تلاش جشنواره تجسمی فجر برای جهت دهی به روند تولید فیلم‌های تجسمی

خبرگزاری شبستان: علیرضا قاسم خان گفت: ما در این بخش از جشنواره سعی‌مان این است تا روند تولید فیلم تجسمی را جهت دهیم و فیلمسازان را با جشنواره تجسمی آشنا‌تر کنیم، تا سینماگران به این بخش از حیات فرهنگی جامعه ایرانی نیز بپردازد.

به گزارش خبرگزاری شبستان وبه نقل از روابط عمومی هشتمین جشنواره بین‌المللی هنرهای تجسمی فجر، علیرضا قاسم خان دبیر بخش فیلم این دوره از جشنواره گفت: از جشنواره سوم موضوع رابطه میان فیلم مستند و آثار هنرهای تجسمی برای ما مطرح شد. طرح این مسئله یک ایده خام نبود و به سال‌ها قبل بر می‌گردد، زمانی که من مدیر سینما تک موزه هنرهای معاصر بودم. در این بخش برنامه‌هایی برای آشنایی هر چه بیشتر فیلمسازان ایرانی با آثار هنرهای تجسمی داشتیم و همینطور آشنایی هنرمندان تجسمی با سینما و مستند. در واقع سینما تک محلی شده بود برای تبادل اندیشه‌های این دو گروه که در کنار هم آثاری را در مدیای جدید مثل سینما و مستند از هنرهای تجسمی به بحث می‌گذاشتند. این سابقه موجب شد تا این بخش به جشنواره هنرهای تجسمی فجر افزوده و به عنوان بخش مکمل جشنواره در دستور کار قرار گرفت.

وی افزود: سعی‌مان این بود تا ضمن تشویق هنرمندان، روند تولید فیلم تجسمی را جهت دهیم و فیلم را با جشنواره تجسمی آشنا‌تر کنیم، تا سینماگران به این بخش از حیات فرهنگی جامعه ایرانی نیز بپردازند. بعد از چند دوره دیدیم آثار با کیفیت خوب به جشنواره می‌آید و موضوع هنرهای تجسمی برای برخی فیلمسازان جدی شده است. در نتیجه با حمایت‌های آقای طباطبایی‌نژاد مدیر مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی این روند شکل بهتری نیز یافت.

قاسم‌خان ادامه داد: در دوسال پیش علاوه بر اینکه جایزه مرکز گسترش به فیلم‌های برتر اهدا شد، درعین حال بنا بر این نهاده شد تا از فیلم بعدی برندگان که درحوزه تجسمی تولید می‌شود نیز حمایت‌های لازم صورت بگیرد. تاکنون نهادها و سازمان‌های دیگری نیز به این حوزه افزوده شده‌اند و توجهاتی داشته‌اند، بخصوص شبکه مستند نیز این حمایت را از فیلمسازان دارد. در واقع تلاش ما این است جوانه‌ای که زده شده زنده بماند و در سال‌های آینده با بخش‌های دیگر نیز روبه رو شویم. اگر زمان و بودجه لازم را داشته باشیم از هنرمندان خارجی نیز دعوت خواهیم کرد تا علاوه بر اینکه با هنر آنها آشنا می‌شویم، بتوانیم این بخش از هنر ایران را بیش از پیش معرفی کرده و مورد توجه قرار دهیم.

دبیر بخش فیلم هشتمین جشنواره هنرهای تجسمی درباره ملاک انتخاب آثار این دوره گفت: ملاک انتخاب فیلم‌ها از سوی هیات انتخاب مورد توجه قرار می‌گیرد. ارزیابی فیلم‌ها با توجه به سلایق و شرکت آنها در مجامع هنری و حضور در محافل هنری انجام می‌شود. اما اینکه چه فیلم مستندی بهترین روایت را برای معرفی این هنر یا هنرمند یا اثر هنری انتخاب کرده است تا به بیننده معرفی کند، برایمان حائز اهمیت است.

وی ادامه داد: هیات انتخاب این موضوعات را به عنوان ملاک در نظرمی‌گیرد تا ببیند چگونه این هنرمند از بیان برای معرفی آن اثر هنری استفاده کرده، چرا که این‌ فیلم‌ها خود بیان هنری هستند، اما اینکه هنرمند چگونه از مدیا استفاده می‌کند نیز مهم است. در واقع داوران تجربیات خود را به جشنواره می‌آورند تا حرکت ما در بخش هنرهای تجسمی شکل بگیرد.

وی همچنین درباره تاثیر هنرهای تجسمی در سینما و تلویزیون و نحوه استفاده از این هنر در مدیاهای مختلف اظهار کرد: متاسفانه هنرهای تجسمی در تلویزیون ما جایگاه شایسته را ندارد. اما به هر حال چه در گذشته نه چندان دور و چه بعد از انقلاب با فیلمسازانی در ارتباط هستیم که دانشی از نقاشی، نور و ترکیب صحنه دارند. این دانش ممکن است به صورت مستقیم در عرصه هنرهای تجسسمی نباشد، اما نمی‌توانیم بگوییم هیچ تاثیری ندارد. اگر در فیلمی یک خانه با آثار هنری تزئین نشده حتما دلایل مختلفی دارد. همانطور که اگر از تابلوهای نقاشی شاخص استفاده شده بیانی دارد. متاسفانه در طی این سال‌ها اثر شاخصی در این حوزه نداریم. تنها سالها پیش در فیلم "نقش عشق" درباره نقاشی سقاخانه‌ای صحبت‌هایی شد، اما این موضوع خیلی فراگیر نیست، چرا که خود آثار تجسمی در جامعه فراگیر نیستند.

 

دبیر بخش فیلم جشنواره هنرهای تجسمی بیان کرد: اگر رفتن به گالری یک امر حیاتی به معنای بالندگی فرهنگی است می‌توان این تاثیر را در سینما و سینماگر نیز دید. اما فیلم‌هایی که نویسندگان، فیلمسازان و یا طراحان صحنه‌شان با این عرصه آشنا هستند، قطعا تاثیرگذارترند چرا که عناصر بیانی مشخص‌تری دارند.

قاسم خان درخاتمه افزود: امیدوارم امسال هم فیلم‌ها راه را برای بیشتر فهمیدن و توجه به هنرهای تجسمی در جامعه هموار کنند.

لازم به یادآوری است مهلت ارسال آثار بخش فیلم مستند هشتمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر تا 30 دی ماه ادامه دارد.

هشتمین جشنواره بین‌المللی تجسمی فجر به همت مرکز هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، از 9 بهمن تا 17 اسفندماه سال جاری به دبیرکلی مجتبی آقایی در موسسه فرهنگی و هنری صبا برگزار می‌شود.

کد خبر 515527

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha