به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر صادقی رشاد، رئیس حوزه علمیه امام رضا (ع) تهران امروز (23 دی) در همایش ملی فقه هنر که در سالن همایشهای دفتر تبلیغات اسلامی قم برگزار شد، عنوان کرد: بایستههای فقه هنر هم از حیث ضرورتهایی در حوزه نظر ومعرفت مهم است و هم از حیث اقدامات فیزیکی و مدیریتی مهم است.
رئیس حوزه علمیه امام رضا (ع) تهران اظهار داشت: اولین قدم که باید در حوزه حل شود، توجیه و تحریص اصحاب حوزه هنر و همچنین توجه حوزویان به این مسأله و اهمیت آن است، به طوری که اگر اصحاب فقه نسبت به اهمت این مسأله توجیه شوند، اتفاقاتی خواهد افتاد.
حجت الاسلام و المسلمین صادقی رشاد با بیان این که فقه هنر مبتنی بر فلسفه هنر و علم هنر و مبادی فقه است، گفت: متأسفانه در حوزه فلسفه هنر کار علمی شایستهای انجام ندهیم و ادبیات عملی کافی در این زمینه پرداخته شده است.
وی تصریح کرد: یکی از مشکلات ما در فقه هنر است که موضوع شناخته شده نیست و موضوع برای اصحاب فقه مطرح نیست، بنابراین یکی از قدمهایی که باید در حوزه فقه هنر برداشته شود، تأسیس و توسعه فلسفه هنر است
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ادامه داد: ما باید حکمت عاطفی عزلتگزین و فلسفه را باید با برش زدن و پای مسألهها آوردن و کاربردی کردن با صف حاجتمندیهای انسان معاصر درگیر کنیم.
حجت الاسلام و المسلمین صادقی رشاد یادآور شد: آنچه که در بین حکمای گذشته ما بوده است، نشان میدهد که ما به تدریج دچار یک رکود علمی شدیم و در حکمت به اصول هنر نپرداختیم.
وی تأکید کرد: ما باید علم اسلامی هنر را در حوزه علمیه تأسیس کنیم، همچنین یکی دیگر از راهکارها ساختاربندی فقه هنر به مثابه باب فقهی مستقل است.
رئیس حوزه علمیه تهران بیان داشت: یکی از نکاتی که باید به آن توجه شود، این است که مبانی فقه هنر که تلفیقی از مبادی قریبه و وسیله مقولات هنری و معارف فقهی معطوف به آنهاست، باید با نگرش پیشینی و بینارشته ای تعبیر شود.
حجت الاسلام و المسلمین صادقی رشاد با بیان این که زندگی بشر، همه هستی و مبانی هنر را غرق کرده است، تصریح کرد: امروز، چیزی به عنوان فقه هنر نیست تا به فلسفه هنر بپردازیم.
وی با بیان این که 40 رشته تخصصی در حوزههای علمیه تدریس میشود، عنوان کرد: موضوع شناسی هنر و هر یک از انواع هنرباید مورد بررسی قرار بگیرد، همچنین روششناسی هنر یکی از مسائلی است که باید مورد توجه و بررسی قرار بگیرد.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه یادآور شد: حوزههای علمیه برای تولید ادبیات فقهی لازم و پاسخگویی به مسائل حوزه هنر نیاز است که کرسیهای فقه هنر برگزار کند، همچنین مراکز تخصصی فلسفه و منطق فقه هنر و رشتههای فقههای مضاف به انواع هنرها باید تأسیس شود.
حجت الاسلام و المسلمین صادقی رشاد ادامه داد: تأسیس مراکز تحقیقاتی در مطالعه فقه هنر و معارف مقدماتی آن یکی دیگر از پیشنهاداتی است که حوزه علمیه میتواند در حوزه فقه هنر اقدام کند.
وی با بیان پرسشهایی در حوزه هنر که آیا هنر ارزش ذاتی و مطلوبیت ذاتیه و عقلاییه دارد، حلیت اولیه یا حرمت اولیه دارد، عنوان کرد: پاسخ به این سوالات در گروی آن است که بدانیم هنر چیست و هنر کدام است.
رئیس حوزه علمیه امام رضا (ع) درتهران تصریح کرد: ذات هنر آفرینش است و آفرینش نیز ناشی از الهام است، ولی آن جوهر هنر که عنصر مشترک میان انواع مقولات آن است، «آفرینش ناشی از الهام» است.
حجت الاسلام و المسلمین صادقی رشاد بیان کرد: آنگاه که این آفرینش به الهام رحمانی اتفاق میافتد، هنر قدسی، سماوی و متعالی شکل میگیرد و آنگاه که این آفرینش به الهام شیطانی اتفاق میافتد، هنر شهوی و شهودی شکل میگیرد، یعنی هنر متعالی، بازآفرینی به الهام رحمانی است و هنر متدانی، آفرینش به الهام شیطانی است.
نظر شما