به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، نشست اعلام سیاستها و تصمیمات اتخاذ شده برای بیست و نهمین نمایشگاه کتاب تهران عصر سه شنبه ۲۹ دی ماه با حضور «سیدعباس صالحی» معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، «امیرمسعود شهرامنیا» مدیرعامل مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران، «داریوش رضوانی» مشاور اجرایی معاون فرهنگی، «نیکنام حسینپور» مشاور توسعه منابع معاون فرهنگی و «حسین صفری» کارشناس مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران در سرای اهل قلم برگزار شد.
سیدعباس صالحی در این نشست در سخنانی توضیح داد: شورای سیاستگذاری بیست و نهمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در مردادماه سال جاری تشکیل شد. سال گذشته دو نفر از تشکلهای نشر در شورای سیاستگذاری بیست و نهمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به عنوان نماینده حضور داشتند اما امسال این تعداد به سه نفر رسیده است. این نمایندگان به انتخاب تشکلهای نشر معرفی شدهاند و انتصابی نبودند. به همین منظور سه اتحادیه «ناشران و کتابفروشان تهران»، «تعاونی آشنا» و «مجمع ناشران انقلاب اسلامی» نمایندگان خود را معرفی کردند و به آنها حکم داده شد.
وی با اشاره به اینکه شورای سیاستگذاری بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران تاکنون 7 نوبت تشکیل جلسه دادهاند، گفت: تاکنون در این جلسات 17 مصوبه مطرح شده است که از آن میان میتوان به مشارکت همه ارکان و کنشگران صنعت نشر در نمایشگاه کتاب تهران، پردازش دادهها و اطلاعات نمایشگاه کتاب تهران در خدمت صنعت نشر، توجه و حمایت از نشر دیجیتال و صورتهای جدید کتاب، توجه به طراحی هویت بصری و مسائل زیباییشناسی نمایشگاه کتاب تهران و استفاده بیشتر از ظرفیت نمایشگاه کتاب تهران برای ترویج کتاب و کتابخوانی اشاره کرد.
مصلی محل برپا کردن نمایشگاه نیست
صالحی در ادامه به تشریح وضعیت چهار گزینه ممکن برای برگزاری نمایشگاه کتاب پرداخت و توضیح داد: مصلای امام خمینی(ره) بهعنوان یک گزینه مزایایی دارد اما مشکلات آن هم بر شما پوشیده نیست. نخست اینکه مصلی محل برپا کردن نمایشگاه نیست و لذا نمیشود از آن استفاده نمایشگاهی کرد. از سوی دیگر هر ساله بین ۳ تا ۴ میلیارد تومان بودجه ما صرف هزینه تاسیسات در آنجا میشود که بعد از آن هم به طور طبیعی از بین میرود. مساله دیگر صرف انرژی انسانی بالا در آن است که منجر میشود ما سه ماه یعنی از پایان اسفندماه تا نیمه خردادماه را از حیث نیروی انسانی خود را گرفتار نمایشگاه کند. در کنار آن باید با ۷۰ سازمان هماهنگی شود و اخیرا هم مسئله آلودگی محیطی ایجاد شده بوسیله نمایشگاه در مصلی و محوطه اطرافش جدی تر مطرح شده است.
وی با اشاره به فضای باغ کتاب، بیان کرد: باغ کتاب هم دسترسی مناسبی برای برگزاری نمایشگاه ندارد و با فضای مجاورش بیش از ۸۰ هزار متر مربع را پوشش نمیدهد در حالی که ما برای برپایی نمایشگاه ۱۲۰ هزار متر مسقف احتیاج داریم. از طرف دیگر برای باغ کتاب میلیاردها تومان لوازم فروشگاهی خریده شده و نمی شود آنها را به بهانه نمایشگاه جابجا کرد.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با اشاره به محل دائمی نمایشگاههای بین المللی، اظهار کرد: در چند سال پیش رو، وزارت نفت در ایام برگزاری نمایشگاه کتاب، آنجا را به عنوان مکان تثبت شده برگزاری نمایشگاه نفت در نظر گرفته است و نتوانستیم برای جابجایی این نمایشگاه با این مجموعه به نتیجه قطعی برسیم. به همین خاطر باید نمایشگاه را در این محل در فروردین ماه یا خردادماه اجرا میکردیم که هر دو مورد در کنار وضعیت ارتباطی این مکان مشکل آفرین بود.
امسال گزینه «شهر آفتاب» جدیتر شده است
وی در ادامه سخنانش به «شهر آفتاب» اشاره کرد و گفت: امسال دوستان گزارش کردند که ۹۳ درصد از کار این مرکز انجام شده است البته سال قبل هم رئیس وقت شورای شهر درباره آنجا با ما صحبت کرد و حتی دوستان به بازدید آن هم رفتند که وضعیت خوبی نداشت اما به نظر میرسد که امسال باید این گزینه را جدیتر گرفت. ما چند بازدید میدانی به همراه همکارانمان از این مرکز داشتهایم که اقای قالیباف به عنوان گزینه جدی و اصلی در نامهشان به آقای جنتی آن را مطرح کردند. من روز یکشنبه گذشته به آقای جنتی نتیجه گزارش بازدید تشکلها و همکارانم از این مرکز را با همه نقاط مثبت و منفی و دغدغههایمان اعلام کردم و قرار شد فردای آن در برج میلاد با حضور آقای قالیباف جلسهای داشته باشیم. در آن جلسه هم به صورت ایجابی و نیز دغدغه ای مسائلمان را به شهردار تهران مطرح کردیم.
«شهر آفتاب» فضایی استاندارد شامل ساخت نمایشگاهی و تاسیسات مناسبی دارد
صالحی تصریح کرد: شهر آفتاب در حال حاضر یک ساختمان سه قلو به مساحت ۲۵ هزار متربع، ساختمان ملل با ظرفیت ۱۰ هزار متر مربع و ساختمانی سه طبقه با ظرفیتی ۳۸ هزار متر مربع آماده بهره برداری دارد که مجموع آن بیش از ۷۰ هزار متر مربع میشود. کل افق آنها نیز ایجاد ۱۲۰ هزار متر مربع مکان نمایشگاهی است که در دو فاز آینده تکمیل میشود. شهرداری تهران همچنین قول داده مابقی فضای مورد نیاز را برای برپایی نمایشگاه با سازههایی بهتر از مصلی در آنجا تهیه کند. باید دقت کنیم که شهر آفتاب هم دارای ساخت نمایشگاهی است هم تاسیسات مناسبی دارد و هم اینکه یک فضای استاندارد است.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر بودن احتمالی ما در شهر آفتاب از هرز رفتن منابع مالی و انسانیمان کاسته و کمک میکند تا به کیفیت افزایی حرکت کنیم. این را هم باید توجه داشته باشیم برای ساختن این مکان نزدیک به هزار میلیارد تومان هزینه شده و تصمیم شورای شهر تهران است که تمام نمایشگاه های تهران به آنجا منتقل شود.
شهرداری چه تضمینی میدهد که مثل امسال از ما به شکل رایگان میزبانی کند؟
معاون فرهنگی ارشاد در ادامه گفت: در حال حاضر شهر آفتاب تکمیل نیست و شهرداری به اصطلاح کلید آن را به ما نمی دهد تا مطمئن شویم تا از سال بعد می شود کامل و مهیا از آن استفاده کرد. از سوی دیگر دغدغه ارتباطی ما برای آنجا هنوز پابرجاست و متروی شهر آفتاب کماکان به بهره برداری نرسیده است و اگر این اتفاق نیفتد اختلال جدی در مسئله ارتباطات با این مکان پابرجاست. از سوی دیگر دغدغه ما این است که اگر حضورمان در شهر آفتاب منجر به رونق آن شود شهرداری چه تضمینی میدهد که همواره مثل امسال از ما به شکل رایگان میزبانی کند؟ همچنین دغدغه جدی در موضوع حضور مردمی و فروش کتاب ناشران برای این مکان داریم. من در جلسه ام با اقای قالیباف و در گزارش به آقای جنتی این دغدغهها را مطرح کردم.
قالیباف قول صریح به اتمام کار عمرانی شهر آفتاب را داده است
وی در ادامه بیان کرد: در موضوع ساخت و ساز و ارتباطات آقای قالیباف گفتند که قول صریح می دهند که کار عمرانی شهر آفتاب به اتمام برسد. من هم به ایشان گفتم نمایشگاه شوخی بردار نیست اگر بخشی از شهر آفتاب آماده نباشد ما به مشکل جدی میخوریم اما ایشان با اطمینان خاطر گفتند که تکمیل این مکان در زمان مورد نیاز شما محقق است و حتما واقع می شود. من به ایشان گفتم که نمیدانم چگونه اینچنین صریح بر این باور هستید اما در نهایت قرار شد دو، سه مسیر را طی کنیم تا به یک تضمین نسبی برسیم. نخست اینکه ما بازدید دیگری از شهر آفتاب داشته باشیم و چک لیستی از آنچه که مدنظرمان است به دوستان شهرداری ارائه کنیم که این اتفاق امروز با حضور دوستانی از شهرداری رخ داد و چک لیست کاملی تهیه شد که تا روز پنجشنبه به آقای قالیباف ارائه خواهد شد.
صالحی افزود: قرار شده ایشان هم جلسه خود را با همکارانشان در شهر آفتاب تشکیل دهند و درباره تحقق چک لیست نظر بدهند. بحث دیگر ایجاد یک فرایند کنترل پروژه برای این چک لیست و زمان بندی برای اجرای آن بود که مشخص شود برخی موارد دقیقا تا کی محقق میشود؟ همچنین قرار شد کمیته ای سه نفره متشکل از نماینده شورای تشکلهای نشر، شهرداری و وزارت ارشاد یک کمیته ناظر و پیشرفت کار شهر آفتاب را ایجاد کنند که هر یک هفته در میان گزارشی در نسخه به شورای تشکل های شهردار و وزیر ارشاد ارائه داده شود.
وی با اشاره به انعقاد تفاهمنامه حقوقی بین شهرداری و معاونت، گفت: همچنین تصمیم گرفتیم اگر تفاهمنامهای بین ما و شهرداری برای برگزاری نمایشگاه دائمی کتاب در شهر آفتاب محقق شد این تفاهمنامه شکل حقوقی پیدا کند تا الزام آور شود و عملا جایگاه نمایشگاه در این مکان تثبیت شود. همچنین آقای قالیباف قول دادهاند در صورت برگزاری نمایشگاه در شهر آفتاب، تبلیغات شهری به سمت دعوت مردم به حضور در این مرکز شده و سازمان زیباسازی نیز به صورت جدی به این مقوله وارد شود. عبارت مورد استفاده ایشان توافق اولیه بود که مبنی بر این است که شهر آفتاب گزینه ای جدی، قابل طرح و قابل دفاع است. بحث انتخاب در نهایت مساله هزینه و فایده است و ما از بین گزینه ها بهترین را انتخاب می کنیم. من در خرداد و حتی مرداماه امسال پرنده شهر آفتاب را بسته شده میدانستم اما الان این مکان یک سناریوی جدی قابل دفاع دارد.
نظر شما