به گزارش خبرنگار شبستان، نشست خبری پانزدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر آیینی- سنتی صبح امروز سهشنبه 21 تیر با حضور دکتر محمود عزیزی، دبیر پانزدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر آیینی- سنتی، جشنواره حمیدرضا اردلان، دبیر سمیناربینالمللی تئاتر آیینی- سنتی، دکتر ناصربخت و یزدان عشیری ، مدیر روابط عمومی جشنواره در سالن کنفرانسی مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.
محمود عزیزی، دبیر پانزدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر آیینی- سنتی با اشاره به نقش خبرنگاران در حفظ میراث و نمایشهای آیینی گفت: جشنواره تئاتر آیینی- سنتی تنها جشنوارهای است که عنوان آن با محتوا یکی است، البته جشنواره تئاتر رضوی و دفاع مقدس هم در عنوان و محتوا یکی هستند، اما دیگر جشنوارههای ملی اینگونه نیستند.
وی خطاب به خبرنگاران بیان داشت: این جشنواره تنها جشنوارهای است که میراث افتخارآمیز سرزمین ما را در خود جای میدهد و سعی میکند نقطهنظرات و افکار همه کسانی که در این فلات زندگی میکنند را ثبت کند که ما شرمنده تاریخ نباشیم و وظیفه ما قدردانی و تشکر نیست، اما باید قدردان هوشمندی تکتک خبرنگاران باشیم.
دبیر پانزدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر آیینی- سنتی با اشاره به پژوهشمحور بودن جشنواره پانزدهم گفت: جشنواره آیینی- سنتی بدون پژوهش ناقص است، بخش پژوهش نمایشهای آیینی- سنتی ماندگارترین بخش است، هر یک از بخشهای جشنواره پانزدهم که روند جشنواره قبلی را طی میکرد هر بخش مطالب بسیار ارزندهای را در ذهن تماشاگران ایجاد میکند، این پژوهشها میتواند بانک اطلاعاتی قوی را برای ما دایر کند که شرمنده تاریخ نباشیم.
در ادامه این نشست، دکتر ناصربخت، مشاور دبیر پانزدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر آیینی- سنتی با اشاره به راهاندازی موزه تئاتر گفت: از سالهای گذشته بحث تشکیل موزه تئاتر را داشتیم و گامهایی را برداشتیم، به طوری که در سیزدهمین جشنواره افتتاحیه موزه را در تئاتر نصر داشتیم.
وی افزود: همزمان با برگزاری سمینار بینالمللی تئاتر آیینی- سنتی نمایشگاه البسه و عروسکها و لوازم تئاتر آیینی در تالار وحدت برپا خواهد شد و با این اقدام میخواهیم همه دستاندرکاران را درگیر ایجاد موضوع موزه تئاتر کنیم، چرا که برخی از این آثار را شناسایی میکنیم و یک بار این خواست ایجاد موزه تئاتر آیینی سنتی را به گوش مسئولان و همگان برسانیم.
مشاور دبیر پانزدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر آیینی- سنتی یادآور شد: موزه تئاتر مثل سایر موزهها نیست، یکی از بخشهای موزه تئاتر بازسازی نمایشهای آیینی- سنتی است و دیگری هم پخش فیلم از نمایشهای آیینی- سنتی است و از طرفی اجرای نمایشهای آیینی- سنتی از سوی پیشکسوتان در ساعاتی از روز در دستور کار است که همه اینها در راستای تشکیل موزه تئاتر است.
ناصربخت از اجرای تعزیه قدیمی «دختر ترسا» در روز پایانی نمایشگاه خبر داد و گفت: یک مجلس تعزیه بسیار قدیمی دوران قاجار که سالها پیش اجرا شده بود را بازسازی شده است و در روز پایانی نمایشگاه اجرا می شود.
وی افزود: قرار است طبق روال برگزاری جشنوارههای آیینی سالهای پیش آقای فتحعلی بیگی و قطبالدین صادقی نمایشهایی را برای اجرا به صحنه بیاورند.
مشاور دبیر جشنواره همچنین از اجرای نمایش تخته حوضی از سوی سعدی افشار در تالار محراب در روز نیمه شعبان خبر داد و گفت: در بخش پیشکسوتان جشنواره سعدی افشار به مناسبت اینکه اولین بار در روز نیمه شعبان سیاه بازی را شروع کرد اجرایی در تالار محراب خواهد داشت.
در ادامه نشست، دکتر حمیدرضا اردلان، دبیر سمینار جشنواره آیینی- سنتی با بیان اینکه کشوری که آیینهای نمایشی سنتیاش را فراموش کند رو به زوال میرود، گفت: جهان آینده جهان تفکری است که محتوای خود را از آیین دریافت میکند. در این حوزه مدرنیست به آیین خیانت کرد و پستمدرن آن را اصلاح کرد.
به گفته اردلان، سمینار جشنواره آیینی- سنتی از تمامی رشتهها در حوزه علوم انسانی دعوت کرد تا یک مجموعهای از آیین و فلسفه، آیین و زبانشناسی، آیین و جامعهشناسی را در سمینار ارایه دهند.
وی افزود: در سمینار امسال 36 سخنران از 12 کشور ایتالیا، آلمان، کره شمالی، آمریکا، فنلاند، کانادا، ترکیه و ایران حضور دارند. همچنین 8 گروه خارجی از 5 کشور در جشنواره در سمینار شرکت میکنند و در کنار آن دو ورک شاپ یکی درباره قرهگز و دیگری کمدی دلاترا ایتالیا برگزار میشود.
وی مقالات ارسال شده به سمینار را یکی از مراجع مهم پژوهش در حوزه آیینی عنوان کرد.
در ادامه این نشست، دکتر محمود عزیزی، درباره توجه به نمایشی های آیینی_سنتی و حفظ و ثبت آن خاطرنشان کرد: امروز در جای جای جهان کوشش میکنند که آیینهای سنتی را ثبت کنند. پژوهشگران تلاش میکنند که حتی زمان ماسکهای یونان باستان را پیدا کنند. تا چند سال پیش مطالعات ما در حوزه آیینی به چند مقوله و پژوهش محدود میشد که بسیار کم بود، اما امروز میبینیم از واقعه تلاقی فرهنگها در میان درود که چرا سیاه، سیاه است و قهرمان ملی ماست، یاد میشود. امروز با پژوهشهایی که شده و فعالیتهایی که صورت گرفته و مطالبی که نوشته شده نگاه ما به شخصیتهای تخته حوضی و تعزیه و سیاهبازی بیش از گذشته است.
وی خطاب به خبرنگاران گفت: در مجموع شما از این جشنواره چیزهایی را میتوانید ببینید و منعکس کنید که ما نمی بینیم زیرا در بطن کار هستیم نمیتوانیم آنها را ببینیم.
یزدان عشیری، مدیر روابط عمومی پانزدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر آیینی- سنتی از برگزاری برنامه «پیمایش در تئاتر» خبر داد و گفت: در این تور نمایشی مهمانان جشنواره، پیشکسوتان و خبرنگاران از تماشاخانههای تهران بازدید میکنند و به گونهای این برنامه شناختشناسی تئاتر تهران است، بولتنی نیز برای پیمایش طراحی شده که این بولتن به سبک و سیاق اولین نشریه تئاتری کشور است که برای خیلی از علاقهمندان جالب خواهد بود.
به گفته مدیر روابط عمومی پانزدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر آیینی- سنتی، بلیط جشنواره پیشفروش ندارد و به صورت روزفروش تهیه میشود و همچنین با مساعدت دبیر جشنواره برای دانشجویان تخفیف 50 درصدی در برنامههای سالنی اعمال میشود.
عشیری افزود: مراسم افتتاحیه نمایشگاه البسه و لوازم تئاتر آیینی و سنتی روز 23 تیر ساعت 20 در تالار وحدت با حضور حمیدرضا شاهآبادی و مسافرآستانه برگزار خواهد شد.
وی افزود: سمینار پانزدهمین جشنواره آیینی- سنتی نیز از صبح پنجشنبه 23 تیر در سالن کنفرانس مجموعه تئاتر شهر به مدت سه روز برگزار میشود. و همچنین تیزر جشنواره پانزدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر آیینی- سنتی نیز از طریق تلویزیونهای پارکها و مترو پخش میشود.
عشیری یادآور شد: بنیاد فرهنگی هنری رودکی، کاخ موزه گلستان، شهرداری تهران، اداره کل ارشاد استان تهران با جشنواره آیینی همکاری کردند.
مدیر روابط عمومی پانزدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر آیینی- سنتی از انتشار پنج جلد کتاب نفیس در این جشنواره خبر داد و گفت: هفت شماره بولتن روزانه جشنواره که با نگاهی آسیبشناسانه به جشنواره آیینی- سنتی می پردازد، در طول برگزاری جشنواره منتشر خواهد شد.
در ادامه دکتر ناصربخت از توافق با شهرداری منطقه 12 برای مرکز بازآفرینی تئاتر خبر داد و گفت: در راستای رسیدن به موزه تئاتر با شهرداری منطقه 12 تعاملاتی داشتیم که بر اساس آن ، تالارهایی که در گذشته به تئاتر تعلق داشتند را فعال کنیم و بر اساس همین به توافق رسیدیم که در ایام جشنواره مرکز بازآفرینی را در سرچشمه در یکی از خانههای سنتی داشته باشیم. قرار است که کانون تئاتر سنتی و انجمن تعزیه مرکز هنرهای نمایشی در آنجا مستقر شود.
محمود عزیزی نیز با اشاره به نقش پانزدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر آیینی- سنتی در پر کردن اوقات فراغت شهروندان تهرانی خطاب به متولیان اوقات فراغت گفت: نهادهای متولی اوقات فراغت در شهر تهران باید توجه داشته باشند که بسیاری از برنامههای پر کردن اوقات فراغتشان در دل جشنواره آیینی- سنتی نهفته است و آنها میتوانند از این جشنواره استفاده کنند.
این جشنواره همانند بسیاری از جشنوارههای آغازین با کمبود امکانات آغاز به کار کرد اما نیاز به حمایت همه ارگانها دارد و جشنواره مال همه ارگانها و همه مسئولان فرهنگی است و برای همین فکر کنیم برای خودمان برنامهریزی میکنیم.
دکتر عزیزی درباره تشکیل موزه تئاتر گفت: اساس فکر تشکیل موزه تئاتر آیینی- سنتی مال دیروز، امروز و فردا نیست، تمامی کسانی که بعد از انقلاب مشروطه یک صندلی دیگری را به نام تجددگرایی انتخاب میکردند صندلی ایرانی خالی میماند و خیلیها بین این دو صندلی مانده بودند که این صندلی ایران است یا تجدد. موزه تئاتر یک تفاوت اساسی با سایر موزهها دارد و آن این است که تمام اشکال نمایش سنتی ما باید به طور زنده در آن حفظ شود. این حفظ میراث زنده هنرهای نمایشی کشور است مثل قالی یا سایر موارد هنری نیست چیزی که شما به طور زنده با آن ارتباط دارید و باید به همان شکل نگاه داشته شود.
دکتر ناصربخت در مورد بنیاد نمایشهای آیینی گفت: اگر طرح ایجاد بنیاد نمایشهای آیینی عملی شود هم به بودجه هم به امکانات احتیاج داریم، مصوبه این بنیاد در دولت موجود است و نیازمند توجه و همکاری تمامی ارگانها است.
پیمان شریعتی، مدیر اجرایی پانزدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر آیینی- سنتی در مورد بودجه جشنواره گفت: بودجه دوره پیش جشنواره 580 میلیون بوده است و به خاطر اینکه یک سری بخشها به جشنواره پانزدهم اضافه شده و اینکه دکتر عزیزی در این کار حضور دارند افزایش 25 درصدی در بودجه داریم که منتهی تورم بالاتر از این حرفها بوده که آثار تولیدی جشنواره بودجه 25 درصدی شاملشان نمیشود و باید از مرکز هنرهای نمایشی این مبلغ را بگیرند.
در ادامه دکتر محمود عزیزی از نبود سالن مناسب اجراهای نمایش آیینی- سنتی گفت: اگر با همت شهرداری منطقه 12 آن مکان شکل بگیرد جایی میشود برای بهرهبرداری از مجموعه فعالیتهای آیینی- سنتی. ما در شرایطی نیستیم که برای آیینی که دلمان برای آن میتپد امکانات داشته باشیم. امکانات ارتباط نمایش آیینی- سنتی با جامعه بسیار تنگ است، این مسئولان هستند که باید این نیاز را برطرف کنند، اساس مشکل ما عدم تفاهم و درک متقابل از جایگاه هنر به ویژه هنرهای آیینی- سنتی است چرا ما سالنهای ویژه آیینی را نداریم، این سنت از دیرباز بوده است. ما از دیرباز درگیر سنت و مدرنیته بودهایم، اگر از صندلی سنت را از دست بدهیم از مدرنیته هم بهرهای نمیبریم.
وی افزود: کشورهای جوان دنیا مثل آمریکا امروز دارند برای خودشان فرهنگ آیینی درست میکنند، ما این همه آیینهای سنتی به اشکال گوناگون داریم ولی به آنها توجهی نداریم، در عصری که رسانههای فراگیر و مدرن همه چیز را دارند قورت میدهند هنوز مردم ما نیمنگاهی به نمایشهای آیینی دارند.
یزدان عشیری، مدیر روابط عمومی پانزدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر آیینی- سنتی با اشاره به اینکه برنامههای این جشنواره در فضای باز برگزار میشود، گفت: 60 درصد برنامههای ما در فضای باز برگزار میشود و همچنین پاتوق سنتی کودک را در کنار جشنواره برگزار میشود.
پایان پیام/
نظر شما