خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: حوزه نفت و صادرات ایران در این بخش یکی از عناصر ارزشمند برای درآمدهای ارزی کشورمان محسوب می شود. در این راستا ایران پس از توافق هسته ای وین و با توجه به نزدیک شدن به زمان اجرای برجام؛ دیدارهای بسیاری را با غول های بزرگ نفتی انجام داده است تا زمینه سرمایه گذاری در این حوزه و صادرات در این بخش بیش از پیش در فضای پساتحریم آماده شود. در همین راستا ابتدای آذر ماه یال جاری در حاشیه کنفرانس تهران که در آن از قراردادهای جدید نفتی رونمایی شد رکن الدین جوادی، مدیر عامل شرکت نفت و وان ذوالکیفلی وان عارفین، مدیر عامل پتروناس دیداری با هم داشته و در آن دیدار درباره مدل جدید قراردادهای جدید نفتی ایران صحبت کردند. همچنین ذوالکیفلی پیش از این در مصاحبه ای با اشاره به دستاورهای شرکت پتروناس اعلام کرده بود: "این شرکت در سه ماهه سوم امسال در مقایسه با سال گذشته چهار درصد افزایش تولید داشته و با افزایش تولیدات پیشین یا تولیدات جدید عمدتا در کشورهای مالزی، ویتنام، اندونزی و جمهوری آذربایجان میزان تولید این شرکت به دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یافته است و تمایل دارد با شرکت ملی نفت ایران همکاری داشته باشد."
بنابراین گزارش، شرکت ملی نفت و گاز مالزی (پتروناس) برنامه ریزی های خود را پس از کنفرانس تهران برای همکاری با شرکت ملی نفت ایران انجام داده است و در همین راستا ایرنا به نقل از تارنماهای استار و نیو استریت تایمز خبر داده است که: "شرکت ملی نفت و گاز مالزی (پتروناس) با پیش بینی قیمت نفت 30 دلاری در هر بشکه، از امکان خرید نفت از ایران پس از سه سال متوقف شدن روابط این شرکت با ایران خبر داده است. وان ذوالکیفلی وان عارفین، رئیس شرکت پتروناس مالزی گفته است که پتروناس واردات نفت خام از ایران را از سال 2012 متوقف کرد اما این شرکت امکان خرید نفت از این کشور خاورمیانه ای هنگامی که تحریم ها برداشته شود را موردنظر قرار می دهد. وی به جزییات بیشتری در این مورد اشاره نکرد. وان ذوالکیفلی وان عارفین که آبان ماه امسال در مراسم رونمایی از قراردادهای جدید نفتی ایران در تهران حضور داشت، برای همکاری با شرکت ملی نفت ایران ابراز تمایل کرد. وی در ادامه پیش بینی کرد اگر قیمت نفت خام به طور متوسط به 30 دلار در هر بشکه برسد، این وضعیت شرکت نفتی پتروناس را با دو تا سه سال دشوار و سخت مواجه می کند. رئیس شرکت پتروناس مالزی این پیش بینی را پس از آن مطرح کرد که چند ماه پیش وی و دولت این کشور فرض 48 دلار برای هر بشکه نفت را برای سال 2016 میلادی در نظر گرفتند و 'نجیب تون رزاق' نخست وزیر بودجه سال جاری میلادی را براساس آن بست و اکنون باید به اصلاح آن بپردازد. این مقام بلندپایه پتروناس اما گفت که این شرکت همچنان متعهد به اجرای چند طرح سرمایه ای تا 350 میلیارد رینگیت (بیش از 8 میلیارد دلاری) در طول پنج سال آینده است."
این گزارش می افزاید: اقدامات شرکت ملی نفت و گاز مالزی در حالی شکل گرفته است که برخی کارشناسان اعلام کرده اند که درآمدهای نفتی مالزی در خطر است. عصر نفت در این رابطه به نقل از روزنامه استار در اواخر آبان ماه سال جاری نوشته است که: "کاهش بهای جهانی نفت، شرایط متزلزل اقتصاد جهانی و نابسامانی اوضاع سیاسی و اقتصادی مالزی درآمدهای نفتی این کشور را در خطر کاهش جدی در ماه های آینده قرار داده است. شرکت پتروناس در گزارش مالی اخیر خود اعلام کرد درآمدهای این شرکت در سه ماهه سوم سال جاری حدود 25 درصد کاهش داشته است. کاهش درآمد شرکت پتروناس که بودجه این کشور تا حدودی به آن وابسته است، دولت نجیب تون رزاق را نیز با چالش های اقتصادی مواجه کرده که مصادیق این گونه چالش ها در بودجه 2016 این کشور قابل مشاهده است. برخی از تحلیلگران منطقه ای با معرفی سال 2016 به عنوان سال پرچالش برای پتروناس، ضمن تاکید بر کاهش هزینه ها، به نگهداشت وجوه نقد توسط این شرکت اشاره کردند." ارتباط دوباره این شرکت با ایران و برقراری مبادلات تجاری بعد از سه سال جدا از مزایای که برای کشورمان دارد شاید راه حلی مناسب برای حل بحران نفتی مالزی باشد.
یادآور می شود: پتروناس، (Petronas) شرکت دولتی نفت و گاز مالزی است، که در تاریخ ۱۷ اوت ۱۹۷۴ تاسیس شد و هماکنون دارای عملیات در هر دو بخش صنایع بالادستی و پاییندستی صنعت نفت میباشد. شرکت پتروناس امروزه در زمینههای اکتشاف و استخراج، پالایش، انتقال، ذخیرهسازی و فروش نفت خام، گاز طبیعی و فرآوردههای نفتی، همچنین تولید و بازاریابی محصولات پتروشیمی و مواد شیمیایی، بنزین، الانجی و الپیجی، ارائه خدمات حفاری، احداث خطوط لوله و مدیریت جایگاههای سوخت فعالیت میکند.
ظرفیت تولید نفت خام شرکت پتروناس بطور میانگین معادل ۴۴۸٫۰۰۰ بشکه در روز میباشد. این شرکت در حال حاضر مالک ۲۰ کارخانه پتروشیمی، ۴ پالایشگاه نفت، شبکهای از ۸۷۰ جایگاه پمپ بنزین، ۱۲۵ کشتی نفتکش (از طریق شرکت تابعه میسک برحد)، شبکه گستردهای از ۱۰ هزار کیلومتر خطوط لوله نفت و گاز، در کشورهای مختلف جهان میباشد.
اکثریت سهام این شرکت، در اختیار دولت مالزی است، همچنین طبق توافق انجام شده میان دولت مالزی و شرکت پتروناس، مدیریت تمامی میادین و ذخایر نفت و گاز موجود در کشور مالزی، به این شرکت واگذار شدهاست، که پتروناس، مسئولیت توسعه میادین و افزایش تولید از این مخازن را، تضمین نمودهاست. در سال ۲۰۰۹ پتروناس در فهرست سودآورترین شرکتهای جهان، رتبه سیزدهم را به خود اختصاص داد. در همان سال، پتروناس بعنوان سودآورترین شرکت آسیا معرفی شد. این شرکت در سال ۲۰۱۳ در فهرست فورچون جهانی ۵۰۰ در رتبه ۷۵ از بزرگترین شرکتهای جهان قرار گرفت.
نظر شما