سید نظام الدین موسوی، مدیر مسئول روزنامه جوان در حاشیه بازدید از خبرگزاری شبستان گفت: موضوع منجی آخرالزمان یک واقعیت و امری اعتقادی و حتمی در میان شیعیان و بسیاری از صاحبان مذاهب و مکاتب توحیدی و منبعث از وحی الهی است. اعتقاد به منجی آخرالزمان هر چند با ویژگی ها و مصادیق متفاوت اما به عنوان اعتقادی مشترک در آیین یهود، مسیحیت، اسلام و آیینهای گذشته توحیدی مطرح است.
وی تصریح کرد: اصل این موضوع که در عصر آخرالزمان و در پایان تاریخ، منجی ای آمده و مدینه فاضله موعود را تشکیل می دهد، مورد پذیرش کلیه ادیان و مکاتب است.
اشتراک تمام ادیان و مکاتب در وعده تشکیل جامعه عادلانه
موسوی با اشاره به اینکه حتی در مکاتب غیر الهی و غیر دینی نیز وعده تشکیل یک جامعه عادلانه وجود دارد، تصریح کرد: البته این مسئله به معنای تأیید این مکاتب یا اعتقادات آنها نیست اما آنچه قابل توجه است اشتراک آنها در این وعده است، به عنوان مثال برخی از تئوریسینهای بزرگ مکتب لیبرال دموکراسی که یک مکتب بشری با جنبه سکولار است و باورهای دینی چندان در آن راه ندارد، از پایان تاریخ سخن می گویند. یعنی انسان در مسیر زندگی در دنیا به جایی میرسد که بالاتر از آن قابل تصور نیست و جامعهای را شکل می دهد که در آن کلیه آمال و آرزوهای انسانی محقق میشود.
وی افزود: به اعتقاد فوکویاما پایان تاریخ، با برپایی نظام لیبرال دموکراسی اتفاق می افتد، به عبارت دیگر او معتقد است که در جامعه ای که بر اساس باورهای لیبرال دموکراسی بنا شده است، انسان از لحاظ ظرفیت های فکری و ذهنی به بالاترین حد ممکن دست پیدا میکند و با تکمیل عقل انسانی در واقع تاریخ زندگی بشر به پایان خود نزدیک می شود.
مدیر مسئول روزنامه جوان در ادامه با تشریح مکتب کمونیست خاطر نشان کرد: در مکتب کمونیست نیز مراحل انسانی به دوره های مختلفی مانند دوره کمون اولیه، دوران فئودالیته، دوره سرمایهداری و نهایتا دوران سوسیالیسم نهایی، تقسیمبندی می شود و بر اساس آموزه های این مکتب، در دوران «سوسیالیسم نهایی» عدالت برقرار شده، جامعه بیطبقه شکل میگیرد و کارگران که در اصل نیروی کار جامعه هستند، دیکتاتوری پروتالیا را شکل میدهند و تاریخ به پایان میرسد.
فطرت انسان؛ دلیل وعده جامعه آرمانی
موسوی تصریح کرد: دلیل این که در تمامی ادیان الهی و حتی مکاتبی که اعتقادات غیر الهی و غیر وحیانی داشته و مبتنی بر مبانی لائیسیته و سکولاریسم هستند، رسیدن به جامعه ای عادلانه، منطبق با آزادی و معنویت وعده داده شده، وجود آرمان و آرزویی در فطرت انسان است که او را به این سمت سوق میدهد. لذا در تمامی ادیان و مکاتب نیز سعی شده تا به این خواست فطری پاسخ داده شود.
وی یادآور شد: ما در اسلام و به ویژه در مذهب شیعه معتقد به آخرالزمانی هستیم که در آن منجی ای به نام مهدی(عج) با مصادیق و مشخصاتی که در آیات و روایات برای آن حضرت ذکر شده است ظهور می کند و جامعهای که به دنبال تحقق چنین آرمانی است و در این مسیر حرکت میکند جامعهای منتظر است.
انتظار محور اصلی در جامعه اسلامی
موسوی موضوع انتظار را یکی از محورهای اصلی در جامعه اسلامی و شیعی دانست و گفت: در چنین جامعه ای به شکل ناخودآگاه تمامی آرمانها نیز باید همجهت با این انتظار و رسیدن به جامعه موعود شکل بگیرد چرا که در رسیدن به جامعه مهدوی و فراهم کردن زمینههای ظهور، نیز دیدگاهها و نظرات متفاوتی وجود دارد. برخی طیفها مانند انجمن حجتیه معتقدند که برای زمینهسازی ظهور میبایست ظلم و فساد در حد اعلای خود گسترش پیدا کند. در مقابل دیدگاه دیگری معتقد به زمینهسازی برای ظهور است که در رأس این دیدگاه حضرت امام خمینی (ره) قرار دارد، یعنی امام معتقد بود اگر به دنبال پایان انتظار و ظهور حضرت مهدی (عج) هستیم علیالقاعده باید زمینههای آن را فراهم کرد.
حکومت و جامعه زمان امام زمان(عج) منطبق با فطرت انسان است
وی افزود: بر اساس اعتقادات شیعه به رغم اینکه طول عمر حضرت، نحوه ظهور و مسایل قبل از ظهور به نوعی، ماوراءالطبیعی و متافیزیکی است اما مدل برخورد حضرت با مردم و نوع تشکیل آن جامعه انسانی، چندان تفاوتی با جامعه انسانی امروزی ندارد. به عبارت دیگر امری معجزهآسا نیست. حضرت مهدی(عج) کراماتی دارند اما جامعه و حکومت زمان ایشان میبایست منطبق با فطرت انسان و منطبق با آرمان منتظران ظهور حجت باشد.
موسوی با اشاره به نقش امام معصوم در جامعه انسانی تصریح کرد: دریافتی که ما از حضور معصوم در جامعه داریم، این است که معصوم هدایتگر جامعه است و برای هدایت و راهنمایی مردم ،عقل و فطرت آنها را اقناع می کند. قرار نیست حضرت به گونهای با مردم برخورد کنند که همه با زور و اجبار دین را بپذیرند، حتی در دوران پیامبران هم انسانهایی بودند که پیامبران را نپذیرفتند، معجزات را نپذیرفتند، زمان حضرت حجت نیز به همین شکل است.امام (ع) در زمان ظهور به دنبال نجات آحاد و غاطبه مردم جهان از ظلم و جور هستند، بنابراین زمینهسازی برای ظهور یعنی رفتن به سمت آن جامعه عادلانه و آرمانی که قرار است حضرت با آمدن خود آن را کامل کنند.
رسانه باید حرکت به سمت جامعه ایده آل را سرعت ببخشد
مدیر مسئول روزنامه جوان در رابطه با نفش و جایگاه رسانه در پرداختن به مسایل مهدویت گفت: ما در حوزه رسانه باید فارغ از شعار و شعارزدگی، حرکت جامعه به سمت آن مدینه فاضله و ایدهآل را تسریع کنیم.
وی خاطرنشان کرد:حضرت مهدی(عج) پس از ظهور، امر جدید یا آموزه جدیدی نمیآورند، هر چند در روایات آمده است که در آن زمان به قدری در دین تحریف و تغییر پدید آمده است که زمان ظهور برخی فکر میکنند دین جدید و امر جدیدی نازل شده است، اما امام (ع) همان مباحث و آموزههای پیامبر و ائمه (ع) را مطرح میکنند، تنها کجرویها را اصلاح کرده و آرمانهای وعده داده شده در اسلام را محقق میکنند.
موسوی در ادمه با بیان اهمیت شعائر الهی تصریح کرد: حفظ شعائر خود موضوع مهمی است،نبایداجازه داد موضوعات و مسایل اعتقادی ما در پیچ و خمهای زندگی روزمره به فراموشی سپرده شود اما در عین حال باید جامعه را برای رسیدن به ویژگیهایی که مورد نظر حضرت است، آماده کرد و این یعنی زمینهسازی برای ظهور.
نقص فعالیت های انجام شده مهدوی در عرصه رسانه ها
وی با اشاره به فعالیتهای انجام شده در عرصه مهدویت افزود: متأسفانه در عرصه رسانهای به موضوع مهدویت و انتظار چندان توجه نشده اگر هم توجهی بوده یا مناسبتی بوده است یا آمیخته با مباحث انحرافی و خرافی، مانند تعیین زمان یا تعیین و تطبیق مصادیق.
مدیر مسئول روزنامه جوان با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در این خصوص گفت: مقام معظم رهبری در دیدار اخیر خود با دستاندرکاران مباحث مهدویت به صراحت این مسئله را رد کردند. چرا که این تعیین مصداق ممکن است به صورت مقطعی جاذبه داشته باشد اما در درازمدت مردم را نسبت به اصل مسئله دچار مشکل میکند.
وی افزود: نقطه آغاز مسایل بهاییت و بابیت نیز از موضوع و مباحث مهدویت بود. افراد ابتدا ادعای نیابت امام زمان را مطرح کردند. بعد ادعای باب بودن بعد پیامبری و خدایی و در نهایت فرقهای نوظهور ایجاد شد، حتی در کشورهای دیگر مانند سودان نزدیک به 200 یا 100 سال پیش یک مهدی سودانی ظهور کرد یا نمونه دیگر انجمن مهدویت که در دوران قبل از انقلاب شکل گرفت و بعدها منجر به شکلگیری انجمن حجتیه شد که در مقابل انقلاب اسلامی و مردم قرار گرفت.
مظلومیت و مهجوریت مباحث مهدوی در رسانه
موسوی خاطرنشان کرد: این عوامل باعث بروز نوعی مظلومیت و مهجوریت در مباحث مهدویت در عرصه رسانهای شده است که باید با زدودن انحرافات و خرافات از اعتقادات اصیل در جهت رفع این مهجوریت تلاش کرد.
وی با اشاره به این نکته که در این مسیر بار اصلی به دوش علما و بزرگان است، گفت: علما باید با تبیین درست و دقیق مسایل منبع اصلی این حرکت باشند. در عرصه رسانه برای ارایه مسایل دینی به ویژه موضوع مهدویت میبایست به شکل هنرمندانه عمل کرد.چرا که مخاطب رسانه، مخاطب عام است و مسایلی از این قبیل کلیه افرادی را که به هر شکلی به این موضوع معتقد هستند با آن درگیر میکند.
پایان پیام/
نظر شما