و ۳۰ میلیارد بشکه میعانات گازی (۱۰ بیلیون بشکه قابل برداشت) است که معادل ۹۹٫۹ درصد ذخایر گازی قطر و ۲۱ درصد ذخایر گازی جهان است.

کد خبر 514437

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha