به گزارش خبرنگار دولت خبرگزاری شبستان، حسن روحانی رییس جمهور کشورمان با حضور در صحن علنی مجلس شورای اسلامی به منظور تقدیم لایحه بودجه 95 و برنامه ششم توسعه درخصوص کلید خوردن اجرای برجام گفت: امیدواریم در مسیر اجرای برجام همه با هم باشیم و برجام فقط یک فضاست و یک شرایط نوین است.
وی با بیان اینکه ما باید از این فضا و شرایط به نفع رشد و توسعه کشور و تعالی مردم بهره ببریم افزود: از این فضا باید برای رشد و ثبات منطقه و امنیت منطقه نیز استفاده کنیم.
وی تاکید کرد: این امکانپذیر نیست مگر اینکه همه با هم باشیم.
روحانی با تصریح اینکه در برجام جناحی بر جناح دیگر پیروز نشده است خاطرنشان کرد: در برجام ملت ایران پیروز شده است و کسی شکست نخورده است و همه پیروز شده اند و نه در داخل و نه در میان کشورهایی که با ما مذاکره کردهاند کسی شکست نخورده است.
رییس قوه مجریه خاطرنشان کرد: در برجام همه خوشحالند به جز رژیم صهیونیستی، تفرقه افکنان میان ملت اسلامی و افراطیون آمریکا.
وی تصریح کرد: این برجام راه توسعه و پیشرفت و تعالی با جهان و هماهنگی در همه حرکتها را به وجود خواهد آورد.
رییس جمهور درخصوص تاخیر در تقدیم لایحه بودجه 95 و لایحه برنامه ششم توسعه گفت: این لوایح هر دو را می توانستیم در همان آذرماه تقدیم مجلس شورای اسلامی کنیم و عملکرد دولت هم در 2 سال گذشته نشان داد که دولت یازدهم هم به دلیل شان و منزلت بالایی که برای مجلس شورای اسلامی قائل است و هم به دلیل اینکه تقدیم به موقع لایحه بودجه نشان دهنده پایبندی دولت به انضباط مالی می داند همواره مقید بوده که لایحه بودجه به موقع تقدیم مجلس شود.
روحانی افزود: ما همانطور که می دانیم زمان ارایه لایحه بودجه 95 با زمان اجرایی شدن برجام و رفع تحریمها تقارن پیدا کرد و دولت به لحاظ حساسیت بینالمللی در این موضوع صلاح نمی دید که لایحه بودجه را که براساس فرض لغو تحریمها تدوین کردهایم پیش از اجرایی شدن لغو تحریمها تقدیم مجلس کنند.
رییس شورای عالی امنیت ملی در ادامه اظهار داشت: اگر دولت می خواست بودجه را بر مبنای فرض عدم لغو تحریمها تدوین کند چون پیش بینی ما این بود که تحریمها لغو خواهد شد بنابراین متناسب نمی دیدیم که اینگونه لایحه ای به دست مجلس برسد و این دلیل تاخیر ما در امسال بود و امیدوارم از این منطق مجلس هم پذیرا باشد و امسال هم چون سال انتخابات است کارتان سنگین است.
وی یادآور شد: اما این سابقه دارد که ما در مجلس بودجه را با تاخیر دریافت کرده ایم که همان بهمنماه است متقارن بوده با سال انتخابات که همان انتخابات مجلس هشتم است.
روحانی خاطرنشان کرد: در همان سال باز هم مجلس بودجه را تا پایان اسفند تحویل دولت داد که امیدواریم نمایندگان محترم مجلس که همیشه به دولت و مصالح عمومی مردم حساس بوده اند بتوانند امسال هم تا پایان اسفند بودجه را به دست دولت برسانند.
رییس دولت یازدهم در ادامه به آثار منفی روانی چنددوازدهم بودجه اشاره کرد و گفت: چنددوازدهم معنای خوبی ندارد ضمن اینکه در بهار آینده ما انتخابات خواهیم داشت و از نمایندگان درخواست می کنیم که تا پایان اسفند بتواند این دو لایحه را به سرانجام برساند.
روحانی با اظهار اینکه هم لایحه بودجه 95 و هم لایحه برنامه ششم توسعه بخشی از ان قبلا تقدیم مجلس شده و انچه که تقدیم می شود حجم زیادی ندارد و امیدوارم در زمان مناسب بتوانیم از مصوبات مجلس در این زمینه استفاده کنیم.
رییس جمهور با اظهار اینکه امروز در شرایطی این دولایحه را به مجلس واگذار میکنیم که بیش از یک دهه ایستادگی ملت ایران برای حفظ حقوق خودشان و 5/2 سال مذاکرات سخت و نفس گیر اجرای توافق هستهای به ثمر رسیده و تحریمهای ظالمانه که بر کشور تحمیل شده بود به حول و قوه الهی برداشته شده است گفت: مذاکرات هستهای صورت گرفت و با رهنمودهای رهبر معظم انقلاب و همراهی های همه ارکان نظام این مذاکرات به ثمر رسید و یکی از برگهای زرین تاریخ کشور ما رقم خورد.
روحانی گفت: ما در مذاکرات توانستیم قدرتهای بزرگ را وادار کنیم تا حقوق هستهای ما را به رسمیت بشناسد و پروژه ایران هراسی را با شکست مواجه کنیم و چهره مخدوشی که از ما در جهان بود را بازسازی کنیم و نشان دادیم که دولت به مردم ایران منطقی صلح دوست و در دفاع از حقوقشان مقتدر هستند.
وی با بیان اینکه نتیجه مثبت مذاکرات اعتماد به نفس ملی را افزایش داد افزود: همچنین سرمایه های سیاسی و اقتصادی کشور ما نیز با رشد همراه بود و به ثمر رسیدن مذاکرات نشان داد که بهره برداری شفاف و همراه با اعتمادسازی از توانمندی هسته ای هیچگونه مغایرتی با برداشته شدن تحریمها و بهره گیری از ظرفیتهای جهانی برای رشد کشور و اشتغال جوانان ندارد.
رییس دولت تدبیر و امید همچنین اعلام کرد: رفع تحریمها گشایشی برای اقتصاد کشور ایجاد خواهد کرد و عدم قطعیتهای خارجی اقتصاد ایران و هزینههای ناشی از آن را کاهش خواهد داد و منابع ارزی کشور به جهت رفع محدودیتهای صادرات نفت افزایش می یابد.
وی افزود: از هزینههای مبادلاتهای خارجی و تجاری کاسته می شود و امکان استفاده از خدمات بانکی بین المللی و جذب سرمایه گذاری خارجی میسر خواهد شد و دسترسی به فناوریهای نوین و توسعه صادرات فراهم می شود.
روحانی با تاکید بر این نکته که از این رو توافق هسته ای نقطه عطفی در تاریخ اقتصاد کشور خواهد بود توضیح داد: اکنون با پروژه های جدیدی که برای گسترش اقتصاد ما و تعامل ان با دنیا همراه است می توانیم به آمادگی های لازم برای ایجاد جهش اقتصادی در کشور برسیم.
وی گفت: گرچه همه برنامههای دولت برای رسیدن به تعالی معنوی و رشد همه جانبه کشور است اما طبق تاکیدات مقام معظم رهبری شرایط امروز برای بهبود شرایط زندگی مردم باید به عنوان اولویت اصلی باشد.
وی گفت: بهبود شرایط زندگی مردم به ویژه عبور از مسیر دشوار اشتغال اولویت اصلی ماست و باقی همه حاشیه است که باید از به وجود آمدن هرگونه حاشیه داخلی و خارجی جلوگیری کنیم.
وی تصریح کرد: امروز وقت کار بیشتر برای ساخت و توسعه کشور و به حرکت درآوردن اقتصاد است و هرگونه مناقشات بیهوده که ما را از مسیر ارتقای معیشت مردم بازدارد خلاف منافع ملی است.
وی ادامه داد: به ویژه ما با چالشهایی در مسیر اقتصادی مواجه هستیم و امروز آغاز فصل هماهنگی بیشتر بین همه قواست برای جبران عقب ماندگی ها.
رسیدن به رشد 8 درصدی با جذب سی تا 50 میلیارد دلار سرمایه خارجی در هر سال
روحانی با اشاره به دستیابی به نرخ 8 درصد و تاکید بر این امر گفت: در برنامه ششم توسعه دستیابی به رشد شتابان اقتصادی و پایدار با نرخ رشد 8 درصد تاکید شده است و این امر مستلزم جذب سی تا 50 میلیارد دلار سرمایه خارجی در هر سال است با توجه به تنگناهای موجود در کشور و محدودیت نظام بانکی و محدودیت بازار سرمایه در بخش های اقتصادی استفاده از منابع خارجی برای دستیابی به این هدف ضرورتی مضاعف است.
رییس جمهور با اشاره به اشکال مختلف سرمایه گذاری تصریح کرد: سرمایه گذاری خارجی با توجه به ورود منابع مالی و فناوری به کشور می تواند در ایجاد امنیت و آرامش و ثبات اقتصادی کشور موثر باشد و از سوی دیگر با توجه به فرصت پیش امده در رفع تحریمها می تواند در ارتقای امنیت و آرامش و اقتصاد کشور موثر باشد.
وی در مورد استفاده از منابع ارزی تصریح کرد: آزادشدن منابع ارزی پس از رفع تحریمها این امکان را فراهم می کند تا دولت بتواند از صندوق توسعه ارزی به صورت اهرمی در جذب منابع خارجی استفاده کند دولت مصمم به حفظ ذخایر ارزی و بانک مرکزی است زیرا حفظ این امر شاخصی پایدار برای ثبات در اقتصاد است و درجه ثبات اقتصادی را نشان می دهد.
وی اظهار کرد: استفاده از ذخایر ارزی موجب افزایش ریسک و کاهش جذب منابع خارجی می شود در صورتیکه یکی از اولویتهای اصلی دولت مدیریت و کارآیی منابع ارزی در سالهای آینده است.
تقاضای داخلی به تنهایی برای رسیدن به رشد 8 درصد کفایت نمی کند
وی با اشاره به استفاده مستقیم از صادرات غیرنفتی و وابستگی شدید بودجه به نفت به عنوان یک آسیب بزرگ اظهار کرد: در دهه های اخیر همواره تقاضای داخلی موتور اصلی رشد اقتصادی بوده است اما افت شدید درآمد ملی با توجه به چشم اندازی که از کاهش قیمت نفت در پیش روست و ظرفیتهای خالی صنایع همه حاکی از ان است که در سالهای اینده تقاضای داخلی نمی تواند به تنهایی پیشران در رسیدن به رشد اقتصادی 8 درصد باشد در حالیکه رشد اقتصادی از یک سو مستلزم رشد بازار هدف و تقاضاست.
روحانی اظهار کرد: به همین جهت توسعه صادرات غیرنفتی از خطوط اصلی سیاستهای اقتصادی برای دستیابی به رشد پایدار در برنامه های دولت در نظر گرفته شده است.
روحانی تاکید کرد: جهت گیری اصلی دولت جذب سرمایه گذاری خارجی توسعه صادرات غیرنفتی و استفاده غیرمستقیم از منابع ارزی است.
کاهش بی سابقه 75 درصد افت قیمت نفت
رییس جمهور با اشاره به افت کاهش قیمت نفت به عنوان یک رخداد بی سابقه در سالهای اخیر اظهار کرد: شرایط افت قیمت در بازار نفت در سالهای اینده اتخاذ تصمیم گیری در کاهش استفاده مستقیم از این فراورده را افزایش می دهد امروز قیمت نفت اوپیک به زیر سی دلار کاهش یافته است که نسبت به قیمت های بالا 110 دلار بیش از 75 درصد افت قیمت نفت را نشان می دهد و این افت در دهه های قبل بی سابقه بوده است و نمی توانیم در اینده رشد اقتصادی را در فروز خوش بینانه ای که معلوم نیست چقدر امکان افزایش قیمت را تحقق دهد ببینیم.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه ما بارها این تجربه تلخ را داشته ایم و وقتی قیمت نفت افزایش یافته است بی محابا هزینه ها را افزایش می دهیم و یادمان می رود که این منبع ناپایدار است مدیریت اقتصادی از طریق توزیع مناسب منابع غیرنفتی را از یاد می بریم.
وی گفت: هنر ان است که ما حاصل دانش و هنر خود را به فروش برسانیم نه انکه منبعی اماده را به بازار عرضه کنیم نفت باید برای ما مکمل ساخت زیرساختها باشد.
وی گفت: مدیریت اقتصادی که به درآمدهای بالای نفتی عادت کرده است سخت است که از آن جدا شود اما این امر می تواند فرصتی مناسب باشد تا یکبار دیگر برای همیشه بند ناف از مخارج مصرفی بریده شود و اجازه دهیم اقتصاد نه براساس رانت درآمدهای نفتی و گلخانه ای بلکه براساس مزیتهای اقتصادی و ارتقای بهره وری در فضای بین المللی به رشد پایدار دست یابد.
وی با اشاره به ابلاغ سیاستهای اقتصادی مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری تصریح کرد: سیاستهای اقتصاد مقاومتی کاملاً مشخص است و به خوبی مسیر راه در این سیاستها مشخص شده است و به عنوان سندی مورد اجماع از سوی تمام دستگاهها پذیرفته شده است.
وی گفت: تاکید بر برنامه ریزی تولید ملی و جذب سرمایه های خارجی به منظور استفاده از صادرات دولت را مصمم کرد تا روابط را بر پایه اصول و اقتصاد مقاومتی با توجه به توسعه درونزا و برون گرا راه را در پیش بگیرد.
وی با بیان اینکه تمام کشورها در شرایط غیرتحریم به رشد شتاب زده پایدار دست نیافته اند گفت: اقتصاد ایران به بیماریهای ساختاری مبتلا بوده و این ساختار مانع از رشد اقتصادی قابل قبول شده است.
وی با اشاره به وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی کشور افزود: بی توجهی به اصلاحات ساختاری و در کنار آن مجموعه سیاستهای نادرست اقتصادی باعث شد علاوه بر استفاده نادرست از درآمد ارزی کشور به رشد قابل قبول دست نیابیم و رشد حاصل شده نیز رشدی بدون اشتغال باشد.
سال 92 و 91 عمیقترین رکود تورمی به ثبت رسید
وی با اشاره به اتخاذ تحریمهای ظالمانه از سال 1390 گفت: در سال 92 و 91 عمیقترین رکود تورمی از زمان تدوین حسابهای ملی به ثبت رسید و اقتصاد ایران از فصل چهارم سال 92 به تدریج در حال خروج از رکود بود که قیمت نفت در نیمه دوم سال 93 و کاهش ان ضربه سختی را به اقتصاد وابسته به نفت ما وارد کرد. و روند خروج از رکود را مختل کرد.
رفع تحریم شرط لازم برای رسیدن به رشد 8 درصد نیست
وی با بیان اینکه افزایش قیمت نفت محتمل به نظر نمی رسد ما می توانیم با توجه به قرار گرفتن ایران در آستانه رفع تحریمها از این فرصت به خوبی بهره ببریم و نباید از خاطر برد که بیماریهای ساختاری مزمن ایران در کنار سیاستهای نادرست رکود و بیماریهای نفتی ظرفیت اقتصادی ایران برای بهره برداری از فرصتهای پساتحریم را محدود کرده است.
وی با اشاره به تقارن برنامه ششم و بودجه 95 افزود: دولت برای بهره گیری از فرصتهای پساتحریم و دستیابی به رشد اقتصادی در برنامه ششم توسعه مجموعه ای از سیاستهای اصلاحی را برای مقابله با کاهش درآمدهای نفتی در چارچوب برنامه ششم و بودجه 95 قرار داده است.
روحانی اظهار کرد: رفع تحریمها شرط لازم برای رسیدن به رشد 8 درصد است اما شرط کافی نیست باید از فرصت ایجاد شده به خوبی استفاده کنیم و پتانسیلهای موجود را به فعلیت دراوریم.
وی در مورد سرفصلهای شرایط اقتصادی کشور و انعکاس ان در برنامه ششم افزود: یکی از بزرگترین دستاوردهای کشور این بود که نرخ تورم از 40 درصد به 7/13 درصد در آذرماه امسال رسید همانگونه که پیش بینی شد نرخ تورم نقطه به نقطه تک رقمی شد و دولت به تعهد خود در تورم تک رقمی به صورت جدی عمل کرد.
وی اظهار کرد: دولت مصمم است با توجه به سیاستهای اقتصادی خود در سالهای اینده نیز ثبات و پایداری و تورم تک رقمی را حفظ کند با توجه به چشم انداز سیاسی و جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی لازم است چشم انداز باثباتی از سیاستهای کلیدی دولت در چند سال اینده وجود داشته باشد و هرگونه تهدیدی در نظام جذب سرمایه گذاری را کاهش داده زیرا این امر از جذب سرمایه گذاری خارجی جلوگیری می کند.
باقی ماندن آثار رکود 91 و 92 در سالهای اینده
وی تاکید کرد:پرهیز از سیاستهای اقتصادی پیش بینی های درست در اقتصاد کلان و ارزیابی درست از تورم با توجه به نگاه سرمایه گذاران از جمله عواملی است که می تواند موجبات بهبود اقتصاد را فراهم کند.
وی گفت: رکود سالهای 91 و 92 آسیبهایی به اقتصاد کشور وارد کرده است که اثار آن در سالهای بعد باقی می ماند.
رییس جمهور در ادامه با اظهار اینکه افت بی سابقه قیمت نفت تاثیر منفی شدیدی بر اقتصاد کشور داشته است خاطرنشان کرد:در حالیکه در سال 93 در حال بازیابی اقتصاد کشور از رکود سالهای قبل بودیم افت شدید تقاضا به دلیل کاهش قیمت نفت ایجاد شد.
رییس دولت یازدهم با بیان اینکه مجموعه شرایط سال گذشته ایجاد شد رشد اقتصادی سال 93 را متوقف کرد افزود: امیدواریم سال جدید با رشد مثبت به پایان برسد.
روحانی در ادامه به سرفصلهای اقتصادی بودجه 95 و برنامه ششم توسعه اشاره کرد و از اولین سرفصل به عنوان سیاستهای تحریک تقاضا یاد کرد.
وی با یادآوری بسته پیشنهادی اقتصاد دولت در پاییز سال جاری گفت: این بسته به منظور تحریک تقاضا در اقتصاد کشور تهیه شده بود و همین رویکرد در بودجه 95 نیز لحاظ می شود ضمن اینکه اعتبارات عمرانی 95 نیز 90 درصد نسبت به سال 94 افزایش خواهد داشت.
وی به اجرای طرحهای مشترک بخشهای خصوصی دولت اشاره کرد و افزود: منابع بخش خصوصی در پروژه های سرمایه گذاری با این طرح افزایش می یابد و طرحهای بزرگ عمرانی با اعتبارات بیشتری همراه خواهد بود و مشارکت با بخش خصوصی یکی از راهبردهای اصلی است که در سالهای اینده به کار گرفته می شود.
وی سیاست ایجاد رشد اقتصادی پایدار با افزایش سرمایه گذاریها یکی دیگر از سرفصلهای بودجه 95 دانست و گفت: رقم سرمایه گذاری در این بودجه به 200 هزار میلیارد تومان خواهد رسید.
روحانی استفاده از فاینانس خارجی در بودجه تا سقف 50 میلیارد دلار را از دیگر سیاستهای این بودجه خواند و گفت: درصددیم در سال اینده از فاینانس خارجی بیشتر بهره ببریم.
روحانی کاهش نرخ سود بانکی را از سیاستهای تسهیل پولی از این طریق دانست و گفت: مداخله بانک مرکزی در بازار بین بانکی باعث کاهش تشویق نرخ شده و بالا بودن نرخ سود بانکی در سال گذشته یکی از موانع تحرک اقتصادی بوده است که در نتیجه دولت با اعمال سیاستهای کوتاه مدت توانسته نرخ سود بانکی را از 29 درصد سال گذشته به 20 درصد امسال برساند.
وی در ادامه رفع معضل تنگنای ملی را نیز یکی دیگر از اقدامات مورد محاسبه در بودجه 95 دانست.
انتشار اوراق بدهی های دولت در برنامه ششم توسعه
روحانی همچنین تصریح کرد: در بودجه 95 بندهایی برای بازپرداخت بدهی های دولت و افزایش سرمایه بانکها به آن توجه کرده است.
رییس جمهور گفت: رفتار بی قاعده دولت در سالهای گذشته باعث شده که بدهی های آن به بانک مرکزی و بانکها افزایش یابد و در برنامه ششم توسعه قاعده ای برای رفتار دولت طراحی کرده ایم تا از طریق انتشار اوراق بدهی خود به مکانیزم شفاف دست یابد.
وی یکی دیگر از برنامه های مدنظر دولت در لایحه های ارایه شده به مجلس را افزایش صادرات غیرنفتی دانست و گفت: در زمینه توسعه آن مجموع سیاستهایی برای تحریک تقاضا در نظر گرفته شده و باید اعلام کنیم که صادرات غیرنفتی کشور نسبت به سال گذشته 4 درصد افزایش یافته است.
رییس جمهور پیوستن به سازمان تجارت جهانی، کاهش وابستگی به بودجه نفت، مهار بحران آب، رشد اقتصادی 5 درصد را از دیگر برنامه های مدنظر بودجه 95 دانست و در پایان اعلام کرد که با احتسابات موجود بودجه عمومی سال 95 از سوی دولت 267 هزار میلیارد تومان اعلام می شود.
نظر شما