به گزارش خبرگزاری شبستان، پژوهشکده مطالعات قرآنی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با همکاری انجمن ایرانی مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی، دوره درس گفتار مطالعات حدیثی در غرب، ویژه دانشجویان و پژوهشگران مطالعات قرآنی را برگزار میکند.
بنابراین گزارش حدیث در کنار قرآن مهمترین منبع شناخت اسلام است. حدیث در عین حال که مسلمانان را به سنت پیامبر(ص) پیوند میزند برای شناخت تفسیر، تاریخ عقاید، فقه، اخلاق و احکام هم به کار میآید. خاورشناسان نیز به همین دلایل به مطالعه درباره حدیث علاقه مند شدند. نخستین مطالعات غربی در زمینه حدیث با هربلو (1625-1695) خاورشناس فرانسوی آغاز شد.
پس از آن در سده نوزدهم برخی کتب حدیثی، ترجمه و تصحیح شد ولی پژوهشهای گستردهتر درباره حدیث تقریباً در نیمه آن سده با رویکردی تاریخی محور انجام گرفت. در اواخر این سده گلدتسیهر (1850-1921)خاورشناس مشهور مجاری به مطالعه تفصیلی درباره حدیث پرداخت و در این حوزه نظریه پردازی کرد. مطالعات حدیثی غربی پس از گلدتسیهر عمدتاً از وی تأثیر پذیرفته اند.
در دهه های آخر سده بیستم موجی جدید از حدیث پژوهی در غرب آغاز شد که هارالد موتسکی خاورشناس آلمانی در شمار پیشگامان آن است. این دوره درسی تلاش می کند از خلال آثار خاورشناسان تبیین دقیق و روشنی از ایده های آنها درباره حدیث مسلمانان ارائه کند.
تاریخچه حدیث پژوهی در غرب، مطالعات حدیث شناختی سده 19، خاستگاه، انگیزه ها و رویکردها، نظریه های حدیثی ویلیام میور، نظریه های حدیثی الویس اشبرنگر، نظریه های حدیثی ونسینگ، مطالعات حدیث شناختی اواخر سده 19 نظریه های حدیثی گلدتسیهر، نظریه های حدیثی شاخت، جریان حدیث پژوهی میانه رو نظریه حدیثی خوتیر یونبل و نظریه حدیثی هارالد موتسکی از سرفصل هایی است که در این دوره آموزش داده می شوند.
گفتنی است علاقه مندان برای کسب اطلاعات بیشتر و نحوه ثبت نام به نشانی الکترونیکی http://www.ihcs.ac.ir مراجعه کنند.
نظر شما