بنیاد سعدی و موسسه یونس امره در ترویج زبان اهداف مشترک دارند

خبرگزاری شبستان: معاون امور بین الملل بنیاد سعدی در دیدار با رییس و مسئولان موسسه یونس امره ترکیه گفت: دو کشور ایران و ترکیه با توسعه زبان خود در جهان، دو هدف «ترویج فرهنگ شرقی» و «تبیین آموزه های اخلاقی اسلام» را دنبال می کنند.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومی بنیاد سعدی، سید محمدرضا دربندی، معاون امور بین الملل بنیاد سعدی که به دعوت موسسه یونس امره، به کشورترکیه سفر کرده بود، از دفتر مرکزی موسسه یونس امره در آنکارا بازدید و با مسئولان این موسسه دیدار و گفت وگو کرد.

دربندی با اشاره به تاریخچه، فعالیت ها و نمایندگی های بنیاد سعدی، اظهار کرد: فردی که زبان فارسی یا ترکی را فرا می گیرد، به طور طبیعی به ادبیات این دو کشور رو می آورد و با آشنا شدن با ادبیات، از محتوای آن، که متاثر از فرهنگ شرقی و اسلامی است، بهره مند می شود. بر این اساس ما نباید در کشورهای ثالث، خود را رقیب یکدیگر بدانیم و یونس امره و سعدی، می توانند با تبیین این هدف والا، در کنار یکدیگر و در هر کشوری به گسترش زبان ترکی و فارسی بپردازند.

معاون امور بین الملل بنیاد سعدی خاطرنشان کرد: ما می توانیم از تجربیات یکدیگر در تدوین منابع آموزشی، روش های تدریس نوین و همچنین کمک به یکدیگر در آموزش زبان فارسی به ترک زبانان و آموزش زبان ترکی به فارسی زبانان بهره مند شویم.

 

بدون یادگیری زبان فارسی نمی توانستم استاد خوبی در تاریخ تمدن و فرهنگ کشورم باشم

در ادامه این دیدار، «دکتر حیات دوه لی»، رییس موسسه یونس امره و استاد تاریخ در دانشگاه، ضمن ابراز خوشحالی از بازدید معاون بین الملل بنیاد سعدی از مرکز یونس امره، گفت: من چند سال قبل به مدت یک ماه در تهران زندگی کردم و زبان فارسی را فرا گرفتم، زیرا به این نتیجه رسیده بودم که نمی توانم استاد خوبی در تاریخ، تمدن و فرهنگ کشورم بشوم، مگر اینکه زبان فارسی را خوب یاد بگیرم.

دکتر حیات خاطرنشان کرد: در ترکیه، علاقمند به زبان فارسی بسیار زیاد است و غیر از دو مرکز آموزش زبان فارسی ج.ا.ا که در آنکارا و استانبول فعالیت می کند، موسسات خصوصی نیز به آموزش زبان فارسی مبادرت می ورزند.

رییس موسسه یونس امره ترکیه، در ادامه سخنانش گفت: ما باید از این فرصتی که تاریخ، فرهنگ و دین مشترکمان در اختیارمان گذاشته است، استفاده کنیم و با شعار «تولید کن و به اشتراک بگذار» راه گذشتگانمان را ادامه دهیم، نه اینکه مثل غربی ها، شعار «تولید کن و مصرف کن» را پیشه کنیم.

وی تاکید کرد: دیپلماسی فرهنگی، موجب گرم شدن رابطه بین کشورها می شود و بر خلاف غربی ها که فقط بدنبال عقل و عقلانیت هستند، ما باید از ابن سینا و ابن رشد یاد بگیریم و بین عقل و قلب رابطه بر قرار کنیم.

دکتر حیات، خاطرنشان کرد: من با مطالعه و با سند این موضوع را می گویم که اگر عناصری را که از فرهنگ و زبان فارسی در فرهنگ و زبان ما موجود است حذف کنیم، ما چیزی برای عرضه نداریم و همیشه این رابطه فرهنگی بین ما برقرار بوده است، حتی هنگامی که در دوره شاه اسماعیل و شاه طهماسب، بین ما جنگ بود، زبان فارسی، زبان دیوانی ما بوده است.

رییس موسسه یونس امره در تقدیر از ایرانیان، گفت: ما روحیه شما را تقدیر می کنیم که توانستید یکپارچگی فرهنگی و زبانی خود را حفظ کنید. ما متاسفانه در این زمینه موفق نبودیم چراکه جوانان امروز ما نمی توانند اشعار ترکی مربوط به قرن شانزده و هفده را بخوانند و متوجه شوند، ولی جوانان شما اشعار فردوسی را که مربوط به ده قرن پیش است، می فهمند.

 

بوستان و گلستان سعدی، کتاب درسی دبیرستان های ما در ترکیه بوده است

در این دیدار همچنین «چوپان شعبان اوغلو»، معاون بین الملل موسسه یونس امره نیز با ذکر این مطلب که دفاتر ما در تهران و قاهره، بزرگترین نمایندگی های موسسه یونس امره در جهان است، از مشترکات فرهنگی دو کشور در سه مقطع پیش از اسلام و پس از اسلام و دوران کنونی سخن گفت و افزود: در گذشته نه چندان دور، کتاب بوستان و گلستان سعدی، کتاب درسی دبیرستان های ما در ترکیه بوده است.

شعبان اوغلو، سپس به مصداق های اشتراکات فرهنگی دو کشور در عرصه های مختلف پرداخت و اظهار کرد: در آداب و رسوم، نوروز؛ در عزاداری ها، عاشورا؛ در موسیقی، آلاتی مانند تار و کمانچه؛ در هنر، خطاطی و تذهیب؛ در ادبیات، وزن های عروضی؛ و حتی در آشپزی، غذاهایی مانند کوفته و دلمه و...؛ همگی مواردی است که نشان از پیوندهای مشترک دو کشور ایران و ترکیه دارد.

معاون بین الملل موسسه یونس امره با بیان اینکه وقتی سعدی و یونس امره می توانند باعث نزدیکی کشورهای دورتر به ما شوند، چرا نباید باعث نزدیکی خود ما به یکدیگر باشند، افزود: ما با تاسیس رشته زبان و ادبیات فارسی در 23 دانشگاه، اثبات کرده ایم که این موقعیت را درک کرده ایم.

موسسه یونس امره از سال 2007 وظیفه گسترش زبان ترکی و فرهنگ و هنر کشور ترکیه در جهان را به عهده گرفته است. این موسسه به نام «یونس امره» شاعر قرن 13 میلادی است که با سرایش شعر ترکی، از مخلوط شدن زبان ترکی با زبان های غربی و عربی، محافظت کرد.

 

کد خبر 514726

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha