خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: همواره افرادی بودند که به کشور دیگری برای زندگی و کار پناه میبردند؛ علتهای که باعث اجبار فرد به ترک خانه و کاشانه میشوند، میتوانند تعقیب و نقض حقوق بشر، کشمکشهای قومی، حوادث طبیعی همچون خشکسالی، زلزله، سیل، توفان و مانند اینها، و یا فقر و تهی دستی و ... باشد. بر اساس مفاد پیمان دوبلین، نخستین کشور عضو اتحادیه اروپا که یک پناهجو به آن وارد میشود، مسئول رسیدگی به درخواست پناهندگی او خواهد بود. مهمترین نکته پناهندگی، این است که شما باید ثابت کنید که در کشور خودتان جانتان در خطر بوده است. برخی از دلایل پناهندگی میتواند جنسی، سیاسی، مذهبی و ... باشد. بر اساس آماری که اخیرا از سوی سازمان ملل متحد منتشر شده است ایران یکی از چهار کشوری است که بیشترین میزان پناهنده در جهان را دارد.
بنابراین گزارش، بر اساس جدیدترین گزارش سازمان ملل متحد، جمهوری اسلامی ایران به همراه پاکستان، اردن و لبنان میزبان بیشترین پناهنده در جهان است که عمده آنان ملیت های افغان، سوری و سومالیایی دارند. این گزارش با عنوان " روند میزان مهاجرت بین المللی: بازبینی 2015 " توسط اداره امور اجتماعی و اقتصادی سازمان ملل متحد تهیه شده است که در مقر این سازمان در نیویورک به وسیله یان الیاسون، قائم مقام دبیرکل سازمان ملل متحد طی نشست خبری معرفی شد.
این گزارش می افزاید: الیاسون تاکید کرده است که: مسئله مهاجرت یکی از چالش های مهمی است که سازمان ملل متحد برای دورنمای جهان در نظر دارد. ایشان افزود هنگامی که می خواهیم به مسائل مهاجرت و پناهندگی بپردازیم، مهم است از حقایق در باره آن ها آگاه باشیم. تعداد مهاجران بین المللی در سراسر جهان در حال افزایش است. درسال 2000 تعداد 173 میلیون مهاجر بین المللی وجود داشت که این رقم در 2010 به 222 میلیون نفر و در 2015 به تعداد 244 میلیون مهاجر افزایش یافت.
در این گزارش آمده است نزدیک به دو سوم مهاجران بین المللی در اروپا (76 میلیون) یا آسیا (75 میلیون) زندگی می کنند. آمریکای شمالی سومین تعداد زیاد مهاجران بین المللی (54 میلیون) را دارد و زنان نیمی از مهاجران را در جهان تشکیل می دهند. دو سوم مهاجران بین المللی در 20 کشور دنیا زندگی می کنند که بیشترین آنان در ایالات متحده آمریکا با یک پنجم کل تعداد مهاجران و سپس آلمان، روسیه و عربستان سعودی به سر می برند.
همچنین در گزارش کمیساریای امور پناهندگان ملل متحد که سال گذشته منتشر شده بود این سازمان اعلام کرده بود که:"جنگ در بخشهای وسیعی از خاورمیانه و آفریقا موجب گردیده در شش ماهه اول 2014 تعداد پنج میلیون و 500 هزار نفر مجبور به جابجایی یا آوارگی شوند که این امر نشانگر رکورد دیگری است. از پنج میلیون و 500 هزار آواره در جهان، تعداد یک میلیون و 400 هزار نفر از مرزهای بین المللی عبور کرده و پناهنده شدهاند. این در حالی است که بقیه این افراد در کشورهای خود جابجا شدهاند و آوارگان داخلی نامیده میشوند. کمیساریا تا نیمه 2014 به 46 میلیون و 300 هزار نفر کمک کرده که سه میلیون و 400 هزار نفر بیشتر از آمار 2013 است و رکوردی جدید را تشکیل میدهد. تا ژوئن 2014،سه میلیون پناهنده سوری 23 درصد از همه پناهندگانی هستند که کمیساریا به آنان کمک میکند. دو میلیون و 700 هزار افغانی، پس از سوریها بیشترین جمعیت پناهندگان در جهان هستند که به وسیله کمیساریای امور پناهندگان ملل متحد کمک میشوند. پاکستان با یک میلیون و 600 هزار پناهنده همچنان قاطعانه میزبان بزرگترین جمعیت پناهنده در جهان است."
یادآور می شود: شرایط تقاضای پناهندگی در حقوق جمهوری اسلامی ایران به شرح زیر است:
متقاضی پناهندگی باید کتبا از دولت جمهوری اسلامی ایران تقاضای پناهندگی کند و تفاوتی نمیکند که در هنگام تقدیم دادخواست مقیم ایران باشد یا این درخواست را قبل از ورود ایران داده باشد.
طبق ماده 2 آیین نامه پناهندگی , پناهندگان به راههای زیر شناخته میشوند:
1- عبور شخص یا اشخاص از منطقه مرزی به خاک ایران
2- تقدیم دادخواست از طریق یکی از خارجیان ساکن خارج از ایران مبنی بر پناهندگی و ورود به ایران
3- تقدیم دادخواست خارجیان مقیم ایران دایر بر قبول پناهندگی
تقاضای پناهندگی باید دارای شرایط زیر باشد تا در کمیته دائمی پناهندگی بررسی شود
الف: وجود یکی از علل مذکور در ماده 1 آیین نامه پناهندگان و عدم سوئ نیت
ب: متقاضی ناید مرتکب جنایت جنگی یا جرائمی علیه صلح و انسانیت و یا جرایم شدید حقوق عمومی شده باشد
ج: انجام تشریفات پناهندگی از طرف متقاضی
د: تعهد متقاضی دائر بر اینکه در مدت اقامت خود در ایران به کلیه مقررات و قوانین کشور احترام بگذارد .
در صورت وجود شرایط فوق کمیته دائمی پناهندگان که در وزارت کشور تشکیل می شود , تقاضانامه متقاضی را بررسی و تصمیم مقتضی را اتخاذ میکند . و اگر مورد موافقت قرار نگرفت فرد متقاضی باید خاک ایران را ترک نماید و چنانچه کمیته مزبور با تقاضا موافقت کرد محل اقامت وی را نیز تعیین می کند و آنگاه نیروی انتظامی کشور دفترچه اقامت پناهندگی برای پناهنده صادر می کند و محل اقامت وی در دفترچه ثبت می شود. ضمنا به افراد تحت تکفل پناهنده مثل همسر و اولاد وی که همراه او به ایران آمده اند نیز پناهندگی اعطا می شود.
نظر شما